ALGOFREN EFF.GRAN 600MG/SACHET BTX20SACHETS (Αναβράζοντες κόκκοι)

Κωνσταντίνος Μαντάς
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Algofren;

Το Algofren περιέχει ιβουπροφαίνη. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα ΜΣΑΦ (μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο) και η δράση της είναι αντιφλεγμονώδης, αναλγητική και αντιπυρετική. Η δράση της οφείλεται στο γεγονός ότι αναστέλλει την COX (κυκλοξυγενάση), ένα ένζυμο που συμβάλλει στη σύνθεση των προσταγλανδινών.

Τι είναι οι προσταγλανδίνες;

Προσταγλανδίνες ονομάζονται ορισμένες λιπιδικές ενώσεις, που επίσης ονομάζονται εικοσανοειδή. Οι διάφορες προσταγλανδίνες έχουν διαφορετικούς βιολογικούς ρόλους. Πολλές από αυτές συμμετέχουν στη διαδικασία της αγγειοδιαστολής και επομένως εμπλέκονται και στη διαδικασία της φλεγμονής.

Πότε ενδείκνυται η χρήση του Algofren;

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιπυρετικές του ιδιότητες, το Algofren ενδείκνυται για:

 • Την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζονται με οστεοαρθρίτιδα ή άλλες εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων, μέσω συμπτωματικής αντιμετώπισης
 • Την ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας (πρωτοπαθής δυσμηνόρροια), μέσω συμπτωματικής αντιμετώπισης
 • Την ανακούφιση ήπιου έως μέτριου πόνου, όπως το μυοσκελετικό άλγος (πόνος των μυών), η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος), αλλά και το οδοντικό άλγος (πονόδοντος)
 • Τον πυρετό
 • Την οξεία ουρική αρθρίτιδα
 • Την χρόνια νεανική αρθρίτιδα
 • Επώδυνα εξωαρθρικά μυοσκελετικά σύνδρομα

Δοσολογία

Πόση ποσότητα από το Algofren πρέπει να πάρω;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να ελαχιστοποιηθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες, πρέπει να χρησιμοποιούνται οι χαμηλότερες αποτελεσματικές δόσεις, για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο αρκεί για να ελεγχθούν τα συμπτώματα.

Για ενήλικες:

Η δόση που συστήνεται είναι 1,2g-1,8g την ημέρα.

Ως δόση συντήρησης προτείνεται να λαμβάνονται 0,6g-1,2g την ημέρα.

Σε οξείες και σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να ωδελήσει μια αύξηση της δοσολογίας μέχρι να περάσει η οξεία φάση. Γενικά όμως, η ανώτερη δόση που επιτρέπεται να λαμβάνεται καθημερινά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 2,4g (ανά διηρημένες δόσεις).

Για παιδιά:

Για παιδιά μικρότερα των 12 ετών :

Για βρέφη και παιδιά (από 3 μηνών με βάρος μεγαλύτερο των 5kg):

 • Για αντιμετώπισης της χρόνιας νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας: Η συνηθισμένη δόση είναι 30-40mg/kg/ημέρα σε 3 ή 4 δόσεις. Η μέγιστη ημερήσια δόση είναι 2,4g σε 3 έως 5 δόσεις
 • Ως αναλγητικό ή αντιπυρετικό: Συστήνεται η λήψη 20mg/kg/ημέρα σε 3 ή 4 δόσεις. Η μέγιστη ημερήσια δόση 30mg/kg σε 3 ή 4 δόσεις

Το Algofren ΔΕΝ θα πρέπει να χορηγείται σε εμπύρετες καταστάσεις για πάνω από 3 ημέρες ή σε επίπονες καταστάσεις για πάνω από 6 ημέρες, εκτός αν το προτείνει ο γιατρός.

Ωστόσο, το Algofren ΔΕΝ πρέπει γενικά να χορηγείται σε παιδιά μικρότερα των 12 ετών ή που ζυγίζουν κάτω από 5kg.

Για ηλικιωμένους:

Δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί η δοσολογία ειδικότερα, για ηλικιωμένους. Ωστόσο, συνίσταται να παρακολουθούνται προσεκτικά οι ηλικιωμένοι ασθενείς, εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών που ίσως εμφανιστούν.

Σε περίπτωση που η ηπατική ή η νεφρική λειτουργία είναι μειωμένη, η δοσολογία πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά για κάθε ασθενή και πολύ προσεκτικά.

Τρόπος χορήγησης

Πώς χορηγείται το Algofren;

Το Algofren χορηγείται από το στόμα.

Για να ξεκινήσει ταχύτερα η δράση του φαρμάκου, θα πρέπει να χορηγείται σε άδειο στομάχι. Αν κάποιος ασθενής έχει ευαισθησία στο στομάχι, καλό θα ήταν να λαμβάνει την ιβουπροφαίνη με φαγητό.

Αντενδείξεις

Πότε δεν επιτρέπεται να χορηγείται το Algofren;

Το Algofren δεν επιτρέπεται να χορηγείται σε ασθενείς:

 • Με υπερευαισθησία (αλλεργία) στην ιβουπροφαίνη ή σε κάποιο άλλο συστατικό του φαρμάκου
 • Με ενεργό πεπτικό έλκος, σχετικό ιστορικό, με άλλες παθήσεις του πεπτικού ή με ιστορικό με υποτροπιάζουσες αιμορραγίες
 • Σε ασθενείς που έχουν ιστορικό αιμορραγίας ή διάτρησης γαστρεντερικού σχετικές με προηγούμενη θεραπεία με ΜΣΑΦ
 • Σε ασθενείς που έχουν ιστορικό με ελκώδη κολίτιδα ή που έχουν ενεργό ελκώδη κολίτιδα, που έχουν νόσο του Crohn, υποτροπιάζον πεπτικό έλκος ή και αιμορραγία γαστρεντερικού (η οποία ορίζεται ως 2 ή περισσότερα ξεχωριστά επεισόδια έλκους ή αιμορραγίας)
 • Με ιστορικό βρογχόσπασμου, κνίδωσης ή ρινίτιδος που σχετίζονται με τη χρήση ασπιρίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Οι οποίοι λαμβάνουν ταυτόχρονα και ασπιρίνη ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Οι οποίοι πάσχουν από αιματολογική νόσο
 • Σε ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις σχετικές με αυξημένη τάση αιμορραγίας ή με ενεργό αιμορραγία
 • Με κίρρωση του ήπατος, βαριάς μορφής ηπατική ανεπάρκεια, ή με νεφρική ανεπάρκεια
 • Με βαριάς μορφής καρδιακή ανεπάρκεια
 • Σε ασθενείς που έχουν σοβαρή αφυδάτωση (εξαιτίας εμέτου, διάρροιας ή ανεπαρκούς λήψης υγρών)
 • Σε εγκυμονούσες ή θηλάζουσες γυναίκες (δεν έχει διαπιστωθεί η ασφάλεια του Algofren για αυτές τις περιπτώσεις)
 • Που βρίσκονται στο 3ο τρίμηνο της κύησης

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχω όταν παίρνω Algofren;

Με τη χρήση του Algofren μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Μπορούν, ωστόσο, να ελαχιστοποιηθούν, αν χρησιμοποιηθεί η κατώτατη δόση που είναι αποτελεσματική, για την μικρότερη διάρκεια θεραπείας που αρκεί για να ελεγχθούν τα συμπτώματα.

Όπως και κάθε ΜΣΑΦ, η ιβουπροφαίνη είναι ικανή να καλύψει τα συμπτώματα από κάποια λοίμωξη.

Η συγχορήγηση ιβουπροφαίνης με άλλα ΜΣΑΦ, συμπεριλαμβανομένων των εκλεκτικών COX-2 αναστολέων, πρέπει να αποφεύγεται εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου για έλκος ή αιμορραγία.

Η ιβουπροφαίνη ενδέχεται να έχει ανασταλτική δράση επί της λειτουργίας των αιμοπεταλίων (συγκόλληση αιμοπεταλίων).

Η χρήση αναλγητικών για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να προκαλέσει κεφαλαλγία, που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με  μεγαλύτερες δόσεις του φαρμάκου.

Με ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ και ΜΣΑΦ, μπορεί να αυξηθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες σχετίζονται με την ιβουπροφαίνη, ιδιαίτερα οι σχετικές με το κεντρικό νευρικό σύστημα ή το γαστρεντερικό σωλήνα.

Θα πρέπει να χορηγείται μειωμένη δόση και προσεκτικά:

 • Σε εξασθενημένα άτομα και σε υπερήλικες
 • Σε ασθενείς που έχουν υπέρταση και λαμβάνουν διουρητικά
 • Σε ασθενείς που έχουν συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Σε περίπτωση μακροχρόνιας χορήγησης πρέπει κατά διαστήματα να γίνεται αιματολογικός έλεγχος του ασθενή
 • Σε ασθενείς που έχουν γαστρεντερικές διαταραχές και χρόνιες φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, ελκώδη κολίτιδα (νόσος του Crohn)

Για ηλικιωμένους:

Υπάρχει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών από ΜΣΑΦ σε ηλικιωμένους ασθενείς, ειδικά αιμορραγία και διάτρηση του γαστρεντερικού, που ενδέχεται να αποβούν θανατηφόρες.

Καρδιαγγειακές και αγγειακές εγκεφαλικές επιδράσεις

Οι ασθενείς που έχουν ιστορικό υπέρτασης ή και ελαφράς ώς μέτριας συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, πρεπει να παρακολουθούνται και να τους παρέχονται συμβουλές, καθώς είναι πιθανό να εμφανίσουν κατακράτηση υγρών, αλλά και οιδήματα, σχετικά με τη χρήση ΜΣΑΦ.

Κλινικά και επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πως η χρήση του Algofren, ειδικά σε υψηλές δόσεις (περίπου 2400mg την ημέρα), αλλά και σε μακροχρόνια θεραπεία, είναι πιθανό να συνδέεται με μικρή αύξηση κινδύνου εμφάνισης θρομβωτικών αρτηριακών συμβάντων (όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό). Συνολικά, δεν υποδεικνύεται ότι η χαμηλότερη δόση Algofren (≤1200mg) συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Ασθενείς με:

 • Αγγειακή εγκεφαλική νόσο
 • Υπέρταση που δεν έχει ρυθμιστεί
 • Εγκατεστημένη ισχαιμική καρδιακή νόσο
 • Περιφερική αρτηριακή νόσο
 • Συμφορητική καρδιαγγειακή ανεπάρκεια

θα πρέπει χρησιμοποιήσουν Algofren, μόνον αφότου η περίπτωσή του ελεγχθεί προσεκτικά. Το ίδιο είναι αναγκαίο να γίνεται πριν να ξεκινήσουν μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία ασθενείς που εμφανίζουν παράγοντες κινδύνου καρδιοαγγειακής νόσου, όπως:

Προσοχή! 'Ελκος, αιμορραγία ή διάτρηση του γαστρεντερικού!

Το Algofren πρέπει να χορηγείται προσεκτικά σε ασθενείς που έχουν ιστορικό πεπτικού έλκους ή και άλλων γαστρεντερικών παθήσεων, καθώς είναι πιθανό να επιδεινωθούν τα συμπτώματα.

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί με κάθε ΜΣΑΦ σε οποιοδήποτε στάδιο της θεραπείας. Μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες και είναι πιθανό να προκύψουν ακόμη και χωρίς προειδοποίηση ή χωρίς ιστορικό με σοβαρά γαστρεντερικά συμβάντα.

Ο κίνδυνος έλκους, αιμορραγίας ή διάτρησης του γαστρεντερικού είναι πιο υψηλός αυξάνοντας τις δόσεις της ιβουπροφαίνης σε ασθενείς που έχουν ιστορικό ελκών, ειδικότερα αν υπάρχουν επιπλοκές με διάτρηση ή αιμορραγία και στους ηλικιωμένους. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να ξεκινήσουν τη θεραπεία με όσο το δυνατόν μικρότερη δόση.

Αυτοί οι ασθενείς, καθώς και εκείνοι που πρέπει ταυτόχρονα να λαμβάνουν χαμηλές δόσεις ασπιρίνης, ή και άλλα φάρμακα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο κίνδυνο γαστρορραγίας, θα πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν το ενδεχόμενο συνδυαστικής θεραπείας με γαστροπροστατευτικούς παράγοντες (π.χ. αναστολείς αντλίας πρωτονίων ή misoprostol).

Ασθενείς που έχουν ιστορικό με γαστρεντερική νόσο, ειδικά αν είναι ηλικιωμένοι, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναφέρουν κάθε ασυνήθιστο κοιλιακό σύμπτωμα (ειδικότερα αιμορραγία του γαστρεντερικού) κατά τα πρώτα στάδια της θεραπείας.

Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν ταυτόχρονη αγωγή, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου αιμορραγίας ή έλκους, όπως τα από του στόματος κορτικοστεροειδή, τα αντιπηκτικά (π.χ. η βαρφαρίνη), οι εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης ή τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (π.χ. ακετυλοσαλικυλικό οξύ).

Εάν εμφανιστεί έλκος ή αιμορραγία του γαστρεντερικού σε ασθενείς που παίρνουν Algofren, η θεραπεία πρέπει να διακόπτεται.

Νεφρικές επιδράσεις

Σε ασθενείς που έχουν σοβαρή αφυδάτωση, θα πρέπει να δίνεται προσοχή ξεκινώντας θεραπεία με Algofren.

Όπως και με τα άλλα ΜΣΑΦ, χορηγώντας Algofren μακροχρονίως νεκρώνονται οι νεφρικές θηλές και δημιουργούνται και άλλες παθολογικές αλλοιώσεις στα νεφρά.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί νεφροτοξικότητα σε ασθενείς στους οποίους οι νεφρικές προσταγλανδίνες παίζουν αντισταθμιστικό ρόλο για τη διατήρηση της αιμάτωσης των νεφρών. Σε αυτούς τους ασθενείς, η χορήγηση ενός ΜΣΑΦ μπορεί να οδηγήσει σε δοσοεξαρτώμενη μείωση της σύνθεσης των προσταγλανδινών και δευτερευόντως της αιματικής ροής στους νεφρούς, που ίσως επισπεύσουν έκδηλη έλλειψη της αντιστάθμισης στους νεφρούς.

Εκείνοι οι ασθενείς που κινδυνεύουν πιο πολύ να εμφανίσουν αυτή την αντίδραση είναι εκείνοι με καρδιακή ανεπάρκεια, έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, όσοι παίρνουν αναστολείς ΜΕΑ και διουρητικά, όσοι έχουν ηπατική δυσλειτουργία και οι ηλικιωμένοι. Διακόπτοντας τη θεραπεία με ΜΣΑΦ, ακολουθεί συνήθως επάνοδος της προ θεραπείας κατάστασης.

Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος

Χρειάζεται προσοχή σε περίπτωση που η ιβουπροφαίνη χρησιμοποιείται από ασθενείς οι οποίοι έχουν ιστορικό ή υποφέρουν από βρογχικό άσθμα, καθώς έχει αναφερθεί πως η ιβουπροφαίνη μπορεί να προκαλέσει βρογχόσπασμο σε αυτους τους ασθενείς.

Δερματολογικές επιδράσεις

Πολύ σπάνια μετά τη χρήση ΜΣΑΦ έχουν αναφερθεί σοβαρές δερματικές αντιδράσεις, εκ των οποίων κάποιες είναι θανατηφόρες. Μερικές από αυτές είναι:

 • Αποφολιδωτική δερματίτιδα
 • Σύνδρομο Stevens-Johnson
 • Τοξική επιδερμική νεκρόλυση

Ο υψηλότερος κίνδυνος βρίσκεται στα πρώτα στάδια της θεραπείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αντιδράσεις ξεκινούν τον πρώτο μήνα της θεραπείας. Το Algofren πρέπει να διακόπτεται με την πρώτη εμφάνιση εξανθήματος, βλάβης στο γαστρικό βλεννογόνο ή οποιουδήποτε άλλου σύμπτωματος υπερευαισθησίας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος ή των μαλακών ιστών να προέρχονται από ανεμοβλογιά. Μέχρι σήμερα, δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί η συμβολή των ΜΣΑΦ στην επιδείνωση τέτοιων λοιμώξεων. Επομένως, συνιστάται η αποφυγή του Algofren σε περίπτωση ανεμοβλογιάς.

Αιματολογικές επιδράσεις

Το Algofren, όπως και άλλα ΜΣΑΦ, είναι ικανό να προκαλέσει αναστολή της συσσώρευσης αιμοπεταλίων και να παρατείνει την αιμορραγία σε υγιής ανθρώπους.

Άσηπτη Μηνιγγίτιδα/Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και νοσήματα του συνδετικού ιστού

Σπανίως, έχει καταγραφεί άσηπτη μηνιγγίτιδα σε άτομα που χρησιμοποιούν Algofren. Παρ'ότι είναι πιο πιθανή σε ασθενείς που πάσχουν από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, αλλά και νοσήματα σχετικά με το συνδετικό ιστό, έχει συμβεί και σε ασθενείς οι οποίοι δεν πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις παρατηρούνται σοβαρές και οξείες αλλεργικές αντιδράσεις (υπερευαισθησία). Με την εμφάνιση των πρώτων σημείων υπερευαισθησίας, η θεραπεία θα πρέπει να διακοπεί και να ληφθούν κατάλληλα ιατρικά μέτρα, από εξειδικευμένο προσωπικό.

Χρειάζεται προσοχή σε ασθενείς που έχουν εμφανίσει αλλεργικές αντιδράσεις και σε άλλες ουσίες, γιατί ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο υπερευαισθησίας σχετικό με την ιβουπροφαίνη.

Χρειάζεται επίσης προσοχή σε ασθενείς με ρινικούς πολύποδες, αλλεργική ρινίτιδα ή χρόνιες αποφρακτικές αναπνευστικές διαταραχές, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αλλεργικές αντιδράσεις, που ενδέχεται να παρουσιαστούν ως ασθματικές κρίσεις (το λεγόμενο άσθμα από αναλγητικά), ως οίδημα Quincke ή ως κνίδωση.

Σχετικά με τα έκδοχα

Τα δισκία Algofren είναι επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο και περιέχουν λακτόζη. Οι ασθενείς που έχουν δυσανεξία στη γαλακτόζη, κακή απορρόφηση γλυκόζης-γαλακτόζης ή έλλειψη λακτάσης Lapp, δεν θα πρέπει να πάρουν Algofren.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω Algofren;

Η δράση του Algofren είναι ικανή να επηρεάσει αρνητικά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής, καρδιακής δυσπλασίας και γαστρόσχισης, μετά τη χρήση κάποιου αναστολέα της σύνθεσης προσταγλανδινών, στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Ο κίνδυνος ενδέχεται να αυξάνεται ανάλογα τη δόση και τη διάρκεια θεραπείας. Η χορήγηση αναστολέων σύνθεσης προσταγλανδινών οδηγεί σε αυξημένες απώλειες πριν και μετά την εμφύτευση και σε αυξημένη εμβρυϊκή θνησιμότητα, στα ζώα. Επιπλέον, αυξημένα περιστατικά διαφόρων δυσπλασιών, όπως καρδιαγγειακών, έχουν αναφερθεί σε ζώα στα οποία χορηγήθηκε αναστολέας σύνθεσης προσταγλανδινών, κατά την διάρκεια της οργανογένεσης.

Το Algofren δεν πρέπει να χορηγείται κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο κύησης εκτός και εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Αν το Algofren χρησιμοποιείται από γυναίκα, η οποία προσπαθεί να κυοφορήσει ή βρίσκεται στο πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο κύησης, η δόση πρέπει να διατηρείται, όσο πιο χαμηλή γίνεται και η θεραπεία να διαρκεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

Κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, οι αναστολείς σύνθεσης προσταγλανδινών μπορεί να προκαλέσουν στο έμβρυο τα ακόλουθα:

 • Καρδιοπνευμονική τοξικότητα (με πρόωρο κλείσιμο του αρτηριακού πόρου και με πνευμονική υπέρταση)
 • Νεφρική δυσλειτουργία, που μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια και ολιγοϋδράμνιο

Στο τέλος της κύησης, οι αναστολείς σύνθεσης προσταγλανδινών ενδέχεται να προκαλέσουν στη μητέρα και στο νεογνό τα εξής:

 • Ενδεχόμενη παράταση του χρόνου αιμορραγίας
 • Αναστολή των συσπάσεων της μήτρας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένο ή παρατεταμένο τοκετό

Επομένως, το Algofren αντενδείκνυται και κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Τοκετός

Δεν συνιστάται η χρήση του Algofren κατά τον τοκετό.

Η έναρξη του τοκετού ενδέχεται να καθυστερήσει και να αυξηθεί η διάρκειά του, με πιο μεγάλη πιθανότητα αιμορραγίας για τη μητέρα και για το παιδί.

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω Algofren;

Στις περιορισμένες μελέτες που έχουν γίνει ως σήμερα, η ιβουπροφαίνη έχει εμφανιστεί στο μητρικό γάλα, αλλά σε μικρές συγκεντρώσεις. Η χρήση της δεν συνιστάται σε θηλάζουσες μητέρες.