SEA-OIL SOFT.CAPS 1000MG/CAP BTx1 BOTTLE HDPE x 28

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Ενδείξεις

Τι είναι το Sea-Oil και γιατί χρησιμοποιείται;

Το Sea-Oil είναι ένα φάρμακο που περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό, το εικοσιπενταενοϊκό οξύ και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ. Και τα δύο αυτά λιπαρά οξέα κατατάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Η παρουσία τους στον οργανισμό είναι ιδιαίτερα οφέλιμη καθώς τόσο εικοσιπενταενοϊκό οξύ όσο και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ συμβάλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο πλάσμα διατηρώντας έτσι τα επίπεδα τους σταθερά. 

Άρα η χρήση του Sea-Oil ενδείκνυται για:

 • Μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου: Συμπληρωματικά της κύριας αγωγής όπως είναι:

- Στατίνες

- Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα

- β-blockers

- Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης

 • Υπερτριγλυκεριδαιμία: Συμπληρωματικά στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του ασθενούς για την αντιμετώπιση τόσο του τύπου IV, όπου το Sea-Oil μπορεί να δοθεί ως μονοθεραπεία ή των τύπων IIb/III συνδυαστικά με άλλη φαρμακευτική αγωγή όπως οι στατίνες. 

 

Δοσολογία

Ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία;

Το δοσολογικό σχήμα του Sea-Oil εξαρτάται από το σκοπό για τον οποίο λαμβάνεται το προϊόν.

 • Μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου: 1 καψάκιο την ημέρα
 • Υπερτριγλυκεριδαιμία: Κατά την αρχή της θεραπεία συνιστάται η λήψη 2 καψακίων την ημέρα. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση τότε μπορεί ο ασθενής να λαμβάνει έως και 4 καψάκια την ημέρα. 

Οι ηλικιωμένοι μπορούν να παίρνουν το Sea-Oil;

Για την ηλικιακή ομάδα >70 ετών, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χρήση του φαρμάκου. 

Οι ασθενείς με νεφρική ή/και ηπατική ανεπάρκεια μπορούν να παίρνουν το Sea-Oil;

Για αυτές τις κατηγορίες ασθενών δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χρήση του φαρμάκου. 

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να παίρνουν το Sea-Oil;

Για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χρήση του φαρμάκου. 

Τρόπος χορήγησης

Πώς πρέπει να λαμβάνεται το φάρμακο;

Το Sea-Oil όπως προαναφέρθηκε είναι σε μορφή καψακίων, άρα είναι για από του στόματος χορήγηση (per os.). Συνιστάται να λαμβάνονται μαζί με φαγητό για να μην υπάρχουν γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Αντενδείξεις

Πότε δεν πρέπει να λαμβάνεται το φάρμακο;

Το φάρμακο δεν πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς που εμφανίζουν υπερευαισθησία στη δραστική ουσία, δηλαδή στα λιπαρά οξέα ή σε κάποιο από τα έκδοχα τα οποία 

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχω όταν παίρνω το Sea-Oil;

 • Χρειάζονται τακτική παρακολούθηση οι ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα και αντιπηκτική αγωγή. 
 • Χρειάζονται προσοχή οι ασθενείς με προδιάθεση για αιμορραγικά επεισόδια όπως για παράδειγμα σε περίπτωση κάποιου τραύματος ή κάποιας χειρουργικής επέμβασης.
 • Δεν συνιστάται η χρήση του φαρμάκου από παιδιά γιατί όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά δεδομένα. 
 • Η χρήση λιπαρών οξέων και συγκεκριμένα των ω-3 λιπαρών οξέων 90, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής της TXA2 (θρομβοξάνη Α2) που είναι ο βασικός παράγοντας για τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων (πηκτικός παράγοντας). Ωστόσο τα κλινικά δεδομένα που υπάρχουν και από έρευνες δεν έχουν δείξει ιδιαίτερα σημαντική επίδραση ή την εμφάνιση αιμορραγικών επεισοδίων. 
 • Δεν συνιστάται η χρήση του φαρμάκου από ασθενείς >70 ετώνγιατί όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά δεδομένα. 
 • Δεν συνιστάται η χρήση του φαρμάκου από νεφροπαθείς ασθενείς γιατί όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά δεδομένα. 
 • Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου υπήρξε κάποια αύξηση στα ηπατικά ένζυμα, ASAT και ALAT, χωρίς όμως να δείχνουν κίνδυνο στους ασθενείς με ηπατικά προβλήματα. Ωστόσο θα πρέπει να παρατηρούνται και να εξετάζονται οι συγκεκριμένοι ασθενείς τακτικά. 
 • Η χρήση του φαρμάκου δεν αφορά τη θεραπεία της υπερτριγλυκεριδαιμίας τύπου Ι, η οποία θεωρείται εξωγενής. 
 • Ωστόσο δεν υπάρχει η κατάλληλη κλινική εμπειρία και σε δευτερογενή ενδογενή υπερτριγλυκεριδαιμία, ειδικά σε ασθενείς με μη ρυθμισμένο διαβήτη
 • Δεν υπάρχει η κατάλληλη κλινική εμπειρία στη συνδυασμένη θεραπεία με φιμπράτες. 
 • Χρειάζεται προσοχή η χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με γνωστή υπερευαισθησία ή αλλεργία στα ψάρια.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να παίρνω το Sea-Oil;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κλινικά δεδομένα για τη χρήση του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο σε πειραματικό επίπεδο δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τοξικότητα στην αναπαραγωγή. Όμως δεν συνιστάται η χρήση του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτός και αν κρίνει απαραίτητη τη χορήγηση ο γιατρός. 

 

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να παίρνω το Sea-Oil;

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή δεδομένα για την απέκκριση των δραστικών ουσιών στο μητρικό γάλα. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο κατά τη διάρκεια του θηλασμού

 


Παρόμοια φάρμακα: