ATROVENT INH.SOL.P 20MCG/DOSE FLX10ML(200DOSES)

Κωνσταντίνος Μαντάς
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Atrovent;

Το Atrovent περιέχει βρωμιούχο ιπρατρόπιο, ένα φάρμακο με αντιχολινεργικές (παρασυμπαθητικολυτικές) ιδιότητες. Δρώντας στο παρασυμπαθητικό σύστημα, ανταγωνίζεται τη δράση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προκαλεί βρογχόσπασμο, βήχα κλπ.

Πότε μπορώ να πάρω Atrovent;

Το Atrovent ενδείκνυται ως βρογχοδιασταλτικό για πρόληψη και θεραπεία συμπτωμάτων από χρόνιες αποφρακτικές διαταραχές των αεροφόρων οδών με αναστρέψιμο βρογχόσπασμο, π.χ.

 το βρογχικό άσθμα, ειδικότερα η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καθώς και η Χρόνια βρογχίτιδα με ή και χωρίς εμφύσημα.

Δοσολογία

Πόση ποσότητα από το Atrovent μπορώ να πάρω;

Η δοσολογία του Atrovent πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, ο οποίος πρέπει να παρακολουθείται από ιατρό, καθ'όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνάται ούτε κατά την οξεία φάση, ούτε κατά τη φάση συντήρησης.

Εκτός αν ο θεράπων ιατρός έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες, συνιστώνται οι ακόλουθες οδηγίες:

Για ενήλικες (και ηλικιωμένους): Συνήθως μία ή δύο εισπνοές, 3 με 4 φορές ημερησίως, αν και ορισμένοι ασθενείς μπορεί και να χρειαστούν ως και 4 εισπνοές κάθε φορά για να λάβουν το μέγιστο όφελος στα αρχικά στάδια θεραπείας.

Για παιδιά 6 ως 12 ετών: Συνήθως μία ή δύο εισπνοές, 3 φορές ημερησίως.

Δεν επιτρέπεται να υπερβαίνεται η συνιστώμενη ημερήσια δόση (μέγιστη ημερήσια δόση = 12 εισπνοές).

Αν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην αγωγή, θα πρέπει να ζητηθεί συμβουλή ιατρού για να καθοριστεί ξανά το θεραπευτικό σχήμα.

Αν ο ασθενής εμφανίσει ραγδαίως επιδεινούμενη δύσπνοια, και αν με επιπλέον εισπνοές δεν υπάρξει επαρκής βελτίωση, τότε θα πρέπει να ζητηθεί αμέσως ιατρική συμβουλή ή να παραπεμφθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Αντενδείξεις

Πότε δεν επιτρέπεται να πάρω Atrovent;

Δεν επιτρέπεται η λήψη του Atrovent σε περίπτωση υπερευαισθησίας:

  • Στην ατροπίνη
  • Στα παράγωγα ατροπίνης
  • Στο βρωμιούχο ιπρατρόπιο ή
  • Σε κάποιο έκδοχο του Atrovent

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχω αν παίρνω Atrovent;

Σπανίως, μετά τη χρήση του Atrovent έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις, όπως:

Το Atrovent θα πρέπει να χορηγείται, όπως προαναφέρθηκε, προσεκτικά σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση για γλαύκωμα κλειστής γωνίας, ή που πάσχουν από προϋπάρχουσα απόφραξη της ουροποιητικής οδού (π.χ. λόγω υπερτροφίας του προστάτη ή λόγω απόφραξης του αυχένα της ουροδόχου κύστεως).

Ασθενείς που πάσχουν από κυστική ίνωση ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτοι σε διαταραχές της γαστρεντερικής κινητικότητας.

Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, κατά την έναρξη της χορήγησης της θεραπείας με Atrovent, καθώς έχει αναφερθεί περίπτωση πρόκλησης παράδοξου βρογχόσπασμου.

Επιπλοκές των οφθαλμών

Έχουν αναφερθεί επιπλοκές των οφθαλμών, όπως:

  • Μυδρίαση
  • Γλαύκωμα κλειστής γωνίας, με συμπτώματα όπως
    • Πόνος ή ενόχληση στους οφθαλμούς
    • Οπτική άλως
    • Θάμβος όρασης
    • Χρωματιστές εικόνες, με ερυθρότητα οφθαλμών εξαιτίας της συμφόρησης του κερατοειδούς ή του επιπεφυκότος
  • Αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση
  • Πόνος στους οφθαλμούς

σε περιπτώσεις που το νεφελοποιημένο διάλυμα Atrovent ήρθε σε άμεση επαφή με τους οφθαλμούς.

Αν εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, ο ασθενής πρέπει άμεσα να εκκινήσει θεραπεία με σταγόνες φαρμάκου που προκαλεί μύση και να αναζητήσει συμβουλή ειδικού.

 

Οι ασθενείς θα πρέπει να καθοδηγούνται για τη σωστή χορήγηση του διαλύματος Αtrovent.

Για να αποφευχθεί η επαφή του Atrovent με τους οφθαλμούς, συνιστάται το Atrovent να χορηγείται με επιστόμιο. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο επιστόμιο και αν χρησιμοποιηθεί μάσκα εκνεφωτή, θα πρέπει η εφαρμογή να είναι πλήρης. Ασθενείς με προδιάθεση για γλαύκωμα πρέπει να προειδοποιούνται συγκεκριμένα για την προστασία των οφθαλμών.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω Atrovent;

Η ασφάλεια του Atrovent κατά την κύησης δεν έχει καθοριστεί. Θα πρέπει τα οφέλη από τη χρήση του Αtrovent να αντισταθμίζουν κάθε πιθανό κίνδυνο για το έμβρυο, αν η κύηση είναι επιβεβαιωμένη ή αν υπάρχει υποψία κύησης.

Μελέτες που έγιναν σε επίμυες, ποντικούς, αλλά και κουνέλια δεν κατάφεραν να αναδείξουν εμβρυοτοξική ή τερατογονική δράση μετά τη χρήση Atrovent σε αρκετά υψηλότερες δόσεις από εκείνες που συνιστώνται για τον άνθρωπο.

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω Atrovent;

Δεν είναι γνωστό αν γίνεται απέκκριση του βρωμιούχου ιπρατροπίου στο μητρικό γάλα.

Παρότι τεταρτοταγείς βάσεις, που δεν διαλύονται στα λίπη, απεκκρίνονται εντός του μητρικού γάλακτος, είναι απίθανο να προσλάβει το νεογνό επικίνδυνη ποσότητα του φαρμάκου, αν χορηγείται μέσω εισπνοής. Ωστόσο, καθώς πολλά φάρμακα πράγματι απεκκρίνονται στο μητρικό γάλα, έτσι και το Αtrovent, θα πρέπει να δίνεται προσεκτικά σε θηλάζουσες μητέρες.