SEROQUEL F.C.TAB 25MG/TAB BTx60 (BLIST 6×10)

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Ενδείξεις

Τι είναι το Seroquel και γιατί χρησιμοποιείται;

Το Seroquel είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο που περιέχει την Κουετιαπίνη ως δραστική ουσία. Η κουετιαπίνη -και κυρίως ο μεταβολίτης της- δρα σε ποικίλα σημεία στον εγκέφαλο αλληλοεπιδρώντας με διαφόρους νευροδιαβιβαστές. Για το λόγο αυτό το Seroquel χρησιμοποιείται για την θεραπεία διαφορετικών ψυχιατρικών νόσων όπως: 

- Μέτρια έως και σοβαρά μανιακά επεισόδια που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή.

- Μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή.

- Προληπτικά ώστε να μην υποτροπιάσουν ασθενείς με διπολική διαταραχή οι οποίοι κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου είχαν χρησιμοποιήσει την κουετιαπίνη και είχαν ανταποκριθεί σε αυτήν. 

 

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Ποιο είναι το κατάλληλο δοσολογικό σχήμα;

Αρχικά πρέπει να τονιστεί πως η δοσολογία εξαρτάται από την ένδειξη για την οποία χρησιμοποιείται το Seroquel, αλλά και από την ηλικία του ασθενούς. 

Στην περίπτωση των ενηλίκων:

Θεραπεία σχιζοφρένειας: Συνιστάται η χορήγηση του φαρμάκου 2 φορές ημερησίως.

Η αρχική δοσολογία είναι:

1η μέρα: 50 mg

2η μέρα: 100 mg

3η μέρα: 200 mg

4η μέρα: 300 mg

Από την 4η μέρα και μετά ο γιατρός θα πρέπει να ορίσει την κατάλληλη δοσολογία για τον ασθενή, η οποία βέβαια θα πρέπει να κυμαίνεται εντός φυσιολογικών ορίων που είναι 300-450 mg ημερησίως. Ωστόσο αν κριθεί απαραίτητο το εύρος τιμών της δοσολογίας μπορεί να μεταβληθεί από 150-750 mg ημερησίως. 

Θεραπεία μέτριων/σοβαρών μανιακών επεισοδίων που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή: Συνιστάται η χορήγηση του φαρμάκου 2 φορές ημερησίως.

Η αρχική δοσολογία είναι:

1η μέρα: 100 mg

2η μέρα: 200 mg

3η μέρα: 300 mg

4η μέρα: 400 mg

Από την 4η έως και την 6η μέρα μπορεί η δοσολογία να φτάσει έως και τα 800 mg ημερησίως αυξάνοντας κατά 200 mg καθημερίνα. Από εκεί και πέρα ο γιατρός θα πρέπει να κρίνει τη δοσολογία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής έχοντας στο νου πως το εύρως της δοσολογίας εέιναι 200 - 800 mg ημερησίως και ότι το συνήθες αποτελεσματικό δοσολογικό σχήμα κυμαίνεται μεταξύ 400 - 800 mg ημερησίως. 

Θεραπεία καταθλιπιτκών επεισοδίων που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή: 1 φορά ημερησίως, το βράδυ πριν τον ύπνο.

Η αρχική δοσολογία είναι:

1η μέρα: 50 mg

2η μέρα: 100 mg

3η μέρα: 200 mg

4η μέρα: 300 mg

Από εκεί και πέρα η συνιστώμενη δόση είναι 300mg ημερησίως μιας και σε πειραματικό στάδιο δεν βρέθηκε κάποιο όφελος για τον ασθενή άμα λάμβανε μεγαλύτερη δόση, δηλαδή 600mg. Ωστόσο ο γιατρός μπορεί να κρίνει αν κάποιος ασθενής χρειάζεται μεγαλύτερη δόση από 300mg, δηλαδή 600mg και κατά περίπτωση η δόση μπορεί να μειωθεί και στα 200mg. 

Προληπτική θεραπεία ώστε ασθενείς με διπολική διαταραχή να μην υποτροπιάσουν: Στις περιπτώσεις αυτές οι ασθενείς ανάλογα την κλινική τους εικόνα αλλά και την ανοχή στο φάρμακο μπορούν να λάβουν από 300-800 mg ημερησίως, χορηγούμενη 2 φορές ημερησίως. Γενικά, συνιστάται οι ασθενείς να λαμβάνουν την ίδια δοσολογία με αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση κάποιου επεισοδίου. Ωστόσο όπως και με τα περισσότερα φάρμακα, έτσι και με το Seroquel για θεραπεία συντήρησης θεωρείται καλύτερη η χορήγηση της χαμηλότερης αποτελεσματικής δόσης. 

Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να λαμβάνουν άλλη δοσολογία;

Στους ηλικιωμένους θα πρέπει να χορηγείται το φάρμακο με μεγάλη προσοχή ειδικά όταν είναι στην αρχή της θεραπείας. Συνήθως σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα χρειάζεται πιο σταδιακή χορήγηση και αύξηση της δόσης πάντα ακολουθώντας την κλινική εικόνα και την ανοχή στο φάρμακο του κάθε ασθενούς. Γενικά, η μέση τιμή κάθαρσης του φαρμάκου είναι αρκετές φορές μικρότερη στους ηλικιωμένους συγκριτικά με τους νέους ασθενείς. 

Προσοχή! Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε ασθενείς άνω των 65 ετών με καταθλιπτικά επεισόδια. 

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να λαμβάνουν την ίδια δοσολογία με τους ενήλικες;

Όχι δεν μπορούν να λαμβάνουν την ίδια δοσολογία. Για την ακρίβεια το φάρμακο δεν συνιστάται να χορηγείται σε παιδιά και εφήβους (< 18 ετών) γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου. 

Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να λαμβάνουν άλλη δόση;

Όχι οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια δεν θα πρέπει να λαμβάνουν άλλη δόση. 

Οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να λαμβάνουν άλλη δόση;

Στην περίπτωση ηπατικής ανεπάρκειας τότε ναι θα πρέπει να προσαρμόζεται η δοσολογία μιας και το μεγαλύτερο μέρος του φαρμάκου μεταβολίζεται στο ήπαρ. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή κατά την έναρξη της θεραπείας, όπου συνήθως η αρχική δόση είναι 25mg και σταδιακά αυξάνεται κατά 25-50 mg ημερησίως μέχρι να φτάσει τελικά στην επιθυμητή δοσολογία. 

Το Seroquel πρέπει να λαμβάνεται με φαγητό;

Η λήψη του φαρμάκου είναι ανεξάρτητη της τροφής. 

Αντενδείξεις

Πότε αντενδείκνυται η χορήγηση του φαρμάκου;

Το Seroquel δεν πρέπει να δίνεται σε ασθενείς που:

  • Έχουν γνωστή υπερευαισθησία στην κουετιαπίνη ή σε κάποιο από τα έκδοχα που περιέχονται
  • Λαμβάνει ταυτόχρονα αγωγή με:

- Αναστολείς της HIV-πρωτεάσης

- Αντιμυκητιασικούς παράγοντες της ομάδας των αζολών

-Ερυθρομυκίνη

- Κλαριθρομυκίνη 

- Νεφαζοδόνη 

Όλα τα παραπάνω είναι αναστολείς του ισοενζύμου 3A4 του κυτοχρώματος P450. 

Προφυλάξεις

Τα παιδιά μπορούν να παίρνουν Seroquel;

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο σε παιδιά και εφήβους < 18 ετών μιας και δεν υπάρχουν  τα επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη κάποια κλινικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα, φαίνεται ότι κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες της κουετιαπίνης εμφανίζονται πιο συχνά σε παιδιατρικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα τα δεδομένα αυτά αφορούν: αυξημένη όρεξη, αύξηση της προλακτίνης στον ορό, εμετοί, ρινίτιδα, συγκοπή, καθώς επίσης εξωπυραμιδικά συμπτώματα, και ευερεθιστότητα. Στα παιδιά επίσης εμφανίστηκε, σχεδόν ολοκληρωτικά σε σχέση με τους ενήλικες, αυξημένη αρτηριακή πίεση και μεταβολές στο θυρεοειδή αδένα. Ακόμη, πρέπει να τονιστεί πως δεν έχουν μελετηθεί οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρήσης της κουετιαπίνης σε παιδιά και εφήβους, άρα δεν γνωρίζουμε πως η θεραπεία θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ωρίμανση των παιδιών που λαμβάνουν το θεραπευτικό σχήμα. 

Ποια η σχέση του Seroquel με την αυτοκτονία, τον αυτοκτονικό ιδεασμό ή την κλινική επιδείνωση;

Γενικά η κατάθλιψη που σχετίζεται με τη διπολική διαταράχη σχετίζεται άμεσα και με αυξημένο κίνδυνο ο ασθενής να οδηγηθεί σε αυτοκτονικό ιδεασμό, αυτοτραυματισμό ή/και αυτοκτονία. Δυστυχώς χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι το φάρμακο να δράσει και να υπάρξει κάποια βελτίωση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Άρα μιας και η καλυτέρευση μπορεί να καθυστερήσει κάποιο χρονικό διάστημα να εμφανιστεί, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι υπό παρακολούθηση. Η μέχρι τώρα κλινική εμπειρία δείχνει πως ακόμα και στα πρώτα στάδια της βελτίωσης μπορεί να υπάρξουν αυξημένοι κίνδυνοι αυτοκτονίας. Τα επεισόδια αυτοκτονίας όμως μπορεί να προκληθούν και στην περίπτωση που ο ασθενής διακόψει απότομα τη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης σημαντικό είναι να έχουμε στο νου μας πως το Seroquel, δηλαδή η κουετιαπίνη συνταγογραφείται και για την αντιμετώπιση άλλων ψυχιατρικών καταστάσεων, άρα και τα αυτοκτονικά επεισόδια μπορούν να συσχετιστούν και με αυτές τις καταστάσεις. Άρα είναι απαραίτητο να λαμβάνονται τα ίδια μέτρα προφύλαξης τόσο για τους ασθενείς με μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια όσο και με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές. 

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με ιστορικό αυτοκτονικών επεισοδίων;

Είναι απαραίτητο οι ασθενείς με ιστορικό αυτοκτονικών επεισοδίων ή αυτοκτονικό ιδεασμό να παρακολουθούνται στενά από το γιατρό τους κατά την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η παρακολούθηση θα πρέπει να εντείνεται όταν ο ασθενής λαμβάνει νέα δοσολογία και στην περίπτωση που είτε ο ίδιος ο ασθενής ή κάποιος φροντιστής του αντιληφθεί κάποια κλινική επειδίνωση, αυτοκτονική συμπεριφορά ή αλλαγές στη συμπεριφόρα να έρθουν άμεσα και γρήγορα σε επαφή με το γιατρό και να ζήτησουν ιατρική περίθαλψη. 

Μερικά ακόμα στοιχεία...

  • Μια μετα-ανάλυση ελεγχόμενων με placebo φάρμακο κλινικών δοκιμών με αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε ενήλικες ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές, έδειξε αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς με τα αντικαταθλιπτικά σε σύγκριση με το placebo φάρμακο σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 25 ετών.
  • Σε βραχυχρόνιες ελεγχόμενες με placebo φάρμακο κλινικές μελέτες ασθενών με μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια σε διπολική διαταραχή παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος περιστατικών σχετιζόμενων με αυτοκτονία σε νεαρούς ενήλικες ασθενείς (ηλικίας κάτω των 25 ετών) στους οποίους χορηγήθηκε κουετιαπίνη σε σύγκριση με αυτούς στους οποίους χορηγήθηκε placebo φάρμακο (3,0% έναντι 0% αντίστοιχα).

Ποια η σχέση της κουετιαπίνης με το μεταβολικό κίνδυνο;

Όταν ένας ασθενής ξεκινά τη θεραπεία του με την κουετιαπίνη διάφοροι παράμετροι θα πρέπει να ελέγχονται. Μεταξύ αυτόν και το μεταβολικό του προφίλ μιας και είναι συνήθεις οι μεταβολές σε:

  • Βάρος
  • Γλυκόζη αίματος, συνήθως εμφανίζεται υπεργλυκαιμία
  • Λιπίδια

Άρα ο έλεγχος του μεταβολικού προφίλ ενός ασθενούς θα πρέπει να ελέγχεται τόσο κατά την έναρξη της θεραπείας όσο και κατά τη διάρκεια της και σε περίπτωση που εμφανιστούν αλλαγές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα από το γιατρό.

Μπορεί να εμφανιστούν εξωπυραμιδικά συμπτώματα με τη χρήση της κουετιαπίνης;

Η χρήση της κουετιαπίνης έχει συνδεθεί με την εμφάνιση:

  • Ακαθησίας, δηλαδή την ανάγκη του ατόμου συνεχώς να κάνει κάτι, αυτό θα λέγαμε λαϊκά "δεν μπορεί λεπτό να κάτσει κάτω". Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται συνήθως τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας και άμα αυξηθεί η δόση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα.

Σε κλινικές μελέτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο σε ενήλικες ασθενείς η quetiapine συσχετίστηκε με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης εξωπυραμιδικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο σε ασθενείς που αντιμετωπίσθηκαν για μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια σε διπολική διαταραχή. 

Τι είναι η όψιμη δυσκινησία; Μπορεί να εμφανιστεί με τη χρήση του φαρμάκου;

Αρχικά, όψιμη δυσκινησία είναι μία κινητική διαταραχή που συνήθως εμφανίζεται ως παρενέργεια της μακροχρόνιας λήψης ορισμένων φαρμάκων. Ονομάζεται όψιμη γιατί εμφανίζεται αρκετά καθυστερημένα. Συνήθως σχετίζεται με φάρμακα που δρουν στο ντοπαμινεργικό σύστημα, άρα τα αντιψυχωσικά -δηλαδή και η κουετιαπίνη- είναι ανάμεσα σε αυτά. Συνήθως στην περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα όψιμης δυσκινησίας, εξετάζεται η πιθανότητα μείωσης της δόσης ή και διακοπής του φαρμάκου. Ωστόσο τα συμπτώματα δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί και να εμφανιστούν ακόμα και μετά τη διακοπή της αγωγής. 

Σχετίζεται το Seroquel με την εμφάνιση υπνηλίας και ζάλης;

Η κουετιαπίνη μπορεί να συσχετιστεί με την εμφάνιση υπνηλίας αλλά και άλλων συμπτωμάτων καταστολής. Σε κλινικό επίπεδο φάνηκε πως οι ασθενείς που έπασχαν από διπολική κατάθλιψη εμφάνισαν συμπτώματα υπνηλίας ήδη από την 3η μέρα έναρξης της θεραπείας. Η υπνηλία χαρακτηρίζεται ώς ήπια/μέτριας έντασης. Οι ασθενείς που εμφανίζουν υπνηλία θα πρέπει να είναι σε επαφή με το γιατρό για τουλάχιστον 2 εβδομάδες από την έναρξη της εμφάνισης της έως να υπάρξει βελτίωση. Ο γιατρός βέβαια πιθανόν και να κρίνει αναγκαία τη διακοπή της θεραπείας. 

Είναι λογικό να εμφανίζεται ορθοστατική υπόταση κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Ναι είναι λογικό. Η θεραπεία με Seroquel έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση ορθοστατικής υπότασης και ζάλης τα οποία όμως εμφανίζονται συνήθως κατά την έναρξη της θεραπείας ή αλλαγής της δοσολογίας. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς γιατί η ορθοστατική υπόταση μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη και στη συνέχεια σε πτώση του ασθενούς. Άρα είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν τη συγκεκριμένη παρενέργεια και να τους τονιστεί πως πρέπει να είναι προσεκτικοί μέχρι να συνηθίσουν τις παρενέργειες του φαρμάκου. Επίσης, είναι σημαντικό να δίνεται με προσοχή το φάρμακο σε ασθενείς με: γνωστή καρδιαγγειακή νόσο, αγγειοεγκεφαλική νόσο ή άλλες καταστάσεις με προδιάθεση για υπόταση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η πιθανότητα μείωσης της δόσης ή της σταδιακής αύξησης της. 

Σύνδρομο υπνικής άπνοιας και Seroquel

Έχουν καταγραφεί περιστατικά εμφάνισης του συνδρόμου υπνικής άπνοιας για το λόγο αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν το φάρμακο χορηγείται σε ασθενείς που λαμβάνουν και άλλα ατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος ή που έχουν ιστορικό υπνικής άπνοιας ή που έχουν προδιάθεση για υπνική άπνοια όπως στην περίπτωση των παχάσαρκων ασθενών ή των ανδρών. 

Μπορεί να εμφανιστούν σπασμοί με τη χρήση του φαρμάκου;

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα που να έδειξαν πως η χρήση της κουετιαπίνης σχετίζεται με την εμφάνιση σπασμών. Ωστόσο όπως και με τα υπόλοιπα αντιψυχωσικά φάρμακα καλό είναι να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς με ιστορικό σπασμών. 

Ποια η σχέση του Seroquel με το Νευροληπτικό Κακόηθες Σύνδρομο (NMS)

Γενικά το Νευροληπτικό Κακόηθες Σύνδρομο, είναι μία εν δυνάμει θανατηφόρα κατάσταση η οποία σχετίζεται με την αντιψυχωτική φαρμακευτική αγωγή. Κάποιες λοιπόν περιπτώσεις, έχουν συσχετιστεί και με τη χορήγηση της κουετιαπίνης. Το NMS παρουσιάζει τα παρακάτων συμπτώματα και κλινικά γνωρίσματα: 

  • υπερπυρεξία, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω απο 41,5°C
  • μυϊκή ακαμψία
  • μεταβολή της νοητικής κατάστασης 
  • αστάθεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος παρουσιάζοντας: ακανόνιστο σφυγμό ή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, εφίδρωση, καρδιακή δυσρυθμία
  • αύξηση της κρεατινικής φωσφοκινάσης 
  • μυοσφαιρινουρία που σχετίζεται με την εμφάνιση ραβδομυόλυσης 
  • οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Άρα, σε περίπτωση που  ένας ασθενής εμφανίσει συμπτώματα που μπορεί να παραπέμπουν σε  NMS ή ανεξήγητο υψηλό πυρετό χωρίς άλλες επιπρόσθετες κλινικές εκδηλώσεις του NMS, η χορήγηση όλων των αντιψυχωτικών φαρμάκων, περιλαμβανομένης της κουετιαπίνης, θα πρέπει να διακόπτεται.

Μπορεί να προκληθεί σοβαρή ουδετεροπενία και ακοκκιοκυτταραιμία εξαιτίας της κουετιαπίνης;

Σε κλινικό επίπεδο υπάρχουν στοιχεία που συσχετίζουν τη χρήση της κουετιαπίνης με την εμφάνισης σοβαρής ουδετεροπενίας, όπου ο αριθμός των ουδετερόφιλων είναι <0,5 × 109/L. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφάνισαν την ουδετεροφιλία μετά από μερικούς μήνες χορήγησης του φαρμάκου χωρίς όμως να υπάρχει άμεση σχέση με τη δοσολογία. Οι ασθενείς που εμφάνίζουν κάποια λοίμωξη ή πυρετό χωρίς κάποια προδιάθεση θα πρέπει να ελέγχονται διεξοδικά. 

Η ουδετεροπενία είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε:

  • ασθενείς με χαμηλό αριθμό λευκοκυττάρων και/ή ουδετερόφιλων από οποιαδήποτε αιτία
  • ασθενείς με ιστορικό φαρμακογενούς καταστολής/τοξικότητας του μυελού των οστών
  • ασθενείς με καταστολή του μυελού των οστών από συνυπάρχον νόσημα
  • ακτινοθεραπεία
  • χημειοθεραπεία
  • ασθενείς με υπερηωσινοφιλικές καταστάσεις
  • μυελοϋπερπλαστική νόσο

Ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως υπήρξαν και περιπτώσεις όπου η ουδετεροπενία εμφανίστηκε χωρίς ο ασθενής να είχε κάποιον προϋπάρχοντα παράγοντα κινδύνου. Η χορήγηση του φαρμάκου θα πρέπει να σταματάει σε ασθενείς που έχουν αριθμό ουδετερόφιλων <1,0 × 109/L και θα πρέπει να ελέγχονται συστηματικά για τυχόν λοιμώξεις μέχρι να αποκτήσουν μεγαλύτερο αριθμό ουδετερόφιλων, τουλάχιστον <1,5 x 109/L.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της ουδετεροπενίας;

Μπορεί το φάρμακο να επηρεάσει την αντιχολινεργική δραστηριότητα;

Σε γενικές γραμμές συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή όταν συνταγογραφούνται αντιψυχωτικά φάρμακα, άρα και η κουετιαπίνη, σε άτομα με υπερτροφία προστάτη, ή παραλυτικό ειλεό , γλαύκωμα κλειστής γωνίας ή αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση και ανάλογες καταστάσεις καθότι τα κλινικά δεδομένα είναι περιορισμένα. Είναι γεγονός πως  η νορκουετιαπίνη, ένας ενεργός μεταβολίτης της κουετιαπίνης,  έχει και αντιχολινεργική δραστηριότητα μιας και έχει μέτρια έως ισχυρή συγγένεια προς αρκετούς μουσκαρινικούς υποδοχείς, άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση που δοθεί το φάρμακο μαζί με άλλα φάρμακα που έχουν αντιχολινεργικές δράσεις. 

Aλληλεπιδράσεις της κουετιαπίνης:

Χρειάζεται προσοχή όταν συγχορηγείται η κουετιαπίνη με άλλα φάρμακα. Χαρακτηριστικά:

  • Συγχορήγηση κουετιαπίνης με έναν ισχυρό επαγωγέα των ηπατικών ενζύμων, πχ καρβαμαζεπίνη ή η φαινυτοΐνη: Μείωση της συγκέντρωσης της κουετιαπίνης στο πλάσμα και αλλαγή στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. 
  • Στην περίπτωση αναγκαίας συγχορήγησης θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, γνωρίζοντας όλους τους πιθανούς κινδύνους.
  • Καλό είναι σταδιακά να γίνει εναλλαγή του επαγωγέα με κάποιο άλλο φάρμακο που να είναι μη-επαγωγέας όπως για παράδειγμα το βαλπροϊκό οξύ

Μπορεί να αλλάξει το σωματικό βάρος εξαιτίας του φαρμάκου;

Ναι μπορεί να υπάρξει μεταβολή του σωματικού βάρους σε ασθενείς που λαμβάνουν κουετιαπίνη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να παρακολουθούνται και να ελέγχονται καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας και σύμφωνα με τις αντιψυχωσικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Ποια η σχέση του Seroquel με την υπεργλυκαιμία και το διαβήτη;

Κάποιες περιπτώσεις υπεργλυκαιμίας και εμφάνισης ή επιδείνωσης του διαβήτη έχει συσχετιστεί με την κουετιαπίνη. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίστηκε κετοξέωση ή κώμα και κάποιες οδηγήθηκαν ακόμα και στο θάνατο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρχε ο παράγοντας του αυξημένου σωματικού βάρους, το οποίο ωστόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προδιάθεση. Για το λόγο αυτό, πριν την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής με αντιψυχωτικά φάρμακα άρα και με κουετιαπίνη, συνιστάται κατάλληλος κλινικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει τη μέτρηση της γλυκόζης, καθώς επίσης στις 12 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο. Είναι λοιπόν απαραίτητο, οι ασθενείς που χρησιμοποιούν αντιψυχωτικά φάρμακα να έχουν στο νου τους για συμπτώματα υπογλυκαιμίας όπως:

  • πολυδιψία
  • πολυουρία
  • πολυφαγία
  • αδυναμία

Καθώς επίσης και οι ασθενείς εκείνοι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή με προδιάθεση εμφάνισης, θα πρέπει να παρακολουθούνται συχνά για επιδείνωση του ελέγχου της γλυκόζης. Τέλος, είναι απαραίτητο να ελέγχεται τακτικά και το σωματικό βάρος καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας με κουετιαπίνη. 

Μπορεί το Seroquel να προκαλέσει μεταβολές των λιπιδίων;

Σε κλινικές μελέτες έχουν παρατηρηθεί μεταβολές των επιπέδων των λιπιδίων σε ασθενείς που έλαβαν κουετιαπίνη. Συγκεκριμένα φαίνεται να υπάρχει

  • Αύξηση των τριγλυκεριδίων
  • Αύξηση της LDL 
  • Αύξηση της ολικής χοληστερόλης 
  • Μείωση της HDL χοληστερόλης 

Πώς επηρεάζεται το QT διάστημα;

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η χορήγηση τους φαρμάκου σε εκείνους τους ασθενείς που λαμβάνουν και άλλα φάρμακα που μπορεί να παρατείνουν το διάστημα QT, καθώς επίσης και σε ασθενείς που πάσχουν από: 

  • συγγενές σύνδρομο παρατεταμένου QT διαστήματος
  • συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
  • καρδιακή υπερτροφία
  • υποκαλιαιμία
  • υπομαγνησαιμία

Kαρδιομυοπάθεια και μυοκαρδίτιδα όταν χορηγείται η κουετιαπίνη. 

Υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να αναφέρουν την εμφάνιση καρδιομυοπάθειας και μυοκαρδίτιδας κατά τη διάρκεια της χορήγησης της κουετιαπίνης, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί η άμεση σχέση. Χρειάζεται προσοχή και έλεγχος στους ασθενείς με προδιάθεση καρδιομυοπάθειας ή μυοκαρδίτιδας.

Η διακοπή της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων;

Η απότομη διακοπή της θεραπείας με κουετιαπίνη μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων όπως:

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με ψύχωση-σχετιζόμενη με άνοια τι πρέπει να προσέχουν όταν λαμβάνουν το Seroquel;

Αρχικά πρέπει να τονιστεί πως το Seroquel δεν δίνεται στην περίπτωση ασθενών με ψύχωση-σχετιζόμενη με άνοια. Και αυτό συμβαίνει γιατί σε πολλές μελέτες παρατηρήθηκε πως υπήρξε μεγάλος κίνδυνος, περίπου τριπλάσια αύξηση, για εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών από τα εγκεφαλικά αγγεία σε ασθενέις που έπαιρναν άτυπα αντιψυχωσικά σε σχέση με τους ασθενείς που έπαιρναν το placebo φάρμακο. Βέβαια να τονιστεί πως ο μηχανισμός δράσης δεν είναι γνωστός για αυτό όμως θα πρέπει να χορηγείται με μεγάλη προσοχή η κουετιαπίνη σε ασθενείς με προδιάθεση εμφάνισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε αντίστοιχη μελέτη φάνηκε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν κουετιαπίνη και είχαν ψύχωση-σχετιζόμενη με άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες θανάτου σε σχέση με αυτούς που λάμβαναν το placebo φάρμακο.

(Σε δύο ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες διάρκειας 10 εβδομάδων, για την quetiapine, στον ίδιο πληθυσμό ασθενών (n=710, μέση ηλικία: 83 έτη εύρος: 56-99 έτη) η θνησιμότητα στους ασθενείς που έλαβαν quetiapine ήταν 5,5% έναντι 3,2% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι ασθενείς σε αυτές τις μελέτες απεβίωσαν από διάφορες αιτίες οι οποίες θεωρούνται αναμενόμενες σε αυτόν τον πληθυσμό. )

Η δυσφαγία σχετίζεται με το Seroquel;

Στοιχεία δείχνουν πως η χορήγηση του Seroquel, δηλαδή της κουετιαπίνης μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς σε δυσφαγία. Άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η χορήγηση σε ασθενείς με προδιάθεση για πνευμονία από εισρόφηση. 

Εμφανίζεται δυσκοιλιότητα και εντερική απόφραξη με τη χρήση του φαρμάκου;

Οι χρήστες κουετιαπίνης εμφανίζουν συχνά δυσκοιλιότητα η οποία είναι ένας βασικός κίνδυνος για εμφάνιση εντερικής απόφραξης. Βέβαια είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος σε εκείνους τους ασθενείς που λαμβάνουν κιαλλα φάρμακα τα οποία μειώνουν την εντερική κινητικότητα. Άρα πο ασθενείς με εντερική απόφραξη ή ειλεό χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. 

Μπορεί να πάθω θρομβοεμβολή από τη χρήση του Seroquel;

Ομολογουμένως η εμφάνιση φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE) δεν είναι συχνή. Άρα δεν μπορεί να υπάρξει και άμεση συσχέτιση του φαρμάκου. Ωστόσο, ασθενείς που πάσχουν απο σχιζοφρένεια εμφανίζουν κίνδυνο VTE οπότε θα πρέπει να λαμβάνονται προστατευτικά μέτρα. 

Τι είναι η παγκρεατίτιδα; Μπορεί να εμφανιστεί άμα παίρνω αγωγή με Seroquel;

Η παγκρεατίτιδα είναι ένας όρος που περιγράφει τη φλεγμονή που μπορεί να προκληθεί στο πάγκρεας. Όταν πρόκειται για πολύ σοβαρή παγκρεατίτιδα μπορεί να προκληθεί αιμορραγία εντός του αδένα, βλάβη των ιστών, μόλυνση, και  σχηματισμό κύστεων. Σε ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή με κουετιαπίνη έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά παγκρεατίτιδας ωστόσο οι περισσότεροι είχαν κιαλλους παράγοντες κινδύνους όπως:

Τι άλλω πρέπει να γνωρίζω για το Seroquel;

1. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη συγχορήγηση της κουετιαπίνης με divalproex (βαλπροϊκό οξύ) ή λίθιο για την αντιμετώπιση σοβαρών μανιακών επεισοδίων

2. Τα κλινικά ωστόσο δεδομένα έδειξαν ανεκτή θεραπεία συγχορήγησης 

3. Υπήρξε μετά την 3η εβδομάδα αθροιστική δράση

Τα στοιχεία σχετικά με την ταυτόχρονη χορήγηση της quetiapine με divalproex ή λίθιο σε οξέα μέτρια έως σοβαρά μανιακά επεισόδια είναι περιορισμένα. Ωστόσο, η θεραπεία συγχορήγησης ήταν καλά ανεκτή (βλ. παράγραφο 4.8 και 5.1). Τα στοιχεία έδειξαν αθροιστική δράση την 3η εβδομάδα.

Περιέχεται λακτόζη στο φάρμακο;

Ναι, στα δισκία Seroquel περιέχεται λακτόζη για αυτό και ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στη γαλακτόζη, ανεπάρκειας λακτάσης Lapp ή δυσαπορρόφησης γλυκόζης-γαλακτόζης θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του φαρμάκου. 

Λανθασμένη χρήση και κατάχρηση

Όπως και με τα περισσότερα φάρμακα, έτσι και με το Seroquel υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά λανθασμένης χρήσης ακόμα και κατάχρησης. Συνήθως χρειάζεται προσοχή κατά τη συνταγογράφηση σε ασθενείς με ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ ή άλλων φαρμάκων.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να συνεχίσω την αγωγή μου με Seroquel;

Η χρήση του Seroquel κατά την εγκυμοσύνη δεν ενδείκνυται. Ωστόσο θα μπορούσε κανείς να πει πως κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο άμα θεωρηθεί απαραίτητο και αφού έχουν μελετηθεί όλες οι πιθανότητες και οι κίνδυνοι. Δυστυχώς τα στοιχεία για τη χορήγηση στο 1ο τρίμηνο δεν είναι επαρκή, ωστόσο μελέτες με πειραματόζωα έδειξαν τοξικότητα. Κατά το 3ο τρίμηνο χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή καθώς τα νεογνά που εκτίθενται σε αντιψυχωσικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

  • Εξωπυραμιδικά συμπτώματα
  • Στερητικό σύνδρομο
  • Διέγερση
  • Υπερτονία
  • Υποτονία
  • Τρόμο
  • Υπνηλία
  • Αναπνευστική δυσχέρεια
  • Διαταραχή πρόληψης της τροφής 

Άρα τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που χρησιμοποιούν το Seroquel θα πρέπει να ελέγχονται και να παρακολουθούνται!

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να συνεχίσω την αγωγή μου με το Seroquel;

Τα κλινικά δεδομένα δεν είναι επαρκή ώστε να γνωρίζουμε την ποσότητα της κουετιαπίνης που απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Για το λόγο αυτό συστήνεται ο γιατρός να εξετάζει την πιθανότητα διακοπής είτε του θηλασμού είτε του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού, πάντοτε έχοντας ως γνώμονα την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.