CECLOR GRA.OR.SUS 250MG/5ML BTX1FLX60ML (Κοκκία για πόσιμο εναιώρημα)

Κωνσταντίνος Μαντάς
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Ceclor;

Το Ceclor περιέχει κεφακλόρη, η οποία είναι ένα αντιβιοτικό και συγκεκριμένα μια κεφαλοσπορίνη 2ης γενιάς. Τα αντιβιοτικά αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούνται σε περίπτωση λοίμωξης από Gram+, αλλά και από Gram- βακτηρίων. Η εν λόγω κατηγοριοποίηση των βακτηρίων αναφέρεται στην χρώση κατά Gram, η οποία βοηθάει στην κατάταξη τους ανάλογα με την ύπαρξη πεπτιδογλυκάνης στο κυτταρικό τους τοίχωμα.

Σε περίπτωση λοίμωξης, μπορεί να γίνει ένας έλεγχος με αντιβιόγραμμα, ώστε να διαπιστωθεί σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητο το βακτήριο που ευθύνεται για τη λοίμωξη. Εφόσον το αντιβιόγραμμα δείξει ότι η λοίμωξη έχει προκληθεί από βακτήριο που είναι ευαίσθητο στην κεφακλόρη, τότε μπορεί να χορηγηθεί το Ceclor. Ορισμένες τέτοιες λοιμώξεις, για τις οποίες ενδείκνυται το Ceclor, είναι οι παρακάτω και προκαλούνται από τα βακτήρια που αναγράφονται:

  • Μέση πυώδης ωτίτιδα προκαλούμενη από:
    • S. pneumoniae
    • H. influenzae
    • Staphylococci (εξαιρουμένων των στελεχών που είναι ανθεκτικά στη μεθικιλλίνη)
    • S. pyogenes (β-αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι ομάδας Α)
    • Μ. catarrhalis.
  • Οξεία βρογχίτιδα και οξείες εξάρσεις χρόνιας βρογχίτιδας που προκαλούνται από:
    • S. pneumoniae
    • H. influenzae (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών τα οποία παράγουν β-λακταμάση)
    • Η. parainfluenza
    • M. catarrhalis (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών τα οποία παράγουν β-λακταμάση)
    • S. aureus, εφόσον η ευαισθησία τους επιβεβαιωθεί in vitro.
    •  
  • Φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα που προκαλούνται από S. pyogenes (β-αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι ομάδας Α).

Σημείωση: Συνήθως, η πρώτη επιλογή για στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις είναι η πενικιλλίνη, συμπεριλαμβανομένης και της προφύλαξης από το ρευματικό πυρετό. Η κεφακλόρη όμως βοηθάει στην εκρίζωση των στρεπτόκοκκων από το στοματοφάρυγγα. Δεν υπάρχουν ωστόσο, αρκετές πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά της στην πρόληψη του ρευματικού πυρετού.

  • Πνευμονία σε ασθενείς της κοινότητας που προκαλείται από:
    • S. pneumoniae (ελαφράς βαρύτητας περιπτώσεις)
    • H. influenzae (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών τα οποία παράγουν β-λακταμάση)
    • M. catarrhalis (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών τα οποία παράγουν β-λακταμάση).
  • Μη επιπλεγμένες λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων της πυελονεφρίτιδας και κυστίτιδας που προκαλούνται από:
    • Ε. coli
    • P. mirabilis
    • Klebsiella spp.
  • Λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων, που προκαλούνται από:
    • Staphylococcus aureus (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών τα οποία παράγουν β-λακταμάση)
    • S. pyogenes (ομάδα Α των β-αιμολυτικών στρεπτοκόκκων). Οι σταφυλόκοκκοι που είναι ανθεκτικοί στην πενικιλλίνη είναι ανθεκτικοί και στην κεφακλόρη.
  • Παραρρινοκολπίτιδα (Ιγμορίτιδα) που προκαλείται από ευαίσθητα στελέχη των μικροοργανισμών:
    • H. influenzae (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών που παράγουν β-λακταμάση)
    • S. pyogenes (β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α)
    • S. pneumoniae
    • M. catarrhalis
    • S. aureus (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών τα οποία παράγουν β-λακταμάση).Οι σταφυλόκοκκοι που είναι ανθεκτικοί στην πενικιλλίνη είναι ανθεκτικοί και στην κεφακλόρη. Σε χρόνιες φλεγμονές απαιτείται συνήθως προσθήκη και ενός άλλου αντιμικροβιακού παράγοντα, δραστικού στους αναερόβιους οργανισμούς.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, συνήθως γίνονται κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν το βακτήριο που είναι υπεύθυνο για τη λοίμωξη, είναι ευαίσθητο στην κεφακλόρη.  Ωστόσο, ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να ξεκινήσετε τη θεραπευτική σας αγωγή με Ceclor, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων (αντιβιόγραμμα) και ανάλογα με αυτά να προσαρμόσει την αντιμικροβιακή αγωγή.

