ZODIN SOFT.CAPS 1000 MG/CAP BTx 28

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Zodin και για ποιες ασθένειες ενδείκνυται η χρήση του;

Το Zodin περιέχει τις δραστικές ουσίες δοκοσαεξανοϊκό οξύ και εικοσιπενταενοϊκό οξύ που είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και ενδίκνυται η χρήση του για τις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου: ως συμπληρωματική αγωγή στην κύρια αγωγή που δίνεται μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η κύρια αγωγή συνήθως περιλαμβάνει 1) στατίνες, 2)αντιαιμοπεταλικά φάρμακα, 3)β-αποκλειστές, 4)αναστολείς του μετατρεπικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, γνωστοί και ως αΜΕΑ
 • Ενδογενή/Οικογενή υπερτριγλυκεριδαιμία: Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά όταν η δίαιτα που είναι απαραίτητη να ακολουθήσει ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται για να φέρουν την αναγκαία απόκριση: 

- Υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου IV σε μονοθεραπέια

- τύπου IIb/III συνδυαστικά με στατίνες, όταν ο έλεγχος των τριγλυκεριδίων είναι ανεπαρκής

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία του Zodin;

Η δοσολογία του Zodin εξαρτάται από την περίπτωση για την οποία χρησιμοποιείται. 

 • Μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου συνιστάται 1 καψάκι την ημέρα
 • Ενδογενή υπερτριγλυκεριδαιμία συνιστάται η λήψη 2 καψακίων ημερησίως ως αγωγή έναρξης. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί ο ασθενής στη θεραπεία, μπορεί να αυξηθούν στα 4 καψάκια την ημέρα. 

Πώς πρέπει να λαμβάνεται το Zodin;

Το Zodin , δηλαδή τα καψάκια, μπορούν να ληφθούν μαζί το φαγητό ώστε να μην προκληθούν γαστρεντερικές διαταραχές.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς ή τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Zodin;

Συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση του φαρμάκου σε ηλικιωμένους ασθενείς καθώς και σε παιδιά και εφήβου μιας και δεν υπάρχουν τα επαρκή κλινικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Οι ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια μπορούν να λάβουν το Zodin;

Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κλινικά δεδομένα σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, οπότε δεν συστήνεται η χρήση του. 

Αντενδείξεις

Πότε αντενδείκνυται η χρήση του Zodin;

Το Zodin αντενδείκνυται όταν υπάρχει:

 • Υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή σε κάποιο έκδοχο
 • Αλλεργία στο φιστίκι ή στη σόγια μιας και περιέχεται στο Zodin έλαιο σόγιας

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχω όταν παίρνω το Zodin;

 • Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν οι ασθενείς έχουν γνωστή υπερευαισθησία ή είναι αλλεργικοί στα ψάρια
 • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται - όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως - σε παιδιά μιας και δεν υπάρχουν τα κατάλληλα κλινικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα
 • Δεν συνιστάται η χρήση του σε ηλικιωμένους ασθενείς καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κλινικά δεδομένα
 • Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή πρέπει να παρακολουθούνται ιδιαίτερα εξαιτίας της μέτριας αύξησης του χρόνου ροής, ειδικά σε μεγάλη δοσολογία, όταν δηλαδή λαμβάνονται 4 καψάκια ημερησίως. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί η δοσολογία του αντιπηκτικού φαρμάκου να πρέπει να προσαρμοστεί. 
 • Ο αυξημένος χρόνος ροής θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε εκείνους τους ασθενείς που έχουν υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας, για παράδειγμα εξαιτίας κάποιου σοβαρού τραύματος ή μιας χειρουργικής επέμβασης.
 • Η θεραπεία με Zodin μπορεί να οδηγήσει σε μείωση παραγωγής της θρομβοξάνης Α2, χωρίς όμως να παρατηρούνται άλλες σοβαρές επιδράσεις σε άλλους πηκτικούς παράγοντες. Υπάρχουν κάποιες μελέτες με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έδειξαν παράταση του χρόνου ροής, αλλά ο χρόνος ροής που αναφέρθηκε σε αυτές τις μελέτες δεν είχε υπερβεί τα φυσιολογικά όρια οπότε δεν προκλήθηκαν κλινικά σοβαρά αιμορραγικά επεισόδια.
 • Δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά δεδομένα σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία.
 • Κάποιοι ασθενείς παρουσίασαν κάποια αύξηση στα ένζυμα ASAT και ALAT τα οποία σχετίζονται με την ηπατική λειτουργία. Ωστόσο δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία. Τα επίπεδα αυτών των ενζύμων θα πρέπει να παρακολουθούνται στους ασθενείς με ηπατική βλάβη, ειδικά άμα λαμβάνουν υψηλές δόσεις Zodin, δηλαδή 4 καψάκια.

Τι είναι τα ένζυμα ASAT και ALAT;

Είναι οι γνωστές τρανσαμινάσες. Ένζυμα που παράγονται στο συκώτι και που αυξάνονται όταν υπάρχει καταστροφή των ηπατικών κυττάρων. 

 • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο για τη θεραπεία της εξωγενούς υπερτριγλυκεριδαιμίας - την τύπου 1 υπερχυλομικροναιμία - ή σε δευτερογενή ενδογενή υπερτριγλυκεριδαιμία ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται και με μη ρυθμισμένο διαβήτη. 
 • Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στη συνδυαστική θεραπεία της υπερτριγλυκεριδαιμίας με φιμπράτες

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να χρησιμοποιήσω το Zodin;

Δεν συνιστάται η χρήση του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας και δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά δεδομένα. Ωστόσο μελέτες σε πειραματόζωα δεν έχουν δείξει κάποια τοξική επίδραση στην αναπαραγωγή. Βέβαια δεν γνωρίζουμε τι επίδραση μπορεί να έχει στους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αν κρίνει ο γιατρός πως είναι απαραίτητο. 

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να χρησιμοποιήσω το Zodin;

Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν αν το Zodin απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα (τόσο ανθρώπων όσο ζώων). Για το λόγο αυτό δεν συνιστάται η χρήση του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Παρόμοια φάρμακα: