EUTHYROX δισκία 25 μικρογραμμάρια x30 δισκία

Γεωργία Κακαφώνη
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Euthyrox;

Το Euthyrox χρησιμοποιείται:

  • για την αντικατάσταση των φυσιολογικά παραγόμενων από το σώμα θυρεοειδικών ορμονών, όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ποσότητα αυτών (υποθυρεοειδισμός)

  • για την καταστολή της ανάπτυξης όγκου σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδή αδένα

  • για τη θεραπεία της καλοήθους βρογχοκήλης σε ασθενείς με κανονική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα

  • για την αποφυγή επανεμφάνισης βρογχοκήλης μετά από χειρουργική επέμβαση

  • Τα δισκία Euthyrox 50 μικρογραμμαρίων και 100 μικρογραμμαρίων χρησιμοποιούνται, επίσης, για την εξισορρόπηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών, όταν η υπερπαραγωγή ορμονών αντιμετωπίζεται με αντιθυρεοειδικά φάρμακα

  • Τα δισκία Euthyrox 100, 150 και 200 μικρογραμμαρίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικές εξετάσεις της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα

Δοσολογία

Ποια είναι η δοσολογία του Euthyrox;

Η δόση καθορίζεται από το γιατρό ανάλογα με τον βαθμό του υποθυρεοειδισμού, την ηλικία, την ευαισθησία του ασθενή στο φάρμακο και τις εξετάσεις του. Η έναρξη της θεραπείας γίνεται συνήθως με μικρές δόσεις, οι οποίες σταδιακά αυξάνονται (κάθε 2–4 εβδομάδες), ώστε να βρεθεί η κατάλληλη τελική δόση.

Στους ενήλικες

Συνιστώμενες δόσεις:

Για την αναπλήρωση των φυσικών θυρεοειδικών ορμονών, όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές η συνιστώμενη αρχική δόση είναι 25 - 50 μικρογραμμάρια. Στη συνέχεια η δόση μπορεί να αυξάνεται μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη δόση (δόση συντηρήσεως). Στις περισσότερες περιπτώσεις η δόση συντηρήσεως είναι 100-200 μικρογραμμάρια.

Για την αντιμετώπιση καλοήθους βρογχοκήλης σε ασθενείς με κανονική θυρεοειδική λειτουργία και για την πρόληψη επανεμφάνισης βρογχοκήλης μετά από χειρουργική επέμβαση συστήνονται ημερησίως 75-200 μικρογραμμάρια.

Για την καταστολή της ανάπτυξης όγκου σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς συστήνονται ημερησίως 150-300 μικρογραμμάρια.

Για την εξισορρόπηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών, όταν η υπερπαραγωγή ορμονών αντιμετωπίζεται με αντιθυρεοειδικά φάρμακα συστήνονται 50-100 μικρογραμμάρια ημερησίως.

Για τη δοκιμασία της θυρεοειδικής λειτουργίας συστήνονται 100 μικρογραμμάρια: 200 μικρογραμμάρια (2 δισκία)  2 εβδομάδες πριν από τη δοκιμασία

ή

150 μικρογραμμάρια: ξεκινώντας 4 εβδομάδες πριν από τη δοκιμασία 75 μικρογραμμάρια (½ δισκίο) για δύο εβδομάδες, έπειτα 150μικρογραμμάρια (1 δισκίο) μέχρι τη δοκιμασία

ή

200 μικρογραμμάρια: 200 μικρογραμμάρια (1 δισκίο) ξεκινώντας 2 εβδομάδες πριν από τη δοκιμασία

Μικρότερες εξατομικευμένες δόσεις μπορεί να επαρκούν στους ηλικιωμένους ασθενείς, σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, σε άτομα με σοβαρή ή μακροχρόνια υπολειτουργία του θυρεοειδούς, σε άτομα με χαμηλό βάρος ή μεγάλη βρογχοκήλη.

Στα παιδιά

Παρά το χαμηλότερο σωματικό βάρος των παιδιών, οι δόσεις είναι υψηλότερες σε σχέση με τους ενήλικες. Η αρχική συνιστώμενη δόση για μωρά με υποθυρεοειδισμό είναι 10 έως 15 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους για τους πρώτους 3 μήνες. Μετέπειτα, ο γιατρός θα προσαρμόσει τη δόση ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων του παιδιού.

Τρόπος χορήγησης

Με ποιόν τρόπο λαμβάνεται το Euthyrox;

Το Euthyrox λαμβάνεται από το στόμα. Συστήνεται η καθημερινή λήψη μιας δόσης με άδειο στομάχι τουλάχιστον μισή ώρα πριν το πρωινό σας, μαζί με μισό ποτήρι νερό.

Τα βρέφη μπορούν να λαμβάνουν όλη τη δόση της ημέρας τουλάχιστον μισή ώρα πριν το πρώτο τους γεύμα. Αμέσως πριν τη χρήση, κάντε σκόνη το δισκίο και ανακατέψτε το με 10-15 ml νερό (περίπου μια κουταλιά της σούπας) ώστε να διαλυθεί και δώστε το μαζί με λίγο ακόμη υγρό (5 με 10 ml). Το μίγμα αυτό θα πρέπει να το φτιάχνετε την ώρα που είναι να χορηγήσετε το φάρμακο στο βρέφος, όχι πιο νωρίς.

Αντενδείξεις

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η χορήγηση του Euthyrox;

Το φάρμακο Euthyrox  δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

  • Σε  αλλεργία (υπερευαισθησία) στη νατριούχο λεβοθυροξίνη ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα συστατικά αυτού του φαρμάκου

  • Σε περιπτώσεις ασθενών με δυσλειτουργία των επινεφριδίων, της υπόφυσης, μη αντισταθμιζόμενη νεφρική ανεπάρκεια

  • Σε υπερθυρεοειδισμό οποιασδήποτε αιτιολογίας (εκτός εάν λαμβάνετε μαζί και αντιθυρεοειδικά φάρμακα)

  • Σε ασθενείς που έχουν περάσει πρόσφατα καρδιακή προσβολή (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου), οξεία φλεγμονή του καρδιακού μυός (οξεία μυοκαρδίτιδα) ή / και οξεία φλεγμονή όλων των στρωμάτων του τοιχώματος της καρδιάς (οξεία παγκαρδίτιδα)

  • Σε έγκυες που λαμβάνουν και αντιθυρεοειδικά φάρμακα. Σε περίπτωση που λαμβάνετε το Euthyrox μαζί με αντιθυρεοειδικό φάρμακο για τη θεραπεία υπερπαραγωγής θυρεοειδικών ορμονών, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να σταματήσετε τη θεραπεία όταν μείνετε έγκυος

Προφυλάξεις

Ποιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη λήψη του Euthyrox;

Ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα όπως: στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, υπέρταση, αθηροσκλήρωση πρέπει να τεθούν υπό ιατρικό έλεγχο πριν αρχίσουν θεραπεία με Euthyrox ή πριν υποβληθούν σε δοκιμασία θυρεοειδικής καταστολής. Κατά τη θεραπεία με Euthyrox πρέπει να γίνεται έλεγχος των επιπέδων των ορμονών του θυρεοειδούς.

Ο γιατρός σας θα διερευνήσει αν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία των επινεφριδίων ή της υπόφυσης ή αν εμφανίζετε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα με μη ελεγχόμενη υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (αυτονομία θυρεοειδή), καθώς κάτι τέτοιο πρέπει να τεθεί υπό ιατρικό έλεγχο προτού ξεκινήσετε να παίρνετε το Euthyrox ή προτού πραγματοποιηθεί δοκιμασία θυρεοειδικής καταστολής.

Η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά κατά την έναρξη της θεραπείας με λεβοθυροξίνη σε πρόωρα νεογνά με πολύ χαμηλό βάρος κατά τη γέννησή τους, καθώς μπορεί να συμβεί ταχεία πτώση της αρτηριακής πίεσης (γνωστή και ως κυκλοφορική κατάρριψη).

