ACTONEL "2 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ" 75MG/TAB BTx 2 (BLIST 1×2) PVC/ALUM. FOIL PVC/ALUM. FOIL (δισκία επικαλυμμένα με υμένιο)

Κωνσταντίνος Μαντάς
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Actonel;

Το Actonel περιέχει ρισεδρονικό οξύ (υπό τη μορφή νατριούχου ρισεδρονάτης), το οποίο είναι ένα μη ορμονικό φάρμακο, της κατηγορίας των διφωσφονικών. Τα διφωσφονικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία οστεοπαθειών. Το Actonel δρα απευθείας στα οστά, κάνοντάς τα πιο δυνατά και πιο ανθεκτικά σε κατάγματα.

Η δράση του ρισεδρονικού οξέος οφείλεται στην αναστολή της αντλίας πρωτονίων των οστεοκλαστών, που προκαλεί. Οι οστεοκλάστες είναι κύτταρα που ευθύνονται για την απορρόφηση των οστών. Μέσω της αντλίας πρωτονίων τους, επιτυγχάνουν τη διάλυση του υδροξυαπατίτη, ο οποίος είναι βασικό συστατικό των οστών. Ακόμη, το ρισεδρονικό οξύ μειώνει τον σχηματισμό και την ενεργοποίηση των οστεοκλαστών και αυξάνει τον ρυθμό απόπτωσής τους.

Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση του Actonel;

Το Actonel "2 συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα" 75mg ενδείκνυται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Δοσολογία

Πόση ποσότητα από το Actonel "2 συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα" 75mg πρέπει να λάβω;

Για ενήλικες:

Οι ενήλικες θα πρέπει να παίρνουν ένα δισκίο Actonel "2 συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα" 75 mg, με τον τρόπο που περιγράφει και το όνομα, για 2 συνεχόμενες ημέρες το μήνα. Το πρώτο δισκίο θα πρέπει να λαμβάνεται την ίδια μέρα κάθε μήνα και το δεύτερο, την ακριβώς επόμενη.

Ειδικοί πληθυσμοί

Για ηλικιωμένους:

Δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί η δοσολογία για ηλικιωμένους, καθώς η βιοδιαθεσιμότητα, η κατανομή και η απέκκριση του Actonel "2 συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα" 75 mg είναι παρόμοιες σε ηλικιωμένους (ηλικίας >60 ετών) και σε νεότερους ασθενείς.

Το ίδιο ισχύει και για υπερήλικες, ηλικίας 75 ετών και άνω, μετεμμηνοπαυσιακούς ασθενείς.

Για ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία:

Δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί η δοσολογία για ασθενείς με ήπια έως μέτρια νεφρική δυσλειτουργία. Η χρήση του Actonel "2 συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα" 75 mg αντενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία (κάθαρση κρεατινίνης μικρότερη από 30 ml/λεπτό).

Τι είναι η κάθαρση κρεατινίνης;

Ουσιαστικά είναι ο όγκος του πλάσματος που περιέχει την κρεατινίνη, ο οποίος απεκκρίνεται στα ούρα σε ένα λεπτό. Επιλέγεται να μετριέται η ποσότητα κρεατινίνης γιατί είναι ένας μεταβολίτης του ίδιου του οργανισμού που αποβάλλεται εξ'ολοκλήρου από τα ούρα. Είναι ένα σημαντικό δεδομένο γιατί μας οδηγεί στο σωστό υπολογισμό του ρυθμού σπειραματικής διήθησης, που είναι ένας δείκτης του πόσο καλά λειτουργούν οι νεφροί. 

Για παιδιά:

Το Actonel "2 συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα" 75 mg δε συνιστάται για χρήση σε παιδιά (< 18 ετών), καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Τρόπος χορήγησης

Πώς πρέπει να χορηγείται το Actonel "2 συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα" 75mg;

  • Η απορρόφηση του Actonel "2 συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα" 75 mg επηρεάζεται από την τροφή και από τα πολυσθενή κατιόντα (π.χ. Ασβέστιο, Ψευδάργυρος, Σίδηρος, Μαγνήσιο, Αργίλιο). Άρα για να επιτυγχάνεται σωστή απορρόφηση, η χορήγηση πρέπει να γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν το πρωινό, άλλο φάρμακο ή υγρό (εκτός από σκέτο νερό)

Προσοχή! Ορισμένα είδη μεταλλικού νερού μπορεί να έχουν αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου και επομένως ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται!

  • Αν κάποιος ασθενής ξεχάσει μία δόση Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες το μήνα" 75 mg θα πρέπει να λάβει ένα δισκίο, το πρωί της επόμενης ημέρας που θα το θυμηθεί, εκτός εάν οι δόσεις του επόμενου μήνα έχουν προγραμματιστεί εντός των 7 ημερών που ακολουθούν. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επανέλθει στη λήψη των δισκίων για δύο συνεχόμενες ημέρες το μήνα, κατά την ημέρα που λαμβάνεται κανονικά το δισκίο
  • Εάν οι δόσεις Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες το μήνα" 75 mg του επόμενου μήνα έχουν προγραμματιστεί εντός των 7 ημερών που ακολουθούν, ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει έως τότε και μετά να συνεχίσουν τη λήψη του Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες το μήνα" 75 mg σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό
  • Τρία δισκία ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνονται μέσα στην ίδια εβδομάδα

Tο δισκίο πρέπει οι ασθενείς να το καταπίνουν ολόκληρο και να μην το μασάνε ή να το πιπιλάνε. Για να φτάσει το δισκίο πιο εύκολα στο στομάχι, θα πρέπει να ληφθεί σε όρθια θέση με ένα ποτήρι σκέτο νερό. Μετά τη λήψη του δισκίου οι ασθενείς δεν πρέπει να ξαπλώνουν για τα επόμενα 30 λεπτά.

Συστήνεται, η λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D, συμπληρωματικά, σε περίπτωση που η διαιτητική πρόσληψη είναι ανεπαρκής.

Για πόσο καιρό πρέπει να λαμβάνω το Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες το μήνα" 75 mg;

Η ιδανική διάρκεια θεραπείας με διφωσφονικά για την οστεοπόρωση δεν έχει τεκμηριωθεί.

 Θα πρέπει να επανεκτιμάται περιοδικά, η ανάγκη να συνεχιστεί η θεραπεία, ανάλογα με τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους για κάθε ασθενή ξεχωριστά, ιδιαίτερα μετά από 5 ή περισσότερα χρόνια χρήσης.

Αντενδείξεις

Σε ποιές περιπτώσεις αντενδείκνυται η χρήση του Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες το μήνα" 75mg;

Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του φαρμάκου, αν ο ασθενής:

Προφυλάξεις

Τι θα πρέπει να προσέχω λαμβάνοντας Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες τον μήνα" 75mg;

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, τρόφιμα, υγρά (εκτός από το σκέτο νερό) και φαρμακευτικά προϊόντα με πολυσθενή κατιόντα επιδρούν στην απορρόφηση των διφωσφονικών και ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνονται με το Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες τον μήνα" 75mg.

Η αποτελεσματικότητα των διφωσφονικών στη θεραπεία της οστεοπόρωσης σχετίζεται με την παρουσία χαμηλής οστικής πυκνότητας και/ή τα εμφανή κατάγματα.

Η μεγάλη ηλικία ή οι κλινικοί παράγοντες κινδύνου για κατάγματα ΔΕΝ αρκούν για να ξεκινήσει κάποιος ασθενής θεραπεία για οστεοπόρωση με κάποιο διφωσφονικό.

Σε υπερήλικες (ηλικίας > 80 ετών) τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητας των διφωσφονικών είναι περιορισμένα.

Ποιές ανεπιθυμήτες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν με τη λήψη του Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες τον μήνα" 75mg;

Τα διφωσφονικά έχουν συσχετιστεί με:

Επομένως, απαιτείται προσοχή:

  • Σε ασθενείς με ιστορικό οισοφαγικών βλαβών, οι οποίες καθυστερούν τη διέλευση από τον οισοφάγο ή την κένωση του οισοφάγου π. χ. στένωση ή αχαλασία
  • Σε ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να παραμείνουν σε όρθια θέση για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη λήψη του δισκίου
  • Εάν το φάρμακο χορηγείται σε ασθενείς με πρόσφατα ή εν εξελίξει προβλήματα του οισοφάγου ή του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος

Οι ιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν το φάρμακο πρέπει να τονίζουν στις ασθενείς ότι είναι σημαντικό να δίνουν σημασία σε σημεία ή συμπτώματα πιθανού οισοφαγικού ερεθισμού.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ζητήσουν έγκαιρα ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα οισοφαγικού ερεθισμού όπως δυσφαγία, πόνο κατά την κατάποση, οπισθοστερνικό άλγος ή αίσθημα καύσου (νέο ή υπάρχον που επιδεινώθηκε).

