AFRODOR SYR 30MG/5ML FL X250ML (Σιρόπι)

Κωνσταντίνος Μαντάς
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Afrodor;

Το Afrodor περιέχει αμβροξόλη, η οποία είναι μια ουσία ικανή να αυξήσει τις εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα. Λειτουργεί μέσω ενίσχυσης της παραγωγής του επιφανειοδραστικού παράγοντα των πνευμόνων και της λειτουργίας των κροσσών. Ως αποτέλεσμα, βελτιώνεται η ροή και η μεταφορά της βλέννας, σύμφωνα με φαρμακολογικές μελέτες. Έτσι διευκολύνεται η απόχρεμψη και ανακουφίζεται ο ασθενής από το βήχα.

Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις χρόνιων και οξειών βρογχοπνευμονικών παθήσεων όπως:

Ενδείκνυται επίσης για την πρόληψη αναπνευστικών επιπλοκών από κατακράτηση εκκρίσεων, κατόπιν μειζόνων χειρουργικών επεμβάσεων στο θώρακα και στην άνω κοιλία, αλλά και μετά από κατάκλιση μεγάλης διάρκειας.

Σε οξείες εξάρσεις βρογχίτιδας, θα πρέπει να χορηγείται συνδυαστικά με κατάλληλη αντιβίωση.

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Πόση ποσότητα από το Afrodor πρέπει να πάρω;

 • Για παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών και για ενήλικες

Η δόση που συνίσταται είναι 60mg έως 120mg κάθε μέρα σε δύο δόσεις. Αυτές χορηγούνται ως 1-2 κουταλάκια (του γλυκού) ή ως 5-10 ml χρησιμοποιώντας το δοσομετρικό κύπελλο εντός της συσκευασίας, 2 φορές ημερησίως.

Το παραπάνω δοσολογικό σχήμα ενδείκνυται σε περιπτώσεις οξειών παθήσεων του αναπνευστικού αλλά και κατά την έναρξη θεραπείας χρόνιων καταστάσεων, με την πιθανότητα να συνεχιστεί μέχρι και 10 ημέρες.

Αν υπάρχει ένδειξη για παράταση της αγωγής, θα πρέπει η δόση να μειωθεί στο μισό.

 • Για παιδιά μικρότερα των 12 ετών

Συστήνεται γενικότερα συνολική ημερήσια δόση 1,2-1,6 mg/kg σωματικού βάρους.

Αν δεν ακολουθήσει άλλη οδηγία

 • Για παιδιά 5 έως 12 ετών: 15mg (2,5 ml με το δοσιμετρικό κύπελλο), 2 με 3 φορές ημερησίως
 • Για παιδιά 2 έως 5 ετών: 7,5 mg (1,25 ml με το δοσιμετρικό κύπελλο), 3 φορές ημερησίως
 • Για παιδιά μικρότερα των 2 ετών: 7,5 mg (1,25 ml με το δοσιμετρικό κύπελλο), 2 φορές ημερησίως

Σε περιπτώσεις οξειών καταστάσεων του αναπνευστικού, αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν ή αν χειροτερεύσουν όσο διαρκεί η αγωγή, πρέπει να ζητηθεί ιατρική συμβουλή.

Το Afrodor πρέπει να χορηγείται πριν τα γεύματα.

Αντενδείξεις

Πότε δεν επιτρέπεται να πάρει κανείς Afrodor;

Δεν επιτρέπεται η λήψη Afrodor αν:

 • Ο ασθενής έχει γνωστή υπερευαισθησία (αλλεργία) στην αμβροξόλη ή σε κάποιο άλλο συστατικό του Afrodor
 • Η ασθενής είναι έγκυος ή αν θηλάζει

Προφυλάξεις

Τι θα πρέπει να προσέχω αν παίρνω Afrodor;

Χρησιμοποιώντας το Afrodor μπορεί να αυξηθεί ο όγκος των ρευστοποιούμενων βρογχικών εκκρίσεων. Αν αυτές δεν απομακρυνθούν με το βήχα είναι προτιμότερο να διασωληνωθεί ο ασθενής ώστε η αναπνευστική οδός να παραμείνει ανοικτή.

Για ασθενείς με δυσανεξία στη φρουκτόζη:

Τα 5 ml από το σιρόπι περιέχουν 1,575g σορβιτόλης, δηλαδή 6.3g σορβιτόλης περιέχονται στη μέγιστη ημερήσια δόση. Οι εν λόγω ασθενείς δεν πρέπει να λαμβάνουν Afrodor. Ακόμη, το Afrodor ενδέχεται να εμφανίσει ήπια καθαρτική δράση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί δερματικές αλλοιώσεις όπως:

 • Σύνδρομο Steven Johnson
 • Τοξική επιδερμική νέκρωση, χρονικά συσχετισμένη με τη χρήση υδροχλωρικής αμβροξόλης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρχαν και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή και συγχορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή. Ακόμη, στην πρώιμη φάση του συνδρόμου Steven Johnson ή της τοξικής επιδερμικής νέκρωσης, ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει πρόδρομα συμπτώματα παρόμοια με γρίπη, όπως:

 • Πυρετό
 • Πόνους στο σώμα
 • Ρινίτιδα
 • Βήχα
 • Πονόλαιμο

Αυτά μπορεί να οδηγήσουν λανθασμένα στην εκκίνιση συμπτωματικής αγωγής για βήχα και για κρυολόγημα.

Αν λοιπόν εμφανιστούν καινούριες αλλοιώσεις στο δέρμα ή στους βλενογόννους, πρέπει να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή και να διακοπεί η χρήση Afrodor ως προφύλαξη.

Σε περίπτωση νεφρικής δυσλειτουργίας ή σοβαρής ηπατικής δυσλειτουργείας το Afrodor πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής. Όπως ισχύει για όλα τα μεταβολιζόμενα από το ήπαρ φάρμακα που απεκκρίνονται από τα νεφρά, μπορεί να συσσωρευτούν μεταβολίτες της αμβροξόλης από το ήπαρ, σε περίπτωση σοβαρής νεφρικής ανεπάρκειας.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω Afrodor;

Η υδροχλωρική αμβροξόλη μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα. Η ασφάλειά της κατά την κύηση δεν έχει αποδειχθεί ακόμη. Δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται το Afrodor από έγκυες γυναίκες.

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω Afrodor;

Η υδροχλωρική αμβροξόλη εκκρίνεται εντός του μητρικού γάλακτος. Παρότι δεν υπάρχουν αναμενόμενες ανεπιθύμητες επιδράσεις σε βρέφη τα οποία θηλάζουν, δεν συνιστάται η χρήση του Afrodor από γυναίκες που θηλάζουν.

Παρόμοια φάρμακα: