AEROLIN NEBULES INH.SOL.N 2.5mg/2.5ML AMP (SD) BTx10 (Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή μίας δόσης)

Κωνσταντίνος Μαντάς
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Aerolin;

Το Aerolin περιέχει σαλβουταμόλη, η οποία είναι ένα βρογχοδιασταλτικό φάρμακο της κατηγορίας των εκλεκτικών διεγερτών των β-2 αδρενεργικών υποδοχέων. Ουσιαστικά, διεγείρει τους μύες των βρόγχων και ως αποτέλεσμα οδηγεί σε βρογχοδιαστολή που ξεκινάει σε 5 λεπτά από τη χορήγηση και διαρκεί 4-6 ώρες, αν η απόφραξη των αεροφόρων οδών είναι αναστρέψιμη

Πότε να πάρω Aerolin;

Το Aerolin ενδείκνυται:

  • Σε ενήλικες
  • Σε εφήβους και παιδιά, 4-11 ετών

Για:

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Πόση ποσότητα από το Aerolin πρέπει να πάρω;

Η συγκεκριμένη μορφή του Aerolin χρησιμοποιείται χωρίς να αραιωθεί. Αν όμως επιθυμούμε να παραταθεί ο χρόνος χορήγησης (> 10 λεπτά), μπορούμε να αραιώσουμε το Aerolin με στείρο φυσιολογικό ορό (Sodium Chloride 0,9%).

Για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών:

Η ορθή δόση εφόδου σαλβουταμόλης, μέσω υγρής εισπνοής είναι 2,5mg, η οποία μπορεί να αυξηθεί μέχρι 5mg, αν χρειαστεί. Όμως σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται ιατρική εκτίμηση, καθώς ίσως χρειαστεί εναλλακτική θεραπεία. Το Aerolin μπορεί να χορηγείται ως 4 φορές ημερησίως.

Οι ενήλικες μπορεί να χρειαστούν πιο μεγάλες δόσεις, ως και 20mg ημερησίως, πάντα με ιατρική παρακολούθηση εντός νοσοκομείου, σε περίπτωσης σοβαρής απόφραξης των αεροφόρων οδών.

Για παιδιά 4-12 ετών:

Παιδιά μικρότερα από 12 έτη, πρέπει να παίρνουν 2,5mg σαλβουταμόλης μέσω υγρής εισπνοής ως δόση εφόδου. Η δόση αυτή μπορεί να αυξηθεί μέχρι 5mg, μόνο σε παιδιά μεγαλύτερα από 1,5 έτη. Το Aerolin μπορεί να χορηγείται ως 4 φορές ημερησίως.

Ωστόσο, μπορεί κάποια άλλη φαρμακευτική μορφή να είναι καταλληλότερη για παιδιά μικρότερα των 4 ετών.

Δεν έχει τεκμηριωθεί η κλινική αποτελεσματικότητα του Aerolin, μέσω εκνεφωτή για βρέφη μικρότερα από 1,5 έτη. Θα πρέπει ωστόσο να εξεταστεί επιπλέον θεραπεία με οξυγόνο, σε περίπτωση που εμφανιστεί παροδική υποξαιμία.

Αντενδείξεις

Πότε δεν επιτρέπεται να πάρω Aerolin;

  • Το Aerolin αντενδείκνυται αν κάποιος ασθενής έχει ιστορικό υπερευαισθησίας (αλλεργίας) σε οποιοδήποτε συστατικό του
  • Το Aerolin σε μη ενδοφλέβιες μορφές ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται σε μη επιπλεγμένο πρόωρο τοκετό ή σε επαπειλούμενη αποβολή
  • Το Aerolin ΔΕΝ πρέπει να χορηγείται σε βρέφη κάτω των 18 μηνών
  • Το Aerolin ΔΕΝ πρέπει να χορηγείται σε καρδιακές αρρυθμίες ή σε ταχυκαρδία
  • Το Aerolin ΔΕΝ πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης

Προφυλάξεις

Τι θα πρέπει να προσέχω παίρνοντας το Aerolin;

Το άσθμα θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται με ένα σταδιακό πρόγραμμα και η εξέλιξη του κάθε ασθενούς πρέπει να παρατηρείται κλινικά, αλλά και με δοκιμές της λειτουργίας των πνευμόνων.

Αν κάποιος ασθενής χρειάζεται να αυξήσει τη χρήση του Aerolin, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το άσθμα του επιδεινώνεται. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ώστε να μην αυξήσουν τη δόση τους από μόνοι τους και να ζητήσουν τη βοήθεια του ιατρού.

Σε αυτή την περίπτωση, η οποία μπορεί να ακόμη και να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς, πρέπει να ελεγχθεί ξανά το σχέδιο θεραπείας του ασθενούς και ενδεχομένως να αποφασιστεί να γίνει επιπρόσθετη χορήγηση γλυκοκορτικοστεροειδών. Αν κάποιος ασθενής ενδέχεται να κινδυνεύει, μπορεί να χρειαστεί έλεγχος της μέγιστης εκπνευστικής ροής καθημερινά.

Η συγκεκριμένη μορφή μίας δόσης του Aerolin πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από του στόματος, με εισπνοές μέσω εκνεφωτή. Δεν επιτρέπεται να καταπίνεται ή να γίνεται παρεντερική χρήση.

Οι ασθενείς που το χρησιμοποιούν πρέπει να προσέχουν, καθώς σε περίπτωση που ανακουφίζονται για λιγότερο χρόνο,απαγορεύεται η αύξηση τη δόση ή της συχνότητας χορήγησης. Θα πρέπει οι ασθενείς σε αυτή την περίπτωση να συμβουλευθούν τον ιατρό τους.

Τα διαλύματα προς εισπνοή μέσω εκνεφωτή πρέπει να χρησιμοποιoύνται προσεκτικά σε ασθενείς, στους οποίους έχουν χορηγηθεί μεγάλες ποσότητες από άλλα συμπαθομιμητικά φάρμακα.

Σε ασθενείς που λάμβαναν συνδυασμό σαλβουταμόλης με βρωμιούχο ιπρατρόπιο (ipratropium bromide) μέσω εισπνοής έχουν αναφερθεί λίγα περιστατικά εμφάνισης οξέος γλαυκώματος κλειστής γωνίας.

Επομένως ο συνδυασμός σαλβουταμόλης και αντιχολινεργικών μέσω εισπνοής, πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Θα πρέπει να γίνεται σωστή ενημέρωση στους ασθενείς ώστε να χρησιμοποιούν σωστά το Aerolin και ώστε να μην φέρουν το διάλυμα σε επαφή με τους οφθαλμούς.

Μια πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η εμφάνιση σοβαρής υποκαλιαιμίας, ιδιαίτερα σε περίπτωση παρεντερικής χορήγησης και χορήγησης μέσω εισπνοών. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση οξέος άσθματος, οπότε η υποκαλιαιμία ενδέχεται να ενισχυθεί αν χορηγούνται ταυτόχρονα παράγωγα ξανθίνης, στεροειδή, διουρητικά αλλά και αν εμφανιστεί υποξία, καθώς και σε ασθενείς με σύνδρομο μακρού QT, καθώς ενδέχεται να εμφανίσουν επικίνδυνη αρρυθμία (πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία). Συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις να παρακολουθούνται τα επίπεδα του καλίου στον ορό του αίματος.

Όπως και σε άλλες θεραπείες μέσω εισπνοών, είναι πιθανή η εμφάνιση παράδοξου βρογχόσπασμου, που οδηγεί σε ταχεία αύξηση της δύσπνοιας. Αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με κάποια άλλη μορφή χορήγησης ή με ένα άλλο εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό ταχείας δράσης, αν βρίσκεται άμεσα διαθέσιμο. Η συγκεκριμένη μορφή πρέπει να διακοπεί και αν είναι αναγκαίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποιο διαφορετικό βρογχοδιασταλτικό ταχείας δράσης συνεχούς χρήσης.

Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι σπάνια μπορεί να εμφανιστεί μυοκαρδιακή ισχαιμία σχετική με τη σαλβουταμόλη. Οι ασθενείς που έχουν σοβαρή υποκείμενη καρδιακή νόσο, όπως:

  • Ταχυαρρυθμία
  • Ισχαιμική καρδιοπάθεια 
  • Σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια

και οι οποίοι λαμβάνουν σαλβουταμόλη για αναπνευστικές παθήσεις, θα πρέπει να προειδοποιούνται ώστε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια αν αισθανθούν θωρακικό άλγος ή αν εμφανιστεί κάποιο άλλο σύμπτωμα επιδείνωσης καρδιακής νόσου.

Η σαλβουταμόλη θα πρέπει να χορηγείται προσεκτικά σε ασθενείς:

Όταν οι συνήθως αποτελεσματικές δόσεις, δεν είναι πλέον εξίσου αποτελεσματικές, συνήθως η κατάσταση επιδεινώνεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει ο ασθενής να έχει ενημερωθεί από τον γιατρό, καθώς χρειάζεται άμεση ιατρική συμβουλή και δεν πρέπει να έχει ξεπεραστούν οι δόσεις που έχουν ήδη συνταγογραφηθεί.

Όπως και με άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας, η σαλβουταμόλη είναι ικανή να οδηγήσει σε αναστρέψιμες μεταβολικές διαταραχές, όπως είναι η αναστρέψιμη υποκαλιαιμία και η αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος. Ωστόσο, ένας διαβητικός ασθενής ενδέχεται να μην μπορέσει να αντιρροπήσει αυτή τη διαταραχή με αποτέλεσμα να εμφανιστεί κετοξέωση. Αν ταυτόχρονα χορηγούνται κορτικοστεροειδή μπορεί αυτές οι δράσεις να ενισχυθούν.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις θεραπείας με υψηλές δόσεις νεφελοποιημένης ή ενδοφλέβιας θεραπείας με β-αγωνιστές βραχείας δράσης, έχει αναφερθεί γαλακτική οξέωση, κυρίως σε άτομα που πάσχουν από οξύ ασθματικό παροξυσμό.

Μπορεί να προκληθεί δύσπνοια ή και αντισταθμιστικός υπεραερισμός, με την αύξηση του γαλακτικού οξέος. Δεν θα πρέπει αυτά τα στοιχεία να ερμηνευτούν λανθασμένα ως αποτυχία της θεραπείας για το άσθμα και να εντατικοποιηθεί επομένως η χρήση των β-αγωνιστών βραχείας δράσης. Συνίσταται επομένως σε τέτοιες περιπτώσεις η παρακολούθηση των ασθενών για ενδεχόμενη αύξηση του επίπεδου του γαλακτικού οξέος και πιθανή επακόλουθη μεταβολική οξέωση.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω Aerolin;

Δεν ενδείκνυται η χορήγηση Aerolin, σε εγκυμονούσες γυναίκες, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Επιτρέπεται, μόνο αν το αναμενόμενο όφελος για τη μητέρα είναι πιο μεγάλο από τον πιθανό κίνδυνο για το έμβρυο.

Έχει αναφερθεί ότι σπάνια μπορεί να εμφανιστούν συγγενείς ανωμαλίες, στους απογόνους κάποιου ατόμου που πήρε Aerolin, όπως λυκόστομα ή ατέλειες των άκρων.

Επειδή ωστόσο, δεν έχει παρατηρηθεί σταθερό πρότυπο ατελειών, αλλά και επειδή το ποσοστό συγγενών ανωμαλιών είναι χαμηλό και κυμαίνεται μεταξύ 2-3%, δεν μπορεί να αποδειχθεί η συσχέτιση με το Aerolin.

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω το Aerolin;

Δεν συνίσταται η χρήση του Aerolin από θηλάζουσες μητέρες, καθώς η σαλβουταμόλη μπορεί να ανιχνευθεί σε μικρή ποσότητα στο μητρικό γάλα. Επιτρέπεται, μόνο αν το αναμενόμενο όφελος για τη μητέρα είναι πιο μεγάλο από τον πιθανό κίνδυνο για το έμβρυο.

Δεν είναι αποδεδειγμένο ωστόσο ότι η σαλβουταμόλη που περνάει στο μητρικό γάλα μπορεί να βλάψει το νεογνό.