GAVISCON DOUBLE ACTION πόσιμο εναιώρημα (500+213+325)MG/10ML φιαλίδιο 300ML

Γεωργία Κακαφώνη
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Σε ποιες καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Gaviscon Double Action;

Το Gaviscon Double Action μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης όπως είναι οι  όξινες αναγωγές, η καούρα και η δυσπεψία που οφείλεται στην παλινδρόμηση. Τα παραπάνω συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά τα γεύματα (ειδικά μετά από λιπαρά ή πικάντικα γεύματα) ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε ασθενείς που υποφέρουν από οισοφαγίτιδα.

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Ποιος είναι ο τρόπος χορήγησης του Gaviscon Double Action;

Το Gaviscon Double Action χορηγείται από το στόμα. Ανακινήστε καλά πριν τη χρήση.

Ποια είναι η δοσολογία του Gaviscon Double Action;

 • Ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών μπορούν να λαμβάνουν 10-20 ml του Gaviscon Double Action μετά από το φαγητό και όταν πέσουν για ύπνο, διότι συνήθως εκείνες τις ώρες έχουμε επιδείνωση των συμπτωμάτων, μέχρι 4 φορές την ημέρα.

 • Παιδιά κάτω των 12 ετών μπορούν να λαμβάνουν το Gaviscon double action μόνο μετά από συμβουλή γιατρού!

Χρειάζεται αλλαγή της δοσολογίας του Gaviscon Double Action στους ηλικιωμένους;

Όχι, δε χρειάζεται αλλαγή της δοσολογίας του Gaviscon Double Action στους ηλικιωμένους.

Αντενδείξεις

Σε ποιες περιπτώσεις δε θα πρέπει να λαμβάνεται το Gaviscon double action;

Το Gaviscon Double Action δε θα πρέπει να λαμβάνεται από:

  • Ασθενείς οι οποίοι έχουν γνωστή ή πιθανή αλλεργία στο αλγινικό νάτριο ή στο διττανθρακικό νάτριο ή στο ανθρακικό ασβέστιο (δραστικές ουσίες του Gaviscon Double Action) ή σε κάποιο έκδοχό του

  • Ασθενείς με σοβαρές διαταραχές λειτουργίας των νεφρών 

  • Ασθενείς με υποφωσφαταιμία

  • Παιδιά κάτω των 12 ετών δε θα πρέπει να το λαμβάνουν χωρίς τη συμβουλή από γιατρό

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχει όποιος λαμβάνει το Gaviscon Double Action;

 • Εάν δεν υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς μετά από 7 ημέρες λήψης του Gaviscon Double Action, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η κλινική κατάστασή του

 • Το Gaviscon Double Action περιέχει νάτριο (τα 10 ml περιέχουν 127,25 mg νατρίου), γι' αυτό συνιστάται προσοχή σε ασθενείς στους οποίους έχει ζητηθεί να περιορίσουν σημαντικά το αλάτι στη διατροφή τους, όπως για παράδειγμα ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια

 • Το Gaviscon Double Action περιέχει ανθρακικό ασβέστιο (κάθε 10 ml περιέχουν 130 mg ασβεστίου), γι' αυτό ασθενείς που πάσχουν από υπερασβεστιαιμία, νεφρασβέστωση και επαναλαμβανόμενες ασβεστώσεις στα νεφρά, θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί

 • Ο παραϋδροξυβενζοϊκός Μεθυλεστέρας (Ε218) και ο Παραϋδροξυβενζοϊκός προπυλεστέρας (Ε216) που περιέχει, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα (πιθανώς με καθυστερημένη εμφάνιση από τη στιγμή της λήψης του φαρμάκου)

 • Η χρήση του Gaviscon Double Action για μεγάλα χρονικά διαστήματα θα πρέπει να αποφεύγεται

 • Όπως και άλλα αντιόξινα φάρμακα έτσι και το Gaviscon Double Action μπορεί ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα να καλύψει άλλες πιο σοβαρές υποκείμενες νόσους

 • Σε ασθενείς που έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα γαστρικού οξέος (π.χ. ορισμένοι που λαμβάνουν φάρμακα για μείωση της έκκρισης γαστρικού οξέος), το Gaviscon Double Action μπορεί να εμφανίζει μειωμένη αποτελεσματικότητα

 • Παιδιά με γαστρεντερίτιδα ή νεφρική ανεπάρκεια έχουν μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν υπερνατριαιμία αν τους χορηγηθεί το  Gaviscon Double Action.

Μπορώ να λαμβάνω το Gaviscon Double Action με άλλα φάρμακα;

Αν χορηγηθεί ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό και άρα και τη δράση τους. Για το λόγο αυτό συστήνεται να περνά ένα μεσοδιάστημα 2 ωρών μεταξύ της χορήγησής του και άλλων φαρμάκων από το στόμα. 

Να ενημερώνετε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα άλλα φάρμακα που χορηγούνται ακόμα και χωρίς συνταγή.

 

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Τι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανισθούν μετά από τη λήψη του Gaviscon Double Action;

Μετά από λήψη του Gaviscon Double Action, η πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ μικρή. Συγκεκριμένα, 1 στα 10.000 άτομα που θα το λάβουν μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στα συστατικά του. Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί με την εμφάνιση διάρροιας, πόνου στην κοιλιά, ναυτίας, εμέτου, εξανθήματος στο δέρμα, με δυσκολία στην αναπνοή, έντονη φαγούρα, ζάλη, πρήξιμο στο πρόσωπο, στα χείλη, στη γλώσσα ή/και στο λαιμό.

Σε κάθε περίπτωση αν παρατηρήσετε την εμφάνιση κάποια ανεπιθύμητης ενέργειας, θα πρέπει να διακόψετε τη λήψη του προϊόντος και να συμβουλευτείτε γιατρό.

Κύηση

Μπορεί το Gaviscon Double Action να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μελέτες σε εγκύους δεν έδειξαν συσχετισμό  της λήψης του Gaviscon Double Action με δυσμορφίες ή τοξικότητα στο έμβρυο. Επομένως, μπορεί να χορηγηθεί σε εγκύους, αν κλινικά κρίνεται απαραίτητο. Ωστόσο, λόγω του ανθρακικού ασβεστίου που περιέχεται θα πρέπει η διάρκεια της θεραπείας να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό, καθώς μελέτες πριν την κυκλοφορία του σε πειραματόζωα έδειξαν μικρή πιθανότητα για καθυστέρηση στην ασβεστοποίηση του εμβρυικού σκελετού και εμφάνιση ανωμαλιών των οστών που σχετίζονταν με το ανθρακικό ασβέστιο.

Γαλουχία

Μπορεί το Gaviscon Double Action να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Ναι, το Gaviscon Double Action μπορεί να χορηγηθεί κατά το θηλασμό, διότι έχει επιβεβαιωθεί ότι τα νεογέννητα που θηλάζουν δεν επηρεάζονται από τη δράση των δραστικών ουσιών του όταν λαμβάνεται από τη μητέρα. Ωστόσο, λόγω του ανθρακικού ασβεστίου που περιέχεται θα πρέπει η διάρκεια της θεραπείας να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό.