MUCOSOLVAN Eνέσιμο διάλυμα 15MG/2ML (5 αμπούλες των 2 ml)

Γεωργία Κακαφώνη
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

 Σε ποιες καταστάσεις μπορεί να χορηγηθεί το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan;

Το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση ή σε περιπτώσεις όπου είναι δύσκολη έως αδύνατη η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, για τη συμπτωματική θεραπεία καταστάσεων με στάση της βλέννης στο τραχειοβρογχικό δένδρο.

Μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες (18 ετών και άνω) σε περιπτώσεις:

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Με ποιον τρόπο χορηγείται το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan;

Η χορήγηση του ενέσιμου διαλύματος Mucosolvan γίνεται παρεντερικώς, δηλαδή μπορεί να γίνει ενδομυϊκώς (ένεση στον μυ) ή ενδοφλεβίως (ένεση σε φλέβα) ή μέσω εγχύσεως, αν και η υποδόρια (ένεση στον υποδόριο ιστό - λίπος) εφαρμογή είναι επίσης καλά ανεκτή.

Το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan χορηγείται από εξειδικευμένο προσωπικό, ενδοφλεβίως αργά μέσω αντλίας έγχυσης για διάστημα το λιγότερο 5 λεπτών. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε στάγδην έγχυση (σταγόνα - σταγόνα), αφού αναμιχθεί μαζί με διάλυμα φυσιολογικού ορού (0,9%) ή με διάλυμα Ringer (1-6 αμπούλες σε 250-500 ml διαλύματος φυσιολογικού ορού ή διαλύματος Ringer). Το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan (το οποίο έχει pH 5,0) δε θα πρέπει να αναμειγνύεται με διαλύματα άλλα εκτός από τα παραπάνω. Μετά την ανάμειξη της/των αμπουλών με ένα από αυτά τα διαλύματα έγχυσης, το μείγμα που προκύπτει πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα για να μη μολυνθεί από μικρόβια. Όμως, αν με κάποιο τρόπο αποκλειστεί η πιθανότητα μικροβιακής μόλυνσης, το προϊόν είναι φυσικοχημικά σταθερό και μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (15-25 βαθμούς Κελσίου) έως 24 ώρες και μπορεί να χορηγηθεί εντός αυτού του χρονικού διαστήματος.

Η παρεντερική χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να συνδυασθεί με την από του στόματος χορήγηση αμβροξόλης!

Συνιστάται να πίνετε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς βοηθούν στην απόχρεμψη.

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία του ενέσιμου διαλύματος Mucosolvan;

Η συνιστώμενη δοσολογία του ενέσιμου διαλύματος Mucosolvan σε ενήλικες είναι 30 mg/kg βάρους σώματος ανά ημέρα, διαιρεμένα σε τέσσερις μεμονωμένες δόσεις. Γενικά με τη χορήγηση μιας φύσιγγας 2-3 φορές την ημέρα έχουμε καλή αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Σε βαριές καταστάσεις ωστόσο, η εφ’ άπαξ δόση μπορεί να αυξηθεί σε 2 φύσιγγες.

Ποια είναι η διάρκεια της θεραπείας με το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan;

Η απόφαση για το πόσο διάστημα θα διαρκέσει η θεραπεία με το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan λαμβάνεται για τον κάθε ασθενή εξατομικευμένα ανάλογα με την ένδειξη και την πορεία της νόσου. Σε οξείες αναπνευστικές νόσους, εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή δε βελτιωθούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η πορεία της νόσου από ειδικό.

Μπορεί το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan να χορηγηθεί σε παιδιά;

Το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan δεν είναι κατάλληλο για παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 18 ετών!
Υπάρχουν όμως άλλες μορφές, όπως το σιρόπι Mucosolvan, που είναι κατάλληλες για παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Στα παιδιά ηλικίας από 2 έως 6 ετών, σκευάσματα που περιέχουν αμβροξόλη θα πρέπει να χορηγείται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής και υπό ιατρική επίβλεψη. H χορήγηση αμβροξόλης σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών αντενδείκνυται, διότι τα βλεννολυτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βρογχική απόφραξη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι, η ικανότητα απομάκρυνσης των βρογχικών βλεννών είναι μικρή σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, εξαιτίας των φυσικών χαρακτηριστικών της αναπνευστικής οδού.

Αντενδείξεις

Πότε δε θα πρέπει να χορηγείται το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan;

Το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan δε θα πρέπει να χορηγείται σε:

 • άτομα με υπερευαισθησία στη δραστική ουσία (υδροχλωρική αμβροξόλη) ή σε κάποιο από τα έκδοχα που περιέχονται στο προϊόν

 • σε γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν

 • σε άτομα μικρότερα των 18 ετών.

Προφυλάξεις

Σε τι πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη χορήγηση ενέσιμου διαλύματος Mucosolvan;

Η απ’ ευθείας ενδοφλέβια χορήγηση του ενέσιμου διαλύματος Mucosolvan θα πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα μπορεί να εμφανιστούν σε σπάνιες περιπτώσεις συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, αίσθημα κούρασης και αίσθημα βάρους στα πόδια.

Απευθυνθείτε στο γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν την απόφαση για χορήγηση του ενέσιμου διαλύματος Mucosolvan εάν:

 • έχετε ενεργό ή ιστορικό έλκους στο στομάχι ή στο έντερο
 • λαμβάνετε φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα
 • έχετε χρόνια ασθένεια των πνευμόνων, όπως άσθμα με ιστορικό βρογχόσπασμου ή βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, ή υποφέρετε από ενεργό φυματίωση
 • λαμβάνετε φάρμακα αντιβηχικά ή/και ουσίες που ξηραίνουν τις βρογχικές εκκρίσεις ή φάρμακα με ατροπινική δράση
 • υποφέρετε από σοβαρές βλάβες στο συκώτι ή στα νεφρά. Σε αυτή την περίπτωση το Mucosolvan θα πρέπει να χορηγείται με προσοχή, λόγω πιθανής συσσώρευσης των μεταβολιτών της αμβροξόλης που σχηματίστηκαν στο ήπαρ.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι, κατά τη χρήση του φαρμάκου μπορεί να παρατηρήσετε μια αύξηση του όγκου των ρευστοποιούμενων βρογχικών εκκρίσεων, οι οποίες εάν δεν μπορούν να απομακρυνθούν με βήχα είναι καλύτερα να διασωληνώνεται ο ασθενής προκειμένου να παραμείνει ανοικτή η αναπνευστική οδός.

Με τη λήψη του Mucosolvan, έχουν υπάρξει αναφορές σοβαρών δερματικών αντιδράσεων όπως πολύμορφο ερύθημα, σύνδρομο Stevens-Johnson/τοξική επιδερμική νεκρόλυση και οξεία γενικευμένη εξανθηματική φλυκταίνωση που σχετίζονται με τη χορήγηση υδροχλωρικής αμβροξόλης. Εάν υπάρχουν συμπτώματα εξελισσόμενου δερματικού εξανθήματος (που κάποιες φορές μπορεί να χαρακτηρίζεται από φυσαλίδες ή βλάβες βλεννογόνων όπως στο στόμα, το λαιμό, τη μύτη, τα μάτια, τα γεννητικά όργανα), θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως το Mucosolvan και να ζητήσετε ιατρική συμβουλή!
  Οι περισσότερες ανωτέρω περιπτώσεις μπορούν να εξηγηθούν από τη συνύπαρξη άλλων ασθενειών και/ή συγχορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής. Για παράδειγμα, κατά την πρώιμη φάση του συνδρόμου Steven Johnson ή της τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει αρχικά μη εξειδικευμένα πρόδρομα συμπτώματα που να προσομοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετός, πόνοι στο σώμα, ρινίτιδα, βήχας και πονόλαιμος. Αυτά τα μη εξειδικευμένα πρόδρομα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, μπορεί να οδηγήσουν παραπλανητικά στην έναρξη συμπτωματικής αγωγής για το βήχα και το κρυολόγημα π.χ. με το Mucosolvan.

Σταματήστε αμέσως τη χρήση του Mucosolvan και απευθυνθείτε στο γιατρό ή στο φαρμακοποιό σας εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή χειροτερεύουν!

Μπορεί το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan να χορηγηθεί ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα;

 • Το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan δεν πρέπει να χορηγείται ταυτόχρονα με αντιβηχικά ή με φάρμακα που έχουν ατροπινική δράση ή ξηραίνουν τις βρογχικές εκκρίσεις. Διότι, τα αντιβηχικά καταστέλλουν τον βήχα και επομένως εμποδίζεται η απομάκρυνση των ρευστοποιημένων βρογχικών εκκρίσεων και τα φάρμακα με ατροπινική δράση μειώνουν τις βρογχικές εκκρίσεις.

 • Πριν πάρετε το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε, έχετε πρόσφατα πάρει ή μπορεί να πάρετε άλλα φάρμακα, ακόμα και αυτά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

 • Η ταυτόχρονη χορήγηση αμβροξόλης με αντιβιοτικά (αμοξυκιλλίνη, κεφουροξίμη, ερυθρομυκίνη, δοξυκυκλίνη), οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση του αντιβιοτικού στους πνεύμονες.

 • Ενημερώστε τον γιατρό σας αν παίρνετε φάρμακα που προκαλούν γαστρεντερική αιμορραγία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες - Παρενέργειες

Τι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανίσει κάποιος που λαμβάνει το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan;

Πιθανόν να μην παρατηρήσετε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν μια ή περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη λήψη του ενέσιμου διαλύματος Mucosolvan.

Εάν εμφανίσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας :

Οι αλλεργικές αντιδράσεις, το εξάνθημα και η φαγούρα παρουσιάζονται σπάνια (με πιθανότητα εμφάνισης έως και 1 στα 1.000 άτομα). Όσον αφορά τις υπόλοιπες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, η συχνότητα εμφάνισής τους είναι άγνωστη.

Ακόμη, συχνά (με πιθανότητα έως και 1 στα 10 άτομα) μπορεί να προκληθεί ναυτία.

Όχι και τόσο συχνά, (με πιθανότητα έως και 1 στα 100 άτομα που θα λάβουν το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan) μπορεί να εμφανισθούν:

Σπάνια, (με πιθανότητα έως και 1 στα 1.000 άτομα) μπορεί να παρατηρηθούν:

Γενικά, αν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, είτε αυτή αναφέρετε στο φύλλο οδηγιών είτε όχι, θα πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας!

Κύηση

Μπορώ να λάβω το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan αν είμαι έγκυος;

Έχει βρεθεί ότι η υδροχλωρική αμβροξόλη διαπερνά τον πλακούντα. Η ασφάλεια της υδροχλωρικής αμβροξόλης κατά τη διάρκεια της κύησης στον άνθρωπο δεν έχει ακόμη επαρκώς τεκμηριωθεί. Επομένως, δε συνιστάται η χορήγηση του ενέσιμου διαλύματος Mucosolvan κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης.

Γαλουχία

Μπορώ να λάβω το ενέσιμο διάλυμα Mucosolvan αν θηλάζω; 

Έχει βρεθεί ότι η υδροχλωρική αμβροξόλη (δραστική ουσία του Mucosolvan) εκκρίνεται στο μητρικό γάλα και άρα το βρέφος εκτίθεται σε αυτή. Παρόλο που δεν αναμένονται ανεπιθύμητες επιδράσεις σε βρέφη που θηλάζουν, η ασφάλεια της χρήσης του κατά τη γαλουχία δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί. Επομένως, δε συνιστάται η χορήγηση του ενέσιμου διαλύματος Mucosolvan σε γυναίκες που θηλάζουν.