APRINOL SYR 30MG/5ML FL X250ML (Σιρόπι)

Κωνσταντίνος Μαντάς
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Tι είναι το Aprinol;

Το Aprinol περιέχει αμβροξόλη, η οποία είναι μια ουσία ικανή να αυξήσει τις εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα. Λειτουργεί μέσω ενίσχυσης της παραγωγής του επιφανειοδραστικού παράγοντα των πνευμόνων και της λειτουργίας των κροσσών. Ως αποτέλεσμα, βελτιώνεται η ροή και η μεταφορά της βλέννας, σύμφωνα με φαρμακολογικές μελέτες. Έτσι διευκολύνεται η απόχρεμψη και ανακουφίζεται ο ασθενής από το βήχα.

Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις χρόνιων και οξειών βρογχοπνευμονικών παθήσεων όπως:

Ενδείκνυται επίσης για την πρόληψη αναπνευστικών επιπλοκών από κατακράτηση εκκρίσεων, κατόπιν μειζόνων χειρουργικών επεμβάσεων στο θώρακα και στην άνω κοιλία, αλλά και μετά από κατάκλιση μεγάλης διάρκειας.

Σε οξείες εξάρσεις βρογχίτιδας, θα πρέπει να χορηγείται συνδυαστικά με κατάλληλη αντιβίωση.

Δοσολογία

Πόση ποσότητα από το Aprinol πρέπει να πάρω;

  • Για παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών και για ενήλικες: 30 έως 60 mg (5 με 10 ml ή 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού), 2 φορές ημερησίως
  • Για παιδιά 6 έως 12 ετών: 15 mg (2,5 ml ή μισό κουταλάκι του γλυκού), 2 με 3 φορές ημερησίως
  • Για παιδιά 2 έως 5 ετών: 7,5 mg (1,25 ml ή το ένα τέταρτο από το κουταλάκι του γλυκού), 3 φορές ημερησίως

Για πόσο καιρό να παίρνω το Aprinol;

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε 4 με 5 μέρες ή αν χειροτερέψουν με τη χρήση του Aprinol, θα χρειαστεί ιατρική συμβουλή για τη συνέχεια της θεραπείας.

Τρόπος χορήγησης

Πώς πρέπει να λαμβάνω το Aprinol;

Το Aprinol είναι σιρόπι και επομένως λαμβάνεται από το στόμα. Θα πρέπει ωστόσο να λαμβάνεται μαζί με μια επαρκή ποσότητα υγρού (ιδανικά ένα ποτήρι νερό).

Το Aprinol είναι εξίσου αποτελεσματικό είτε ο ασθενής έχει φάει πριν την χορήγηση, είτε όχι. Είναι καλύτερο όμως να λαμβάνεται μετά από γεύμα, ως πρόληψη για να μην εμφανιστούν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα.

Λόγω του τρόπου δράσης του Aprinol μια αύξηση στη ροή των εκκρίσεων είναι αναμενόμενη και οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με αυτή. Συνιστάται επίσης η κατανάλωση πολλών υγρών κατά την ημέρα.

Στα παιδιά από 2 έως και 6 ετών, το Aprinol πρέπει να χορηγείται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη.

Το Aprinol ΔΕΝ πρέπει να χορηγείται σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών.

Το Aprinol επειδή δεν περιέχει ζάχαρη μπορεί να χορηγηθεί και σε διαβητικούς.

Αντενδείξεις

Πότε δεν επιτρέπεται να πάρω Aprinol;

Το Aprinol δεν πρέπει να λαμβάνεται σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας (αλλεργίας) στην αμβροξόλη ή σε κάποιο έκδοχο του Aprinol (σπάνια κληρονομική ασυμβατότητα με το έκδοχο).

Ακόμη, δεν θα πρέπει να χρηισμοποιείται το Aprinol σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών καθώς ενδέχεται να προκληθεί βρογχική απόφραξη, λόγω της ανατομίας του αναπνευστικού συστήματος σε άτομα αυτών των ηλικιών.

Προφυλάξεις

Τι θα πρέπει να προσέχω αν παίρνω Aprinol;

Το Aprinol πρέπει να χορηγείται προσεκτικά σε ασθενείς:

Χρησιμοποιώντας το Aprinol μπορεί να αυξηθεί ο όγκος των ρευστοποιούμενων βρογχικών εκκρίσεων. Αν αυτές δεν απομακρυνθούν μέσω του βήχα είναι ορθότερο να διασωληνωθεί ο ασθενής προκειμένου να μείνει ανοιχτή η αναπνευστική οδός.

ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται το Aprinol μαζί με αντιβηχικά ή μαζί με φάρμακα με ατροπινική δράση.

Σε άτομα που χρησιμοποίησαν Aprinol, έχουν επίσης αναφερθεί σοβαρές δερματικές αντιδράσεις όπως:

  • Πολύμορφο ερύθημα
  • Σύνδρομο Stevens-Johnson (SJS) / Τοξική επιδερμική νεκρόλυση (ΤΕΝ)
  • Οξεία γενικευμένη εξανθηματική φλυκταίνωση (AGEP)

Αν υπάρξουν συμπτώματα εξελισσόμενου δερματικού εξανθήματος (που μερικές φορές σχετίζεται με βλάβες βλεννογόνων ή με φυσαλίδες), η θεραπεία με Aprinol πρέπει να διακοπεί άμεσα και να ληφθεί ιατρική συμβουλή.

Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή και να συγχορηγούνται άλλα φάρμακα. Ακόμη, κατά την αρχική φάση του SJS ή της ΤΕΝ, μπορεί αρχικά να εμφανιστούν συμπτώματα σαν αυτά της γρίπης, όπως:

Αυτά μπορεί να ωθήσουν στην έναρξη αγωγής για τη συμπτωματική αντιμετώπιση του βήχα και του κρυολογήματος, παραπλανητικά.

Σε περίπτωση νεφρικής ή σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας το Aprinol πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής. Όπως με κάθε φάρμακο που μεταβολίζεται από το ήπαρ και απεκκρίνεται από τα νεφρά, μπορεί να συσσωρευτούν οι μεταβολίτες της αμβροξόλης από το ήπαρ, αν υπάρχει βαριά νεφρική ανεπάρκεια.

Το Aprinol επίσης περιέχει σορβιτόλη. Ασθενείς με σπάνια κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη, ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνουν Aprinol. Επίσης, μπορεί το Aprinol να εμφανίσει ήπια καθαρτική δράση.

Ακόμη, το Aprinol περιέχει και μενθόλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αντανακλαστική άπνοια ή και σε λαρυγγόσπασμο (Kratschmer reflex), αν χορηγηθεί σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών και έρθει σε άμεση επαφή με το ρινικό τους βλεννογόνο (κυρίως κοντά στη μύτη ή σε επαφή με τα ρουθούνια). Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να χορηγείται το Aprinol σε άτομα αυτών των ηλικιών. Αν ωστόσο δοθεί και εμφανιστούν τέτοια συμπτώματα, πρέπει να ζητηθεί ιατρική συμβουλή αμέσως καθώς μπορεί να είναι πολύ σοβαρά.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω Aprinol;

Είναι γνωστό πως η αμβροξόλη μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα. Από μη κλινικές μελέτες που έγιναν, δεν έχουν σημειωθεί άμεσες ή και έμμεσες επιδράσεις που να είναι επιβλαβείς :

  • Για την κύηση
  • Για την εμβρυική ανάπτυξη
  • Για τον τοκετό
  • Για τη μεταγεννητική ανάπτυξη

Κλινικά δεδομένα, που αφορούν στο διάστημα μετά από την 28η εβδομάδα της κύησης, δεν έχουν καταδείξει ότι το Aprinol επηρεάζει δυσμενώς το έμβρυο. Εντούτοις, πρέπει να λαμβάνονται οι συνήθεις προφυλάξεις σχετικά με τη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κύησης.

Με λίγα λόγια, δε συνιστάται η χρήση του Aprinol κατά την κύηση, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω Aprinol;

Η αμβροξόλη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Παρότι δεν αναμένεται να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες σε βρέφη τα οποία θηλάζουν, δε συνιστάται να χορηγείται Aprinol σε μητέρες που θηλάζουν.