XYLOCAINE GEL.EXT.US 2% W/W BTx10TUBS x30G

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι η Xylocaine και γιατί χρησιμοποιείται;

Η Xylocaine σε μορφή γέλης είναι ένα τοπικό αναισθητικό που περιέχει λιδοκαΐνη και χρησιμοποιείται τόσο για την τοπική αναισθησία αλλά και για λίπανση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιπτώσεις μεταξύ των οποίων:

 • Σε περίπτωση ενδοουρηθριτικών επεμβάσεων (τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες).
 • Για την αντιμετώπιση του πόνου όταν υπάρχει κυστίτιδα ή ουρηθρίτιδα
 • Ενδοσκοπικών επεμβάσεων όπως η γαστροσκόπηση, η βρογχοσκόπηση, η πρωτοσκόπηση και η ορθοσκόπηση
 • Διασωλήνωση 
 • Αντιμετώπιση του πόνου έπειτα από περιτομή σε παιδιά

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία; 

Η Xylocaine 2% σε μορφή γέλης έχει το πλεονέκτημα ότι προκαλέι άμεσα την αναισθησία (υπολογίζεται ότι χρειάζεται περίπου 5 λέπτα για να δράσει το φάρμακο) η οποία όμως διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (20-30 λεπτά κατά μέσο όρο). 

Πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι τα τοπικά αναισθητικά, άρα και η λιδοκαΐνη είναι ασφαλή και αποτελεσματικά αλλά πάντα πρέπει να χορηγούνται με:

 • Σωστή δοσολογία
 • Σωστή τεχνική 
 • Έχοντας στο νου όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και τους τρόπους αντιμετώπισης σε περίπτωση κάποιας επείγουσας κατάστασης

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο υπάρχει ένας οδηγός όσον αφορά το δοσολογικό σχήμα, αλλά η χρήση των τοπικών αναισθητικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κλινική εικόνα του ασθενούς αλλά και την εμπειρία του θεράποντος ιατρού. 

Πως απορροφάται η λιδοκαΐνη;

Η λιδοκαΐνη σε μορφή γέλης γενικά απορροφάται από τους βλεννογόνους, εξαρτάται βέβαια από ποιον. Ο βαθμός απορρόφησης της είναι μεγάλος ειδικά στην περίπτωση του βρογχικού δένδρου ενώ στο ρινοφάρρυγα είναι σχετικά μικρός. Όταν γίνεται η χρήση της λιδοκαΐνης σε μη τραυματισμένη ουρήθρα ή ουροδόχο κύστη και σε δοσολογία έως και 800mg τότε οι συγκεντρώσεις του φαρμάκου στο αίμαι είναι χαμηλές και δεν φτάνει σε τοξικά επίπεδα. 

Όλοι οι ασθενείς πρέπει να παίρνουν την ίδια δοσολογία;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως όχι! Χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή οι:

 • Εξασθενημένοι ασθενείς
 • Ηλικιωμένοι ασθενείς
 • Ασθενείς με οξεία λοίμωξη
 • Ασθενείς με σήψη ή σηπτικές εστίες

Στις παραπάνω κατηγορίες ασθενώς κρίνεται απαραίτητη η προσαρμογή της δόσης ανάλογα με: ηλικία, φυσική κατάστασταση και σωματικό βάρος

Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Xylocaine 2%;

 • Τα παιδιά που είναι κάτω των 12 ετών μπορούν να λάβουν έως και 6mg/Kg εφ'άπαξ.
 • Τα παιδιά άνω των 12 ετών η δοσολογία θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία τους αλλά και το σωματικό τους βάρος. Το σίγουρο είναι πως δεν θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερες από 4 δόσεις εντός 24 ωρών. 

Η δόση της λιδοκαΐνης εξαρτάται και από το σκοπό χρήσης της, δηλαδή από την πάσχουσα περιοχή. 

Για Αναισθησία ουρήθρας: 

 • Άνδρες: Χρειάζονται 20ml γέλης που αντιστοιχούν σε 400mg υδροχλωρικής λιδοκαΐνης. Για να επιτευχθεί η αναισθησία πρέπει η γέλη να τοποθετείται αργά-αργά μέχρι τη στιγμή εκείνη που ο ασθενής αρχίζει να αισθάνεται ένα αίσθημα τάσεως ή μέχρι να τοποθετηθεί το μισό σωληνάριο, δηλαδή τα 10ml. Όταν συμβεί αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μία ανατομική λαβίδα ώστε να μπορέσει να παραμείνει η γέλη εντός ουρήθρας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ασκηθεί ελαφριά πίεση στο σημείο. Μετά από αυτό τοποθετείται και η υπόλοιπη ποσότητα. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί και μεγαλύτερη ποσότητα του φαρμάκου, όποτε αυτό που γίνεται είναι ότι τοποθετείται η περίσσεια ποσότητα σε 3-4 δόσεις αφού έχουν περάσει 10 λεπτά. Τέλος, μπορεί να τοποθετηθεί γέλη και εντός της κύστεως ώστε να μπορέσει να γίνει η επιθυμητή επέμβαση. 
 • Γυναίκες: Τοποθετούνται σιγά σιγά 5-10ml φαρμάκου μέχρι να γεμίσει τελείως η ουρήθρα. Στη περίπτωση των γυναικών είναι απαραίτητο να περάσουν αρκετά λεπτά από την τοποθέτηση του φαρμάκου μέχρι τη στιγμή της επέμβασης. 

Για ενδοσκόπηση:

Όπως προαναφέρθηκε η γέλη αυτή μπορεί να χρησιμποιηθεί και ως λιπαντικό. Η ενδοσκόπηση είναι μία από τις περίπτωσης χρήσης της λιπαντικής ιδιότητας της λιδοκαΐνης. Τοποθετούνται 10-20ml ώστε να επιτευχθεί η αναλγησία αλλά ταυτόχρονα τοποθετείται και μικρή ποσότητα στο ενδοσκόπιο. 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν γίνει συγχορήγηση της γέλης με άλλα σκευάσματα λιδοκαΐνης η συνολική δόση δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 400mg. 

Για Πρωκτοσκόπηση και ορθοσκόπηση:

Στην περίπτωση αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν 20ml της γέλης όχι όμως ξεπερνώντας τα 400mg λιδοκαΐνης 

Για διασωλήνωση της τραχείας:

Στην περίπτωση αυτή η λιδοκαΐνη χρησιμοποιείται ως λιπαντικό. Τοποθετούνται 2ml Xylocaine gel πάνω στον ενδοτραχειακού σωλήνα πριν από την εισαγωγή.

Αντενδείξεις

Πότε αντενδείκνυται η χρήση του αναισθητικού;

Το αναισθητικό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν υπάρχει:

 • Υπερευαισθησία στα τοπικά αναισθητικά τύπου αμιδίου ή σε άλλα συστατικά του σκευάσματος όπως για παράδειγμα στο methyl parahydroxybenzoate ή και στον μεταβολίτη του το PABA (para-aminobenzoic acid)
 • Πορφυρία
 • Μη ελεγχόμενη επιληψία

 

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχω όταν χορηγείται η Xylocaine ως τοπικό αναισθητικό;

 • Η υπερδοσολογία ή η χρήση της λιδοκαίνης σε μικρά χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες καθώς η συγκέντρωση του φαρμάκου στο πλάσμα μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Για αυτό και η συμμόρφωση του ασθενούς είναι απαραίτητη.
 • Η λιδοκαΐνη σε μορφή γέλης γενικά απορροφάται από τους βλεννογόνους, εξαρτάται βέβαια από ποιον. Ο βαθμός απορρόφησης της είναι μεγάλος ειδικά στην περίπτωση του βρογχικού δένδρου ενώ στο ρινοφάρρυγα είναι σχετικά μικρός. Όταν γίνεται η χρήση της λιδοκαΐνης σε μη τραυματισμένη ουρήθρα ή ουροδόχο κύστη και σε δοσολογία έως και 800mg τότε οι συγκεντρώσεις του φαρμάκου στο αίμαι είναι χαμηλές και δεν φτάνει σε τοξικά επίπεδα. Άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με τραυματισμένους βλεννογόνους ή σηπτικές εστίες.
 • Όταν το φάραμακο χρησιμοποιείται ως τοπικό αναισθητικό στην στοματοφαρυγγική κοιλότητα χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να επηρεαστεί η κατάποση με αποτέλεσμα ο ασθενής να εμφανίσει το φαινόμενο της εισρόφησης, δηλαδή της συνθήκης εκείνης που ξένα σωματίδια εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα. 
 • Επίσης εξαιτίας της αναισθησίας στο στόμα ο ασθενής μπορεί ασυναίσθητα να δαγκωθεί με αποτέλεσμα να προκληθεί αιμορραγία
 • Η χρήση του αναισθητικού για διασωλήνωση της τραχείας χρειάζεται προσοχή, ειδικά για μην μπει αναισθητικό εντός του σωλήνα γιατί αν αυτό συμβεί, η λιδοκαΐνη μπορεί να στεγνώσει πάνω στα τοιχώματα του σωλήνα με αποτέλεσμα αυτός να γίνει ακόμα πιο στενός. 
 • Θέλουν ιδιαίτερη προσοχή επίσης εκείνοι οι ασθενείς που παίρνουν αντιαρρυθμικά φάρμακα τάξης ΙΙΙ, όπως η αμιοδαρόνη. Η λιδοκαΐνη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς για αυτό και είναι απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση και η πραγματοποίηση ηλεκτροκαρδιογραφημάτων
 • Οι παρακάτω κατηγορίες ασθενών χρειάζονται προσοχή στην περίπτωση που η συγκέντρωση λιδοκαΐνης στο αίμα είναι υψηλή:

- Κάποιος βαθμός κολποκοιλιακού αποκλεισμού

- Ηλικιωμένοι 

- Ασθενείς με κακή φυσική κατάσταση και γενικότερα κατάσταση υγείας

- Ασθενείς με ηπατική νόσο 

- Ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία

 • Η λιδοκαΐνη είναι δυνητικά πορφυρογόνος για αυτό και οι ασθενείς με πορφυρία καλό είναι να αποφεύγουν τη χρήση του φαρμάκου και στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί να τηρούνται όλες οι κατάλληλες προφυλάξεις. 

Αν υπάρξουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις τι πρέπει να κάνω;

Αρχικά εννοείται ότι επικοινωνείτε με τον γιατρό σας γιατί μπορεί να χρειαστεί να γίνει χρήση των συσκευών ανάνηψης, οξυγόνου ή άλλων απαραίτητων συσκευών για την ανάνηψη φαρμάκων. 

Κύηση

Είμαι έγκυος, επιτρέπεται να μου κάνουν τοπική αναισθησία με Xylocaine;

Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κύησης μιας και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα για την ασφάλεια του φαρμάκου. Ωστόσο οφείλουμε να τονίσουμε πως το φάρμακο εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως και κατά τη διάρκεια της κύησης. 

Δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την ασφάλεια του προϊόντος κατά την διάρκεια της κύησης, αν και έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για πολλά χρόνια.

Γαλουχία

Αν θηλάζω μπορεί να μου χορηγηθεί η Xylocaine;

Δεν θεωρείται επικίνδυνη η λιδοκαΐνη όταν χορηγείται σε θεραπευτικές δόσεις παρόλο που η δραστική εκκρίνεται στο μητρικό γάλα στη διάρκεια του θηλασμού.