ZOLOFT F.C.TAB 100MG/TAB BTx14

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Το φάρμακο αυτό, ενδίκνυται για την αντιμετώπιση των παρακάτω:

Δοσολογία

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία του Zoloft;

Αρχικά η δοσολογία προσαρμόζεται και εξαρτάται από το στάδιο της θεραπείας στην οποία βρίσκεται ο ασθενής και εννοείται ότι σχετίζεται με το είδος της ασθένειας για την οποία χρησιμοποιείται. 

1. Όταν ο ασθενής βρίσκεται σε αρχική θεραπεία:

  • Για τη θεραπεία της Κατάθλιψης και της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής η συνήθης δοσολογία έναρξης του θεραπευτικού σχήματος είναι η μία δόση των 50mg την ημέρα. 
  • Για τη θεραπεία της Διαταραχή Πανικού, Διαταραχή Μετατραυματικού Άγχους και Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή, το θεραπευτικό σχήμα ξεκινάει με 25mg την ημέρα. Μετά από μία εβδομάδα, η δόση αυξάνεται σε 50mg την ημέρα. Χάρη σε αυτό το δοσολογικό σχήμα, φαίνεται πως μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης των ανεπιθύμητων ενεργειών που εμφανίζονται συνήθως στην αρχή της θεραπείας. 

2. Τιτλοποίηση (όσόν αφορά την Κατάθλιψη, Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, Διαταραχή Πανικού, Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή και Διαταραχή Μετατραυματικού Άγχους): 

Η τιτλοποίηση αφορά εκείνους τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη δόση των 50mg και κρίνεται απαραίτητη η αύξηση της δόσης. Οι μεταβολές όμως, πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Συνήθως αυξάνονεται ανά 50mg, σε χρονικά διαστήματα τουλαχίστον μίας εβδομάδας και μπορεί η δόση να φτάσει έως και τα 200mg. Οι μεταβολές της δόσης, δεν πρέπει να γίνονται νωρίτερα της μίας εβδομάδας γιατί ο χρόνος ημιζωής (ο χρόνος που χρειάζεται ώστε η συγκέντρωση του φαρμάκου να φτάσει στο 50% στο αίμα) είναι 24 ώρες. 

Συνήθως, ένας ασθενής, αρχίζει να βλέπει τα πρώτα αποτελέσματα εντός 7 ημερών. Η θεραπευτική ανταπόκριση χρειάζεται μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για να εμφανιστεί, ειδικά στην περίπτωση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

3. Θεραπεία συντήρησης

Όταν ένας ασθενής λαμβάνει τη σερτραλίνη ως μακροχρόνια θεραπεία, είναι απαραίτητο η δοσολογία να παραμένει στα κατώτερα αποτελεσματικά επίπεδα, για το λόγο αυτό, πρέπει να προσαρμόζεται η δοσολογία ανάλογα τη θεραπευτική ανταπόκριση. 

4. Πάσχω από Κατάθλιψη τι δόση πρέπει να πάρω;

Όταν αφορά την πρόληψη επανεμφάνισης μειζόνων καταθλιπτικών επεισοδίων το Zoloft μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για την ακρίβεια, οι καταθλιπτικοί ασθενείς, πρέπει να λαμβάνουν την αγωγή για τουλάχιστον 6 μήνες. Κατά κύριο λόγο, στα περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια, η συνιστώμενη δοσολογία είναι η ίδια με τη δόση που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ενός τρέχοντος επεισοδίου. 

5. Αν πάσχω από Διαταραχή πανικού και Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή τι δόση πρέπει να πάρω;

Στις περιπτώσεις αυτές είναι αναγκαίο να εξετάζεται τακτικά το θεραπευτικό σχήμα, αν πρόκειται για συνεχιζόμενη θεραπεία. Είναι γεγονός πως δεν έχει αποδειχθεί η χρήση του Zoloft για την πρόληψη υποτροπών σε αυτές τις διαταραχές. 

6. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς πρέπει να προσέχουν παραπάνω;

Η δοσολογία σε ηλικιωμένους ασθενείς, πρέπει να ρυθμίζεται με προσεκτικό τρόπο γιατί υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης υπονατριαιμίας, δηλαδή τα επίπεδα νατρίου (Na+) στον ορό είναι μικρότερα από 135 mEq/L.

7. Οι ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία πρέπει να προσέχουν παραπάνω;

Το Zoloft, δηλαδή η σερτραλίνη, πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να χρησιμοποιείται μειωμένη δόση ή να μειώνεται η συχνότητα χορήγησης του φαρμάκου. Απαγορεύεται η χρήση του στους ασθενείς εκείνους που πάσχουν από σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία, μιας και δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα. 

8. Τι συμβαίνει με τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική δυσλειτουργία;

Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται προσαρμογή της δόσης. 

9. Υπάρχουν δεδομένα για τον παιδιατρικό πληθυσμό;

Η χορήγηση του Zoloft σε παιδιά και εφήβους με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή εξαρτάται από την ηλικία. 

  • Ηλικία 13-17 έτη: Αρχικά 50 mg μία φορά την ημέρα.
  • Ηλικία 6-12 έτη: Αρχικά 25 mg μία φορά την ημέρα. Η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 50 mg μία φορά την ημέρα μετά από διάστημα μίας εβδομάδας.

Αν χρειαστεί η δόση να αυξηθεί, μπορεί να γίνει κατά 50mg έπειτα απο μερικές εβδομάδες, όπως χρειαστεί. Ωστόσο, η μέγιστη δόση είναι 200mg την ημέρα. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το μικρότερο σωματικό βάρος των παιδιών συγκριτικά με αυτό των ενηλίκων, όταν η δόση πρέπει να αυξάνεται πέρα από τα 50mg. Οπωσδήποτε οι μεταβολές της δόσης πρέπει να γίνει τουλάχιστον μετά από μία εβδομάδα. 

Προσοχή!!

  • Δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικότητα σε παιδιατρική μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.
  • Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών 

Τρόπος χορήγησης

Πώς πρέπει να χορηγείται το Zoloft;

Το Zoloft πρέπει να χορηγείται μία φορά ημερησίως, μπορεί είτε το πρωί είτε το βράδυ. Είναι σε μορφή δισκίου και μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς τροφή. 

Τι συμβαίνει άμα διακοπεί το φάρμακο απότομα;

Συχνά εμφανίζονται τα συμπτώματα απόσυρσης. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να γίνεται απότομα η διακοπή του φαρμάκου. Πρέπει η δόση να μειώνεται σταδιακά, σε ένα διάστημα 1 έως 2 εβδομάδες, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης των αντιδράσεων απόσυρσης. 

Εάν τα συμπτώματα μετά από μείωση της δόσης ή μετά από διακοπή της θεραπείας είναι μη ανεκτά, θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς στην προηγούμενη συνταγογραφούμενη δόση. Ακολούθως, ο γιατρός είναι δυνατό να συνεχίσει να μειώνει τη δόση, αλλά σε έναν πιο σταδιακό ρυθμό.

Αντενδείξεις

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η χρήση της σερτραλίνης;

Η χορήγηση της σερτραλίνης αντεδείκνυται στις περιπτώσεις που υπάρχει:

  • Υπερευαισθησία στη σερτραλίνη ή σε κάποιο από τα έκδοχα
  • Στο θεραπευτικό σχήμα  αναστολεας της ΜΑΟ (μονοαμινοοξειδάσης) γιατί μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο της σεροτονίνης.
  • Στο θεραπευτικό σχήμα πιμοζίδη 

Τι είναι το σύνδρομο της σεροτονίνης;

Το σύνδρομο της σεροτονίνης είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία υπάρχει υψηλή συγκέντρωση σεροτονίνης. Είναι ένα τοξικό για τον οργανισμό σύνδρομο που απαιτεί κλινική εξέταση.  Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι τα εξής:

Αν είναι απαραίτητο ο ασθενής να λάβει σερτραλίνη, θα πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία τουλάχιστον 14 μέρες μετά τη διακοπή της θεραπείας με αναστολέα της ΜΑΟ. Αντίστοιχα η χορήγηση αναστολέα της ΜΑΟ θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον 1 εβδομάδα μετά τη διακοπή της σερτραλίνης. 

 

Προφυλάξεις

Πώς συνδέεται η σερτραλίνη με το Σύνδρομο Σεροτονίνης ή Νευροληπτικό Κακόηθες Σύνδρομο;

Γενικά η χρήση των SSRIs, δηλαδή εκείνων των φαρμάκων που δρουν ως εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, στα οποία ανήκει και η σερτραλίνη, συνδέεται με το Σύνδρομο Σεροτονίνης. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν συγχορηγείται η σερτραλίνη με άλλα σεροτονινεργικά φάρμακα (αλλά και άλλων σεροτονινεργικών αντικαταθλιπτικών, αμφεταμινών, τριπτανών), με φάρμακα που ελαττώνουν το μεταβολισμό της σεροτονίνης (συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων της MAO), με αντιψυχωσικά, άλλους ανταγωνιστές ντοπαμίνης και οπιοειδών φαρμάκων. 

Πώς πρέπει να γίνεται η αλλαγή από Εκλεκτικούς Αναστολείς Επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης (SSRIs), αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωσικά φάρμακα;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ομολογουμένως υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την κατάλληλη/ιδανική εναλλαγή μεταξύ θεραπειών. Μία αλλαγή, ειδικά μετά από μεγάλη χρονική διάρκεια δράσης θα πρέπει να γίνεται με την επίβλεψη του ιατρού. 

Υπάρχει περιορισμένη ελεγχόμενη εμπειρία σχετικά με τον ιδανικό χρόνο της αλλαγής από θεραπεία με SSRIs, αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωσικά φάρμακα, σε θεραπεία με σερτραλίνη. Μία τέτοια αλλαγή, ιδιαίτερα από φάρμακα με μεγάλη χρονική διάρκεια δράσης, όπως η φλουοξετίνη, πρέπει να γίνεται με προσεκτική και σώφρονα ιατρική κρίση.

Επιτρέπεται η συγχορήγηση με άλλα σεροτονινεργικά φάρμακα π.χ. τρυπτοφάνη, φενφλουραμίνη και αγωνιστές των 5-HT υποδοχέων;

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η συγχορήγηση και καλό θα ήταν να αποφεύγεται αν είναι εφικτό, μιας και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα φαρμακοδυναμικής αλληλεπίδρασης αφού ενισχύεται η επίδραση της σεροτονινεργικής νευροδιαβίβασης. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια φάρμακα που αλληλεπιδρούν με τη σερτραλίνη:

  • Αμφεταμίνες
  • Φενφλουραμίνη
  • Αγωνιστές των 5-HT υποδοχέων
  • St. John's Wort, γνωστό και ως hypericum perforatum ή απλώς υπερικό

Τι είναι η παράταση του διορθωμένου διαστήματος QT/Κοιλιακή ταχυκαρδία δίκην ριπιδίου (Torsade de Pointes-TdP);

Η παράταση του διορθωμένου διαστήματος QT και TdP είναι μία συχνή διαταραχή που εμφανίζεται με τη χρήση κάποιων φαρμάκων μεταξύ των οποίων και της σερτραλίνης. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η επίβλεψη του ασθενούς και η προσεκτική χορήγηση του φαρμάκου όταν υπάρχουν οι εξής παράγοντες κινδύνου:

Με τη χρήση του Zoloft μπορεί να ενεργοποιηθεί η υπομανία ή μανία;

Υπάρχουν κάποιες αναφορές εμφάνισης συμπτωμάτων μανίας ή/και υπομανίας σε ένα ωστόσο πολύ μικρό ποσοστό ασθενών που λαμβάνουν αντικαταθληπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα, μεταξύ των οποίων και της σερτραλίνης. Είναι λοιπόν κατανοητό πως το Zoloft θα πρέπει να χρησιμοποείται με προσοχή από ασθενείς που έχουν ιστορικό μανίας/υπομανίας. Αν κάποιος ασθενής εισέλθει σε φάση μανίας, η χορήγηση σερτραλίνης θα πρέπει να διακόπτεται. 

Ποια η σχέση του φαρμάκου με τη σχιζοφρένεια;

Σε σχιζοφρενικούς ασθενείς τα ψυχωσικά συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν οπότε θέλει μεγάλη προσοχή και καθοδήγηση από το γιατρό. 

Έχω επιληπτικές κρίσεις μπορώ να πάρω το Zoloft;

Σε ασθενείς με επιληπτικές κρίσεις η χρήση του Zoloft καλό είναι να αποφεύγεται μιας και παρατηρήθηκε εμφάνιση κρίσεων με τη θεραπεία. Αν κάποιος ασθενής παρουσιάσει επιληπτική κρίση θα πρέπει να διακόπτει τη χρήση του φαρμάκου. 

Αυξάνονται οι αυτοκτονίες/αυτοκτονικές σκέψεις/απόπειρες αυτοκτονίας ή κλινική επιδείνωση κατά τη διάρκεια χρήσης του Zoloft;

Κατά γενική ομολογία, η κατάθλιψη αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονικές σκέψεις, αυτοκαταστροφικά επεισόδια και επειζόνια σχετιζόμενα με την αυτοκτονία. Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει ώσπου να επιτευχθεί ύφεση. Το σημαντικό όμως είναι πως η σερτραλίνη χρειάζεται μερικές εβδομάδες για να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια καλυτέρευσης για το λόγο αυτό πρέπει οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής να παρακολουθούνται από το γιατρό τους μέχρι να υπάρξει κάποια βελτίωση. Τα κλινικά δεδομένα μας λένε ότι γενικά κατά τα πρώτα στάδια της ανάρρωσης είναι πιο πιθανό να υπάρξουν αυτοκτονικά επεισόδια. Εννοείται ότι και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές μπορεί να συσχετιστούν με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών επεισοδίων για αυτό και πρέπει να είναι ο ασθενής υπό την επίβλεψη του γιατρού. 

Οι ασθενείς εκείνοι που έχουν ιστορικό αυτοκτονικών επεισοδίων, ή που παρουσιάζουν σημαντικού βαθμού αυτοκτονικό ιδεασμό πριν από την έναρξη της θεραπείας, ξέρουμε πως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων ή αποπειρών αυτοκτονίας και θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Μία μετα-ανάλυση ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο κλινικών δοκιμών, με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σε ενήλικες ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές, έδειξε αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς με αντικαταθλιπτικά, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Η επίβλεψη του γιατρού πρέπει να είναι πιο στενή μετά από αλλαγή του δοσολογικού σχήματος. Οι ασθενείς (αλλά και εκείνοι που φροντίζουν τους ασθενείς), θα πρέπει να γνωρίζουν την αναγκαιότητα παρακολούθησης για οποιαδήποτε κλινική επιδείνωση, αυτοκτονική συμπεριφορά ή σκέψεις και ασυνήθιστες αλλαγές στη συμπεριφορά και να ζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή, σε περίπτωση που εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Τα παιδιά μπορούν να πάρουν Zoloft;

Η σερτραλίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία σε άτομα ανω των 18 ετών. Εξαίρεση αποτελούν οι ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ηλικίας 6-17 ετών. Ο λόγος για τον οποίο αποφεύγεται η χρήση της σερτραλίνης σε παιδιά και εφήβους είναι επειδή κλινικές μελέτες έδειξαν πως στον πληθυσμό αυτόν παρατηρήθηκαν συμπεριφορές που σχετίζονται με την αυτοκτονία και την εχθρότητα. Ωστόσο αν ο γιατρός κρίνει απαραίτητη τη χρήση σερτραλίνης σε παιδιά ή εφήβους είναι απαραίτητο να παρακολουθείται στενά ο ασθενής, για αποφυγή εμφάνισης συμπτωμάτων αυτοκτονίας. Ωστόσο είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα διαθέσιμα για τη μακροχόνια χρήση του φαρμάκου σε αυτόν τον πληθυσμό καθώς και την επίδρασή του στην ανάπτυξη, τη σεξουαλική ωρίμανση, τη γνωστική και συμπεριφορική τους ανάπτυξη. Είναι γεγονός πως αφότου κυκλοφόρησε το φάρμακο, έγιναν γνωστές κάποιες περιπτώσεις καθυστερημένης ανάπτυξης και ήβης. Άρα το συμπέρασμα είναι ότι είναι απαραίτητο οι γιατροί να παρακολουθούν τους μικρούς τους ασθενείς κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας θεραπείας.

Παίρνω Zoloft και εμφανίστηκε αιμορραγία (ασυνήθιστη αιμορραγία), είναι λογικό;

Μάλλον δεν είναι απόλυτα ασυνήθιστη η εμφάνιση αιμορραγίας με τη χρήση SSRIs, άρα και εξαιτίας του Zoloft. Η αιμορραγία μπορεί να είναι τόσο δερματική (εκχυμώσεις και πορφύρα) όσο και γαστρεντερική ή γυναικολογική. Δυστυχώς μπορεί να αποβούν απειλητικές για τη ζωή. 

Για το λόγο αυτό, θέλει ιδιαίτερη προσοχή η χορήγηση SSRIs σε όλους τους ασθενείς, αλλά κυρίως σε εκείνους που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν τη λειτουργία των αιμοπεταλίων, όπως για παράδειγμα:

  • αντιπηκτικά
  • άτυπα αντιψυχωσικά 
  • φαινοθειαζίνες
  • τρικυκλικά αντικαταθληπτικά
  • ακετυλοσαλικυλικό οξύ
  • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

αλλά και σε εκείνους που έχουν ιστορικό αιμορραγικών διαταραχών.

Μπορεί να εμφανιστεί υπονατριαιμία;

Η υπονατριαιμία είναι μία παρενέργεια που μπορεί να εμφανιστεί με τη χρήση SSRIs ή SNRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης). Αυτό οφείλεται κυρίως στο σύνδρομο απρόσφορης έκκρισης αντιδιουρητικής ορμόνης (SIADH).  Τα επίπεδα νατρίου μπορεί να φτάσουν και <110mmol/l. 

Η παρενέργεια αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στους ηλικιωμένους ασθενείς και σε εκείνους που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα ή που παρουσιάζουν υποογκαιμία άλλης αιτιολογίας. Άρα ίσως να είναι σωστότερο να διακόπτεται η χρήση του Zoloft σε ασθενείς που παρουσίαζουν υπονατριαιμία και να χρησιμοποιείται άλλο θεραπευτικό σχήμα. 

Η υπονατριαιμία μπορεί να έχει τα εξής -κλιμακωτά- συμπτώματα:

  • Κεφαλαλγία
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Διαταραχή μνήμης 
  • Σύγχηση 
  • Αδυναμία 
  • Αστάθεια
  • Ψευδαισθήσεις
  • Συγκοπτικό επεισόδιο
  • Επιληπτική κρίση
  • Κώμα 
  • Ανακοπή της αναπνοής
  • Θάνατος

 

Ποια είναι τα συμπτώματα απόσυρσης που μπορεί να εμφανίστουν με τη διακοπή της θεραπείας με σερτραλίνη;

Αρχικά να τονιστεί πως τα συμπτώματα απόσυρσης εμφανίζονται κυρίως όταν η διακοπή του φαρμάκου είναι απότομη. Μεταξύ αυτών είναι τα εξής:

  • Ζάλη
  • Διαταραχές στις αισθήσεις (Παραισθησία)
  • Διαταραχές στον ύπνο (Αϋπνία, Έντονα όνειρα)
  • Διέγερση
  • Άγχος 
  • Ναυτία/Εμμετός
  • Τρόμος
  • Κεφαλαλγία

Γενικά, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται τις πρώτες μέρες μετά τη διακοπή του φαρμάκου και δεν αφορά ασθενείς που απλά παρέλειψαν μία δόση. Είναι αυτοπεριοριζόμενα συμπτώματα, δηλαδή αποδράμουν μέσα σε δύο εβδομάδες. Για το λόγο αυτό, η διακοπή γίνεται σταδιακά σε μία περίοδο αρκετών εβδομάδων ή μηνών. 

Τι είναι η ακαθησία/ψυχοκινητική ανησυχία; 

Είναι μία παρενέργεια που μπορεί να εμφανιστεί με τη χρήση της σερτραλίνης. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται από μία υποκειμενικά δυσάρεστη ή εξαντλητική ανησυχία και ανάγκη κίνησης, που συνοδεύεται συνήθως από μία ανικανότητα να κάθεται ή να στέκεται κάποιος ακίνητος. Εμφανίζεται συνήθως στις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας. Στους ασθενείς που εμφανίζεται το σύμπτωμα αυτό, συνήθως υποδικνύει πως το δοσολογικό σχήμα είναι λανθασμένο και επιβλαβές. 

Η ηπατική και η νεφρική δυσλειτουργία επηρεάζει τη χρήση του Zoloft;

Ναι, η ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει τη χορήγηση του Zoloft, καθώς η σερτραλίνη είναι ένα φάρμακο που μεταβολίζεται κυρίως στο ήπαρ. Για την ακρίβεια, μελέτες έδειξαν πως ασθενείς με ήπια σταθεροποιημένη κίρρωση, παρουσίαζαν χρόνο ημιζωής της απομάκρυνσης του φαρμάκου και τριπλάσια AUC και Cmax σε σχέση με υγιή άτομα. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στη σύνδεση με τις πρωτεΐνες του πλάσματος. Με τα δεδομένα αυτά, είναι εύκολα αντιληπτό πως οι ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία, πρέπει να λαμβάνουν με μεγάλη προσοχή το φάρμακο, μειώνοντας τη δόση ή τη συχνότητα της χορήγησης. Σαφώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία. 

Στην περίπτωση νεφρικής δυσλειτουργίας, δεν είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί η δοσολογία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σερτραλίνη μεταβολίζεται στο ήπαρ οπότε η απέκκριση του αναλλοίωτου φαρμάκου μέσω των ούρων να μην αποτελεί κύρια οδό απέκκρισης, 

Χρήση σε ηλικιωμένους

Πάνω από 700 ηλικιωμένοι ασθενείς (>65 ετών) έχουν συμμετάσχει σε κλινικές μελέτες. Ο τύπος και η επίπτωση των ανεπιθύμητων ενεργειών στους ηλικιωμένους, ήταν παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε σε νεότερους ασθενείς.

Οι SSRIs ή οι SNRIs, συμπεριλαμβανομένης της σερτραλίνης, έχουν ωστόσο συσχετιστεί με περιστατικά κλινικά σημαντικής υπονατριαιμίας σε ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτήν την ανεπιθύμητη ενέργεια 

Ο διαβήτης μου μπορεί να συνυπάρξει με το Zoloft;

Οι SSRIs μπορούν να μεταβάλουν το μεταβολισμό της γλυκόζης με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται ο γλυκαιμικός έλεγχος. Για το λόγο αυτό μπορεί να κριθεί απαραίτητη η προσαρμογή της δοσολογίας της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία είναι χρήσιμη σε αυτήν την περίπτωση;

Αρχικά η ηλεκτροσπασμοθεραπεία είναι μία τεχνική που προκαλούνται σπασμοί με τη χρήση ηλεκτροσόκ. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η ηλεκτροσπασμοθεραπεία είναι χρήσιμη συνδυαστικά με τη χορήγηση της σερτραλίνης. 

Αλληλεπίδραση με χυμό γκρέιπφρουτ

Δε συνιστάται η χορήγηση της σερτραλίνης με χυμό γκρέιπφρουτ μιας και αναστέλλεται η δράση του CYP3A4. 

Αλληλεπίδραση με δοκιμασίες ελέγχου ούρων

Ψευδώς θετικές ανοσολογικές δοκιμασίες ελέγχου ούρων για βενζοδιαζεπίνες, έχουν αναφερθεί σε ασθενείς που λαμβάνουν σερτραλίνη. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ειδικότητας των δοκιμασιών ελέγχου. Ψευδώς θετικά αποτελέσματα στις δοκιμασίες μπορεί να αναμένονται για αρκετές ημέρες μετά τη διακοπή της θεραπείας με σερτραλίνη. Επιβεβαιωτικές δοκιμασίες, όπως αέρια χρωματογραφία/φασματομετρία μάζας, θα διακρίνουν τη σερτραλίνη από τις βενζοδιαζεπίνες.

Γλαύκωμα Κλειστής Γωνίας

Οι SSRIs, συμπεριλαμβανομένης της σερτραλίνης, μπορεί να έχουν επίδραση στο μέγεθος της κόρης, προκαλώντας μυδρίαση. Αυτή η μυδρίαση μπορεί δυνητικά να μειώσει τη γωνία του οφθαλμού, οδηγώντας σε αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση και γλαύκωμα κλειστής γωνίας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προδιάθεση. Συνεπώς, η σερτραλίνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με γλαύκωμα κλειστής γωνίας ή ιστορικό γλαυκώματος.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να χρησιμοποιήσω το Zoloft;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε πολλά δεδομένα για τη χρήση της σερτραλίνης σε εγκύους. Ωστόσο δεν φαίνεται να δημιουργούνται δυσπλασίες με τη χρήση του. Μελέτες σε πειραματόζωα κατέδειξαν επιδράσεις στην αναπαραγωγή, πιθανόν εξαιτίας μητρικής τοξικότητας που προκλήθηκε από τη φαρμακοδυναμική δράση της χημικής ένωσης και/ή της άμεσης φαρμακοδυναμικής επίδρασης της χημικής ένωσης στο έμβρυο

Η χρήση της σερτραλίνης κατά τη διάρκεια της κύησης έχει αναφερθεί να προκαλεί συμπτώματα, συμβατά με αντιδράσεις απόσυρσης, σε μερικά νεογέννητα των οποίων οι μητέρες λάμβαναν σερτραλίνη. Αυτό το φαινόμενο έχει επίσης παρατηρηθεί με άλλα αντικαταθλιπτικά της ομάδας των SSRIs. Η σερτραλίνη δε συνιστάται στην εγκυμοσύνη, εκτός εάν η κλινική κατάσταση της γυναίκας είναι τέτοια που το όφελος της θεραπείας αναμένεται να υπερκεράσει τον δυνητικό κίνδυνο.

Εάν η χρήση της σερτραλίνης από τη μητέρα συνεχίζεται στα τελευταία στάδια της κύησης, ιδιαιτέρως στο τρίτο τρίμηνο, τα νεογνά θα πρέπει να παρακολουθούνται. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στο νεογνό μετά τη χρήση της σερτραλίνης από τη μητέρα στα τελευταία στάδια της κύησης:

  • αναπνευστική δυσχέρεια
  • κυάνωση
  • άπνοια
  • επιληπτικές κρίσεις
  • αστάθεια θερμοκρασίας
  • δυσκολία στην πρόσληψη τροφής
  • έμετος, υπογλυκαιμία
  • υπερτονία
  • υποτονία
  • υπεραντανακλαστικότητα
  • τρόμος
  • εκνευρισμός
  • ευερεθιστότητα
  • λήθαργος
  • επίμονο κλάμα
  • υπνηλία
  • δυσκολία στον ύπνο.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται είτε σε σεροτονινεργικές επιδράσεις είτε σε συμπτώματα απόσυρσης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι επιπλοκές ξεκινούν αμέσως ή σύντομα (<24 ώρες) μετά τον τοκετό.

Επιδημιολογικά δεδομένα έχουν υποδείξει πως η χρήση SSRIs κατά την κύηση, ιδιαίτερα στο τελευταίο στάδιό της, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμμένουσας πνευμονικής υπέρτασης στο νεογνό. Ο κίνδυνος που έχει παρατηρηθεί ήταν περίπου 5 περιστατικά ανά 1000 κυήσεις. Στον γενικό πληθυσμό, εμφανίζονται 1 έως 2 περιστατικά εμμένουσας πνευμονικής υπέρτασης στο νεογνό, ανά 1000 κυήσεις.

Γαλουχία

Θηλάζω. Μπορεί η χρήση του Zoloft να επηρεάσει το μωρό μου;

Η σερτραλίνη καθώς επίσης και ο μεταβολίτης της Ν-δεσμεθυλσερτραλίνη απεκκρίνονται σε μικρές ποσότητες από το μητρικό γάλα. Γενικά αμελητέα έως μη ανιχνεύσιμα επίπεδα βρέθηκαν στον ορό του αίματος των βρεφών, με μία εξαίρεση ενός βρέφους με επίπεδα ορού περίπου 50% των μητρικών επιπέδων (αλλά χωρίς μία αντιληπτή επίδραση στην υγεία του βρέφους). Ωστόσο, ναι μεν δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η χρήση της σερτραλίνης μπορεί να επηρεάσουν τα βρέφη που γαλουχήθηκαν από μητέρες που χρησιμοποιούσαν σετραλίνη, αλλά εννοείται πως είναι καλύτερο να αποφεύγεται η χρήση του φαρμάκου εκτός και αν τα οφέλη είναι μεγαλύτερα.