TAVANIC F.C.TAB 500MG/TAB BTx5(ΧΑΠΙΑ)

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Tavanic και γιατί χρησιμοποιείται;

To Tavanic είναι ένα αντιβιοτικό φάρμακο που αποτελείται από τη δραστική ουσία Λεβοφλοξασίνη, η οποία ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των φθοριοκινολών. Η Λεβοφλοξασίνη δρα στο σύμπλεγμα DNA-DNA γυράση καθώς επίσης και στην τοποϊσομεράση IV, μηχανισμοί απαραίτητη για την επιβίωση του βακτηρίου. 

Το Tavanic, όπως και όλα τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων!

  • Οξεία παραρρινοκολπίτιδα,
  • Οξείες εξάρσεις χρόνιας βρογχίτιδας
  • Πνευμονία της κοινότητας
  • Ορισμένες δερματικές λοιμώξεις και των μαλακών μορίων

Προσοχή! Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για τις παραπάνω 2 περιπτώσεις μόνο όταν το αρχικό δοσολογικό σχήμα με άλλα αντιβιοτικά πιο ευρείας χρήσης δεν θεωρείται κατάλληλο.

  • Πυελονεφρίτιδα
  • Ορισμένες ουροποιητικές λοιμώξεις
  • Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
  • Προφύλαξη μετά από εισπνοή βακτηριακού άνθρακα αλλά και θεραπευτική αγωγή

Προσοχή! Κίνδυνος ανθεκτικών μικροβίων!

Όταν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για πολύ καιρό, θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνιση για την πιθανότητα εμφάνισης ανθεκτικών στελεχών μικροβίων, που θα καταστήσει το αντιβιοτικό αναποτελεσματικό και θα οδηγήσει στον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η προσεκτική παρακολούθηση του ασθενούς. Εάν κατά τη διάρκεια της αγωγής, εμφανισθεί επιλοίμωξη, πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Ενημερωθείτε εκτενέστερα για το πώς τα ανθεκτικά παθογόνα βακτήρια ξεφεύγουν της δράσης των αντιβιοτικών και πώς τα παναθεκτικά βακτήρια φτάνουν να είναι αήττητα.

Δοσολογία

Ποιο είναι το σύνηθες δοσολογικό σχήμα για τη χορήγηση του Tavanic;

  • Χορήγηση σε ασθενείς με φυσιολογική νεφρική λειτουργία (κάθαρση κρεατινίνης >50 ml/min):
Ένδειξη Ημερήσιο δοσολογικό σχήμα (ανάλογα με τη σοβαρότητα) Διάρκεια θεραπείας (ανάλογα με τη σοβαρότητα)
Οξεία παραρρινοκολπίτιδα 500 mg μία φορά ημερησίως 10-14 ημέρες
Οξείες βακτηριακές εξάρσεις χρόνιας βρογχίτιδας 500 mg μία φορά ημερησίως 7-10 ημέρες
Πνευμονία της κοινότητας 500 mg μία ή δύο φορές ημερησίως 7-14 ημέρες
Πυελονεφρίτιδα 500 mg μία φορά ημερησίως 7-10 ημέρες
Επιπλεγμένες λοιμώξεις των ουροφόρων οδών 500 mg μία φορά ημερησίως 7-14 ημέρες
Μη επιπλεγμένη κυστίτιδα 250 mg μία φορά ημερησίως 3 ημέρες
Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα 500 mg μία φορά ημερησίως 28 ημέρες
Επιπλεγμένες λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων 500 mg μία ή δύο φορές ημερησίως 7-14 ημέρες
Εισπνοή βακτηριακού άνθρακα 500 mg μία φορά ημερησίως 8 εβδομάδες
  • Χορήγηση σε ασθενείς με επηρεασμένη νεφρική λειτουργία (κάθαρση κρεατινίνης ≤50 ml/min):
  Δοσολογικό σχήμα
  250 mg/24ωρο 500 mg/24ωρο 500 mg/12ωρο
Κάθαρση κρεατινίνης πρώτη δόση: 250 mg πρώτη δόση: 500 mg πρώτη δόση: 500 mg
50-20 ml/min μετά: 125 mg/24 ώρες μετά: 250 mg/24 ώρες μετά: 250 mg/12 ώρες
19-10 ml/min μετά: 125 mg/48 ώρες μετά: 125 mg/24 ώρες μετά: 125 mg/12 ώρες

< 10 ml/min

συμπεριλαμβανόμενης της αιμοκάθαρσης και της CAPD: 
Δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση επιπρόσθετων δόσεων μετά από αιμοκάθαρση ή συνεχή περιπατητική περιτοναϊκή κάθαρση (CAPD)
μετά: 125 mg/48 ώρες μετά: 125 mg/24 ώρες μετά: 125 mg/24 ώρες

Τι είναι η κάθαρση κρεατινίνης;

Ουσιαστικά είναι ο όγκος του πλάσματος που περιέχει την κρεατινίνη, ο οποίος απεκκρίνεται στα ούρα σε ένα λεπτό. Επιλέγεται να μετριέται η ποσότητα κρεατινίνης γιατί είναι ένας μεταβολίτης του ίδιου του οργανισμού που αποβάλλεται εξ'ολοκλήρου από τα ούρα. Είναι ένα σημαντικό δεδομένο γιατί μας οδηγεί στο σωστό υπολογισμό του ρυθμού σπειραματικής διήθησης, που είναι ένας δείκτης του πόσο καλά λειτουργούν οι νεφροί. 

  • Χορήγηση σε ασθενείς με επηρεασμένη ηπατική λειτουργία: Δεν είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί η δοσολογία στην περίπτωση αυτή μιας και η δραστική ουσία δεν μεταβολίζεται ιδιαίτερα από το ήπαρ. 
  • Ηλικιωμένοι ασθενείς: Δεν είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί η δοσολογία στην περίπτωση αυτή, εκτός και αν ο ασθενής πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία
  • Παιδιατρικός πληθυσμός: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά και εφήβους στην ανάπτυξη

Τρόπος χορήγησης

Πώς πρέπει να χορηγείται η Tavanic σε μορφή δισκίων;

Η Tavanic είναι σε μορφή δισκίων άρα πρέπει να καταπίνονται ολόκληρα μαζί με λίγο νερό ή κάποιο άλλο υγρό. Είναι δισκία που μπορούν να κοπούν καθώς έχουν χαραγή σε περίπτωση που χρειάζεται προσαρμογή της δόσης. 

Μπορούν να ληφθούν τα δισκία μαζί με το φαγητό;

Τα δισκία Tavanic, μπορούν να ληφθούν ανεξάρτητα του φαγητού. Μπορούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή μεταξύ των γευμάτων.

Προσοχή! Θα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά από:

  • Άλατα σιδήρου
  • Άλατα ψευδαργύρου
  • Αντιόξινα με μαγνήσιο ή αργίλιο
  • Διδανοσίνη
  • Σουκραλφάτη

Εξαιτίας μείωσης της απορρόφησης του φαρμάκου.

Αντενδείξεις

Πότε αντενδείκνυται η χρήση του Tavanic;

Το Tavanic, δηλαδή η λεβοφλοξασίνη  δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιείται όταν πρόκεται για ασθενείς με:

  • υπερευαισθησία στη λεβοφλοξασίνη ή σε κάποια άλλη κινολόνη ή σε κάποιο από τα έκδοχα που περιέρχονται
  • επιληψία
  • ιστορικό διαταραχών των τενόντων που σχετίζονται με τη χορήγηση φθοριοκινολονών
  • παιδιά ή εφήβους στην ανάπτυξη
  • κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχω όταν μου χορηγείται το Tavanic;

  • Το βακτήριο S. Aureus εμφανίζει ανθεκτικότητα στη μεθικιλίνη, για αυτό και χαρακτηρίζεται ως MRSΑ, άρα μπορεί να εμφανίσει ανθεκτικότητα και στις φθοριοκινολόνες. Για το λόγο αυτό δεν συστήνεται η χρήση του Tavanic για τη θεραπεία γνωστών ή λοιμώξεων ύποπτων για MRSA εκτός και αν κατόπιν εξετάσεων βρεθεί ότι υπάρχει ευαισθησία του μικροβίου στη λεβοφλοξασίνη . 
  • Ένα από τα πιο κοινά βακτήρια που επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα προκαλώντας λοιμώξεις είναι η E. Coli. Το συγκεκριμένο βακτήριο εμφανίζει ανθεκτικότητα στις διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό αν χρειαστεί η συνταγογράφηση φθοριοκινολών για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου παθογόνου, είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η ανθεκτικότητα του στην εκάστοτε χώρα. 
  • Η εισπνοή βακτηριακού άνθρακα θεραπεύεται με βάση τα στοιχεία ευαισθησίας στο βακτήριο Bacillus anthracis in vitro αλλά και τα πειραματικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από πειράματα σε ζωά μιας και δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χρήση του φαρμάκου σε ανθρώπους. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο ο εκάστοτε γιατρός να λαμβάνει υπόψη του τα εθνικά έγγραφα όπως και τις διεθνείς συμφωνίες για τη θεραπεία του βακτηριακού άνθρακα.
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο χρόνος έγχυσης, δηλαδή χρειάζονται 30' όταν πρόκειται για το Tavanic 250mg και 60' για το Tavanic 500mg. 
  • Κατά τη διάρκεια της έγχυσης μπορεί να προκληθεούν: ταχυκαρδία και μείωση της πίεσης του αίματος. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει καταγραφεί κυκλοφορική ανεπάρκεια εξαιτίας της απότομης πτώσης της πίεσης του αίματος. Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι απότομη και εμφανής η πτώση του αίματος τότε πρέπει να σταματήσει άμεσα η έγχυση.
  • Οι ασθενείς που ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή με μειωμένο νάτριο θα πρέπει να προσέχουν διότι το Tavanic περιέχει 7,8 mmol, δηλαδή 181mg σε 50 ml φαρμάκου και 15,8 mmol δηλαδή 363 mg στα 100ml φαρμάκου.
  • Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εμφάνισης τενοντίτιδας κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Tavanic. Συχνότερα εντοπίζεται στον Αχίλλειο τένοντα η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ρήξη του τένοντα. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και στι 48 ώρες από την έναρξη της θεραπείας και σίγουρα υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις που εμφανίζεται ακόμα και μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας. Όλοι οι ασθενείς όμως που λαμβάνουν τη Λεβοφλοξασίνη ως θεραπεία μπορούν να εμφανίσουν ρήξη του τένοντα; Περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης έχουν οι παρακάτω ασθενείς:

- Ασθενείς >60ετών

- Ασθενείς που λαμβάνουν καθημερινα 1000mg Λεβοφλοξασίνης

- Ασθενείς που χρησιμοποιούν κορτικοστεροειδή 

Είναι απαραίτητο λοιπόν, να χορηγείται η σωστή δοσολογία ανάλογα και τη λειτουργία των νεφρών του ασθενούς (μετρώντας την κάθαρση της κρεατινίνης) και να ενημερώνεται ο γιατρός σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε συμπτώματος τενοντίτιδας. Στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι τα συμπτώματα συγκλίνουν με αυτά της τενοντίτιδας, τότε το θεραπευτικό σχήμα θα πρέπει να διακοπεί και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας. 

  • Όπως και πολλά άλλα αντιβιοτικά μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση διάρροιας η οποία μπορεί να είναι εμμένουσα ή/και αιμορραγική κατά τη διάρκεια της λήψης της αντιβίοσης ή και αφού τελειώσει η αγωγή μετά από κάποιες εβδομάδες. Η διάρροια αυτή ονομάζεται νόσου που σχετίζεται με το Clostridium difficile (CDAD) και έχει ένα ευρύ φάσμα από συμπτώματα και μπορεί να είναι από απλή έως και απειλιτική για τη ζωή του ασθενούς. Η πιο επικίνδυνη μορφή της ονομάζεται ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα. Άρα όπως είναι εύκολα κατανοητό, όταν γίνεται χορήγηση της αντιβίοσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα εμφάνισης διάρροιας και οι ασθνείς που εμφανίζουν συμπτώματα CDAD θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν το γιατρό του ώστε να διακοπεί η θεραπεία με το Tavanic και να χορηγηθεί η κατάλληλη για τη θεραπεία του CDAD. ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα που αναστέλλουν την περισταλτικότητα του εντέρου.
  • Χρείζουν ιδιαίτερης προσοχής οι ασθενείς με επιληπτικούς σπασμούς, καθως οι κινολόνες γενικά μπορούν να μεταβάλουν και να μειώσουν τον ουδό των επιληπτικών σπασμών, δηλαδή ουδός θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το "κατώφλι" της εμφάνισης των σπασμών, δηλαδή  η αντίσταση που προβάλει ο οργανισμός στην εμφάνιση των κρίσεων. Αν λοιπόν ο ουδός μειωθεί τότε μπορεί με τη χρήση του φαρμάκου να εμφανιστούν συχνότεροι σπασμοί. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η προσεκτική χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με ιστορικό επιληπτικών κρίσεων αλλά και με προδιάθεση εμφάνισης ή σε ασθενείς που λαμβάνουν ήδη αγωγή με φάρμακα που μπορεί να μειώσουν τον ουδό. Στην περίπτωση που εμφανιστούν σπασμοί τότε είναι απαραίτητο να διακοπεί η θεραπεία. 
  • Επίσης προσοχή χρειάζεται στους ασθενείς με έλλειψη μερική ή ολική έλλειψη της G6PD, δηλαδή της αφυδρογονάσης της 6-φωσφορικής γλυκόζης. Οι ασθενείς με ανεπάρκεια της G6PD μπορεί να εμφανίσουν με μεγαλύτερη συχνότητα αιμολυτκές αντιδράσεις όταν τους χορηγούνται αντιβιώσεις της ομάδας των κινολών. Άρα θα πρέπει να χορηγείται η Λεβοφλοξασίνη με μεγάλη προσοχή για αποφυγή συμβάντων αιμόλυσης. 
  • Όπως προαναφέρθηκε χρειάζεται προσαρμογή της δόσης σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία καθώς η Λεβοφλοξασίνη απεκκρίνεται από τους νεφρούς. 
  • Η Λεβοφλοξασίνη μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις υπερευαισθησίας που μπορεί να αποβούν και μοιραίες για τον ασθενή. Το φάσμα των αντιδράσεων είναι ευρύ, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα από αγγειοοίδημα έως και αναφυλακτική καταπληξία. Υπάρχουν και καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας εμφανίστηκαν ήδη από την αρχή της χορήγησης του Tavanic. Στις περιπτώσεις αυτές, ο ασθενής πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό ή με τα επείγοντα περιστατικά κάποιου νοσοκομείου ώστε να του χορηγηθούν η κατάλληλη θεραπεία και τα κατάλληλα μέτρα επείγουσας αντιμετώπισης.
  • Με τη χρήση του φαρμάκου μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο Stevens-Johnson ή άλλη τοξική επιδερμική νεκρόλυση, όπου επηρεάζεται το δέρμα. Αν εμφανιστούν επιδερμικές αντιδράσεις ή αντιδράσεις σε κάποιο βλεννογόνο, τότε ο ασθενής οφείλει να ενημερώσει άμεσα το γιατρό του.
  • Όπως και με τις υπόλοιπες κινολόνες, έτσι και με τη Λεβοφλοξασίνη μπορεί να υπάρξει διατάραξη της γλυκόζης του αίματος και να εμφανιστεί είτε υπογλυκαιμία είτε υπεργλυκαιμία. Είναι συνηθέστερο σε ασθενείς που ήδη λαμβάνουν αντιδιαβητική αγωγή είτε από του στόματος είτε ινσουλίνη. Άρα χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση σε διαβητικούς ασθενείς.
  • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Λεβοφλοξασίνη, αλλά και για τουλάχιστον 48 ώρες μετά τη διακοπή της αγωγής, οι ασθενείς δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο ή σε τεχνητές υπεριώδεις ακτίνες όπως είναι το σολάριουμ για παράδειγμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το φάρμακο μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις φωτοευαισθησίας. 
  • Οι ασθενείς που ήδη λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, δηλαδή θεραπεία με κάποιον ανταγωνιστή της βιταμίνης Κ όπως είναι η βαρφαρίνη ή ακενοκουμαρόλη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί έχουν αναφερθεί περιστατικά αιμορραγίας γιατί υπάρχει διατάραξη της πήξης του αίματος. 
  • Ακόμη, πρέπει να αναφερθεί πως έχουν καταγραφεί περιστατικά ψυχωσικών επεισοδίων με τη χρήση κινολών. Γενικά είναι σπάνιες ωστόσο οι εξελίξεις σε αυτοκτονικές σκέψεις και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Σε περίπτωση που εμφανιστούν τέτοια συμπτώματα τότε η θεραπεία πρέπει να διακοπεί άμεσα και να δοθεί η κατάλληλη ψυχιατρική υποστήριξη στον ασθενή. Άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή η χορήγηση της Λεβοφλοξασίνης σε ασθενείς με ψυχωσικά επεισόδια ή σε ασθενείς με ιστορικό ψυχιατρικής νόσου.
  • Η Λεβοφλοξασίνη είναι από τα φάρμακα που μπορούν να μεταβάλουν το διάστημα QT, άρα χρειάζεται προσοχή η χορήγηση σε ασθενείς με:

- Συγγενές σύνδρομο παράτασης QT

- Άλλη θεραπεία με φάρμακα που επίσης παρατείνουν το διάστημα QT όπως είναι τα αντιαρρυθμικά φάρμακα κατηγορίας ΙΑ (προκαϊναμίδη και κινιδίνη) και ΙΙΙ (αμιοδαρώνη και σοταλόλη), τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, μακρολίδες και αντιψυχωσικά

- Μη ρυθμισμένο ισοζύγιο ηλεκτρολυτών, δηλαδή που πάσχουν από υποκαλιαιμία ή υπομαγνησιαιμία

- Καρδιακή νόσο όπως για παράδειγμα καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου και βραδυκαρδία

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ηλικιωμένοι ασθενείς και οι γυναίκες γιατί συνήθως είναι πιο ευαίσθητοι σε φάρμακα που μεταβάλουν το QTc.

  • Υπάρχουν περιστατικά καταγεγραμμένα εμφάνισης:

- Αισθητικής περιφερικής νευροπάθειας

- Αισθητικοκινητικής περιφερικής νευροπάθειας

Τα συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας μπορούν να εμφανιστούν άμεσα. Αν εμφανιστούν, η αγωγή θα πρέπει να διακοπεί άμεσα.

  • Υπάρχουν περιστατικά καταγεγραμμένα εμφάνισης:

- Ηπατικής νέκρωσης

- Θανατηφόρας ηπατικής ανεπάρκειας

Συνήθως εμφανίζονται σε ασθενείς με σοβαρές υποκείμενες νόσους όπως σήψη. Στην περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα θα πρέπει ο ασθενής να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του. Τα συμπτώματα ηπατικής νόσου συνήθως είναι:

- Ανορεξία

- Ίκτερος 

- Σκουρόχρωμα ούρα

- Κνησμός

- Ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα

  • Οι φθοριοκινολόνες άρα και η λεβοφλοξασίνη μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της μυϊκής αδυναμίας εξαιτίας μυασθένιας gravis. Έχουν καταγραφεί θάνατοι καθως και ανάγκη για αναπνευστική υποστήριξη μετά τη χρήση φθοριοκινολών. Άρα το Tavanic δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με ιστορικό μυασθένειας gravis.
  • Σε περίπτωση που υπάρξουν διαταραχές στην όραση συστήνεται η επικοινωνία με κάποιον οφθαλμίατρο. 
  • Όπως και οι περισσότερες αντιβιώσεις, έτσι και η παρατεταμένη χρήση του Tavanic μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μη- ευαίσθητων μικροοργανισμών.  Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της επαναλοίμωξης.
  • Οι φθοριοκινολόνες μπορούν να οδηγήσουν σε παρεμβολή σε εργαστηριακή εξέταση, ειδικότερα στον προσδιορισμό οπιούχων στα ούρα καθώς μπορεί να είναι ψευδώς-θετικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσω αναλυτικότερων μεθόδων. Όσον αφορά τα ψευδώς-αρνητικά αποτελέσματα αφορούν κυρίως την ανάπτυξη του βακτηρίου Mycobacterium tuberculosis που σχετίζεται με τη διάγνωση της φυματίωσης

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω την αντιβίωση Tavanic;

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χρήση της λεβοφλ0ξασίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο οι μελέτες σε πειραματόζωα δεν έδειξαν τοξικότητα κατά την αναπαραγωγή. Αλλά επειδή στους ανθρώπους τα δεδομένα δεν είναι επαρκή δεν συστήνεται η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω την αντιβίωση Tavanic;

Δεν επιτρέπεται η χρήση της Tavanic κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η Λεβοφλοξασίνη δεν γνωρίζουμε αν απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες φθοριοκινολόνες που είναι γνωστή η απέκκρισή τους. Άρα δεν πρέπει να χορηγείται σε γυναίκες που θηλάζουν.