Καρδιά και αγγεία

Μειώστε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα!

Υψηλή πίεση, ένα πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλη μερίδα του πληθυσμό του Δυτικού κόσμου, είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αρκετοί από αυτούς θεωρούν ότι το πρόβλημα τους είναι άλυτο και η μοναδική λύση είναι η δια βίου λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων. Όμως, αυτό δε φαίνεται να ισχύει για όσους δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου (οικογενειακό ιστορικό, ατομικό ιστορικό,διαβήτης, άλλους παράγοντες καρδιακής νόσου κλπ), και δεν συνδυάζεται με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς είναι εφικτό σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής να κατορθώσει να ρυθμίσει την αρτηριακή του πίεση χωρίς τη λήψη φαρμάκων, με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Φυσικά, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τον γιατρό του και αν εκείνος δώσει το “πράσινο φως” μπορεί να δοκιμάσει να μειώσει την πίεση του με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση φαρμάκων που μπορεί να έχουν μακροχρόνια αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Τι προκαλεί η υψηλή πίεση

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο R.Todd Hurst, MD,FACC, η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει μεταξύ άλλων τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και πολλών άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, ενώ στις ΗΠΑ καταγράφονται περίπου 1000 θάνατοι καθημερινά που οφείλονται σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Όπως συμπληρώνει ο ίδιος, οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.

Η υψηλή πίεση σχεδόν πάντα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και λήψη φθηνών φαρμάκων. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί 50-90% της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειωθεί μόνο με μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ποιες είναι όμως αυτές οι αλλαγές που πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να θέσει την πίεση του υπό έλεγχο;

Σωματική άσκηση: Μπορεί οι 2 ώρες και τα 30 λεπτά να είναι ο στόχος που θέτουν οι επιστήμονες, όμως η άσκηση παραμένει ωφέλιμη ακόμη και αν δε διαρκεί τόσο. Αν κάποιος τώρα ξεκινά ένα πρόγραμμα εκγύμνασης δέκα λεπτά την ημέρα σε καθημερινή βάση είναι αρκετά ώστε να συνηθίσει το σώμα του στους νέους ρυθμούς και να βάλει την άσκηση στη ζωή του. Όταν συνηθίσει σε αυτόν τον ρυθμό μπορεί να αυξάνει την ένταση και τη διάρκεια, με αργούς πάντα ρυθμούς. Κάθε είδους σωματικής άσκησης είναι ωφέλιμη, αλλά η αεροβική άσκηση όπως η ποδηλασία, το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι και ο χορός φαίνεται να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ισορροπημένη διατροφή: Θα πρέπει να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα προϊόντα καθώς η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι συνήθως υψηλή, τα προμαγειρεμένα γεύματα που περιέχουν πολύ αλάτι, τα τηγανητά, τα γλυκά, το πολύ αλάτι, τα έτοιμα σνακ και τα αλλαντικά. Επίσης μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Απώλεια βάρους: Η μείωση του βάρους έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς και η μείωση κατά 5% ακόμη μπορεί να ρίξει την πίεση, ενώ μια μείωση 10% έχει ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Θα πρέπει ο ασθενής να χάσει τα επιπλέον κιλά με ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και να αποφύγει τις δίαιτες αστραπή, οι οποίες στην αρχή δείχνουν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα αλλά συνήθως αυτά δεν διαρκούν και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στον οργανισμό.

Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ: Πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας έδειξε πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή 7-13 ποτήρια την εβδομάδα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ όσοι έπιναν παραπάνω από 14 ποτήρια την εβδομάδα είχαν 69% μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση.

Αποφυγή καπνίσματος: Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ μειώνει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου στο μέλλον.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved