Πρόληψη και θεραπεία

Μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αντικαθιστώντας τα γλυκά ποτά

Τι είναι διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση υγείας, κατά την οποία το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου είναι πολύ υψηλό. Πρόκειται για μια δια βίου κατάσταση, ωστόσο το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα και με αλλαγές στον τρόπο ζωής ενός διαβητικού ατόμου.

Ποιοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;

Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης τύπου 1: Όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
  • Διαβήτης τύπου 2: Όπου το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ πιο συνηθισμένος συγκριτικά με τον διαβήτη τύπου 1 και μάλιστα στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το 90% των ενηλίκων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μερικές γυναίκες εμφανίζουν πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα το σώμα τους να αδυνατεί να παράξει ινσουλίνη σε τέτοιο ποσοστό ώστε να απορροφηθεί όλο το σάκχαρο. Αυτό οδηγεί σε έναν τύπο διαβήτη που ονομάζεται διαβήτης κύησης.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Μια σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care από ερευνητές του T.H., αναφέρει ότι η αντικατάσταση μόνο ενός γλυκού ποτού κάθε μέρα με νερό, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως θα δούμε αναλυτικά πιο κάτω.

Τι αποκαλύπτει η μελέτη;

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Chan εξέτασε τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τρείς μακροχρόνιες μελέτες που διήρκησαν πάνω από δύο δεκαετίες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 192.000 ενήλικες.

Οι ερευνητές, παρακολουθήσαν την επίδραση που είχε η μακροπρόθεσμη πρόσληψη γλυκών ποτών στην υγεία των συμμετεχόντων, διαπιστώνοντας ότι εκείνοι που έπιναν περισσότερα από 114 γραμμάρια ζαχαρούχων ποτών την ημέρα (συμπεριλαμβανομένου και του 100% φυσικού χυμού φρούτων) για διάστημα τεσσάρων ετών, διέτρεχαν κατά 16% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Επιπρόσθετα, μελετήθηκε και η διατροφή που ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες και διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη σε άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από 114 γραμμάρια τεχνητών γλυκαντικών, αυξήθηκε κατά 18%.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αυτή η αύξηση μπορεί να οφείλεται και σε άλλους συνδυαστικούς παράγοντες.

Συμπερασματικά

Εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παραμερίστε τα γλυκά ποτά και αντικαταστήστε με τσάι, καφέ και νερό χωρίς ζάχαρη, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τσάι, καφέ και νερό χωρίς ζάχαρη μια φορά την ημέρα, αντί για κάποιο γλυκό ποτό, κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 2-10%.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved