Παιδί

Μειώστε τον κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη. Εξασφαλίστε τους έναν ασφαλή ύπνο!

© Anton  Katliar | Dreamstime Stock Photos
© Anton Katliar | Dreamstime Stock Photos

Τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα και όχι μπρούμυτα. Οι έρευνες για το θέμα αυτό αποκαλύπτουν πολλούς παράγοντες κινδύνου για τον αιφνίδιο θάνατο του βρέφους, αλλά η στάση του ύπνου είναι η πιο σημαντική.
Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, περίπου 3.500 βρέφη πεθαίνουν ξαφνικά και απροσδόκητα στον ύπνο τους. Σε περίπου μισούς από αυτούς τους θανάτους, οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν ιατρικό λόγο για να αιτιολογήσουν τον θάνατο, ακόμη και μετά από μια πλήρη ανασκόπηση. Όταν ο γιατρός δεν έχει απαντήσεις, ο θάνατος ονομάζεται σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου νηπίων (SIDS).

Όλα τα βρέφη βρίσκονται σε κίνδυνο, ειδικά αυτά που είναι μικρότερα του ενός έτους και κυρίως είναι πιο ευάλωτα στο σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου τα μωρά που είναι έως 4 μηνών.

Ένα από τα κρίσιμα σημεία για τη μείωση του κινδύνου του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου είναι η στάση στην οποία το μωρό κοιμάται. Τα μωρά όταν κοιμούνται πρέπει να ακουμπούν την πλάτη τους στο στρώμα. Ένα μωρό δεν πρέπει να κοιμάται στην κοιλιά ή τις πλευρές του.

Γιατί έχει τόσο ιδιαίτερη σημασία η θέση του ύπνου;

Ο ύπνος με την κοιλιά μειώνει την αρτηριακή πίεση του βρέφους και μειώνει την ικανότητά του να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος. Μεταξύ 2 και 4 μηνών, ειδικά, το αντανακλαστικό της αναπνοής για να πάρει περισσότερο οξυγόνο καταστέλλεται όταν ένα βρέφος κοιμάται μπρούμυτα.

Οι ερευνητές επίσης υποπτεύονται ότι μια κατάσταση του εγκεφάλου μπορεί να είναι αιτία του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου. Έχουν μελετήσει το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πιστεύουν ότι αυτά τα μωρά μπορεί να μην έχουν το αντανακλαστικό να ξυπνήσουν όταν η αναπνοή εξασθενεί.

Χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σε αυτά τα μωρά και ελπίζουμε στο μέλλον οι ειδικοί επιστήμονες στον τομέα αυτό να εντοπίσουν ένα εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για να σώζουν τη ζωή των παιδιών αυτών.

Αυτό που προκαλεί το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστό. Πολλά πράγματα αυξάνουν τον κίνδυνο. Εκτός από τη θέση του ύπνου, η έρευνα δείχνει ότι τα σκεπάσματα πάνω ή κάτω από το βρέφος μπορεί να αποτελούν κίνδυνο.

  • Αντικαταστήστε τη χρήση κουβέρτας στο μωρό σας με έναν υπνόσακο που είναι ειδικά σχεδιασμένος να κρατά το βρέφος ζεστό και ασφαλές.
  • Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλα ντυμένο για το περιβάλλον. Αλλά μην υπερβάλλετε. Ελέγξτε για σημάδια ότι είναι πολύ ζεστό, όπως εφίδρωση ή αν το στήθος τους είναι ζεστό στην αφή.
  • Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η κάλυψη της μύτης και του στόματος του μωρού σας. Η περιοχή γύρω από το κεφάλι του βρέφους δεν θα πρέπει να έχει καμία ακαταστασία, όπως παιχνίδια, ρούχα ή σκεπάσματα.
  • Να κρατάτε το μωρό σας στο ίδιο δωμάτιο, αλλά όχι στο κρεββάτι μαζί σας. Να τοποθετείτε το μωρό σας στο ασφαλές κρεβάτι του. Κατά το θηλασμό στη διάρκεια της νύχτας, προσέξτε επίσης μην αποκοιμηθείτε και καλύψτε το στόμα και τη μύτη του μωρού ή πέσει απ’ τα χέρια σας.

Το περιβάλλον ασφαλούς ύπνου είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που πρόκειται να μειώσει ή να εξαλείψει τον κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου για ένα μωρό που είναι μικρότερο του ενός έτους.


+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved