GAVISCON PEPPERMINT μασώμενα δισκία (250+133,5+80 MG) TAB BTx32 BLIST

Γεωργία Κακαφώνη
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Σε ποιες καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Gaviscon peppermint;

Το Gaviscon peppermint μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης όπως είναι οι  όξινες αναγωγές, η καούρα και η δυσπεψία που οφείλεται στην παλινδρόμηση. Τα παραπάνω συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά τα γεύματα (ειδικά μετά από λιπαρά ή πικάντικα γεύματα) ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε ασθενείς που υποφέρουν από οισοφαγίτιδα.

Δοσολογία

Ποια είναι η δοσολογία του Gaviscon peppermint;

  • Ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών μπορούν να λαμβάνουν 2-4 δισκία Gaviscon peppermint μετά από το φαγητό και όταν πέσουν για ύπνο, διότι συνήθως εκείνες τις ώρες έχουμε επιδείνωση των συμπτωμάτων. Μέχρι και 4 φορές την ημέρα.

  • Παιδιά κάτω των 12 ετών μπορούν να λαμβάνουν το Gaviscon peppermint μόνο μετά από συμβουλή γιατρού!

Για πόσο καιρό συστήνεται η λήψη του Gaviscon peppermint;

Το Gaviscon peppermint συστήνεται να λαμβάνεται μέχρι 7 μέρες, εάν μετά από αυτό το χρονικό διάστημα τα συμπτώματα του ασθενούς δεν υποχωρήσουν θα πρέπει να αναθεωρηθεί η κλινική κατάστασή του.

Χρειάζεται αλλαγή της δοσολογίας του Gaviscon peppermint στους ηλικιωμένους;

Όχι, δε χρειάζεται αλλαγή της δοσολογίας του Gaviscon peppermint στους ηλικιωμένους.

Χρειάζεται αλλαγή της δοσολογίας του Gaviscon peppermint σε άτομα με ηπατική ανεπάρκεια;

Όχι, δε χρειάζεται αλλαγή της δοσολογίας του Gaviscon peppermint σε άτομα με ηπατική ανεπάρκεια.

Τι πρέπει να προσέχουν ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που λαμβάνουν το Gaviscon peppermint;

Μεγάλη προσοχή στη δοσολογία πρέπει να δίνεται αν οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια χρειάζεται να λαμβάνουν περιορισμένες ποσότητες αλατιού στη δίαιτά τους, καθώς το Gaviscon peppermint περιέχει νάτριο, όπως και το αλάτι (χλωριούχο νάτριο).

Τρόπος χορήγησης

Ποιος είναι ο τρόπος χορήγησης του Gaviscon peppermint;

Τα δισκία του Gaviscon peppermint χορηγούνται από το στόμα. Θα πρέπει να μασιούνται πλήρως στο στόμα και μετά να καταπίνονται. Έχουν γεύση μέντας.

Αντενδείξεις

Σε ποιες περιπτώσεις δε θα πρέπει να λαμβάνεται το Gaviscon peppermint;

  • Το Gaviscon peppermint δε θα πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς οι οποίοι έχουν γνωστή ή πιθανή αλλεργία στο αλγινικό νάτριο ή στο διττανθρακικό νάτριο ή στο ανθρακικό ασβέστιο (δραστικές ουσίες του Gaviscon peppermint) ή σε κάποιο έκδοχό του

  • Το Gaviscon peppermint περιέχει τη γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, η οποία είναι πηγή φαινυλαλανίνης και γι' αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς με φαινυλκετονουρία

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχει όποιος λαμβάνει το Gaviscon peppermint;

  • Εάν δεν υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς μετά από 7 ημέρες λήψης του Gaviscon peppermint, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η κλινική κατάστασή του

  • Το Gaviscon peppermint περιέχει νάτριο (τα 4 διδκία περιέχουν 246mg νατρίου), γι' αυτό συνιστάται προσοχή σε ασθενείς στους οποίους έχει ζητηθεί να περιορίσουν σημαντικά το αλάτι στη διατροφή τους, όπως για παράδειγμα ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρικής δυσλειτουργία

  • Το Gaviscon peppermint περιέχει ανθρακικό ασβέστιο (τα 4 δισκία περιέχουν 320 mg ανθρακικού ασβεστίου), γι' αυτό ασθενείς που πάσχουν από υπερασβεστιαιμία, νεφρασβέστωση και επαναλαμβανόμενες ασβεστώσεις στα νεφρά, θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί

  • Το Gaviscon peppermint περιέχει ασπαρτάμη και γι' αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς με φαινυλκετονουρία

  • Παιδιά κάτω των 12 ετών μπορούν να λαμβάνουν το Gaviscon peppermint μόνο μετά από συμβουλή γιατρού!

Μπορώ να λαμβάνω το Gaviscon peppermint με άλλα φάρμακα;

Αν χορηγηθεί ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό και άρα και τη δράση τους. Για το λόγο αυτό συστήνεται να περνά ένα μεσοδιάστημα 2 ωρών μεταξύ της χορήγησής του και άλλων φαρμάκων.

Να ενημερώνετε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα άλλα φάρμακα που χορηγούνται ακόμα και χωρίς συνταγή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Τι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανισθούν μετά από τη λήψη του Gaviscon peppermint;

Μετά από λήψη του Gaviscon peppermint η πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ μικρή. Συγκεκριμένα, 1 στα 10.000 άτομα που θα το λάβουν μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στα συστατικά του. Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί με την εμφάνιση εξανθήματος στο δέρμα, με δυσκολία στην αναπνοή, έντονη φαγούρα, ζάλη, πρήξιμο στο πρόσωπο, στα χείλη, στη γλώσσα ή/και στο λαιμό.

Σε κάθε περίπτωση αν παρατηρήσετε την εμφάνιση κάποια ανεπιθύμητης ενέργειας, θα πρέπει να διακόψετε τη λήψη του προϊόντος και να συμβουλευτείτε γιατρό.

Κύηση

Μπορεί το Gaviscon peppermint να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μελέτες πριν την κυκλοφορία του Gaviscon peppermint σε περισσότερες από 500 εγκύους, αλλά και δεδομένα μετά από την κυκλοφορία του, δεν έδειξαν συσχετισμό με δυσμορφίες ή τοξικότητα στο έμβρυο. Επομένως, το Gaviscon peppermint μπορεί να χορηγηθεί σε εγκύους, αν κρίνεται απαραίτητο. Ωστόσο, λόγω του ανθρακικού ασβεστίου που περιέχεται θα πρέπει η διάρκεια της θεραπείας να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό, καθώς μελέτες πριν την κυκλοφορία του σε πειραματόζωα έδειξαν μικρή πιθανότητα για καθυστέρηση στην ασβεστοποίηση του εμβρυικού σκελετού και εμφάνιση ανωμαλιών των οστών που σχετίζονταν με το ανθρακικό ασβέστιο.

Γαλουχία

Μπορεί το Gaviscon peppermint να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Ναι, το Gaviscon peppermint μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια κατά το θηλασμό, διότι έχει επιβεβαιωθεί ότι τα νεογέννητα που θηλάζουν δεν επηρεάζονται από τη δράση των δραστικών ουσιών του όταν λαμβάνεται από τη μητέρα. Ωστόσο, λόγω του ανθρακικού ασβεστίου που περιέχεται θα πρέπει η διάρκεια της θεραπείας να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό.