Διατροφή

Μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου ατόμων που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ζωική πρωτεϊνη

© Rimma Bondarenko | Dreamstime Stock Photos
© Rimma Bondarenko | Dreamstime Stock Photos

Ζωική Πρωτείνη
Τροφές πλούσιες σε ζωική πρωτεϊνη

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Φινλανδίας, μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες και κυρίως κρέας δεν είναι καλή για την υγεία. Οι άνδρες που προτίμησαν στη διατροφή τους τις ζωικές πρωτεΐνες σε σχέση με τις φυτικές είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από 20ετή παρακολούθηση. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η υψηλή συνολική πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε άνδρες που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης. Η διατροφή με ζωικες πρωτεϊνες δεν συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου στους άνδρες που δεν έφεραν τις νόσυς αυτές. Τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη διερεύνησης των επιπτώσεων της πρόσληψης πρωτεϊνών στην υγεία, ειδικά σε άτομα που έχουν προϋπάρχουσα χρόνια πάθηση. Η μέση ηλικία των ανδρών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 53 έτη κατά την έναρξη.

Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα δεν θα πρέπει να γενικευθούν σε ηλικιωμένους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποσιτισμού και των οποίων η πρόσληψη πρωτεϊνών παραμένει συχνά κάτω από το συνιστώμενο ποσό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών, και ιδιαίτερα η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, όπως λουκάνικα, παριζάκια και ζαμπόν, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των πρωτεϊνών και των διαφόρων πηγών πρωτεϊνών παραμένει ασαφής.

Η μελέτη βασίζεται στη μελέτη Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Study (KIHD), η οποία ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες περίπου 2.600 φινλανδών ανδρών ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών κατά την έναρξη της μελέτης το 1984-1989. Οι ερευνητές μελέτησαν τη θνησιμότητα αυτού του πληθυσμού της μελέτης σε μια μέση παρακολούθηση 20 ετών με την ανάλυση των στατιστικών που παρείχαν τα μητρώα Φινλανδίας. Οι αναλύσεις επικεντρώθηκαν στους συνδυασμούς πρωτεϊνών και πρωτεϊνικών πηγών με τη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και ελέγχθηκαν εκτενώς και άλλοι παράγοντες και τρόποι ζωής, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι όσοι έτρωγαν αρκετή φυτική πρωτεΐνη ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή.


+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved