INDOXYL Γέλη εξωτερικής χρήσης, (1+3)% W/W (30g, σωληνάριο ABL)

Δήμητρα Νούλα
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χορήγηση της γέλης Indoxyl;

Η γέλη Indoxyl είναι ένας αντιβακτηριακός παράγοντας. Εφαρμόζεται τοπικά για την αντιμετώπιση της κοινής ακμής (acne vulgaris), ηπίου ή μετρίου βαθμού, ειδικά για φλεγμονώδεις βλάβες ενηλίκων και εφήβων (>12 ετών).

Δοσολογία

Πόσο συχνά εφαρμόζεται η γέλη Indoxyl από ενήλικες και εφήβους (>12 ετών);

Η γέλη Indoxyl να αλείφεται σε όλη την πάσχουσα περιοχή κάθε βράδυ (1 φορά ημερησίως).

Τι μπορεί να συμβεί μετά από υπερβολική εφαρμογή της γέλης Indoxyl;

Η υπερβολική εφαρμογή της γέλης Indoxyl δεν θα φέρει καλύτερο αποτέλεσμα, αντιθέτως μπορεί να προκαλέσει έντονη ξηρότητα ή ξεφλούδισμα του δέρματος. Σε τέτοια περίπτωση είτε πρέπει να ελαττωθεί η συχνότητα εφαρμογής της γέλης είτε να διακοπεί προσωρινά η θεραπεία.

Ποια είναι η διάρκεια θεραπείας με την γέλη Indoxyl;

Υπάρχει εμφανής ελάττωση τόσο στις φλεγμονώδεις όσο και στις μη φλεγμονώδεις βλάβες από τις πρώτες 2-5 βδομάδες θεραπείας.

Η γέλη Indoxyl δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερες από 12 εβδομάδες, καθώς η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της δεν έχει μελετηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αντίστοιχες κλινικές μελέτες.

Είναι κατάλληλη η γέλη Indoxyl για παιδιατρικούς ασθενείς;

Η γέλη Indoxyl  δεν συνιστάται να χορηγείται σε παιδία μικρότερα των 12 ετών, καθώς δεν έχει αποδειχτεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. 

Υπάρχουν ειδικές οδηγίες χρήσης της γέλης Indoxyl για τους ηλικιωμένους ασθενείς;

Η χρήση της γέλης Indoxyl από ηλικιωμένους δεν απαιτεί ειδικές οδηγίες.

Τρόπος χορήγησης

Ποιος είναι ο τρόπος εφαρμογής της γέλης Indoxyl;

Τα βήματα εφαρμογής της γέλης Indoxyl είναι τα ακόλουθα:

 1. Πλένουμε την πάσχουσα περιοχή με ένα ήπιο καθαριστικό.
 2. Περιμένουμε να στεγνώσει πλήρως.
 3. Εφαρμόζουμε με απαλές κινήσεις ένα λεπτό φίλμ της γέλης.
 4. Πλένουμε τα χέρια μας μετά την εφαρμογή της.

*Να μην χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα, γιατί η γέλη δεν θα απλώνεται εύκολα.

Αντενδείξεις

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η χορήγηση της γέλης Indoxyl;

Η γέλη Indoxyl αντενδείκνυται σε ασθενείς με υπερευαισθησία:

 • στη λινκομυκίνη
 • στην κλινδαμυκίνη
 • στο υπεροξείδιο του βενζολίου
 • σε οποιοδήποτε έκδοχο της γέλης

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την θεραπεία με την γέλη Indoxyl;

Kατά την θεραπεία με την γέλη Indoxyl θα πρέπει να έχουμε υπόψιν:

 • να αποφεύγεται η επαφή με τους οφθαλμούς, τα χείλη, το στόμα, βλεννογόνες μεμβράνες, ερεθισμένο ή σπασμένο δέρμα. Σε τυχόν επαφή να ξεπλύνετε την περιοχή με νερό.
 • ασθενείς με ιστορικό ελκώδους κολίτιδας ή κολίτιδος εξ αντιβιοτικών ή περιοχικής εντερίτιδας πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα 
 • μπορεί να αυξηθεί η ξηροδερμία ασθενών με ατοπική δερματίτιδα και γι'αυτό πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα 
 • τις πρώτες εβδομάδες χρήσης μπορεί να εμφανιστεί έντονο κοκκίνισμα και ξεφλούδισμα. Ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων οι ασθενείς μπορούν να εφαρμόζουν μία μη φαγεσωρική ενυδατική κρέμα, να χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά την γέλη ή να διακόψουν σταδιακά τη χρήση της. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα της γέλης εάν χρησιμοποιείται λιγότερο από μία φορά ημερησίως. 
 • απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την ταυτόχρονη εφαρμογή επιπλέον τοπικής αντι-ακνεϊκής  θεραπείας, καθώς μπορεί να προκληθεί έντονος ερεθισμός, ιδίως με απολεπιστικούς, αποφολιδωτικούς ή λειαντικούς παράγοντες.
 • σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπισθεί και έπειτα να ξεκινήσει η χρήση της γέλης 
 • η γέλη να μην έρχεται σε επαφή με μαλλιά, υφάσματα, χαλιά ή έπιπλα, γιατί μπορεί να αλλοιώσει το χρώμα τους.

Πότε πρέπει να διακοπεί η θεραπεία με την γέλη Indoxyl;

Η θεραπεία με την γέλη Indoxyl πρέπει να διακοπεί σε περίπτωση σοβαρού τοπικού ερεθισμού, δηλαδή εμφάνιση σοβαρού ερυθήματος, ξηρότητας, κνησμού ή αισθήματος καύσου.

Τι μπορεί να προκληθεί λόγω του υπεροξείδιου του βενζολίου της γέλης Indoxyl;

Το υπεροξείδιο του βενζολίου αυξάνει την ευαισθησία στο ηλιακό φως. Έτσι, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση λαμπών μαυρίσματος και η έκθεση στον ήλιο. Εάν το έντονο ηλιακό φως δεν μπορεί να αποφευχθεί τότε οι ασθενείς ενδείκνυται να χρησιμοποιούν αντηλιακό και να φοράνε προστατευτικά ρούχα.

Ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες σηματοδοτούν την άμεση διακοπή της θεραπείας με Indoxyl;

Εάν εμφανιστούν έντονη διάρροια ή κοιλιακές κράμπες, υποδηλώνεται το ξέσπασμα κολίτιδας λόγω αντιβιοτικών και η γέλη πρέπει να διακοπεί αμέσως. Η διάγνωση της κολίτιδας απαιτεί την χρήση μεθόδων προσδιορισμού του Clostridium difficile και της τοξίνης του, ίσως κολονοσκόπηση και έπειτα επιλογή κατάλληλης θεραπείας για την κολίτιδα.

Ποιοι ασθενείς ενδέχεται να έχουν αναπτύξει μικροβιακή αντοχή στην κλινδαμυκίνη;

Είναι πιθανό ασθενείς που έχουν λάβει πρόσφατα θεραπεία (συστηματική ή τοπική) κλινδαμυκίνης ή ερυθρομυκίνης  να έχουν αναπτύξει μικροβιακή αντοχή στην εντερική χλωρίδα και στο Propionibacterium acnes.

Τι είναι και πότε μπορεί να συμβεί διασταυρούμενη ανθεκτικότητα μεταξύ αντιβιοτικών παραγόντων;

Το φαινόμενο κατά το οποίο η έκθεση σε ένα παράγοντα (π.χ. φαρμακευτικό) μπορεί να προκαλέσει αντοχή και σε άλλους παράγοντες που έχουν κοινό μηχανισμό δράσης, είναι γνωστό ως "διασταυρούμενη ανθεκτικότητα" . Στην περίπτωση της κλινδαμυκίνης, διασταυρούμενη ανθεκτικότητα μπορεί να προκύψει με αντιβιοτικά όπως η ερυθρομυκίνη ή η λινκομυκίνη και είναι πιθανότερο να συμβεί όταν χορηγείται μονοθεραπεία αντιβιοτικών.

Κύηση

Επιτρέπεται η χορήγηση της γέλης Indoxyl κατά την εγκυμοσύνη;

Η συνταγογράφηση της γέλης Indoxyl κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να συμβαίνει μόνο όταν έχει εκτιμηθεί προσεκτικά η αναλογία κινδύνου/οφέλους από τον υπεύθυνο ιατρό, καθώς η ασφάλεια του Indoxyl και των μεμονωμένων ενεργών συστατικών του δεν έχει τεκμηριωθεί για την περίοδο κύησης.

Γαλουχία

Επιτρέπεται η χορήγηση της γέλης Indoxyl κατά τον θηλασμό;

Τα δραστικά συστατικά (κλινδαμυκίνη και υπεροξειδίο του βενζολίου) της γέλης Indoxyl απορροφούνται ελάχιστα από το δέρμα. Δεν έχει όμως αποδειχτεί, εάν μετά από την χορήγηση της γέλης εκκρίνονται στο μητρικό γάλα. Επομένως, το σκεύασμα Indoxyl πρέπει να συνταγογραφείται κατά τον θηλασμό μόνο όταν το αναμενόμενο όφελος υπερτερεί του κινδύνου για το βρέφος.

*Προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν κατάποση της γέλης Indoxyl από το βρέφος (εάν χρησιμοποιείται κατά τον θηλασμό), να μην τοποθετείται στην περιοχή του στήθους.