Γυναίκα

Μειώστε τους πόνους της περιόδου αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σας

Τα ανεπιθύμητα και επώδυνα συμπτώματα που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, είναι κοινά κατά τη διάρκεια των εμμηνορροϊκών κύκλων, τα οποία εμφανίζονται περίπου μία φορά το μήνα σε υγιείς γυναίκες. Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια (PD) και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα προβλήματα, τα οποία προκαλούν κράμπες, πόνο στο σώμα και πολλά άλλα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα.

Τώρα, μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που διεξήχθη στην Ιαπωνία, βρήκε κοινά σημεία στους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον επιπολασμό και τη σοβαρότητα της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και έδειξε ότι ορισμένα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. (Πότε επιστρέφει η έμμηνος ρύση μετά τον τοκετό;)

Πώς θα μειώσετε τα επώδυνα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως;

Προηγούμενες μελέτες, που διερεύνησαν τα συμπτώματα της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, βρήκαν μια σειρά από παράγοντες κινδύνου, χωρίς να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα. Πολλές μελέτες έχουν περιορίσει την έρευνά τους στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως και στην εξέταση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου πριν από την έμμηνο ρύση. (Έμμηνος ρύση (Περίοδος): Πόσες ημέρες αιμορραγίας θεωρούνται φυσιολογικές;)

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Nakata ωστόσο, διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα των δύο καταστάσεων ήταν διαδεδομένα και παρόμοια, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Η ανασκόπησή τους, επομένως, περιελάμβανε συμπτώματα και για τα δύο στάδια. (7 τρόποι διαχείρισης του προεμμηνορροϊκού πόνου στο στήθος)

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Yoshio Nakata, εξέτασαν αγγλικές και ιαπωνικές μελέτες που σχετίζονται με τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως, εστιάζοντας στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε αρχικά μια έρευνα στην αγγλική και ιαπωνική βιοϊατρική βιβλιογραφία, αναζητώντας μελέτες παρατήρησης, στις οποίες συμμετείχαν υγιείς γυναίκες, που στόχευαν την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Περαιτέρω ανασκόπηση, μείωσε τη λίστα των μελετών, από 1.479 σε 77 μελέτες, οι οποίες πληρούσαν αυστηρά τα κριτήρια της έρευνάς τους. Από αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα που αφορούσαν τα φυσικά χαρακτηριστικά των γυναικών, τα χαρακτηριστικά της περιόδου τους και τους παράγοντες του τρόπου ζωής τους. (Πόνος στο στήθος και έμμηνος ρύση: Τι πρέπει να ξέρετε;)

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία και ο δείκτης μάζας του σώματος (ΔΜΣ), τα χαρακτηριστικά της εμμήνου ρύσεως, όπως οι μεγαλύτερες περίοδοι και οι ακανόνιστοι κύκλοι και παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας του ύπνου και του καπνίσματος, επηρέασαν τον επιπολασμό και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση. Μερικοί από τους αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου δεν μπορούσαν να ελεγχθούν από τις γυναίκες, όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Ωστόσο, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που μπορούν να ελεγχθούν, διαπιστώθηκε ότι είναι σε θέση να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της περιόδου. (Έμμηνος ρύση: Πώς να υποστηρίξετε την κόρη σας στην πρώτη της περίοδο)

Σύμφωνα με τον καθηγητή Nakata, τα ευρήματα της ερευνητικής του ομάδας έδειξαν ότι:

  • Ο ΔΜΣ, το άγχος, η διάρκεια του ύπνου και η ώρα του ύπνου, συσχετίζονται με τον επιπολασμό της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας.
  • Το κάπνισμα συσχετίζεται με τον επιπολασμό του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Όπως υπογράμμισε, οι γυναίκες, αλλάζοντας αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματά τους. (Ακανόνιστος έμμηνος κύκλος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Σημειώνεται ότι η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Lifestyle adjustments may reduce painful menstrual symptoms, study suggests https://medicalxpress.com/news/2023-01-lifestyle-adjustments-painful-menstrual-symptoms.html

Factors Associated with the Prevalence and Severity of Menstrual-Related Symptoms: A Systematic Review and Meta-Analysis https://www.mdpi.com/1660-4601/20/1/569

Shorter menstrual cycles may indicate earlier menopause and worse symptoms https://medicalxpress.com/news/2022-08-shorter-menstrual-earlier-menopause-worse.html