PEVARYL ΔΕΡΜΑΤΙΚΟ ΕΚΝΕΦΩΜΑ (SPRAY) ΔΙΑΛΥΜΑ 1% W/W ΦΙΑΛΙΔΙΟx30 ML

Γεωργία Κακαφώνη
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση του Pevaryl spray;

To Pevaryl spray μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Με ποιο τρόπο μπορώ να χρησιμοποιήσω το Pevaryl spray και ποια είναι η δοσολογία του;

Το Pevaryl spray εφαρμόζεται στο δέρμα δύο φορές την ημέρα (πρωί-βράδυ), με ελαφρύ μασάζ στην περιοχή που πάσχει με ήπιες κινήσεις. Ψεκάζεται σε απόσταση 10-15 εκατοστά από το δέρμα. Για να ψεκάσετε πιέστε τη βαλβίδα μερικές φορές. Το φάρμακο δε θα πρέπει να εφαρμόζεται περισσότερο από τρεις φορές την ημέρα.

Η θεραπεία θα πρέπει να συνεχιστεί για μερικές ημέρες ακόμα και μετά την ίαση, ώστε να αποφευχθεί πιθανή υποτροπή της μυκητίασης. Συνήθως, η θεραπεία διαρκεί 2 έως 4 εβδομάδες. Για την πλήρη εξαφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί παρατεταμένη θεραπεία.

Αντενδείξεις

Ποιοι δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το Pevaryl spray;

Το Pevaryl spray δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με υπερευαισθησία στη νιτρική εκοναζόλη (δραστική ουσία) ή σε κάποιο από τα έκδοχα του προϊόντος.

Προφυλάξεις

Τι θα πρέπει να προσέχετε αν χρησιμοποιείτε το Pevaryl spray;

Το Pevaryl spray προορίζεται μόνο για εξωτερική χρήση. ΔΕΝ πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα μάτια, ούτε να λαμβάνεται από το στόμα. Σε περίπτωση εμφάνισης αντίδρασης υπερευαισθησίας ή χημικού ερεθισμού, η χρήση του πρέπει να διακοπεί.

Προειδοποιήσεις σχετικά με τα έκδοχα που περιέχονται στο σκεύασμα:

Το spray Pevaryl περιέχει προπυλενογλυκόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό.

Ποιων φαρμάκων η συγχορήγηση μαζί με το Pevaryl spray απαιτεί προσοχή;

Πριν χρησιμοποιήσετε το φάρμακο, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σε περίπτωση που παίρνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα άλλα φάρμακα (ακόμα και αυτά για τα οποία δεν απαιτείται συνταγή). Επίσης, θα πρέπει να αναφέρετε εάν έχετε λάβει πρόσφατα ή βρίσκεστε σε αγωγή με από του στόματος χορηγούμενα αντιπηκτικά π.χ. βαρφαρίνη ή ασενοκουμαρόλη, καθώς μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της δοσολογίας του αντιπηκτικού.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Τι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκαλέσει η χρήση του Pevaryl spray;

  • Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί από ορισμένα άτομα τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει το Pevaryl spray είναι: φαγούρα, πόνος και μια αίσθηση καψίματος στο δέρμα.

  • Με μικρότερη συχνότητα έχουν αναφερθεί: πρήξιμο, κοκκίνισμα της περιοχής εφαρμογής και δυσφορία.

  • Ακόμη, έχουν υπάρξει περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων, δερματίτιδας εξ επαφής, αγγειοοιδήματος, εμφάνισης εξανθημάτων, φυσαλίδων και απολέπισης στο δέρμα.

Σε κάθε περίπτωση αν εμφανίσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια (ακόμη και αν αυτή δεν αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών), θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας!

 

Κύηση

Μπορεί το Pevaryl spray να χρησιμοποιείται από εγκύους;

  Από μελέτες σε ζώα έχει αποδειχθεί ότι η εκοναζόλη (δραστική ουσία του Pevaryl spray) χαρακτηρίζεται από τοξικότητα στο αναπαραγωγικό σύστημα. Στους ανθρώπους η απορρόφηση εκοναζόλης μέσω του δέρματος είναι μικρή (<10%) μετά από τοπική εφαρμογή του spray σε ανέπαφο δέρμα. Δεν υπάρχουν όμως αρκετές μελέτες για ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του Pevaryl spray σε έγκυες γυναίκες και δεν είναι διαθέσιμα άλλα σχετικά επιδημιολογικά δεδομένα.

  Λόγω της συστηματικής απορρόφησής του, το Pevaryl spray δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, εκτός εάν ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι είναι αναγκαία η χρήση του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου μόνο εάν το αναμενόμενο όφελος από τη χρήση του για τη μητέρα υπερτερεί των πιθανών κινδύνων για το έμβρυο.

Γαλουχία

Μπορεί το Pevaryl spray να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες που θηλάζουν;

Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά τη χορήγηση νιτρικής εκοναζόλης από το στόμα σε θηλάζοντες αρουραίους, η εκοναζόλη και/ή οι μεταβολίτες της απεκκρίθηκαν στο γάλα και βρέθηκαν στα μικρά τους που θήλαζαν. Δεν όμως είναι γνωστό εάν η δερματική εφαρμογή του Pevaryl spray σε ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια απορρόφηση εκοναζόλης από το δέρμα, ώστε να επιτυγχάνονται ανιχνεύσιμες ποσότητες στο μητρικό γάλα. Επομένως, πρέπει οι θηλάζουσες μητέρες να είναι προσεκτικές αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το Pevaryl και να συμβουλεύονται το γιατρό τους προτού τo χρησιμοποιήσουν.