Υγεία στόματος

Με ποιον τρόπο θα ξεπεράσετε το φόβο σας για τον οδοντίατρο;

Γιατί η οδοντιατρική φοβία ή άγχος είναι τόσο κοινός φόβος;

Οι στατιστικές από το Ίδρυμα Στοματικής Υγείας το 2017 έδειξαν ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάποια μορφή οδοντιατρικής φοβίας ή άγχους.

Για πολλούς ανθρώπους, είναι η αναμονή του να μην ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί. Μπορεί να έχουν άσχημες αναμνήσεις από προηγούμενες επισκέψεις ή να υποψιάζονται ότι θα χρειαστούν μια σοβαρή ή δαπανηρή διαδικασία.

Είναι δύσκολο να μην αφήσετε αυτές τις σκέψεις «να παίξουν» στο μυαλό σας, ειδικά αν έχετε κλείσει ένα ραντεβού αρκετά νωρίτερα. Πολλά πράγματα μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν αυτές τις οδυνηρές αναμνήσεις, όπως ορισμένες μυρωδιές ή ήχοι που μοιάζουν με τον εξοπλισμό του οδοντιάτρου. Αυτά τα ερεθίσματα μπορεί να σας κάνουν να θέλετε να ακυρώσετε εντελώς το ραντεβού σας. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να γίνει ένας φαύλος κύκλος που είναι δύσκολο να σπάσει.

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν είστε οι μόνοι και ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να καταπολεμηθούν αυτοί οι φόβοι.


Πώς να αντιμετωπίσετε την οδοντιατρική φοβία σας;

Μπορεί να μην θέλετε να το ακούσετε, αλλά το να αποφεύγετε εντελώς τον οδοντίατρο δεν αποτελεί πραγματικά επιλογή. Το να μην πηγαίνετε για τακτικές εξετάσεις μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά στοματικά και οδοντιατρικά προβλήματα, καταλήγοντας τελικά σε γενικότερα προβλήματα υγείας.

Η κακή στοματική υγεία έχει συνδεθεί με πολλές σοβαρές παθήσεις της υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ακόμη και η άνοια. Η νόσος των ούλων, για παράδειγμα, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Διαβάζοντας αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό σε κάποιον με φοβία, αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ποιες είναι οι συνέπειες αν δεν φροντίσετε τη στοματική σας υγεία. Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα είναι από μόνα τους καλά, αλλά η τακτική εξέταση από έναν επαγγελματία, ακόμη και αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα σας ωφελήσει πολύ μακροπρόθεσμα. Σκεφτείτε το ως εξής, θα προτιμούσατε να αντιμετωπίσετε ένα τσεκ απ ρουτίνας που σας αγχώνει λίγο ή μια σοβαρή ασθένεια με επιπτώσεις σε όλη σας τη ζωή;

Ωστόσο, δεν είναι όλα καταδικασμένα και ζοφερά. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να αγκαλιάζεις τους φόβους σου και να τους ξεπερνάς, ειδικά όταν τα οφέλη μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή.

Ο οδοντίατρός σας δεν είναι εκεί για να σας προκαλεί αναστάτωση και δυσφορία (αν και μπορεί να φαίνεται έτσι μερικές φορές) και απλώς η επικοινωνία μαζί του για τις ανησυχίες σας μπορεί πραγματικά να σας ανακουφίσει.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλύνετε τον οδοντιατρικό σας φόβο:

  1. Βρείτε τον κατάλληλο οδοντίατρο για εσάς

Με τον οδοντιατρικό φόβο να είναι ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, υπάρχουν πολλοί οδοντίατροι που στην πραγματικότητα ειδικεύονται στη θεραπεία φοβισμένων ασθενών.

Απλώς εξηγήστε την κατάστασή σας όταν τηλεφωνείτε για να κλείσετε ραντεβού και θα σας προτείνουν κάποιον που θα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάστασή σας.

Οι οδοντίατροι είναι εκεί για να βοηθήσουν, πιστέψτε με.

  1. Ο χρόνος είναι το κλειδί

Αν το επιτρέπει ο προγραμματισμός, προσπαθήστε να κλείσετε το ραντεβού σας πρωί πρωί, ώστε να μην χρειάζεται να περνάτε όλη την ημέρα ανησυχώντας γι’ αυτό. Αν όμως καταλήξετε σε ένα μεταγενέστερο ραντεβού, τότε η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως η ενσυνειδητότητα, ή η διατήρηση της προσοχής σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει.

  1. Επικοινωνήστε

Ναι, θα έχετε τα χέρια κάποιου άλλου στο στόμα σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε.

Εξηγήστε εξαρχής τις ανησυχίες σας και ενημερώστε τους ότι θα σηκώσετε το χέρι σας αν θέλετε να σταματήσουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ραντεβού σας, πείτε στον οδοντίατρό σας πώς αισθάνεστε και ενημερώστε τον αν κάτι πονάει ή αν ανησυχείτε για αυτό που κάνει/χρησιμοποιεί. Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι κάθε οδοντίατρος θα χαρεί να σας μιλήσει για τη διαδικασία, αν αυτό σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα.

  1. Κάντε την άνεση προτεραιότητα

Ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο το να φοράτε φαρδιά ρούχα ή να βεβαιώνεστε ότι μπορείτε να αναπνέετε εύκολα από τη μύτη σας μπορεί να κάνει τα ραντεβού ευκολότερα.

  1. Ψυχοθεραπεία -υπνοθεραπεία

Για ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο, μπορεί να αξίζει να εξετάσετε μια ποικιλία διαφορετικών θεραπειών και θεραπειών, αν αισθάνεστε ότι η φοβία σας σας εμποδίζει να ζήσετε τη ζωή σας.

Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους με ακραίες περιπτώσεις οδοντιατρικής φοβίας να ξεπεράσουν τα άγχη τους.

Αλλά πριν εξετάσετε το ενδεχόμενο ιδιωτικών θεραπειών, αξίζει να μιλήσετε με τον παθολόγο σας, ο οποίος μπορεί να είναι σε θέση να σας παραπέμψει σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) για την αντιμετώπιση των φοβιών.

  1. Προσωπική στοματική υγιεινή

Στο τέλος της ημέρας, η καλή στοματική υγιεινή ξεκινά από το σπίτι. Φροντίστε τα δόντια σας βουρτσίζοντας και χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα δύο φορές την ημέρα. Θα διαπιστώσετε ότι θα χρειάζεται να πηγαίνετε στον οδοντίατρο λιγότερο συχνά και αυτό θα κάνει τον έλεγχο πολύ πιο εύκολο τόσο για εσάς, όσο και για τον οδοντίατρό σας.