Η υπασβεστιαιμία πρέπει να θεραπεύεται πριν να ξεκινήσει η θεραπεία με Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες το μήνα" 75mg. Άλλες διαταραχές του μεταβολισμού των οστών και των μετάλλων (π.χ. δυσλειτουργία του παραθυρεοειδούς, υποβιταμίνωση D) πρέπει επίσης να θεραπεύονται όταν ξεκινάει η θεραπεία με Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες το μήνα" 75mg.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για καρκινοπαθείς ασθενείς;

Σε ασθενείς με καρκίνο, οι οποίες λαμβάνουν κυρίως ενδοφλεβίως θεραπευτικά σχήματα διφωσφονικών έχει αναφερθεί οστεονέκρωση της γνάθου, η οποία γενικά σχετίζεται με εξαγωγή οδόντων και/ή τοπική λοίμωξη (περιλαμβάνεται η οστεομυελίτιδα). Πολλές από αυτές τις ασθενείς ελάμβαναν επίσης κορτικοστεροειδή και χημειοθεραπεία. Οστεονέκρωση της γνάθου έχει επίσης αναφερθεί και σε ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφονικά από το στόμα.

Επομένως, θα πρέπει να γίνεται προληπτική εξέταση των δοντιών πριν τη θεραπεία με διφωσφονικά σε ασθενείς με συνακόλουθους παράγοντες κινδύνου, όπως:

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα πρέπει να αποφεύγονται επεμβατικοί οδοντικοί χειρισμοί, εάν αυτό είναι εφικτό. Σε ασθενείς που αναπτύσσουν οστεονέκρωση της γνάθου κατά τη διάρκεια θεραπείας με διφωσφονικά, η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει με οδοντιατρικό χειρουργείο. Για την περίπτωση που είναι αναγκαίοι οι οδοντικοί χειρισμοί, και διακοπεί η θεραπεία με διφωσφονικά, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα που να υποδεικνύουν οτι η διακοπή της θεραπείας μειώνει τον κίνδυνο οστεονέκρωσης της γνάθου.

Η κλινική κρίση του θεράποντος ιατρού θα πρέπει να καθορίζει το σχέδιο διαχείρισης κάθε ασθενή βάσει της εξατομικευμένης αξιολόγησης οφέλους/κινδύνου.

Άτυπα κατάγματα του μηριαίου οστού

Άτυπα υποτροχαντήρια κατάγματα και κατάγματα της διάφυσης του μηριαίου έχουν αναφερθεί με θεραπεία με διφωσφονικά, κυρίως σε ασθενείς που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία για την οστεοπόρωση. Πρόκειται για μικρά λοξά ή εγκάρσια κατάγματα, που μπορούν να συμβούν οπουδήποτε κατά μήκος του μηριαίου οστού, μετά από μικρό ή καθόλου τραυματισμό. Μερικοί ασθενείς βιώνουν πόνο στο μηρό ή στη βουβωνική χώρα (που συνδέεται συχνά με απεικονιστικά ευρήματα των καταγμάτων κόπωσης) εβδομάδες ή και μήνες πριν παρουσιάσουν πλήρες κάταγμα μηριαίου. Τα κατάγματα είναι συχνά αμφοτερόπλευρα, και πρέπει να εξεταστούν αναλόγως.

Έχει επίσης αναφερθεί φτωχή επούλωση αυτών των καταγμάτων. Οι ασθενείς και ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να συζητήσουν για τη διακοπή των διφωσφονικών, σε περίπτωση υποψίας άτυπου κατάγματος μηριαίου, ανάλογα με τα οφέλη και τους κινδύνους για κάθε ασθενή.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της θεραπείας με διφωσφονικά, οι ασθενείς πρέπει να ευαισθητοποιούνται ώστε να αναφέρουν οποιοδήποτε πόνο στο μηρό, στο ισχίο ή στη βουβωνική χώρα και κάθε ασθενής που παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να αξιολογείται για ατελές κάταγμα του μηριαίου.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω το Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες το μήνα" 75mg;

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα από τη χρήση του φαρμάκου σε έγκυες γυναίκες. Μελέτες σε ζώα κατέδειξαν τοξικότητα κατά την αναπαραγωγή, ωστόσο ο ενδεχόμενος κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι άγνωστος.

Το Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες το μήνα" 75mg ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την κύηση.

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω το Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες το μήνα" 75mg;

Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι ένα μικρό ποσό του φαρμάκου περνάει στο μητρικό γάλα.

Το Actonel "2 συνεχόμενες ημέρες το μήνα" 75mg ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη γαλουχία.