Πρόληψη και θεραπεία

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από το εμβόλιο της Moderna για τους νεαρούς άνδρες

Μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα μελέτες για τη μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, επιβεβαιώνει ότι οι νεαροί άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, τόσο με το εμβόλιο της Pfizer, όσο και με το εμβόλιο της Moderna, αλλά συγκριτικά, ο εν λόγω κίνδυνος είναι υψηλότερος με το εμβόλιο της Moderna. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology. (Μυοκαρδίτιδα: 8 εβδομάδες μεταξύ των εμβολίων COVID-19 μειώνουν τον κίνδυνο)

Την ίδια ώρα, η μελέτη είναι η πρώτη που διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας για τους άνδρες, 16-24 ετών, είναι μεγαλύτερος μετά τον εμβολιασμό –είτε με το εμβόλιο της Pfizer, είτε με το εμβόλιο Moderna- από τον κίνδυνο μετά τη μόλυνση από COVID-19. (Tελικά υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο;)

Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι μεγαλύτερος με το εμβόλιο της Moderna;

Στη μελέτη εξετάστηκαν δεδομένα από 23,1 εκατομμύρια κατοίκους σε τέσσερις Σκανδιναβικές χώρες —Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία— το 74% των οποίων είχε λάβει δύο δόσεις του εμβολίου COVID-19 και το 7% είχε λάβει μία δόση.

Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν δεδομένα από εθνικά μητρώα υγείας, που αφορούσαν τα ποσοστά εμβολιασμού και τις μολύνσεις από COVID-19, σε αντιστοιχία με τις διαγνώσεις μυοκαρδίτιδας, με στόχο να αξιολογήσουν τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας ανά είδος εμβολίου, αριθμό δόσεων, φύλο και ηλικία. (COVID-19: Οι νέοι αναρρώνουν γρήγορα από τη μυοκαρδίτιδα)

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά από τα εμβόλια mRNA είναι υψηλότερος σε νεαρούς άνδρες 16 έως 24 ετών μετά τη δεύτερη δόση. Για τους άνδρες αυτής της ηλικιακής ομάδας, που έλαβαν δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου, τα δεδομένα έδειξαν 4 με 7 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε διάστημα 28 ημερών, ανά 100.000 άτομα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer και 9 με 28 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Moderna.

Σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, Rickard Ljung, MD, η παρούσα μελέτη είναι μια από τις μεγαλύτερες που αφορούν το θέμα της μυοκαρδίτιδας. Οι πρώτες μελέτες πραγματοποιήθηκαν στο Ισραήλ και σε αυτές συμπεριλήφθηκαν 5 εκ. άτομα και εξετάστηκε μόνο το εμβόλιο Pfizer. Η ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Moderna, από ότι μετά το εμβόλιο της Pfizer. Αυτό είχε φανεί και στο παρελθόν, αλλά τα δεδομένα της παρούσας μελέτης έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό το εύρημα. Μάλιστα, η ομάδα υψηλότερου κινδύνου (νεαροί άνδρες 16-24 ετών) είχε 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο με το εμβόλιο της Pfizer, συγκριτικά με τη μη εμβολιασμένη ομάδα και 15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο με το εμβόλιο της Moderna. (Μυοκαρδίτιδα: Τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος έχει φλεγμονή στην καρδιά;)

Με βάση τα πιο πάνω αποτελέσματα, χώρες όπως η Φιλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία, δεν συνιστούν πλέον τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Moderna σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι μεγαλύτερος από τον εμβολιασμό ή από την ίδια τη λοίμωξη;

Η Σκανδιναβική μελέτη έδειξε επίσης ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, με τα εμβόλια Pfizer και Moderna, από ό,τι από την ίδια την COVID-19, σε άνδρες 16 – 24 ετών.

Παρόλο που και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι άνδρες αυτής της ηλικιακής ομάδας διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό, έδειχναν ότι αυτός ο κίνδυνος ήταν μικρότερος από τον εμβολιασμό, παρά από τη μόλυνση. Ωστόσο τα Σκανδιναβικά ευρήματα δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Σύμφωνα με τον Ljung, η αξιολόγηση των μολύνσεων είναι δύσκολη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την στρατηγική που ακολουθείται σε κάθε μελέτη. Για παράδειγμα, το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα μόνα άτομα που αξιολογήθηκαν ήταν όσοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο, επομένως οι μελέτες περιελάμβαναν τους πιο άρρωστους και αυτός πιθανότατα να ήταν και ο λόγος που διαπιστώθηκε ότι η μόλυνση εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας. Το Σκανδιναβικό σύνολο δεδομένων περιελάμβανε μόνο άτομα που βρέθηκαν θετικά στην COVID-19, μετά τον Αύγουστο του 2020, γεγονός που αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό μυοκαρδίτιδας ανά 100.000 άτομα εντός 28 ημερών από την στιγμή της διάγνωσής τους ήταν 3,26 μεταξύ ανδρών κάθε ηλικίας και 1,37 ανά 100.000 άτομα μεταξύ των νεαρών ανδρών 16 έως 24 ετών. Τα συγκεκριμένα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά τη λοίμωξη ήταν χαμηλότερος για τους νεαρούς άνδρες και μεγαλύτερος στους ηλικιωμένους. Το αντίθετο όμως φαίνεται να ισχύει για τον εμβολιασμό, όπου ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στους νεαρούς και χαμηλότερος στους ηλικιωμένους. (Οι ασθενείς με COVID-19 βρίσκονται σε κίνδυνο για 20 καρδιαγγειακές παθήσεις)

Σημειώνεται ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να εξετάσει τη σοβαρότητα της μυοκαρδίτιδας, αλλά κατέγραψε τη διάρκεια νοσηλείας, η οποία ήταν παρόμοια μεταξύ των ασθενών που ανέπτυξαν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό και των μη εμβολιασμένων ατόμων που ανέπτυξαν μυοκαρδίτιδα (4 έως 5 ημέρες). Υπογραμμίζεται ότι οι θάνατοι ήταν σπάνιοι, με κανέναν θάνατο σε άτομα κάτω των 40 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ljung επισήμανε ότι η μελέτη εξέτασε μόνο τη μυοκαρδίτιδα, αλλά η μόλυνση από COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε πολλές άλλες επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν σε νοσηλεία και θάνατο, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση του κινδύνου και του οφέλους του εμβολιασμού.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved