SOLOSA TAB 1MG/TAB BT x 30 (σε BLISTERS)

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Ενδείξεις

Τι είναι το Solosa και γιατί χρησιμοποιείται;

Το Solosa είναι ένα αντιδιαβητικό φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία γλιμεπιρίδη η οποία ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των σουλφονυλουρίων. Ενδείκνυται για τον μη ινσουλινοεξαρτημένο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πώς δρα η γλιμεπιρίδη;

Η γλιμεπιρίδη κατά βάση στο β-κύτταρα του παγκρέατος διεγείροντας την απελευθέρωση της ινσουλίνης. 

 

Δοσολογία

Ποιο είναι το συνιστάμενο δοσολογικό σχήμα;

Αρχικά να τονιστεί πως το δοσολογικό σχήμα εξαρτάται από τα αποτελέσματα των εξετάσεων σακχάρου στο αίμα και στα ούρα. 

Συνήθως η θεραπεία ξεκινάει με 1 mg Solosa ημερησίως. Αν με αυτή τη δόση επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση του σακχάρου τότε ο ασθενής συνεχίζει με τη συγκεκριμένη ως δόση συντήρησης. Αν πάλι δεν επιτευχθεί θα πρέπει να προσαρμοστεί η δοσολογία χρησιμοποιώντας τις αντίστοιχες περιεκτικότητες που υπάρχουν στην αγορά. Η αύξηση ωστόσο πρέπει να γίνεται σταδιακά ανάλογα την εξέλιξη του μεταβολικού συνδρόμου, συνήθως αυξάνεται ανά 1-2 εβδομάδες. 

Προσοχή! Οι δόσεις μεγαλύτερες των 4mg δεν συνιστώνται καθώς είναι αποτελεσματικές μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όμως, η μέγιστη δόση που μπορεί να δοθεί είναι 6mg Solosa. 

To Solosa μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα με μετφορμίνη, στην περίπτωση που αυτή δεν είναι αρκετή αρκετή για τη σταθεροποίηση του σακχάρου, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση από το γιατρό. Στην περίπτωση τώρα που ο ασθενής λαμβάνει μόνο το Solosa αλλά δεν σταθεροποιείται το σάκχαρο, αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα και ινσουλίνη. Η ινσουλίνη ξεκινάει με τη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση και στη συνέχεια ρυθμίζεται ανάλογα τις ανάγκες του ασθενούς, κρατώντας σταθερά τη δόση της γλιμεπιρίδης. Εννοείται πως η συνδυασμένη δοσολογία, χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. 

Τι ώρα πρέπει να παίρνω το Solosa;

Συνήθως το Solosa δίνεται μία φορά ημερησίως, πριν το πρωινό ή κατά τη διάρκεια του. Επίσης μπορεί να δοθεί πριν το πρώτο κυρίως γεύμα ή κατά τη διάρκεια αυτού. Στην περίπτωση που δεν ληφθεί μία δόση ΔΕΝ πρέπει να ληφθεί διπλή δόση. 

Αν ο ασθενής μετά τη χρήση του Solosa 1mg εμφανίσει υπογλυκαιμία, τότε σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος ασθενής ίσως να μπορούσε να σταθεροποιήσει το σάκχαρο του και με σωστή διατροφή και άσκηση. Επίσης, μπορεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας, να κριθεί αναγκαία η μείωση της δοσολογίας του Solosa, λόγω ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Προκειμένου να μειωθεί η εμφάνιση υπογλυκαιμίας θα πρέπει να γίνει έγκαιρα η μείωση της δοσολογίας ή να διακοπεί η αγωγή. 

Ακόμη, πρέπει να εξετάζεται η αλλαγή του δοσολογικού σχήματος αν ο ασθενής χάσει βάρος ή αλλάζει τον τρόπο ζωής του (πχ διατροφή, άσκηση) ή υπάρχουν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας

Πώς πρέπει να γίνεται η αλλαγή από κάποιο άλλο per os αντιδιαβητικό φάρμακο σε Solosa;

Όταν πρόκειται να γίνει αλλαγή από ένα αντιδιαβητικό φάρμακο σε Solosa θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο γιατρός:

  • Περιεκτικότητα και
  • Ημιπερίοδος ζωής του προηγούμενου φαρμάκου

Αν μάλιστα το προηγούμενο αντιδιαβητικό φάρμακο έχει μεγάλο χρόνο ημιζωής όπως για παράδειγμα η χλωροπροπαμίδη, τότε χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη διακοπή του φαρμάκου μέχρι τη λήψη του καινούριου για να μην εμφανιστεί υπογλυκαιμία. 

Πώς πρέπει να γίνεται η μετάβαση από την ινσουλίνη στο Solosa;

Υπάρχουν κάποιοι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που έχουν ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου με ινσουλίνη και μπορούν πλέον να επιστρέψουν στα per os αντιδιαβητικά φάρμακα όπως το Solosa. Αυτή η μετάβαση μπορεί να γίνει μόνο υπό την παρακολούθηση του ενδοκρινολόγου. 

Οι ασθενείς με νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία πρέπει να λαμβάνουν άλλη δοσολογία;

Σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία συνιστάται η μετάβαση σε ινσουλίνη 

Τα παιδιά μπορούν να παίρνουν Solosa;

Η χρήση του Solosa σε παιδιά <8 ετών δεν ενδείκνυται μιας και δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Για την ηλικιακή ομάδα 8-17 ετών υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα. 

Άρα επειδή τα δεδομένα δεν είναι επαρκή δεν συνιστάται η χρήση του σε παιδιά.

Τρόπος χορήγησης

Πώς πρέπει να χορηγείται το Solosa;

Το Solosa είναι σε μορφή δισκίων οπότε πρέπει να καταπίνονται με λίγο νερό ή κάποιο άλλο υγρό. 

Αντενδείξεις

Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το Solosa;

Το Solosa δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε εκείνουςτους ασθενείς που:

  • Έχουν γνωστή υπερευαισθησία στη δραστική ουσία, δηλαδή τη γλιμεπιρίδη ή σε κάποια άλλη δραστική της κατηγορίας των σουλφονυλουριών ή σουλφοναμίδων ή σε κάποιο από τα έκδοχα που περιέρχονται. 
  • Πάσχουν απινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη
  • Έχουν υποστεί διαβητικό κώμα
  • Έχουν υποστεί κετοοξέωση
  • Πάσχουν από σοβαρή νεφρική ή ηπατική λειτουργία. 

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχω όταν χρησιμοποιώ το Solosa;

  • Το φάρμακο λαμβάνεται πριν το γεύμα ή κατά τη διάρκεια αυτού. 
  • Αν τα γεύματα γίνονται ακανόνιστα, τότε είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί υπογλυκαιμία με τη χρήση του φαρμάκου. 

Ποια είναι τα συμπτώματα όμως της υπογλυκαιμίας;

Η υπογλυκαιμία έχει τα παρακάτω συμπτώματα:

- Κεφαλαλγία

- Έντονη πείνα

- Ναυτία

- Εμετό

- Ατονία

- Υπνηλία

- Διαταραχές του ύπνου

- Ανησυχία

- Επιθετικότητα 

- Δυσκολία στη συγκέντρωση, εγρήγορση και χρόνο αντίδρασης

- Κατάθλιψη

- Σύγχυση

- Διαταραχή στην ομιλία και όραση

- Αφασία

- Τρόμο

- Πάρεση

- Αισθητικές διαταραχές

- Ζάλη

- Αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης

- Απώλεια αυτοελέγχου

- Παραλήρημα

- Εγκεφαλικούς σπασμούς

- Νυσταγμό

- Απώλεια συνείδησης

- Κώματος

- Ρηχή αναπνοή

- Βραδυκαρδία

- Εφίδρωση

- Υγρό δέρμα

- Άγχος

- Ταχυκαρδία

- Υπέρταση

- Παλμοί

- Στηθάγχη

- Καρδιακή αρρυθμία

Γενικά θα μπορούσε να παρομοιαστεί η κλινική εικόνα ενός σοβαρού υπογλυκαιμικού επεισοδίου με εκείνη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τι πρέπει να κάνω άμα υποστώ ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο;

Σε περίπτωση υπογλυκαιμικού επεισοδίου πρέπει να ληφθεί άμεσα υδατάνθρακας, δηλαδή ζάχαρη. Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί δεν είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή την κατάσταση. 

Να τονιστεί πως μπορεί να υπάρξει επανεμφάνιση της υπογλυκαιμίας και τότε ίσως να χρειαστεί ιατρική αντιμετώπιση και πιθανή εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ποιοι παράγοντες ενισχύουν την εμφάνιση της υπογλυκαιμίας;

Η υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί κυρίως σε άτομα που παρουσιάζουν:

- Απροθυμία ή αδυναμία του ασθενή για συνεργασία, ειδικά σε άτομα ηλικιωμένα

- Υποσιτισμός, ακανόνιστη λήψη γευμάτων ή ελλιπή γεύματα ή περίοδος νηστείας

- Αλλαγές στη διατροφή

- Έλλειψη ισορροπίας μεταξύ άσκησης και λήψης υδατανθράκων

- Κατανάλωση αλκοόλ ιδιαίτερα όταν γίνεται συνδυάζεται με παράλειψη γευμάτων

- Νεφρική δυσλειτουργία

- Βαριάς μορφής ηπατική δυσλειτουργία

- Υπερδοσολογία με Solosa

- Μη ρυθμισμένοι παράγοντες του ενδοκρινικού συστήματος που επηρεάζουν κατά συνέπεια το μεταβολισμό των υδατανθράκων ή την αντιστάθμιση της υπογλυκαιμίας (πχ διαταραχές του θυρεοειδούς και σε ανεπάρκεια του πρόσθιου λοβού της υπόφυσης ή του φλοιού των επινεφριδίων)

- Συγχορήγηση με άλλα συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα

  •  Κατά τη διάρκεια της αγωγής με το Solosa θα πρέπει ο ασθενής να μετράει τακτικά τα επίπεδα σακχάρου τόσο στα ούρα όσο και στο αίμα. Επίσης θα πρέπει να γίνεται εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης
  • Επίσης θα πρέπει να γίνεται αιματολογικός έλεγχος κυρίως των λευκοκυττάρων και των θρομβοκυττάρων 
  • Πρέπει τακτικά να ελέγχεται η ηπατική λειτουργία
  • Σε κάποια στρεσογόνα συνθήκη όπως είναι ένα ατύχημα, κάποια χειρουργική επέμβαση ή κάποια λοίμωξη, θα πρέπει ο ασθενής να κάνει χρήση ινσουλίνης για λίγο χρονικό διάστημα
  • Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χορήγηση του Solosa σε ασθενείς με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια ή σε ασθενείς υπό αιμοδιάλυση. Σε ασθενείς με σοβαρή διαταραχή της νεφρικής ή ηπατικής λειτουργίας θα πρέπει να κάνουν χρήση ινσουλίνης
  • Σε ασθενείς με ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD που αντιμετωπίζονται θεραπευτικά με σουλφονυλουρίες μπορεί να προκληθεί αιμολυτική αναιμία
  • Το Solosa περιέχει μονοϋδρική λακτόζη. Οι ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στη γαλακτόζη, έλλειψης λακτάσης Lapp ή δυσαπορρόφησης γλυκόζης-γαλακτόζης δεν πρέπει να πάρουν αυτό το φάρμακο

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να χρησιμοποιήσω το Solosa;

  • Σε συσχετισμένο με το διαβήτη κίνδυνο: Υψηλά επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονται με συγγενείς διαταραχές και περιγεννητική θνησιμότητα. Για το λόγο αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο να ελέγχονται τακτικά τα επίπεδα σακχάρου ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης τερατογένεσης. Στην περίπτωση αυτή πάντως συνιστάται η χρήση ινσουλίνης. Επίσης ασθενείς διαβητικοί που πρόκειται να τεκνοποιήσουν καλό είναι να ενημερώσουν το γιατρό τους ώστε να είναι υπό διαρκή παρακολούθηση. 
  • Σε συσχετισμένο με το Solosa κίνδυνο: Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χρήση του Solosa σε εγκυμονούσες. Ωστόσο πειραματικές μελέτες έδειξαν πως υπάρχει κάποια τοξικότητα που μπορεί να σχετίζεται με τη φαρμακολογική δράση του φαρμάκου. 

Άρα: Δεν συνιστάται η χρήση του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε περίπτωση που κάνει ήδη χρήση του Solosa θα πρέπει να μεταβεί σε ινσουλινοθεραπεία. 

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να χρησιμοποιήσω το Solosa;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την απέκκριση της δραστικής ουσίας στο μητρικό γάλα. Ωστόσο η γλιμεπιρίδη απεκκρίνεται στο γάλα του αρουραίου. Ωστόσο άλλες δραστικές ουσίες από την κατηγορία των σουλφονυλουριών γνωρίζουμε πως απεκκρίνονται στο μητρικό γάλα. Επειδή όμως, εγκυμονεί κίνδυνος εμφάνισης υπογλυκαιμίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλά και ούτε ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Solosa.