SINGULAIR F.C.TAB 10MG/TAB BTx10 (BLIST 1×10)

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Singulair και γιατί χρησιμοποιείται;

Το Singulair είναι ένα από τα πιο ευρέως γνωστά αντιισταμινικά φάρμακα. Περιέχει τη δραστική ουσία Μοντελουκάστη η οποία δρα ως ανταγωνιστής των υποδοχέων λευκοτριενίων, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο την παραγωγή τους. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται για:

 • Συμπληρωματική θεραπεία κατά του άσθματος. Αφορά κυρίως το ήπιο-μέτριο άσθμα το οποίο δεν έχει θεραπευτεί πλήρως με τη χρήση εισπνεόμενος φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν κορτικοστεροειδή ή τα εισπνεόμενα που περιέχουν β-αγωνιστές βραχείας δράσης στην περίπτωση ασθματικής κρίσης δεν παρέχουν το κατάλληλο και επιθυμητό αποτέλεσμα.
 • Βελτίωση των συμπτωμάτων της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας.
 • Προφυλακτική θεραπεία από άσθμα σε ασθενείς >2 ετών όπου συνήθως εμφανίζεται βρογχοσπασμός μετά από άσκηση.

 

Δοσολογία

Ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία;

 • Ενήλικες και έφηβοι > 15 ετών: 1 δισκίο ημερησίως (10mg)

- Το φάρμακο συνήθως από την 1η κιόλας χρήση προκαλεί βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσει η χορήγηση, αντιθέτως πρέπει να συνεχιστεί το σωστό δοσολογικό σχήμα ακόμα και ας είναι υπό έλεγχο το άσθμα. 

- Δεν πρέπει να χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν τη μοντελουκάστη ως δραστική ουσία. 

Πρέπει να λαμβάνεται το φάρμακο μαζί με το φαγητό;

Η λήψη του φαρμάκου είναι ανεξάρτητη από την ώρα του φαγητού, δηλαδή μπορεί να ληφθεί και πριν αλλά και κατά τη διάρκεια ή μετά από το φαγητό.

Οι ασθενείς με νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία θα πρέπει να λαμβάνουν άλλη δόση;

Όχι, οι ασθενείς με νεφρική ή ήπια/μέτρια ηπατική δυσλειτουργία δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνουν διαφορετική δόση. Ωστόσο οι ασθενείς με σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία θα πρέπει να προσέχουν και να αποφεύγουν τη χρήση του φαρμάκου καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του φαρμάκου. 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Singulair μαζί με άλλα φάρμακα για το άσθμα;

Όπως προαναφέρθηκε, το Singulair μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως δεν πρέπει ο ασθενής να σταματήσει απότομα τη χρήση των εισπνεόμενων και να τα αντικαταστήσει με το Singulair. 

Τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα δισκία;

Όχι η χρήση των δισκίων δεν συνιστάται σε ασθενείς κάτω των 15 ετών. Για τον παιδιατρικό πληθυσμό υπάρχουν άλλες φαρμακοτεχνικές μορφές όπως:

 • Παιδιά 6-14 ετών: Μασώμενα δισκία (5mg)
 • Παιδιά 2-5 ετών: Μασώμενα δισκία (4mg)
 • Παιδιά 6 μηνών έως 5 ετών: 1 φακελάκι (4mg) ημερησίως.

Πώς πρέπει να παίρνω τα δισκία;

Τα δισκία προορίζονται για από του στόματος χρήση. Καταπίνονται με λίγο νερό ή κάποιο άλλο υγρό μέσο. 

 

Αντενδείξεις

Πότε αντενδείκνυται η χρήση του φαρμάκου;

Το Singulair δεν πρέπει να δίνεται σε ασθενείς με γνωστή υπερευαισθησία στη μοντελουκάστη ή σε κάποιο από τα έκδοχα που περιέχονται. 

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχω όταν παίρνω το Singulair;

 • Το άσθμα πρέπει να διαγνωσθεί από παιδίατρο ή πνευμονολόγο στην περίπτωση των παιδιών ειδικά ηλικίας 6 μηνών -2 ετών.
 • Δεν πρέπει το Singulair να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση οξείας κρίσης άσθματος, αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο ασθενής να έχει τα κατάλληλα φάρμακα, όπως εισπνεόμενος βραχείας δράσης β-αγωνιστής. Επίσης θα πρέπει άμεσα ο ασθενής να έρθει σε επαφή με το γιατρό του για αξιολόγηση της κατάστασής του. 
 • Η μοντελουκάστη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών ή των κορτικοστεροειδών που χορηγούνται από το στόμα (per os). Επίσης δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία που να δείχνουν πως μπορεί να υπάρξει μείωση της χρήσης per os κορτικοστεροειδών με την ταυτόχρονη χρήση μοντελουκάστης. 
 • Έχουν καταγραφεί περιστατικά εμφάνισης:

- Ηωσινοφιλίας μαζί με αγγειίτιδα που συμβαδίζει με το σύνδρομο Churg-Strauss. Στην περίπτωση εμφάνισης της θα πρέπει να χορηγηθούν κορτικοστεροειδή. Ωστόσο, φαίνεται πως το πρόβλημα αυτό περισσότερο σχετίζεται με τη μείωση ή τη διακοπή της θεραπείας με per os κορτικοστεροειδών. 

Άρα οι γιατροί θα πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα αν ο ασθενής εμφανίσει:

- Ηωσινοφιλία 

- Εξάνθημα λόγω αγγείτιδας

- Επιδείνωση πνευμονικών συμπτωμάτων

- Καρδιακές επιπλοκές

- Νευροπάθεια 

Στην περίπτωση που κάτι από τα παραπάνω εμφανιστεί ο γιατρός θα πρέπει να κρίνει αν είναι απαραίτητο να αλλάξει το θεραπευτικό σχήμα. 

 • Δεν είναι απαραίτητο οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τη μοντελουκάστη να αποφεύγουν τη χρήση της ασπιρίνης ή άλλων Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ)
 • Ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας της γαλακτόζης, ανεπάρκειας της Lapp λακτάσης ή δυσαπορρόφησης της γλυκόζης-γαλακτόζης, δεν πρέπει να λάβουν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να χρησιμοποιήσω το Singulair;

Το Singulair θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο άμα κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικά οι μελέτες σε πειραματόζωα δεν έδειξαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της ανάπτυξης του εμβρύου με τη χορήγηση του φαρμάκου, ούτε τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μπορούν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη κάποιας σχέσης μεταξύ του φαρμάκου και κάποιων δυσμορφιών που έχουν αναφερθεί (σπάνια).

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να χρησιμοποιήσω το Singulair;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τα επαρκή δεδομένα για να γνωρίζουμε με ασφάλεια αν η δραστική ουσία απεκκρίνεται στο ανθρώπινο γάλα, ωστόσο σε μελέτες σε πειραματόζωα (αρουραίους) φάνηκε ότι μπορεί να απεκκριθεί η μοντελουκάστη στο γάλα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού μόνο στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.