Πρόληψη και θεραπεία

Μελατονίνη: Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «φυσικό» υπνωτικό χάπι

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μελατονίνη είναι ένα φυσικό βοήθημα ύπνου και ως εκ τούτου το λαμβάνουν σε εξαιρετικά υψηλές δόσεις, σε τακτική νυχτερινή βάση. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η μελατονίνη δεν προορίζεται να χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται τα υπνωτικά χάπια και προειδοποιούν ότι η υπερβολική της χρήση μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία. (Μελατονίνη για καλύτερο ύπνο: Μύθος ή αλήθεια;)

Πώς δρα η μελατονίνη;

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στον γρηγορότερο ύπνο. Παράγεται φυσικά από την επίφυση του εγκεφάλου και είναι φτιαγμένη από το αμινοξύ τρυπτοφάνη και τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, σύμφωνα με  τον γιατρό στο Fullscript , Δρ. Jeff Gladd, MD. (Αυξάνεται η χρήση μελατονίνης για θέματα ύπνου, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί)

Τα επίπεδα της μελατονίνης μειώνονται όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στο φως και αυξάνονται όταν εκτίθενται στο ελάχιστο φως. Η εν λόγω ορμόνη παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των κύκλων του ύπνου- αφύπνισης (γνωστός και ως κιρκάδιος ρυθμός). (Μελατονίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ορμόνη του ύπνου)

Τα συμπληρώματα μελατονίνης πωλούνται χωρίς συνταγή, σε δόσεις από 0,3 mg έως και 60 mg και σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθούν σε καταστάσεις όπως οι διαταραχές του ύπνου και το άγχος, πριν και μετά από μια επέμβαση, παρόλο που μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τα χρησιμοποιεί και για τη θεραπεία της χρόνιας αϋπνίας. (6 τρόποι να απαλλαγείτε από την καλοκαιρινή αϋπνία)

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, ωστόσο, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά ισχυρά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της μελατονίνης, για την αντιμετώπιση της χρόνιας αϋπνίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συστηθεί η χρήση της. Πολλοί άνθρωποι όμως, πιστεύουν ότι η μελατονίνη είναι ασφαλής διότι είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από το σώμα. Ωστόσο, αυτό δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. (5 βότανα που ανακουφίζουν από το άγχος και βοηθούν στον ύπνο)

Σύμφωνα με τον η Ruby Deubry, RPh, BCMTMS , εγγεγραμμένη φαρμακοποιό στο Persona Nutrition, η αντίληψη της μελατονίνης ως φυσική, δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, που ωθεί τους ανθρώπους να την χρησιμοποιούν λανθασμένα ως υπνωτικό χάπι. Στην πραγματικότητα όμως, η μελατονίνη δεν είναι ισχυρό υπνωτικό και μπορεί να βοηθήσει μόνο σε ορισμένες διαταραχές ύπνου.

Μάλιστα, παρόλο που η καθαρή μελατονίνη είναι φυσική ορμόνη, οι δόσεις που λαμβάνονται μέσω των συμπληρωμάτων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που παράγει το σώμα, την ίδια ώρα που ένα κακής ποιότητας προϊόν μελατονίνης, ενδέχεται να περιέχει ακαθαρσίες που δεν είναι καθόλου φυσικές και θεμιτές στο σώμα. (Ποια είναι τα πιο ισχυρά φαρμακευτικά βότανα της φύσης;)

Η μελατονίνη είναι ακίνδυνη;

Η μελατονίνη θεωρείται αρκετά ασφαλής για βραχυπρόθεσμη χρήση, αλλά δεν συνιστάται για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ή άτομα με άνοια.

Όσοι λαμβάνουν τακτικά μελατονίνη έχουν παρατηρήσει κάποιες ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η ζάλη, οι πονοκέφαλοι, η ναυτία και η υπνηλία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας για τη λήψη υψηλών δόσεων μελατονίνης, δεν είναι επαρκή και ως εκ τούτου χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Σε γενικές γραμμές οι παρενέργειες που μπορούν να προκύψουν από τις υψηλές δόσεις μελατονίνης είναι:

Ως εκ τούτου, η χρήση μελατονίνης, σύμφωνα με κλινικές μελέτες, θα πρέπει να περιορίζεται μόνο με σύσταση γιατρού σε βραχυπρόθεσμη βάση.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Experts: Don’t Mistake Melatonin for a ‘Natural’ Sleeping Pill https://www.verywellhealth.com/melatonin-overuse-5443080

Clinical Practice Guideline for the Pharmacologic Treatment of Chronic Insomnia in Adults: An American Academy of Sleep Medicine Clinical Practice Guideline https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.6470

Pediatric Melatonin Ingestions — United States, 2012–2021 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7122a1.htm

Trends in Use of Melatonin Supplements Among US Adults, 1999-2018 https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2788539