AMINOCER PD.ORA.SOL 1000MG/SACHET BTx30 SACHETS (Σκόνη σε φακελίσκους)

Κωνσταντίνος Μαντάς
Πηγή: ΕΟΦ

Ενδείξεις

Τι είναι το Aminocer;

Το Aminocer περιέχει λεβοκαρνιτίνη. Πρόκειται για ένα φυσικό συστατικό των κυττάρων που σχετίζεται σημαντικά με την παραγωγή και τη μεταφορά ενέργειας. Χάρη στη λεβοκαρνιτίνη, τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας μπορούν να περάσουν την μεμβράνη των μιτοχονδρίων, ώστε να υποστούν τη διαδικασία της β-οξείδωσης. Το Aminocer συστήνεται σε περιπτώσεις:

  • Πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς ανεπάρκεια λεβοκαρνιτίνης σε ενήλικες, παιδιά, βρέφη, ακόμα και νεογνά
  • Δευτεροπαθούς ανεπάρκειας λεβοκαρνιτίνης σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου

Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να πάσχουν από δευτεροπαθή ανεπάρκεια λεβοκαρνιτίνης, ειδικά αν εμφανίζουν τα παρακάτω συμπτώματα, χωρίς αυτά να βελτιώνονται με τη συνηθισμένη αγωγή:

  • Επίμονες και έντονες συσπάσεις των μυών (κράμπες) ή και υποτασικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης
  • Απουσία ενέργειας σε βαθμό που δυσκολεύει σημαντικά τη ζωή του ασθενούς
  • Μυοπάθεια ή και αδυναμία των μυών (σκελετικών)
  • Μυοκαρδιοπάθεια
  • Αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στην ερυθροποιητίνη ή χρειάζεται υψηλές δόσεις της
  • Απώλεια μυϊκής μάζας, λόγω κακής διατροφής

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Πόση ποσότητα από το Aminocer να πάρω και πώς;

Το Aminocer χορηγείται από του στόματος. Πριν τη λήψη του Aminocer πρέπει να διαλύεται περιεχόμενο ενός φακελίσκου  σε ένα ποτήρι νερού ή χυμού φρούτων.

Για να καθοριστεί η σωστή δοσολογία του Aminocer, θα πρέπει να γίνεται παράλληλη με τη θεραπεία, μέτρηση και αξιολόγηση των επιπέδων της ακυλικής και της ελεύθερης λεβοκαρνιτίνης στα ούρα και στο πλάσμα.

Στο πλάσμα, η συγκέντρωση της ελεύθερης λεβοκαρνιτίνης πρέπει να είναι εντός του εύρους 35-60 μmol/L. Ο λόγος της συγκέντρωσης της ακυλικής λεβοκαρνιτίνης προς την ελεύθερη, στο πλάσμα πρέπει να μην είναι μεγαλύτερος του 0,35.

Συνιστώμενη δοσολογία για παιδιά και ενήλικες:

  • Σε περίπτωση πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς ανεπάρκειας λεβοκαρνιτίνης: Ο καθορισμός της δοσολογίας βασίζεται στην πάθηση και στην βαρύτητα της κατάστασης του κάθε ασθενούς. Γενικά συνιστώνται 100 με 200mg/kg σωματικού βάρους κάθε ημέρα, σε 2 έως 4 διαιρεμένες δόσεις. Αν τα βιοχημικά ευρήματα και τα συμπτώματα δεν παρουσιάζουν βελτίωση, επιτρέπεται για λίγο καιρό να χορηγηθεί μεγαλύτερη δόση. Υψηλές δόσεις ως και 400mg/kg την ημέρα ενδέχεται να χρειαστούν σε οξείες καταστάσεις.
  • Σε περίπτωση δευτεροπαθούς ανεπάρκειας λεβοκαρνιτίνης σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου: Αν επιτευχθεί θεραπευτικό αποτέλεσμα χάρη σε ενδοφλέβια χορήγηση, μπορεί αυτό να διατηρηθεί χορηγώντας 1g λεβοκαρνιτίνης καθημερινά από το στόμα.

Αντενδείξεις

Πότε μπορεί να μην επιτρέπεται να πάρω Aminocer;

Σε περίπτωση που το άτομο που επιθυμεί να λάβει Aminocer, είχε εμφανίσει στο παρελθόν αντίδραση υπερευαισθησίας (αλλεργία) στη λεβοκαρνιτίνη ή σε κάποιο έκδοχο που περιέχεται στο Aminocer, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του πριν να λάβει Aminocer.

Προφυλάξεις

Τι θα πρέπει να προσέχω αν παίρνω Aminocer;

Η λεβοκαρνιτίνη δεν προκαλεί εξάρτηση καθώς πρόκειται για μία φυσική ουσία που παράγεται στον οργανισμό. Για τον ίδιο λόγο δεν προκαλεί και ερεθισμούς.

Η χορήγηση λεβοκαρνιτίνης σε διαβητικά άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη ή αντιδιαβητικά φάρμακα από το στόμα, ενδέχεται να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία εξαιτίας καλύτερης διαχείρισης της γλυκόζης. Επομένως, το σάκχαρο των ασθενών αυτών πρέπει να ελέγχεται αρκετά συχνά με σκοπό να ρυθμίζεται σωστά η αντιδιαβητική αγωγή τους.

Σε άτομα που πάσχουν από τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια ή από σοβαρή καταστολή της λειτουργίας των νεφρών δεν συνιστάται να χορηγούνται από το στόμα υψηλές δόσεις λεβοκαρνιτίνης για μεγάλο διάστημα, καθώς μπορεί να συσσωρευθούν στο αίμα οι μεταβολίτες της που δεν απομακρύνονται σωστά από τα νεφρά. Ένας τέτοιος μεταβολίτης είναι η τριμεθυλαμίνη. Αυτή η συσσώρευση της τριμεθυλαμίνης οδηγεί σε αύξησή της στα ούρα. Σε αυτή την περίπτωση, τα ούρα, ο ιδρώτας και η αναπνοή αναδίδουν έντονη “μυρωδιά ψαριού”.

Το Aminocer ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με φαινυλκετονουρία, καθώς περιέχει ασπαρτάμη.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω Aminocer;

Το Aminocer επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί από εγκύους, μόνο αν ο γιατρός κρίνει ότι είναι απόλυτα αναγκαίο.

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω Aminocer;

Το Aminocer επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί από θηλάζουσες γυναίκες, μόνο αν ο γιατρός κρίνει ότι είναι απόλυτα αναγκαίο.