Δοσολογία

Πόση ποσότητα από το Ceclor πρέπει να λάβω;

Για ενήλικες:

Η δοσολογία είναι 250 mg κάθε 8 ώρες. Αν η λοίμωξη είναι σοβαρή, τότε η δοσολογία μπορεί να διπλασιαστεί.

Η μεγαλύτερη δόση που έχει χορηγηθεί σε ενήλικες, με ασφάλεια, είναι 4 g ανά ημέρα, για 28 ημέρες. Ωστόσο, καλό θα είναι η συνολική ημερήσια δοσολογία να ΜΗΝ υπερβαίνει το όριο αυτό.

Για παιδιά:

Παιδιά ηλικίας άνω του ενός (1) μηνός

Η συνήθης δοσολογία στα παιδιά είναι 20-40 mg/kg ημερησίως διαιρεμένη σε τρεις ίσες δόσεις (π.χ. πρωί, μεσημέρι, βράδυ).

Σε περίπτωση βρογχίτιδας ή πνευμονίας, η συνιστώμενη δοσολογία είναι 20 mg/kg/ημερησίως διαιρεμένη σε τρεις ίσες δόσεις.

Για σοβαρές λοιμώξεις (όπως πνευμονία), μέση ωτίτιδα ή λοιμώξεις που προκαλούνται από λιγότερο ευαίσθητους μικροοργανισμούς, η δοσολογία είναι 40 mg/kg/ημερησίως διαιρεμένη σε τρεις δόσεις.

Μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση στα παιδιά είναι 1g.

Οι παρακάτω πίνακες προσφέρουν μερικά παραδείγματα για τον υπολογισμό της δοσολογίας του Ceclor, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις:

1. Δοσολογία Κεφακλόρης (για δόση 20 mg/kg ημερησίως):

  ΜΟΡΦΗ ΕΝΑΙΩΡΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΚΛΟΡΗΣ
Βάρος σώματος παιδιού 125mg/5ml 250 mg/5ml 375mg/5ml*
9 kg 2,5ml/8ωρο - -
18 kg 5ml/8ωρο 2,5ml/8ωρο 2,5ml/12ωρο*

2. Δοσολογία εναιωρήματος Κεφακλόρης (για δόση 40 mg/Κg ημερησίως):

  ΜΟΡΦΗ ΕΝΑΙΩΡΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΚΛΟΡΗΣ
Βάρος σώματος παιδιού 125mg/5ml 250 mg/5ml 375mg/5ml*
9 kg 5ml/8ωρο 2,5ml/8ωρο 2,5ml/12ωρο*
18 kg - 5ml/8ωρο 5ml/12ωρο*

* Στη θεραπεία της μέσης ωτίτιδας και φαρυγγίτιδας, η συνολική ημερήσια δόση, μπορεί να διαιρεθεί σε δύο δόσεις και να χορηγηθεί ανά 12ωρο.

 

Οι ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία πρέπει να προσαρμόσουν τη δοσολογία;

Το Ceclor πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς με ιδιαίτερα σοβαρή βλάβη της νεφρικής λειτουργίας.

Επειδή ο χρόνος ημιζωής της κεφακλόρης σε ανουρικούς ασθενείς είναι 2,3 έως 2,8 ώρες, σε σύγκριση με 0,6 έως 0,9 ώρες που είναι ο χρόνος ημιζωής σε μη ανουρικούς, δεν απαιτείται συνήθως προσαρμογή της δοσολογίας σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (ο χρόνος ημιζωής ενός φαρμάκου είναι ο χρόνος που χρειάζεται ώστε να μειωθεί η συγκέντρωση του φάρμακο στο αίμα ή το πλάσμα κατά 50%).

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα από κλινική εμπειρία με τη χορήγηση της κεφακλόρης σε τέτοιους ασθενείς. Γι' αυτό, πρέπει να γίνεται συχνά κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος κατά τη διάρκεια της αγωγής.

 

Για τη θεραπεία λοιμώξεων από β-αιμολυτικούς στρεπτόκοκκους μπορεί να σας χορηγήσει κεφακλόρη ο ιατρός σας για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Τρόπος χορήγησης

Πώς πρέπει να λάβω το Ceclor;

Η κεφακλόρη λαμβάνεται από το στόμα και δεν είναι απαραίτητο να έχετε φάει. 

Αντενδείξεις

Πότε δεν επιτρέπεται να λάβω Ceclor;

Η χρήση της κεφακλόρης δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με:

  • γνωστή υπερευαισθησία στη κεφακλόρη και άλλες κεφαλοσπορίνες (αλλεργία)
  • ιστορικό αναφυλακτικής αντίδρασης στις πενικιλλίνες

Προφυλάξεις

Τι θα πρέπει να προσέχω λαμβάνοντας Ceclor;

Το Ceclor, όπως και τα υπόλοιπα αντιβιοτικά, πρέπει να χορηγούνται με προσοχή σε ασθενείς, που έχουν εμφανίσει κάποια μορφή αλλεργίας, ιδίως σε φάρμακα.

Είναι επομένως αναγκαίο να ελεγχθεί το ιστορικό ενός ασθενούς πριν την χορήγηση Ceclor, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει εκδηλώσει υπερευαισθησία στις κεφαλοσπορίνες, τις πενικιλλίνες ή σε άλλα φάρμακα. Αν κάποιος ασθενής είναι αλλεργικός στην πενικιλλίνη και του δοθεί Ceclor, θα πρέπει να παρακολουθείται καθώς έχει παρατηρηθεί διασταυρούμενη υπερευαισθησία (συμπεριλαμβανόμενης αναφυλαξίας) μεταξύ των β-λακταμικών αντιβιοτικών.

Αν ο ασθενής εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση μετά τη ληψη του Ceclor θα πρέπει να διακόψει τη λήψη του και αν κρίνεται απαραίτητο να του χορηγηθεί αντιϊσταμινικό ή κορτικοστεροειδές φάρμακο, για την αντιμετώπιση της αλλεργίας.

Αν προκληθεί οξεία υπερευαισθησία μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση αδρεναλίνης και η λήψη άλλων μέτρων επείγουσας αντιμετώπισης.

Η ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα έχει αναφερθεί, μετά από χορήγηση όλων σχεδόν των αντιβιοτικών ευρέος φάσματος (συμπεριλαμβανομένων των μακρολιδών, των ημισυνθετικών πενικιλλινών και των κεφαλοσπορινών). Επομένως, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι εκδηλώνουν διάρροια μετά από χρήση αντιβιοτικών. Η κολίτιδα μπορεί να είναι ήπια, μέχρι και απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Συνήθως, οι ήπιες περιπτώσεις υποχωρούν απλώς με τη διακοπή της χορήγησης του φαρμάκου, αλλά σε περιστατικά μέτριας βαρύτητας ή σε σοβαρές περιπτώσεις, πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα.

Προσοχή! Κίνδυνος ανθεκτικών μικροβίων!

Όταν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για πολύ καιρό, θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνιση για την πιθανότητα εμφάνισης ανθεκτικών στελεχών μικροβίων, που θα καταστήσει το αντιβιοτικό αναποτελεσματικό και θα οδηγήσει στον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η προσεκτική παρακολούθηση του ασθενούς. Εάν κατά τη διάρκεια της αγωγής, εμφανισθεί επιλοίμωξη, πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Ενημερωθείτε εκτενέστερα για το πώς τα ανθεκτικά παθογόνα βακτήρια ξεφεύγουν της δράσης των αντιβιοτικών και πώς τα παναθεκτικά βακτήρια φτάνουν να είναι αήττητα.

Παιδιατρικός πληθυσμός

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου δεν έχουν οριστεί σε μικρά βρέφη (<1 μηνός). 

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω το Ceclor;

Σε μελέτες πειραματοζώων που έγιναν με κεφακλόρη δεν παρατηρήθηκε διαταραχή της γονιμότητας ή πρόκληση ανωμαλιών στο έμβρυο.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν αποτελούν πάντοτε απόδειξη για την επίδραση της ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό και επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες σε έγκυες γυναίκες, καλό θα είναι η κεφακλόρη να χορηγείται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού και μόνον όταν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο.

Όσον αφορά στη χορήγησή της κατά τον τοκετό, ισχύει το ίδιο. 

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω το Ceclor;

Δεν έχουν γίνει μελέτες χορήγησης της κεφακλόρης κατά τον θηλασμό.

Χορηγώντας δόσεις των 500 mg, ανιχνεύονται μικρές ποσότητες κεφακλόρης στο μητρικό γάλα. Τα μέσα επίπεδα που παρατηρήθηκαν ήταν 0,18, 0,20, 0,21 και 0,16 mg/L την 2η, 3η, 4η, και 5η ώρα αντίστοιχα. Κατά την πρώτη ώρα ανιχνεύθηκαν πολύ χαμηλές ποσότητες.

Η επίδραση του φαρμάκου επί των βρεφών τα οποία θηλάζουν δεν είναι γνωστή. Επομένως, απαιτείται προσοχή όταν χορηγείται κεφακλόρη κατά τη γαλουχία.