Οι θυρεοειδικές ορμόνες δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για μείωση σωματικού βάρους. Η πρόσληψη θυρεοειδικών ορμονών δε θα μειώσει το βάρος σας, αν το επίπεδο των θυρεοειδικών ορμονών σας βρίσκεται σε φυσιολογικό εύρος. Ακόμη, δε θα πρέπει να λαμβάνονται υψηλές δόσεις θυρεοειδικών ορμονών μαζί με ορισμένα φάρμακα για τη μείωση του βάρους, όπως η αμφεπραμόνη, καθίνη και η φαινυλοπροπανολαμίνη, καθώς ο κίνδυνος σοβαρών ή ακόμη και απειλητικών για τη ζωή ανεπιθύμητων ενεργειών μπορεί να αυξηθεί.

Πάντα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού, καθώς σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν εάν αυξήσετε τη δόση χωρίς συγκεκριμένη οδηγία από το γιατρό σας.

Ενημερώστε το γιατρό σας,

  • εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση ή σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο, καθώς ενδέχεται να χρειάζεται συχνός έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδή σας λόγω του κινδύνου οστεοπόρωσης.

  • εάν αλλάξετε από ένα φάρμακο που περιέχει λεβοθυροξίνη σε άλλο. Η επίδραση μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική και ενδέχεται να απαιτείται στενότερη παρακολούθηση και ρύθμιση της δόσης

  • αν παρουσιάζετε σημεία ψυχωτικών διαταραχών, μπορεί επίσης να χρειαστεί στενότερη παρακολούθηση και προσαρμογή της δόσης

Με ποια άλλα φάρμακα απαιτεί προσοχή η ταυτόχρονη χορήγηση Euthyrox;

Ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σε περίπτωση που παίρνετε, έχετε πρόσφατα πάρει ή μπορεί να πάρετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα φάρμακα, καθώς το Euthyrox μπορεί να επηρεάσει τη δράση τους:

  • αντιδιαβητικά φάρμακα (φάρμακα μείωσης του σακχάρου του αίματος)

  • παράγωγα κουμαρίνης (φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων)

 Εάν χρειαστεί να πάρετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα φάρμακα, άφησε να περάσουν τα απαιτούμενα χρονικά διαστήματα:

  • φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη δέσμευση χολικών οξέων και τη μείωση υψηλής χοληστερόλης (όπως χολεστυραμίνη ή χολεστιπόλη): θα πρέπει να λαμβάνονται 4 - 5 ώρες μετά το Euthyrox

  • αντιόξινα (για την ανακούφιση της δυσπεψίας), σουκραλφάτη (για έλκη στομάχου ή εντέρου), άλλα φάρμακα που περιέχουν αλουμίνιο, φάρμακα που περιέχουν σίδηρο, φάρμακα που περιέχουν ασβέστιο: θα πρέπει να λαμβάνονται 2 ώρες μετά το Euthyrox

  Ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αν παίρνετε, έχετε πρόσφατα πάρει ή μπορεί να πάρετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα φάρμακα, καθώς μπορεί να μειώσουν τη δράση του Euthyrox:

  • προπυλοθειοουρακίλη (αντιθυρεοειδικό φάρμακο),

  • γλυκοκορτικοειδή (αντιαλλεργικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα),

  • β-αναστολείς (φάρμακα μείωσης της πίεσης του αίματος, τα οποία επίσης χρησιμοποιούνται στη θεραπεία καρδιοπαθειών),

  • σερτραλίνη (αντικαταθλιπτικό φάρμακο),

  • χλωροκίνη ή προγουανίλη (φάρμακα για την αποτροπή ή θεραπεία της ελονοσίας),

  • φάρμακα που ενεργοποιούν κάποια ηπατικά ένζυμα, όπως βαρβιτουρικά (ηρεμιστικά, υπνωτικά χάπια) ή καρβαμαζεπίνη (αντιεπιληπτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται, επίσης, στη βελτίωση κάποιων τύπων πόνου και στον έλεγχο συναισθηματικών διαταραχών),

  • φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα, τα οποία χρησιμοποιούνται για ορμονική υποκατάσταση κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση ή για την πρόληψη της εγκυμοσύνης,

  • σεβελαμέρη (δεσμευτικό φωσφόρου που χρησιμοποιείται στη θεραπεία ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια),

  •  αναστολείς της κινάσης τυροσίνης (αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα),

  • ορλιστάτη (φάρμακο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας).

Ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αν παίρνετε, έχετε πρόσφατα πάρει ή μπορεί να πάρετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα φάρμακα, καθώς μπορεί να αυξήσουν τη δράση του Euthyrox:

  • σαλικυλικά (φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ανακούφιση του πόνου και τη μείωση του πυρετού),

  • δικουμαρόλη (φάρμακο για την αποτροπή θρόμβωσης του αίματος),

  • φουροσεμίδη σε υψηλές δόσεις των 250 mg (διουρητικό φάρμακο),

  • κλοφιμπράτη (φάρμακο μείωσης λιπιδίων του αίματος)

Ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αν παίρνετε, έχετε πρόσφατα πάρει ή μπορεί να πάρετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα φάρμακα, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τη δράση του Euthyrox:

  • ριτοναβίρη, ινδιναβίρη, λοπιναβίρη (αναστολείς πρωτεάσης, φάρμακα για την αντιμετώπιση μόλυνσης HIV),

  • φαινυτοΐνη (αντιεπιληπτικό φάρμακο).

Μπορεί να απαιτηθούν τακτικοί έλεγχοι των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών σας, και ίσως και ρύθμιση της δόσης του Euthyrox.

Ενημερώστε το γιατρό σας αν παίρνετε αμιωδαρόνη (φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία αρρυθμιών), καθώς το φάρμακο αυτό μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία και τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα σας.

Εάν πρέπει να κάνετε διαγνωστικό τεστ ή τομογραφία με σκιαγραφικό μέσο που περιέχει ιώδιο, ενημερώστε το γιατρό σας ότι παίρνετε το Euthyrox, καθώς μπορεί να σας χορηγηθεί ένεση, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αν παίρνετε ή έχετε πρόσφατα πάρει οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που μπορούν να δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή.

Ενημερώστε το γιατρό σας αν καταναλώνετε προϊόντα σόγιας, καθώς τα προϊόντα σόγιας μπορεί να μειώσουν την πρόσληψη του Euthyrox από το έντερο, και επομένως πιθανώς η δόση του Euthyrox να χρειαστεί ρύθμιση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες - Παρενέργειες

Τι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να μου προκαλέσει το Euthyrox;

Είναι πιθανό σε κάποιους ασθενείς το Euthyrox να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Σε περίπτωση που κάποιος λάβει παραπάνω δόση από τη συνιστώμενη ή ο οργανισμός του δεν μπορεί να ανεχθεί τη δόση που ορίστηκε από το γιατρό, είναι πιθανό να εμφανίσει: 

Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποια από τις παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος πιθανώς θα κάνει κάποια τροποποίηση στην αγωγή σας. 

Ακόμη, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά σε κάποιο από τα συστατικά του Euthyrox. Αυτά τα άτομα μπορεί να εκδηλώσουν αλλεργική αντίδραση, η οποία να φανερωθεί με συμπτώματα όπως: εξάνθημα, φαγούρα, πρήξιμο του προσώπου ή του λαιμού. Σε μια τέτοια κατάσταση είναι απαραίτητη η άμεση επικοινωνία με γιατρό.

Γενικά, αν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια όσο λαμβάνετε το Euthyrox (είτε αυτή αναφέρεται, είτε όχι στο φύλλο οδηγιών του φαρμάκου), θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας!

Κύηση

Μπορώ να πάρω το Εuthyrox αν είμαι έγκυος;

Εάν είστε έγκυος μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε το Euthyrox. Έχει βρεθεί ότι η λεβοθυροξίνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών στο έμβρυο και μπορεί να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί όμως να απαιτηθεί τροποποίηση της δόσης.

Σε περίπτωση που λαμβάνετε Euthyrox μαζί με αντιθυρεοειδικό φάρμακο για τη θεραπεία υπερπαραγωγής θυρεοειδικών ορμονών, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να σταματήσετε τη θεραπεία με το Euthyrox όταν μείνετε έγκυος.

Γαλουχία

Μπορώ να πάρω το Euthyrox αν θηλάζω;

Η ποσότητα του φαρμάκου που τελικά περνάει στο μητρικό γάλα είναι τόσο μικρή, που δε θα επηρεάσει το μωρό. Εντούτοις, απαιτείται προσοχή όταν χορηγείται το φάρμακο σε γυναίκες κατά τη διάρκεια του θηλασμού.