ZOVIRAX TAB 200MG/TAB BTX25

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τα δισκία και τα εναιωρήματα Zovirax χρησιμοποιούνται για τους παρακάτω ιατρικούς σκοπούς:

 • Για τη θεραπεία των λοιμώξεων του απλού έρπητα του δέρματος και των βλεννογόνων, περιλαμβανομένου του αρχικού και υποτροπιάζοντος έρπητα των γεννητικών οργάνων.
 • Για την καταστολή, δηλαδή ως προληπτική αγωγή  κατά των υποτροπών, των συχνών και/ή βαριών επεισοδίων υποτροπιάζοντα έρπητα των γεννητικών οργάνων ή υποτροπιαζουσών λοιμώξεων από απλό έρπητα σε άλλες θέσεις σε ανοσολογικά επαρκείς ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν ικανοποιητικά με διακεκομμένη θεραπεία.
 • Για τη θεραπεία των εντοπισμένων δερματικών οξειών λοιμώξεων από έρπητα ζωστήρα.
 • Για την πρόληψη των λοιμώξεων από απλό έρπητα σε ασθενείς με ανοσολογική ανεπάρκεια.
 • Ανεμοβλογιά: η χρήση Zovirax δεν συνιστάται σε βάση ρουτίνας για την άνευ επιπλοκών ανεμοβλογιά φυσιολογικών παιδιών, για τη θεραπεία βρεφών (0-12 μηνών) και σε εγκύους (έφηβες και ενήλικες).

Ο γιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει την ανάγκη χρήσης Zovirax από του στόματος, εντός των πρώτων 24 ωρών από την εμφάνιση εξανθήματος, στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Υγιή ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών τα οποία δεν βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
 • Παιδιά ηλικίας άνω των 12 μηνών με χρόνιες δερματικές ή πνευμονικές διαταραχές καθώς και αυτών που ακολουθούν μακροχρόνια θεραπευτικά σχήματα με σαλικυλικά.
 • Παιδιά ανασοκατασταλμένα που κάνουν θεραπεία με κορτικοστεροειδή μικρής διάρκειας ή κατά περιόδους ή υπό μορφή εκνεφώματος (παραδείγματος χάρη ρίνικά σπρέι με κορτικοστεροειδή) . Επιπλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις όταν διαπιστώνεται επαφή με άτομα που έχουν προσβληθεί από ανεμοβλογιά συνιστάται, εάν είναι δυνατόν, η διακοπή της θεραπείας με κορτικοστεροειδή.
 • Η χρήση Zovirax για τη θεραπεία παιδιών που έχουν προσβληθεί από το συγγενικό τους περιβάλλον είναι υπό συζήτηση και θα πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση.

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία του Zovirax σε ενήλικες;

 • Στη θεραπεία του απλού έρπητα  είναι αναγκαία η χορήγηση 200mg πέντε φορές την ημέρα ανά τέσσερις ώρες περίπου, παραλείποντας τη νυχτερινή δόση. Η θεραπεία γίνεται για 5 ημέρες, αλλά σε βαριές αρχικές λοιμώξεις μπορεί να χρειαστεί και περισσότερος χρόνος, πάντα κατόπιν έγκρισης του γιατρού. Όταν αφορά ασθενείς με βαριά ανοσολογική βλάβη, (π.χ. μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών) ή σε ασθενείς με μειωμένη απορρόφηση από το έντερο, η δόση μπορεί να διπλασιασθεί σε 400mg ή εναλλακτικά μπορεί να εξετασθεί το ενδεχόμενο της ενδοφλέβιας χορήγησης. Η χορήγηση πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της λοίμωξης. Για τα υποτροπιάζοντα επεισόδια αυτό πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση κατά την πρόδρομη περίοδο ή όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά βλάβες.
 • Σε καταστολή του απλού έρπητα σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, η αρχική δόση πρέπει να είναι 200mg, τέσσερις φορές ημερησίως ανά 6 ώρες περίπου. Υπάρχουν βέβαια και ασθενείς που μπορεί να κριθεί απαραίτητο να λάβουν την αγωγή του δύο φορές ημερησίως, δηλαδή 400mg ανά 12 ώρες. 

Προσοχή!

 • Η τιτλοποίηση της δόσης μέχρι 200mg δύο ή τρεις φορές την ημέρα μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.
 • Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν διασπαστικές λοιμώξεις με συνολικές ημερήσιες δόσεις 800mg.
 • Είναι υποχρεωτικό οι ασθενείς να ενημερώνονται για την τοξικότητα σε μακρόχρονη λήψη του φαρμάκου παρά την ευεργετική επίδραση στην βαρύτητα της νόσου.
 • Πρέπει να γίνεται διακοπή της θεραπείας ανά έξι έως δώδεκα μήνες ώστε να αξιολογηθεί εξ αρχής η ορθότητα της συνέχισης της καταστολής.
 • Πρόληψη λοιμώξεων εξαιτίας του απλού έρπητα επιτυγχάνεται με λήψη 200mg ανά 6 ώρες, όσον αφορά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Όσον αφορά, ασθενείς με βαριά ανοσοκαταστολή (π.χ. μετά από μεταμόσχευση μυελού οστών) ή σε ασθενείς με επηρεασμένη εντερική απορρόφηση, η δόση μπορεί και να φτάσει τα 400mg ή να αποφασίσει ο γιατρός αν μπορεί να γίνει ενδοφλέβια χορήγηση του φαρμάκου. Η διάρκεια της προληπτικής χορήγησης προσδιορίζεται από τη διάρκεια της περιόδου κινδύνου.
 • H θεραπεία έρπητα ζωστήρα και της ανεμοβλογιάς γίνεται με τη λήψη 800mg 5 φορές ημερησίως ανά 4 ώρες περίπου, παραλείποντας τη νυχτερινή δόση. Η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται για 1 εβδομάδα.  Στην περίπτωση ανοσοκατεσταλμένων ασθενών (π.χ. μετά από μεταμόσχευση μυελού οστών) ή σε ασθενείς με μειωμένη εντερική απορρόφηση θα πρέπει να εξετάζονται για τη λήψη του φαρμάκου ενδοφλεβίως.

  H χορήγηση πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την έναρξη της λοίμωξης. Η θεραπεία δίνει καλύτερα αποτελέσματα εάν αρχίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία του Zovirax σε νεογνά και παιδιά;

 • Για τη θεραπεία της ανεμοβλογιάς σε παιδιά: Η δοσολογία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 800mg. Η δόση υπολογίζεται ως 20mg/Kg, 4 φορές ημερησίως για 5 μέρες.

6 ετών και άνω: 800 mg τέσσερις φορές την ημέρα
2 - <6 ετών: 400 mg τέσσερις φορές την ημέρα
Κάτω των 2 ετών: 200 mg τέσσερις φορές την ημέρα

 • Θεραπεία και προφύλαξη απλού έρπητα, σε νεογνά και παιδιά ανοσοκατεσταλμένα άνω των δύο ετών χορηγείται το δοσολογικό σχήμα των ενηλίκων αλλά όταν αφορά παιδιά μικρότερα των δύο ετών, χορηγείται η μισή δόση των ενηλίκων.  Για τα νεογνά, προτιμάται η χρήση ενδοφλέβιας ασικλοβίρης.
 • Για την καταστολή απλού έρπητα και θεραπεία έρπητα ζωστήρα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για μην ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, ενώ για παιδιά με ανοσολογική βλάβη προτιμάται και εξετάζεται η ενδοφλέβια χορήγηση. 

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία;

Οι ασθενείς με διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, πρέπει να κάνουν χρήση της ασικλοβίρης  με ιδιαίτερη προσοχή όταν πρόκειται για ασθενείς με διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας. Είναι σημαντικό ο ασθενής να παραμένει πάντα ενυδατωμένος. Οι ασθενείς που έχουν μικρή μείωση της νεφρικής λειτουργίας, όταν αφορά την αντιμετώπιση λοιμώξεων από τον απλο έρπητα, όταν λαμβάνουν την ασικλοβίρη σε χάπια, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται συσσώρευση του φαρμάκου πάνω από τα επίπεδα που επιτυγχάνονται με ενδοφλέβια έγχυση. Αν τώρα, αφορά ασθενείς με σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία, δηλαδή με κάθαρση κρεατινίνης μικρότερης των 10ml/λεπτό, είναι αναγκαία η προσαρμογή της δόσης σε 200mg δύο φορές ημερησίως, ανά 12 ώρες. 

Οι ασθενείς σε αιμοδιάλυση πρέπει να λαμβάνουν έξτρα δόση μετά τη διάλυση, μιας και ο χρόνος ημιζωής του φαρμάκου στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών είναι 5 ώρες. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι μειώνεται κατά 60% η στάθμη του φαρμάκου στο πλάσμα, ύστερα από μία 6ωρη για παράδειγμα συνεδρία.

Στη θεραπεία των λοιμώξεων από τον ιό ανεμοβλογιάς - έρπητα ζωστήρα (VZV), η δόση φτάνει τα 800mg, δύο φορές ημερησίως ανά 12 ώρες, σε εκείνους τους ασθενείς με σοβαρή νεφρική βλάβη, όπου η κάθαρση κρεατινίνης είναι λιγότερο από 10ml/λεπτό και σε 800mg τρεις φορές την ημέρα, περίπου ανά 8ωρο, σε εκείνους τους ασθενείς με μέτρια νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης της τάξεως των 10-25ml/λεπτό).

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία σε ηλικιωμένους;

Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο αρχίζουν οι νεφροί να υπολειτουργούν. Άρα σε ηλικιωμένους ασθενείς, είναι απαραίτο να εξετάζεται η λειτουργία των νεφρών και η δοσολογία να προσαρμόζεται καταλλήλως. Σε περίπτωση που εντοπιστεί νεφρική δυσλειτουργία, ισχύουν οι δοσολογίες που περιγράφηκαν προηγουμένως. Επίσης, είναι σημαντικό οι ασθενείς που λαμβάνουν μεγάλες δόσεις Zovirax να παραμένουν καλά ενυδατωμένοι. 

Πώς χορηγείται το Zovirax;

Τα διασπειρόμενα δισκία μπορούν να μασηθούν ή να διαλυθούν σε μικρό όγκο νερού, όχι λιγότερο από 50ml, δηλαδή περίπου ο όγκος μισού ποτηριού (η στάθμη του νερού να είναι αρκετά πάνω από τον πυθμένα ώστε να καλύπτει το δισκίο).

Το εναιώρημα μπορεί να αραιωθεί με ίσο όγκο σιροπιού Β.Ρ. ή με διάλυμα μη κρυσταλλικής σορβιτόλης 70% Β.Ρ.

Αντενδείξεις

Υπάρχουν αντενδείξεις στη χρήση του Zovirax;

Ασθενείς που παρουσιάζουν υπερευαισθησία στην ασικλοβίρη ή στην βαλασικλοβίρη ή σε κάποιο έκδοχο που περιέχεται στα δισκία, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν τους χορηγείται το Zovirax. 

Προφυλάξεις

Επαρκής ενυδάτωση πρέπει να διατηρείται σε ασθενείς που λαμβάνουν ενδοφλέβια ή υψηλές δόσεις ασικλοβίρης.

Ο κίνδυνος νεφρικής δυσλειτουργίας αυξάνεται με τη ταυτόχρονη χορήγηση άλλων νεφροτοξικών φαρμάκων.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία και οι ηλικιωμένοι όταν λαμβάνουν ασικλοβίρη;

Οι νεφροί είναι η κύρια οδός απέκκρισης της ασικλοβίρης , οπότε οι ασθενείς με μειωμένη νεφρική λειτουργία και οι ηλικιωμένοι, που λόγω φυσιολογίας, παρουσιάζουν γενικώς, μειωμένη νεφρική λειτουργία, πρέπει να προσαρμόζεται και συνήθως να μειώνεται.  Τόσο οι ηλικιωμένοι ασθενείς όσο και οι ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία, παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης νευρολογικών ανεπιθύμητων ενεργειών, οπότε είναι απαραίτητη η συχνή αξιολόγηση από το θεράποντα γιατρό. Το σημαντικό βέβαια είναι, πως με τη διακοπή της θεραπείας,  οι αντιδράσεις αυτές, εξαφανίζονται. 

Σε πειραματικό στάδιο έχει βρεθεί ότι, πειραματόζωα που έλαβαν μεγάλες δόσεις ασικλοβίρης παρουσίασαν μείωση της σπερματογένεσης. Όμως, αυτό είναι κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί στους ανθρώπους. 

Όσον αφορά τη μόλυνση από τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων, αποτελεί ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, οπότε καλό θα ήταν να απέχει ο ασθενής από τη σεξουαλική επαφή για να μη μεταδώσει τον ιό στον ερωτικό του σύντροφο. 

Τέλος, η συνεχής έκθεση των ιών σε ασικλοβίρη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευαισθησία τους, με αποτέλεσμα τη μη ανταπόκριση στη θεραπεία. 

 

Κύηση

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Zovirax κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η ασικλοβίρη καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο εάν είναι πραγματικά απαραίτητη και αποδειχθεί ότι μπορεί η χρήση της να αντισταθμίσει τους άγνωστους κινδύνους. 

Η καταγραφή περιστατικών χρήσης του φαρμάκου σε εγκύους μετά την κυκλοφορία της ασικλοβίρης προσέφερε στοιχεία για την έκθεση εγκύων γυναικών σε όλες τις φαρμακοτεχνικές μορφές. Τα στοιχεία αυτά δεν δείχνουν αύξηση στον αριθμό ελαττωματικών γεννήσεων μεταξύ ασθενών που έλαβαν Zovirax συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό και οποιεσδήποτε ελαττωματικές γεννήσεις δεν χαρακτηρίζονται από κάποια μοναδικότητα ή συγκεκριμένη μορφή που να υποδεικνύει μία κοινή αιτία. Η συστηματική χορήγηση ασικλοβίρης σε διεθνώς αποδεκτές συνήθεις δοκιμασίες δεν προκάλεσε εμβρυοτοξικά ή τερατογόνα αποτελέσματα σε κουνέλια ή αρουραίους. Σε μη συνήθεις δοκιμασίες σε αρουραίους, παρατηρήθηκαν εμβρυικές ανωμαλίες, αλλά μόνο μετά από τόσο υψηλές υποδόριες δόσεις που προκάλεσαν τοξικότητα στη μητέρα Η κλινική σημασία αυτών των ευρημάτων είναι αβέβαιη.

Γαλουχία

Είναι ασφαλής η χρήση του Zovirax κατά το θηλασμό;

Η ασικλοβίρη μπορεί να απεκκριθεί μέσω του μητρικού γάλακτος. Συγκεκριμένα έπειτα από χορήγηση 200mg, 5 φορές ημερησίως βρέθηκε στο μητρικό γάλα σε συγκέντρωσεις από 0,6 έως και 4,1 φορές των αντίστοιχων επιπέδων στο πλάσμα. Αυτές οι συγκεντρώσεις, μπορούν να περάσουν στο βρέφος, φτάνοντας σε ημερήσια ποσότητα ασικλοβίρης εως και 0,3mg/Kg.

Άρα είναι απαραίτητη η χρήση με ιδιαίτερη προσοχή!