SUPERAMIN INJ.SOL 2G/5ML AMP BT x 5 AMPS x 5 ML

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Ενδείξεις

Γιατί χρησιμοποιείται το φάρμακο Superamin;

Αρχικά το Superamin, αποτελείται από τη δραστική ουσία Λεβοκαρνιτίνη ή αλλιώς L-Καρνιτίνη. Η Λεβοκαρνιτίνη είναι ένα συστατικό που υπάρχει ήδη στον οργανισμό καθώς αποτελεί μία από τις βασικές ουσίες του κυττάρου για την παραγωγή και μεταφορά ενέργειας. 

Η Λεβοκαρνιτίνη, άρα το Superamin, μπορεί να χορηγηθεί από:

  • Στόμα (per os) όταν ο ασθενής έχει:

- Πρωτοπαθή ανεπάρκεια Λεβοκαρνιτίνης

- Δευτεροπαθή ανεπάρκεια Λεβοκαρνιτίνης

  • Ενδοφλεβίως όταν ο ασθενής έχει:

- Οξεία μεταβολική απορύθμιση εξαιτίας της ανεπάρκειας Λεβοκαρνιτίνης

- Δευτεροπαθή ανεπάρκεια Λεβοκαρνιτίνης σε ασθενείς με τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια που χρείζουν αιμοκάθαρσης 

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Πώς χορηγείται το Superamin;

Το δοσολογικό σχήμα εξαρτάται από:

  • Το μεταβολικό πρόβλημα
  • Την κατάσταση του ασθενούς

Πώς κρίνεται η απαραίτητη δοσολογία;

Για να μπορεί να καθοριστεί το δοσολογικό σχήμα θα πρέπει να γίνει μέτρηση των επιπέδων της ελεύθερης και ακυλικής L–καρνιτίνης τόσο στο πλάσμα όσο και στα ούρα. 

  • Ελεύθερη L-καρνιτίνης στο πλάσμα πρέπει να είναι: 35-60 μmol/L
  • Ακυλική/Ελεύθερη L-καρνιτίνη < 0,35

Όταν χορηγείται από το στόμα για τη θεραπεία πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς ανεπάρκειας:

Για χρόνιες καταστάσεις χρειάζονται 100-200 mg/kg σωματικού βάρους καθημερινά. Η συνολική δόση δίνεται σε μικρότερες δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως 2-4 δόσεις. Ωστόσο στις περιπτώσεις εκείνες που κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση μεγαλύτερης δόσης, μπορεί για μικρό χρονικό διάστημα να χορηγηθούν έως και 400 ml/Kg την ημέρα. 

Πώς χορηγείται το πόσιμο διάλυμα;

Το πόσιμο διάλυμα καλό είναι πριν τη χορήγηση του, να αραιώνεται σε λίγο νερό ή χυμό

Όταν χορηγείται ενδοφλεβίως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ασθένεια: 

  • Για οξεία μεταβολική απορύθμιση: Χορηγούνται 50-100 mg/Kg σωματικού βάρους καθημερινά. Η συνολική δόση δίνεται σε μικρότερες δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως 2-4 δόσεις. Ωστόσο στις περιπτώσεις εκείνες που κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση μεγαλύτερης δόσης, μπορεί να χορηγηθεί απλά αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η διάρροια για παράδειγμα. 
  • Για δευτεροπαθή ανεπάρκεια σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που κάνουν αιμοκάθαρση: Χορηγούνται ημερησίως 10-20 mg/Kg βάρους σώματος μετά το τέλος κάθε συνεδρίας αιμοκάθαρσης. Συνήθως η αιμοκάθαρση γίνεται 3 φορές την εβδομάδα. Συνολικά η θεραπεία με ενδοφλέβια Λεβοκαρνιτίνη μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες μέχρι να ισορροπήσουν τα επίπεδα L-καρνιτίνης. Από εκεί και πέρα θα κρίνει ο γιατρός ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς και τα επίπεδα L-καρνιτίνης στο πλάσμα μετά το τέλος της θεραπείας αν θα πρέπει να επαναληφθεί. 
  • Αιμοκάθαρση και δόση συντήρησης: Αν το δοσολογικό σχήμα που περιεγράφηκε προηγουμένως θεωρηθεί επιτυχές και δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα τότε χορηγείται στον ασθενή μία δόση συντήρησης, δηλαδή,  1 g διαλύματος L-καρνιτίνης σε πόσιμο διάλυμα την ημέρα. Βέβαια τη μέρα της αιμοκάθαρσης, πρέπει να χορηγηθεί μετά το τέλος της συνεδρίας. 

Αντενδείξεις

Πότε αντενδείκνυται η χορήγηση του φαρμάκου; 

Το Superamin, δεν πρέπει να χορηγείται όταν ο ασθενής έχει γνωστή υπερευαισθησία στη δραστική ουσία, δηλαδή στην L-καρνιτίνη ή σε κάποιο από τα έκδοχα που περιέρχονται. 

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχω όταν μου χορηγείται το Superamin;

  • Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η χορήγηση σε διαβητικούς ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη ή από του στόματος αντιδιαβητικά φάρμακα γιατί η χορήγηση L-καρνιτίνης μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία. Για το λόγο αυτό, όταν σε αυτούς τους ασθενείς του χορηγείται το Superamin, θα πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το επίπεδο σακχάρου ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί και η αντιδιαβητική θεραπεία τους.
  • Όταν το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως, η χορήγηση πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, περίπου 2-3 λεπτά διάρκειας. 
  • Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπεία με per os χορήγηση L-καρνιτίνης σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.
  • Στους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου δεν συνιστάται η χορήγηση per os L-καρνιτίνης, ειδικά σε μεγάλες δόσεις γιατί υπάρχει περίπτωση συσσώρευσης μεταβολιτών, ιδιαίτερα:

- Τριμεθυλαμίνη (ΤΜΑ)

- Οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑΟ)

Οι μεταβολίτες αυτοί εκκρίνονται από τα ούρα, οπότε η αύξησή τους οδηγεί στην "οσμή ψαριού" τόσο στα ούρα όπως και στην αναπνοή αλλά και τον ιδρώτα. Ωστόσο αυτό δεν προκαλείται όταν η χορήγηση είναι ενδοφλέβια, για αυτό και προτιμάται σε αυτούς τους ασθενείς. 

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να χρησιμοποιώ το Superamin;

Σε πειραματικό επίπεδο, σε μελέτες αναπαραγωγής σε ζώα (αρουραίους, κουνέλια), δεν υπήρξαν δεδομένα για τερατογένεση. Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί πως στα πειράματα που έγιναν σε κουνέλια, υπήρξε μεγαλύτερος αριθμός αποβολών μετά την εμφύτευση όταν τους χορηγήθηκε η μέγιστη δοσολογία, δηλαδή 600mg/Kg/24ωρο. Βέβαια τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν βάσιμα και στους ανθρώπους μιας και δεν έχουν γίνει οι αντίστοιχες μελέτες. 

Γενικά όμως, δεν υπάρχει ,έστω, η απαραίτητη εμπειρία από τη χρήση της L-καρνιτίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, στην πράξη, είναι μεγαλύτερες οι συνέπειες που μπορεί να έχει μία γυναίκα που πάσχει από πρωτοπαθή ανεπάρκεια αν διακοπεί η θεραπεία της σε σχέση με το έμβρυο στην περίπτωση που συνεχιστεί η θεραπεία. 

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να χρησιμοποιώ το Superamin;

Γενικά η Λεβοκαρνιτίνη είναι ένα συστατικό που βρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες στο ανθρώπινο γάλα, όμως δεν έχουν γίνει περαιτέρω μελέτες για τη συμπληρωματική χορήγηση της κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Για αυτό και χρειάζεται παραπάνω προσοχή όταν το φάρμακο χορηγείται σε αυτή την κατηγορία ασθενών. Ωστόσο συνήθως συστήνεται η διακοπή της θεραπείας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.