Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Μεγάλο ποσοστό ασθενών με σχιζοφρένεια και επιληψία πεθαίνουν ανησυχητικά νωρίς

© Katerynakon | Dreamstime Stock Photos
© Katerynakon | Dreamstime Stock Photos

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Δανίας συμπέρανε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους που πάσχουν τόσο από σχιζοφρένεια όσο και από επιληψία πεθαίνουν μεταξύ των ηλικιών 25-50 ετών.

Οι ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια και επιληψία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο άτομα και τα ταξινόμησαν σύμφωνα με τη διάγνωσή τους: με επιληψία, με σχιζοφρένεια ή συνδυασμό επιληψίας και σχιζοφρένιας στα εικοστά πέμπτα γενέθλιά τους.
Υπήρξε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ανθρώπων με αυτές τις διαταραχές, ιδιαίτερα εκείνων που πάσχουν από τον συνδυασμό επιληψίας και σχιζοφρένειας. Περισσότερο από το 25% αυτών πεθαίνουν μεταξύ των ηλικιών 25-50 ετών,

… ανάμεσα σε δύο ασθένειες

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυσκολίες διαβίωσης ατόμων με επιληψία και σχιζοφρένεια.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να αναπτύξουν νέες μεθόδους αντιμετώπισης ώστε αυτή η ομάδα ασθενών να μπορέσει να λαμβάνει τη σωστή θεραπεία. Από προηγούμενες μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι αυτή η ομάδα ασθενών πεθαίνει από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών που σχετίζετε με τον τρόπο ζωής τους και ότι μερικές από αυτές μπορούν να προληφθούν.
Αυτή η ομάδα ασθενών μπορεί εύκολα να καταρρεύσει, γιατί είναι σαν να κάθετε ανάμεσα σε δύο καρέκλες με αποτέλεσμα να καταλήξει να στέλνεται από εδώ και από εκεί μεταξύ διαφορετικών ειδικών ή μεταξύ νοσοκομείων και του γενικού ιατρού τους. Φαίνεται ότι τα άτομα με επιληψία και σχιζοφρένεια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα – και υπάρχει σίγουρα περιθώριο βελτίωσης στον τρόπο με τον οποίο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης τους αντιμετωπίζει καθώς και τη θεραπεία τους.

Μελέτες έχουν εντοπίσει μια σαφή σχέση μεταξύ της επιληψίας και των ψυχικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, της σχιζοφρένειας και της ψύχωσης. Μια μελέτη της Δανίας έδειξε, π.χ., ότι τα άτομα με επιληψία διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν σχιζοφρένεια που είναι δυόμισι φορές υψηλότερη από εκείνη χωρίς επιληψία.

Η μελέτη

Μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, 18.943 διαγνώστηκαν με επιληψία, 10.208 διαγνώστηκαν με σχιζοφρένεια και 471 διαγνώστηκαν τόσο με επιληψία όσο και με σχιζοφρένεια προτού φτάσουν στα εικοσιπέντε. Το ποσοστό θνησιμότητας για αυτά τα άτομα στην ηλικία των πενήντα ήταν 3,1 τοις εκατό για τα άτομα που δεν έπασχαν από επιληψία ή/και σχιζοφρένεια, 10,7% για τα άτομα με επιληψία, 17,4% για άτομα με σχιζοφρένεια, και 27,2% για άτομα με επιληψία και σχιζοφρένεια.

Υπόβαθρο αποτελεσμάτων: Είναι μια πληθυσμιακή μελέτη σε εθνικό επίπεδο για άτομα που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1960-87 και ήταν κάτοικοι της Δανίας κατά τα εικοστά πέμπτα γενέθλιά τους.
Χρηματοδότηση: Η μελέτη έχει χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Λουντμπεκ, το Ίδρυμα Novo Nordisk, το Πανεπιστήμιο Άαρχους και την Περιφέρεια Κεντρικής Δανίας.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Katrine M. Andersen, Liselotte V. Petersen, Mogens Vestergaard, Carsten B. Pedersen, Jakob Christensen. Premature mortality in persons with epilepsy and schizophrenia: A population‐based nationwide cohort study. Epilepsia, 2019; DOI: 10.1111/epi.15158