Καρκίνος

Μειώστε τον κίνδυνο καρκίνου, μειώνοντας το αλκοόλ που καταναλώνετε

Το αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου, ο οποίος μπορεί να προληφθεί. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι η μείωση του αλκοόλ, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη, η οποία διεξήχθη στην Κορέα και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open, υπογραμμίζουν τη σημασία της μείωσης του αλκοόλ, σε ότι αφορά τον κίνδυνο καρκίνου. (Το αλκοόλ αποτελεί άμεση αιτία καρκίνου λένε Βρετανοί επιστήμονες)

Η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Η κατανάλωση αλκοόλ, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η οποία προσθέτει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά, αλλάζοντας την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται. (Αλκοόλ: Πώς επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός μας;)

Η νέα μελέτη διαπίστωσε, ότι η δόση του αλκοόλ που καταναλώνεται, αυξάνει αναλογικά τον κίνδυνο καρκίνου, με τα άτομα που καταναλώνουν 3 ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα, να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η μείωση της ποσότητας του αλκοόλ που καταναλώνεται, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου, ειδικά στα άτομα που συνήθιζαν να πίνουν πολύ. (Έφηβοι και αλκοόλ: Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στους νέους;)

Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες, έχουν υπολογίσει ότι η χρήση αλκοόλ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 4% των νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων σε παγκόσμιο επίπεδο και σχεδόν το 5% των περιπτώσεων καρκίνου στις ΗΠΑ. (Αλκοόλ: Πώς συμβάλει η κατανάλωσή του στη γνωστική έκπτωση;)

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 4,5 εκατομμύρια άτομα, με μέση ηλικία τα 53 έτη, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εθνικό έλεγχο υγείας το 2009 και το 2011. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησής τους, που διήρκησε 6 χρόνια κατά μέσο όρο, το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου ανήλθε σε 7,7 ανά 1000 άτομα-έτη. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων υγείας που πραγματοποιήθηκαν, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, δίνοντας πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν με βάση την ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωναν, ως ακολούθως:

  • Καμία κατανάλωση (0 g/d)
  • Ήπια κατανάλωση (<15 g/d)
  • Μέτρια κατανάλωση (15-29,9 g/d)
  • Βαριά κατανάλωση (30 ή περισσότερα g/d)

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που αυξήσαν τα επίπεδα αλκοόλ που κατανάλωναν κατά τη διάρκεια της μελέτης, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, συγκριτικά με τα άτομα που διατήρησαν την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωναν. (Δυσανεξία στο αλκοόλ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Η αυξημένη συχνότητα καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ, χαρακτηρίστηκε ως δοσοεξαρτώμενη, καθώς, τα άτομα που δεν έπιναν αλκοόλ και άρχισαν να πίνουν, είτε ήπια, είτε μέτρια, είτε βαριά, άρχισαν να διατρέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου (προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου [aHRs], 1,03, 1,10 και 1,34, αντίστοιχα), συγκριτικά με τα άτομα που συνέχισαν να μην πίνουν καθόλου. (Αλκοόλ: Μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών; Μύθοι και αλήθειες!)

Ποιοι καρκίνοι σχετίζονται με το αλκοόλ;

Οι καρκίνοι που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι οι ακόλουθοι:

Πόσο αλκοόλ μπορείτε να καταναλώνετε;

Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου, ο AICR συστήνει τη μηδενική κατανάλωση αλκοόλ.

Για όσους επιλέγουν να καταναλώνουν αλκοόλ συνιστάται η κατανάλωση δύο ποτηριών την ημέρα για τους άνδρες και ενός ποτηριού την ημέρα για τις γυναίκες. (Πόσο επικίνδυνα είναι τα ενεργειακά ποτά; Τι συμβαίνει όταν συνδυάζονται με αλκοόλ;)

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved