ZOVIRAX ΚΡΕΜΑ 5% x 10g

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Γιατί χρησιμοποιείται η Zovirax;

Η κρέμα Zovirax 2g ενδείκνυται για τη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων χειλιών και προσώπου, εξαιτίας του  ιού του απλού έρπητος, γνωστός και ως υποτροπιάζων επιχείλιος έρπης.

Δοσολογία

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία του Zovirax;

 • Τοπική χρήση πέντε φορές την ημέρα σε διαστήματα περίπου τεσσάρων ωρών παραλείποντας τη νυκτερινή εφαρμογή.
 • Ιδανικά θα πρέπει να ξεκινήσει η χρήση της κρέμας το συντομότερο δυνατόν. Να προλάβει δηλαδή ο ασθενής τα πρώιμα στάδια της βλάβης, όπου εμφανίζονται πρόδρομα συμπτώματα ή ερύθημα. Ωστόσο, εννοείται πως και αργότερα να ξεκινήσει δεν θα υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή όταν θα έχουν ήδη εμφανιστεί βλατίδες ή φυσαλίδες. 

Οι ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να προσαρμόσουν τη δοσολογία; 

Οι ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, δεν χρειάζεται να προσαρμόσουν τη δοσολογία. Είναι γεγονός ότι η κύρια οδός απέκκρισης της ασικλοβίρης είναι η νεφρική, όμως όταν χορηγείται τοπικά η συστηματική της απορρόφηση είναι αμελητέα. 

Τρόπος χορήγησης

Πώς πρέπει να χορηγείται η Zovirax;

Είναι για τοπική χρήση.

 • Η θεραπεία είναι 4 ημερών. Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν καλυτερεύσει μετά το πέρας των 4ων ημερών, μπορεί να συνεχίσει τη χρήση της κρέμας για 10 ημέρες το μέγιστο. Εάν δεν υπάρχει πλήρης ίαση μετά το πέρας των 10 ημερών, πρέπει ο ασθενής να παραπεμφθεί στο γιατρό. 
 • Καλό είναι, οι ασθενείς πριν και μετά τη χρήση του φαρμάκου να πλένουν καλά τα χέρια τους και να αποφεύγουν να τρίβουν τις πληγές ή να τις αγγίζουν με κάποια πετσέτα γιατί αφενός μπορεί να επιδεινωθούν οι πληγές, αφετέρου να μεταδοθεί ο έρπης και σε άλλους.

Αντενδείξεις

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η χρήση της ασικλοβίρης;

Αποφεύγεται η χρήση του Zovirax όταν υπάρχει υπερευαισθησία στην ασικλοβίρη, τη βαλασικλοβίρη, την προπυλενική γλυκόλη ή σε κάποιο από τα έκδοχα που περιέχονται στην κρέμα. 

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να έχω στο νου μου πριν χρησιμοποιήσω την κρέμα Zovirax;

 • Η χρήση του φαρμάκου είναι αποκλειστικά για το πρόσωπο και τα χείλη
 • Δεν συστήνεται η χρήση στους βλεννογόνους, πχ εντός του στόματος, στα μάτια ή στον κόλπο
 • Δεν χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του έρπητος των γεννητικών οργάνων
 • Ασθενείς που δεν παρουσιάζουν καλυτέρευση και υποτροπιάζουν θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό
 • Πρέπει να προσέχουν πολύ οι ασθενείς ώστε να μην μεταδώσουν τη λοίμωξη, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ανοιχτές πληγές. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την εφαρμογή του φαρμάκου
 • Αποφεύγεται η χρήση του Zovirax σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους και ιδιαίτερα εκείνοι που είναι σοβαρά ανοσοκατεσταλμένοι ίσως να είναι θεμιτό να τους χορηγηθεί από του στόματος ασικλοβίρη. 
 • Η σοβαρότητα των υποτροπιαζουσών λοιμώξεων εξαρτάται από:

1.  την ανοσοποιητική κατάσταση του ασθενούς

2. τη συχνότητα

3. τη διάρκεια των επεισοδίων

4. την έκταση της πάσχουσας περιοχής του δέρματος

5. από το εάν ή όχι υπάρχουν συστηματικές αντιδράσεις

 • Τα σωματικά, συναισθηματικά και ψυχο-κοινωνικά προβλήματα, που επιφέρουν οι λοιμώξεις του έρπητα διαφέρουν ανάλογα με τον ασθενή. Για το λόγο αυτό, η επιλογή θεραπείας εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε ασθενή.

Κύηση

Είμαι έγκυος, κάνει να χρησιμοποιήσω την κρέμα Zovirax;

Γενικώς, δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα για τη χρήση της κρέμας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε με ασφάλεια να μπορούμε να πούμε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, μελέτες που έγιναν σε ζώα, έδειξαν πως το φάρμακο είναι επιβλαβές. 

Συγκεκριμένα οι μελέτες έδειξαν ότι η συστηματική χορήγηση της ασικλοβίρης σε διεθνώς αποδεκτές πρότυπες δοκιμές δεν προκάλεσε εμβρυοτοξικές ή τερατογόνες ενέργειες σε κουνέλια, αρουραίους ή ποντικούς. Σε μία μη πρότυπη δοκιμή σε αρουραίους παρατηρήθηκαν σοβαρές διαταραχές στην ανάπτυξη αλλά μόνο μετά από υποδερμική χορήγηση, τόσο υψηλών δόσεων, που πιθανώς προκάλεσαν τοξικότητα στη μητέρα. Η κλινική συσχέτιση είναι αβέβαιη. Τα αποτελέσματα αφορούσαν όλες τις φαρμακοτεχνικές μορφές του Zovirax. Βέβαια πρέπει να τονιστεί πως η χρήση του φαρμάκου δεν είχε σχέση με αύξηση στον αριθμό ελαττωματικών γεννήσεων σε σχέση με το γενικό πληθυσμό οποιεσδήποτε ελαττωματικές γεννήσεις δεν χαρακτηρίζονται από κάποια μοναδικότητα ή συγκεκριμένη μορφή που να υποδεικνύει μία κοινή αιτία. Η συστηματική έκθεση στην ασικλοβίρη μετά από τοπική χρήση είναι πολύ χαμηλή.

Άρα επειδή προς το παρόν δεν έχουμε σαφή στοιχεία για τη χορήγηση ακυκλοβίρης σε εγκύους, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση της εκτός και αν ο γιατρός κρίνει ότι η χορήγηση είναι απαραίτητη και πως η θεραπεία θα έχει το αναμενόμενο όφελος για τη μητέρα που θα υπεραντισταθμίζει τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν για το έμβρυο.  

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να χρησιμοποιήσω την ασικλοβίρη;

Η τοπική χρήση της ασικλοβίρης δεν δείχνει να οδηγεί σε εκτεταμένη συστηματική απορρόφηση. Ωστόσο υπάρχουν -περιορισμένα μεν- στοιχεία από μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα. Άρα, καλό είναι να μη χορηγείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, εκτός και αν ο γιατρός κρίνει απαραίτητη τη χορήγησή της.