ZINADOL GRA.OR.SUS 250MG/5ML FLX100ML (Εναιώρημα)

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Zinadol; 

Το Zinadol, είναι βακτηριοκτόνο, συγκεκριμένα ανήκει στην κατηγορία των κεφαλοσπορινών 2ης γενιάς. Χρησιμοποείται ενάντια σε βακτήρια Gram+ και Gram-. 

Τι είναι Gram+ και Gram- βακτήρια;

Όταν χρησιμοποιούμε αυτούς όρους, αναφερόμαστε στη μέθοδο χρώσης κατά Gram, η οποία βοηθάει στην κατάταξη των βακτηρίων ανάλογα τη χρώση. Η διαφορά αυτή οφείλεται στην ύπαρξη ή μη πεπτιδογλυκάνης που είναι ένα δομικό στοιχείο του κυτταρικού τοιχώματος των βακτηρίων.

Άρα, το Zinadol χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση κάποιων βακτηριακών λοιμώξεων όπως: 

Προσοχή! Οι αντιβιόσεις πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη προσοχή και να γίνεται κατάλληλη χρήση γιατί αλλιώς οδηγούμαστε όλο και περισσότερo στην εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών και κάποια στιγμή θα αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε βασικές λοιμώξεις! Μην λαμβάνετε καμία αντιβίοση αν δεν είναι απαραίτητο και χωρίς τη συνταγή ιατρού.

Διάβαστε σχετικά με την ανθεκτικότητα των βακτηρίων εδώ:

Πανανθεκτικά βακτήρια: Πώς φθάνουν να είναι αήττητα;

Ανθεκτικά Παθογόνα Βακτήρια: Πώς ξεφεύγουν της δράσης των αντιβιοτικών

Το Zinadol χρησιμοποιείται από ενήλικες και παιδιά άνω των 3 μηνών.

Δοσολογία

Πόση ποσότητα αντιβίοσης Zinadol πρέπει να πάρω;

Είναι σαφές ότι πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που έχει δώσει ο θεράπων ιατρός. Ωστόσο συνήθως χορηγείται για 7 ημέρες (ενδέχεται να κυμαίνεται από πέντε έως δέκα ημέρες).

Το δοσολογικό σχήμα εξαρτάται από τη λοίμωξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί και από την ηλικία του ασθενούς. 

Για ενήλικες και παιδιά (≥40 kg):

Ένδειξη Δοσολογία
Οξεία αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα, οξεία βακτηριακή παραρρινοκολπίτιδα 250 mg δύο φορές την ημέρα
Οξεία μέση ωτίτιδα 500 mg δύο φορές την ημέρα
Οξείς παροξυσμοί χρόνιας βρογχίτιδας 500 mg δύο φορές την ημέρα
Κυστίτιδα 250 mg δύο φορές την ημέρα
Πυελονεφρίτιδα 250 mg δύο φορές την ημέρα
Μη επιπλεγμένες λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων 250 mg δύο φορές την ημέρα
Νόσος Lyme 500 mg δύο φορές την ημέρα για 14 ημέρες (διακύμανση από 10 έως 21 ημέρες)

Για  Παιδιά (<40 kg):

Ένδειξη Δοσολογία
Οξεία αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα, οξεία βακτηριακή παραρρινοκολπίτιδα 10 mg/kg δύο φορές την ημέρα με ανώτατο όριο τα 125 mg δις ημερησίως
Παιδιά ηλικίας δύο ετών ή μεγαλύτερα με μέση ωτίτιδα ή όπου απαιτείται, με σοβαρότερες λοιμώξεις 15 mg/kg δύο φορές την ημέρα με ανώτατο όριο τα 250 mg δις ημερησίως
Κυστίτιδα 15 mg/kg δύο φορές την ημέραμε ανώτατο όριο τα 250 mg δις ημερησίως
Πυελονεφρίτιδα 15 mg/kg δύο φορές την ημέρα με ανώτατο όριο τα 250 mg δις ημερησίως για 10 έως 14 ημέρες
Μη επιπλεγμένες λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων 15 mg/kg δύο φορές την ημέραμε ανώτατο όριο τα 250 mg δις ημερησίως
Νόσος Lyme 15 mg/kg δύο φορές την ημέρα με ανώτατο όριο τα 250 mg δις ημερησίως για 14 ημέρες (10 έως 21 ημέρες)

Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τη χρήση του Zinadol σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 μηνών.

Προσοχή!!

Τα δισκία κεφουροξίμης αξετίλ και τα κοκκία κεφουροξίμης αξετίλ για πόσιμο εναιώρημα δεν είναι βιοϊσοδύναμα δηλαδή δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μία φαρμακοτεχνική μορφή με την άλλη.

250 mg/5 mL κοκκία για πόσιμο εναιώρημα

Σε βρέφη (από την ηλικία των 3 μηνών) και παιδιά με μάζα σώματος μικρότερη των 40 kg, συνήθως είναι καλύτερο η δοσολογία να προσαρμόζεται ανάλογα το βάρος ή τηςηλικία.

  • Η δόση στα βρέφη και στα παιδιά 3 μηνών έως 18 ετών είναι 10 mg/kg δύο φορές ημερησίως για τις περισσότερες λοιμώξεις, με ανώτατο όριο τα 250 mg ημερησίως.
  • Σε μέση ωτίτιδα ή σοβαρότερες λοιμώξεις η συνιστώμενη δόση είναι 15 mg/kg δύο φορές ημερησίως με ανώτατο όριο τα 500 mg ημερησίως.

 

  • Παρακάτω φαίνεται το δοσολογικό σχήμα έχοντας ως κριτήριο την ηλικία. Για λόγους ευκολίας, θεωρούμε πως ένα δοσομετρικό κουτάλι ισοδυναμεί με 5 mL στην περίπτωση χορήγησης του εναιωρήματος (250 mg/5 mL)

Δοσολογία 10 mg/kg για τις περισσότερες λοιμώξεις:

Ηλικία

Δόση (mg)

δύο φορές ημερησίως

Όγκος ανά δόση

(mL)

Αριθμός φακελίσκων

ανά δόση

125 mg 250 mg 125 mg 250 mg
3 έως 6 μηνών 40 έως 60 2,5 - - -
6 μηνών έως 2 ετών 60 έως 120 2,5 έως 5 - - -
2 έως 18 ετών 125 5 2,5 1 -

Δοσολογία 15 mg/kg για μέση ωτίτιδα και σοβαρότερες λοιμώξεις

Ηλικία

Δόση (mg)

δύο φορές ημερησίως

Όγκος ανά δόση

(mL)

Αριθμός φακελίσκων

ανά δόση

125 mg 250 mg 125 mg 250 mg
3 έως 6 μηνών 60 έως 90 2,5 - - -
6 μηνών έως 2 ετών 90 έως 180 5 έως 7,5 2,5 1 (125 mg) -
2 έως 18 ετών 180 έως 250 7,5 έως 10 2,5 έως 5 2 (250 mg) 1 (250 mg)

Οι ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία πρέπει να προσαρμόσουν τη δοσολογία;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κεφουροξίμης αξετίλ σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Γενικά, η κεφουροξίμη αξετίλ απεκκρίνεται κυρίως μέσω των νεφρών. Αυτό μας οδηγεί στο συμπεράσμα ότι οι ασθενείς με εκσεσημασμένη νεφρική δυσλειτουργία συνιστάται να προσαρμόζουν τη δοσολογία της κεφουροξίμης, μειώνοντάς της,  για να αντισταθμίζεται η βραδύτερη απέκκρισή της. Η κεφουροξίμη απομακρύνεται αποτελεσματικά με αιμοκάθαρση.

Συνιστώμενες δόσεις Zinadol σε νεφρική δυσλειτουργία:

Κάθαρση κρεατινίνης

t1/2

(ώρες)

Συνιστώμενη δοσολογία
>30 mL/min/1,73 m2 1,4-2,4 δεν απαιτείται προσαρμογή της δόσης (καθιερωμένη δόση των 125 mg έως 500 mg χορηγούμενη δις ημερησίως)
10-29 mL/min/1,73 m2 4,6 σταθερή ατομική δόση χορηγούμενη κάθε 24 ώρες
< 10 mL/min/1,73 m2 16,8 σταθερή ατομική δόση χορηγούμενη κάθε 48 ώρες
Ασθενείς υπό αιμοκάθαρση 2-4 μία επιπλέον σταθερή ατομική δόση θα πρέπει να χορηγείται κατά το πέρας κάθε συνεδρίας αιμοκάθαρσης

Τι είναι το t1/2; 

Είναι ο χρόνος ημίσειας ζωής ενός φαρμάκου, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται η συγκέντρωση του φάρμακο ώστε να μειωθεί στο αίμαι ή το πλάσμα κατά 50%. 

Τι είναι η κάθαρση κρεατινίνης;

Ουσιαστικά είναι ο όγκος του πλάσματος που περιέχει την κρεατινίνη, ο οποίος απεκκρίνεται στα ούρα σε ένα λεπτό. Επιλέγεται να μετριέται η ποσότητα κρεατινίνης γιατί είναι ένας μεταβολίτης του ίδιου του οργανισμού που αποβάλλεται εξ'ολοκλήρου από τα ούρα. Είναι ένα σημαντικό δεδομένο γιατί μας οδηγεί στο σωστό υπολογισμό του ρυθμού σπειραματικής διήθησης, που είναι ένας δείκτης του πόσο καλά λειτουργούν οι νεφροί. 

Οι ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Zinadol;

Δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα για ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία. Όμως όπως προαναφέρθηκε, η κεφουροξίμη απεκκρίνεται κυρίως από τους νεφρούς, η παρουσία ηπατικής δυσλειτουργίας δεν έχει λόγο να επιδρά στη φαρμακοκινητική του φαρμάκου.

Τρόπος χορήγησης

Πώς χορηγείται το Zinadol;

Το Zinadol, υπάρχει σε δύο φαρμακοτεχνικες μορφές: δισκίο και εναιώρημα (δηλαδή, διαλύεται σε νερό η σκόνη και γίνεται υπό μορφή σιροπιού). 

  • 250 mg, 500 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία

Προορίζεται για χρήση από το στόμα. Συνιστάται η χορήγηση να γίνεται μετά από το φαγητό για καλύτερη απορρόφηση του φαρμάκου. Δεν πρέπει να διασπώνται τα δισκία, για αυτό και δεν συνιστάται η χρήση τους από άτομα που πάσχουν από δυσκαταποσία ή από παιδιά. Τα παιδιά συνιστάται να χρησιμοποιούν το φάρμακο στη μορφή του εναιωρήματος.  

  • 250 mg/5 mL κοκκία για πόσιμο εναιώρημα

Προορίζεται για χρήση από το στόμα. Συνιστάται η χορήγηση να γίνεται μετά από το φαγητό για καλύτερη απορρόφηση του φαρμάκου.

Ανάλογα με τη δοσολογία, υπάρχουν διαθέσιμες άλλες μορφές.

Αντενδείξεις

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η χρήση της κεφουροξίμης;

Να αποφεύγεται η χρήση του φαρμάκου όταν ο ασθενής παρουσιάζει:

  • Υπερευαισθησία στην κεφουροξίμη ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα 
  • Υπερευαισθησία σε αντιβιοτικά με κεφαλοσπορίνες.
  • Ιστορικό σοβαρής υπερευαισθησίας (π.χ. αναφυλακτική αντίδραση) σε οποιοδήποτε άλλο τύπο β-λακταμικού αντιβακτηριακού παράγοντα (πενικιλλίνες, μονομπακτάμες και καρβαπενέμες).

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να έχω στο νου μου πριν χρησιμοποιήσω το Zinadol;

  • Μπορεί να εμφανιστούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθενείς εκείνους που στο παρελθόν έχουν παρουσιάσει κάποια αλλεργική αντίδραση σε πενικιλλίνες ή άλλα β-λακταμικά αντιβιοτικά. Δυστυχώς με τους β-λακταμικούς αντιβακτηριακούς παράγοντες μπορούν οι αντιδράσεις να είναι ιδιαίτερα σοβαρές και να οδηγήσουν μέχρι και στο θάνατο. Αν εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, πρέπει να διακοπεί άμεσα η χρήση του αντιβιοτικού και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, κυρίως όμως ο ασθενής θα πρέπει να μεταβεί το συντομότερο δυνατό σε κάποιο νοσοκομείο. Για το λόγο αυτό, συνιστάται ο γιατρός πριν χορηγήσει το αντιβιοτικό να λάβει το ιστορικό του ασθενους. 
  • Αντίδραση Jarisch-Herxheimer: Εμφανίζεται κυρίως μετά από θεραπεία για τη νόσο Lyme, όταν δηλαδή η βακτηριοκτόνος δράση προορίζεται για τα λοιμογόνα βακτήρια του γένους Borrelia burgdorferi. Πρέπει οι ασθενείς να γνωρίζουν από πριν ότι είναι μία κοινή παρενέργεια του φαρμάκου που συνήθως υποχωρεί από μόνη της. 
  • Υπερανάπτυξη μη ευαίσθητων μικροοργανισμών: Χαρακτηριστικό είναι τα παραδείγματα υπερανάπτυξης της Candida, των εντεροκόκκων και του Clostridium difficile, μεταξύ άλλων,  εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης του φαρμάκου. Σε περίπτωση εμφάνισης τους, θα πρέπει το θεραπευτικό σχήμα να διακόπτεται. Εξαιτίας του Clostridium difficile, πολλές φορές έχει αναφερθεί η εμφάνιση ψευδομεμβρανώδους κολίτιδας (γενικά ισχύει με σχεδόν όλους τους αντιβακτηριακούς παράγοντες) και μπορεί να λάβει διαφορετικές μορφές. Μπορεί να είναι από ήπια μέχρι και αρκετά σοβαρή, και το πιο σύνηθες σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι η διάρροια. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η διακοπή της θεραπείας και η χορήγηση ειδικού θεραπευτικού σχήματος για την αντιμετώπιση της κολίτιδας. Απαγορεύεται η χρήση φαρμάκων που αναστέλλουν τον περισταλτισμό (πχ Λοπεραμίδη, γνωστή και ως Imodium). 
  • Επίδραση στις διαγνωστικές εξετάσεις: Η ανάπτυξη θετικής εξέτασης Coombs που συσχετίζεται με τη χρήση κεφουροξίμης μπορεί να επηρεάσει τη διασταύρωση αίματος. Στην περίπτωση της εξέτασης σιδηροκυανιούχου μπορεί να συμβεί ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, που γίνεται για τον προσδιορισμό των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ή/και στο πλάσμα σε ασθενείς που λαμβάνουν κεφουροξίμη αξετίλ συνιστάται η χρήση άλλης μεθόδου όπως για παράδειγμα: της οξειδάσης της γλυκόζης ή της μεθόδου της εξοκινάσης.

Τα έκδοχα μπορούν να μου προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες; 

  • Τα δισκία 250 mg, 500 mg περιέχουν parabens που μπορούν να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις που συνήθως εμφανίζονται μεταγενέστερα. 
  • Το εναιώρημα 250 mg/5 mL περιέχει σακχαρόζη (2,3 g σακχαρόζης/5 mL) που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν όταν το φάρμακο προορίζεται για τη θεραπεία ασθενών με διαβήτη. Επίσης περιέχει ασπαρτάμη, οπότε πρέπει να δίνεται με προσοχή σε ασθενείς με φαινυλκετονουρία

 

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω το Zinadol;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά κλινικά δεδομένα για τη χρήση του Zinadol κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, μελέτες σε ζώα δεν έχουν δείξει επιβλαβείς επιδράσεις στην κύηση, στην ανάπτυξη του εμβρύου ή του κυήματος, στον τοκετό ή στη μεταγεννητική ανάπτυξη. Όπως και με τα περισσότερα φάρμακα, καλό θα είναι να χορηγείται μόνο εάν το όφελος για την έγκυο είναι μεγαλύτερο από τον ενδεχόμενο κίνδυνο. 

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω το Zinadol;

Γενικά, η κεφουροξίμη απεκκρίνεται στο ανθρώπινο γάλα σε μικρές ποσότητες, οπότε δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανεπιθύμητες επιδράσεις όταν η λήψη γίνεται σε θεραπευτικές δόσεις. Ωστόσο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης διάρροιας ή μυκητιάσεων με αποτέλεσμα ο θηλασμός ίσως να χρειαστεί να διακοπεί . Η πιθανότητα ευαισθητοποίησης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Όπως και με τα περισσότερα φάρμακα, καλό θα είναι να χορηγείται μόνο εάν το όφελος για την έγκυο είναι μεγαλύτερο από τον ενδεχόμενο κίνδυνο και αφού έχει αξιολογηθεί από το γιατρό.