SKINOREN CREAM 20% TUB X 30G

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι η Skinoren και γιατί χρησιμοποιείται;

H Skinoren είναι μία κρέμα που περιέχει ως δραστική ουσία το Αζελαϊκό οξύ άρα χρησιμοποιείται για τις εξής περιπτώσεις:

 • Για την ανακούφιση ήπιας ή μέτριας βλατιδοφλυκταινώδους ακμής στο πρόσωπο
 • Για την τοπική θεραπεία της βλατιδοφλυκταινώδους ροδόχρου ακμής

Γενικά το Αζελαϊκό οξύ χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του βακτηρίου Propionibacterium acnes, που είναι μία από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης της ακμής. Ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει μείωση της ανάπτυξης των βακτηρίων στην κεράτινη στιβάδα του δέρματος, άρα μείωση των στιγμάτων

Δοσολογία

Ποιο είναι το κατάλληλο δοσολογικό σχήμα για τη χρήση της Skinoren;

Το σύνηθες δοσολογικό σχήμα είναι: 2 φορές ημερησίως στις περιοχές με ακμή, κατά προτίμηση πρωί-βράδυ. Μετά την τοποθέτηση της γέλης πρέπει να γίνει ήπια εντριβή. 

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω βάλει την κατάλληλη ποσότητα γέλης;

Γενικά τα 0,5g αντιστοιχούν σε περίπου 2,5 cm γέλης. Η ποσότητα αυτή είναι συνήθως επαρκής για την επάληψη όλου του προσώπου. 

Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τη Skinoren;

Η Skinoren μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά και εφήβους άνω των 12 ετών για την αντιμετώπιση της κοινής ακμής. Στην ηλικιακή αυτή ομάδα δεν χρειάζεται προσαρμογή της δόσης. 

Δεν συνιστάται η χρήση της Skinoren σε παιδιά < 12 ετών γιατί δεν υπάρχουν τα επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της. 

Επίσης δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της Skinoren όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της βλατιδοφλυκταινώδους ροδόχρου ακμής σε παιδιά ηλικίας < 18 ετών.

Ο γηριατρικός πληθυσμός θα πρέπει να αλλάξει δοσολογία;

Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς >65 ετών.

Οι ασθενείς με ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία μπορούν να χρησιμοποιούν το φάρμακο;

Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία.

Τρόπος χορήγησης

Πώς πρέπει να χορηγείται η Skinoren;

 • Πριν τη χρήση του φαρμάκου συνιστάται ένας ήπιος καθαρισμός με νερό ή κάποιο ήπιο καθαριστικό και έπειτα καλό στέγνωμα. 
 • Δεν πρέπει να καλύπτεται την πάσχουσα περιοχή με γάζα άμα έχετε τοποθετήσει το φάρμακο.
 • Αν εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες ή ερεθισμός στην περιοχή που έχει τοποθετηθεί το φάρμακο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί την επόμενη φορά μικρότερη ποσότητα και σιγά σιγά να μειώνεται η συχνότητα χρήσης της Skinoren μέχρι να εξαφανιστεί ο ερεθισμός. Μπορεί ακόμα και να σταματήσει η χρήση της άμα κριθεί απαραίτητο.
 • Δεν πρέπει να διακόπτεται η θεραπεία, πρέπει να τηρείται το δοσολογικό σχήμα. Ο χρόνος χρήσης, εξαρτάται από τον εκάστοτε ασθενή και τη βλάβη που πρέπει να θεραπευτεί. 

- Σε περίπτωση κοινής ακμής: Συνήθως χρειάζονται 4 εβδομάδες ώστε να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Για το λόγο αυτό συνιστάται η χρήση της Skinoren για αρκετούς μήνες μέχρι να υπάρξει βελτίωση. Ωστόσο αν μετά από ένα μήνα χρήσης δεν υπάρχουν κάποια σημάδια βελτίωσης ή και ακόμα αν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης θα πρέπει να σταματάει η χρήση του φαρμάκου και ο δερματολόγος να εξετάζει τη χρήση κάποιου άλλου θεραπευτικού σχήματος. 

- Σε περίπτωση ροδόχρους ακμή: Συνήθως χρειάζονται 4 εβδομάδες ώστε να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.  Για το λόγο αυτό συνιστάται η χρήση της Skinoren για αρκετούς μήνες μέχρι να υπάρξει βελτίωση. Ωστόσο αν μετά από δύο μήνες χρήσης δεν υπάρχουν κάποια σημάδια βελτίωσης ή και ακόμα αν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης θα πρέπει να σταματάει η χρήση του φαρμάκου και ο δερματολόγος να εξετάζει τη χρήση κάποιου άλλου θεραπευτικού σχήματος. 

Αντενδείξεις

Πότε αντενδείκνυται η χρήση της Skinoren;

Η Skinoren δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν ο ασθενής έχει κάποια γνωστή υπερευαισθησία στο αζελαϊκό οξύ ή σε κάποιο από τα έκδοχα που περιέχονται. 

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχω όταν χρησιμοποιώ τη Skinoren;

 • Η Skinoren είναι για αποκλειστική δερματική-εξωτερική χρήση.
 • Η κρέμα περιέχει τα παρακάτω έκδοχα εκ των οποίων:

- Βενζοϊκό οξύ: είναι ερεθιστικό για το  δέρμα-βλεννογόνους-οφθαλμούς

- Προπυλενγλυκόλη: είναι ερεθιστική για το δέρμα

 • Δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τους βλεννογόνους, τα μάτια και το στόμα. Στην περίπτωση που συμβεί θα πρέπει γρήγορα να ξεπλένονται με άφθονο νερό. Εάν όμως ο ερεθισμός δεν υποχωρήσει θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί στο γιατρό του.
 • Μετά από κάθε χρήση της κρέμας, θα πρέπει να ξεπλένονται τα χέρια.
 • Κατά τη διάρκεια της χρήσης της Skinoren, ειδικά στην περίπτωση αντιμετώπισης της ροδόχρους ακμής, δεν θα πρέπει να συγχορηγείται με αλκοόλη, βάμματα, στυπτικές ουσίες ή απολεπιστικούς παράγοντες.
 • Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθματικούς ασθενείς γιατί έχουν αναφερθεί κάποιες περιπτώσεις επιδείνωσης του άσθματος

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να χρησιμοποιήσω τη Skinoren;

Χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται η Skinoren κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά δεδομένα. Ωστόσο σε πειραματικό επίπεδο, υπήρξαν κάποιες επιδράσεις τόσο στην: 

 • Κύηση
 • Ανάπτυξη του εμβρύου
 • Τοκετό
 • Μεταγεννητική ανάπτυξη

Ωστόσο, οι δόσεις που δόθηκαν στα πειραματόζωα ήταν πολύ μεγαλύτερες από την συνιστώμενη δοσολογία στους ανθρώπους. 

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να χρησιμοποιήσω τη Skinoren;

Θα πρέπει να χορηγείται με μεγάλη προσοχή η Skinoren κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μιας και δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την απέκκριση της δραστικής ουσίας στο μητρικό γάλα. Σε πειραματικό επίπεδο, δηλαδή in vitro, φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει απέκκριση στο μητρικό γάλα, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη επίδραση δεδομένου ότι η τοπική χρήση του αζελαϊκού οξέος δεν οδηγεί σε μεγάλη απορρόφηση. Τέλος, συνιστάται να μην έρχονται σε επαφή τα βρέφη με την πάσχουσα περιοχή που έχει τοποθετηθεί η Skinoren, ειδικά αν πρόκειται για τους μαστούς. 


Παρόμοια φάρμακα: