BIOFENAC CREAM 1,5% W/W BT x TUB x 60 G (κρέμα)

Μαρίνα Σαββίνα Τσατσαλίδη
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το BIOFENAC;

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στην κρέμα BIOFENAC. Κυκλοφορούν και δισκία του φαρμάκου αυτού.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το BIOFENAC;

Χρησιμοποιείται για την θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής τοπικά, που σχετίζεται με:

  • Φλεγμονές που προκαλούνται μετατραυματικά σε τένοντες, συνδέσμους, μύες και αρθρώσεις (πχ. μπορεί να οφείλονται σε θλάσεις, διαστρέμματα ή εξαρθρήματα).
  • Τενοντοθυλακίτιδα, ωμοβραχιόνιο σύνδρομο, θυλακίτιδα και περιαρθρίτιδα, δηλαδή εντοπισμένες εκδηλώσεις παθολογικών καταστάσεων των μαλακών μορίων.
  • Οστεοαρθρίτιδα των περιφερικών αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή εντοπισμένες εκδηλώσεις αρθροπαθειών που είναι εκφυλιστικές.

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Ποια η δοσολογία και ο τρόπος χορήγησης του BIOFENAC;

  • Η κρέμα BIOFENAC δεν πρέπει να χρησιμοποιείται παράλληλα με στεγανή επίδοση και η χρήση της πρέπει να είναι αποκλειστικά εξωτερική.
  • Επαλείψτε την πάσχουσα περιοχή, ανάλογα με την έκτασή της με 1,5-2 g τρεις φορές την ημέρα (υπολογίζεται μία επιφάνεια περίπου 5 x 7 εκατοστά).
  • Ανάλογα με την ένδειξη και το πώς ανταποκρίνεται ο ασθενής στη θεραπεία εξαρτάται και η διάρκεια της θεραπείας αυτής καθεαυτής, αν και συνιστάται να διακοπεί η θεραπεία εάν παρέλθουν δύο εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν γνωρίζετε πώς να συνεχίσετε τη θεραπεία με την κρέμα biofenac, απευθυνθείτε στο γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω την κρέμα BIOFENAC σε παιδιατρικό πληθυσμό;

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για την πληθυσμιακή αυτή ομάδα.

Αντενδείξεις

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η θεραπεία με BIOFENAC;

Το biofenac περιέχει την δραστική ουσία ασεκλοφενάκη, καθώς και έκδοχα που μπορείτε να βρείτε στο φύλλο οδηγιών χρήσης. Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει εμφανίσει υπερευαισθησία στην συγκεκριμένη δραστική ουσία ή σε κάποιο από αυτά τα έκδοχα, η χρήση του biofenac αντενδείκνυται.

Παράλληλα, αντενδείκνυται η χρήση του σε ασθενείς που έχουν εμφανίσει υπερευαισθησία σε άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Δεν συνιστάται η χρήση του biofenac σε ασθενείς που έχουν επίσης εκδηλώσει υπερευαισθησία στην ουσία δικλοφενάκη. Η σύσταση αυτή υπάρχει, παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια διασταυρούμενη υπερευαισθησία με την ουσία αυτή.

Σε ασθενείς οι οποίοι έχουν κρίσεις άσθματος, κνίδωσης ή οξείας ρινίτιδας που εκλύονται από το ακετυλοσαλικυλικό οξύ ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η δραστική ουσία του biofenac, η ασεκλοφενάκη, αντενδείκνυται.

Μην χρησιμοποιείτε το biofenac στις περιπτώσεις αυτές, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προφυλάξεις

Υπάρχουν προειδοποιήσεις ή προφυλάξεις σχετικά με τη χρήση του BIOFENAC;

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μπορεί να εμφανιστούν συστημικές ανεπιθύμητες ενέργειες με την εφαρμογή της κρέμας αυτής που περιέχει ασεκλοφενάκη. Η πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων ανεπιθύμητων ενεργειών με την τοπική εφαρμογή είναι βέβαια μικρή σε σύγκριση με την εμφάνισή τους μετά από του στόματος χορήγηση ασεκλοφαινάκης. Ο κίνδυνος εμφάνισης των ανεπιθύμητων ενεργειών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, από τους οποίους είναι η επιφάνεια έκθεσης, η ποσότητα που εφαρμόζεται και το χρονικό διάστημα έκθεσης.
 
Διακόψτε την χρήση της κρέμας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα τοπικού ερεθισμού και ακολουθήστε κατάλληλη θεραπεία.
 
Εφαρμόστε την κρέμα μόνο σε επιφάνειες δέρματος που είναι υγιείς και άθικτες, όχι σε ανοιχτές πληγές, τραύματα ή σε οποιεσδήποτε άλλες περιπτώσεις, στις οποίες το σημείο εφαρμογής περιλαμβάνει άλλες δερματικές διεργασίες. Αποφύγετε ρητά την επαφή με τα μάτια ή τους βλεννογόνους και μην χρησιμοποιείτε αδιάβροχους επιδέσμους.
 
Μην λαμβάνετε την κρέμα από το στόμα. Αποφύγετε να εκθέσετε την πάσχουσα επιφάνεια στην οποία χρησιμοποιείται την κρέμα σε δυνατό ηλιακό φως. Έτσι αποφεύγετε πιθανές αντιδράσεις φωτοευαισθησίας.

Υπάρχει πιθανότητα αντίδρασης υπερευαισθησίας ή άλλων δερματικών αντιδράσεων;

Υπάρχει, ναι, όπως και σε περιπτώσεις άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Μπορεί να υπάρξουν αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμα και αναφυλακτικές/αναφυλακτοειδείς. Οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να εμφανιστούν και χωρίς να έχει εκτεθεί ο ασθενής το φάρμακο προηγουμένως. Σχετικά με τις δερματικές αντιδράσεις, υπάρχουν σπάνιες αναφορές για πολύ σοβαρές δερματικές αντιδράσεις, ακόμα και θανατηφόρες, οι οποίες σχετίζονται με τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Παραδείγματα τέτοιων ασθενειών είναι η αποφολιδωτική δερματίτιδα, το σύνδρομο Stevens-Johnson και η τοξική επιδερμική νεκρόλυση. Για αυτές τις αντιδράσεις, οι ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της θεραπείας είναι υψηλότερου κινδύνου και στις περισσότερες περιπτώσεις μία τέτοια αντίδραση παρουσιάζεται μέσα στον πρώτο μήνα θεραπείας. Διακόψτε την ασεκλοφενάκη οπωσδήποτε με την πρώτη εμφάνιση δερματικού εξανθήματος, τυχόν βλαβών στο βλεννογόνο ή αν εμφανίσει ο ασθενής οποιοδήποτε άλλο σημείο υπερευαισθησίας.
 
Δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί και η συμβολή των μην στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην επιδείνωση σοβαρών επιπλοκών δερματικών λοιμώξεων ή λοιμώξεων των μαλακών ιστών που μπορεί να προκληθούν από την ανεμοβλογιά. Η ανεμοβλογιά προκαλεί τέτοιες λοιμώξεις εξαιρετικά σπάνια ωστόσο συνιστάται να αποφύγετε τη χρήση ασεκλοφενάκης σε περίπτωση ανεμοβλογιάς.
 
Δεν υπάρχουν πληροφορίες ακόμα σχετικά με τυχόν αλληλεπιδράσεις της κρέμας αυτής με άλλα φάρμακα ή ουσίες, ωστόσο χρειάζεται προσοχή κατά την χρήση με λίθιο, διγοξίνη, διουρητικά, παυσίπονα και αν λαμβάνονται παράγοντες αντιπηκτικοί από το στόμα. Εάν νιώθετε οποιαδήποτε ανασφάλεια σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
 
Η πιθανότητα υπερδοσολογίας είναι εξαιρετικά απίθανη, καθώς η ασεκλοφενάκη όταν είναι τοπικά εφαρμοζόμενη, έχει χαμηλή συστημική απορρόφηση. Στην απίθανη αυτή ωστόσο περίπτωση, θεραπεύστε τα συμπτώματα.

To Biofenac περιέχει methylparaben (E216) και propylparaben (E218) που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις (πιθανόν καθυστερημένες).

Κύηση και γαλουχία

Ενδείκνυται η χρήση του BIOFENAC κατά την κύηση και τη γαλουχία;

Σε πειραματικές μελέτες δεν έχει παρατηρηθεί κάποια τερατογονα επίδραση, ωστόσο δεν είναι ακόμα τεκμηριωμένη η ασφάλεια της δραστικής ουσίας του φαρμάκου αυτού, της ασεκλοφενάκης, σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες. Έτσι, συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε το φάρμακο αυτό κατά την κύηση και τη γαλουχία.


Παρόμοια φάρμακα: