Διατροφή, Πρόληψη και θεραπεία

Μελέτη αποκαλύπτει τον λόγο που δεν πρέπει να τρώμε αργά δείπνο

Η κατανάλωση δείπνου αργά το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πιο ανθυγιεινές επιλογές τροφών και αύξηση του σωματικού βάρους, γεγονός το οποίο αυξάνει επίσης τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, η χρονική στιγμή κατανάλωσης φαγητού πριν τον ύπνο και τα επίπεδα της μελατονίνης υποστηρίζεται πως επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των ανθρώπων.

Μια κλινική μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Diabetes Care, εξέτασε τη σχέση μεταξύ των παραγόντων αυτών και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση δείπνου κοντά στην ώρα του ύπνου, όταν τα επίπεδα ενδογενούς μελατονίνης είναι υψηλά, σχετίζεται με τη μειωμένη έκκριση ινσουλίνης και μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, δύο πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πώς επηρεάζει η ώρα κατανάλωσης του δείπνου τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2;

Για τη διερεύνηση του εάν η κατανάλωση δείπνου αργά το βράδυ, όταν τα επίπεδα μελατονίνης είναι αυξημένα, διαταράσσει τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, διεξήχθη μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 845 ενήλικες από την Ισπανία, ηλικίας 18 έως 70 ετών, που δεν είχαν διαβήτη.

Ο μέσος όρος δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων ήταν 25,7 kg/m2 και το 18% αυτών ήταν παχύσαρκοι. Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι έτρωγαν δείπνο στις 21:38 και πήγαιναν για ύπνο στις 00:32.

Στα πλαίσια της μελέτης, διερευνήθηκε επίσης ο γενετικός κώδικας του κάθε συμμετέχοντα μέσα στο γονίδιο του υποδοχέα της μελατονίνης-1b (MTNR1B), για να διαπιστωθεί αν είναι φορείς μιας παραλλαγής, γνώστης ως αλληλόμορφο G, η οποία έχει συνδεθεί από προηγούμενες μελέτες με τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Από δείγματα αίματος, που λήφθηκαν από τους συμμετέχοντες, έγινε ανάλυση DNA, μέσω της οποίας διαπιστώθηκε πως το 50% αυτών είχαν το γονότυπο CC του γονιδίου MTNR1B, το 40% είχε το γονότυπο CG (φορείς) και το 10% το γονότυπο GG.

Στη συνέχεια, αφού προσαρμόστηκε ο χρόνος κατανάλωσης του δείπνου κάθε συμμετέχοντα σε νωρίς ή αργά το βράδυ, όλοι υποβλήθηκαν σε δοκιμή ανοχής στη γλυκόζη μετά τη χορήγηση ενός ροφήματος γλυκόζης και συγκρίθηκαν οι διαφορές στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε διάστημα 2 ωρών. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν επίσης μεταξύ των ατόμων που ήταν φορείς ή όχι της παραλλαγής του αλληλόμορφου G του MTNR1B.

Τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής:

  • Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, λίγο πριν τον ύπνο, διατάραξε την ικανότητα διαχείρισης των επιπέδων σακχάρου σε όλους τους συμμετέχοντες ανεξάρτητα με το εάν ήταν φορείς ή όχι του αλληλόμορφου G.
  • Οι φορείς της παραλλαγής του αλληλόμορφου G του MTNR1B παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση στην ανοχή στη γλυκόζη, σε σχέση με τους μη φορείς, όταν κατανάλωναν δείπνο αργά το βράδυ.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν πως η κατανάλωση βραδινού θα πρέπει να αποφεύγεται τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο, για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες.

Τι ρόλο παίζει η μελατονίνη στο μεταβολισμό της γλυκόζης;

Στα πλαίσια της παραπάνω μελέτης παρατηρήθηκε πως τα επίπεδα της μελατονίνης του ορού ήταν 3,5 φορές υψηλότερα μετά την κατανάλωση δείπνου αργά το βράδυ σε σύγκριση με την κατανάλωση αυτού νωρίτερα, ενώ τα επίπεδα της ινσουλίνης ήταν χαμηλότερα και αυτά του σακχάρου στο αίμα υψηλότερα.

Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως τα αυξημένα επίπεδα μελατονίνης, που σχετίζονται με την καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού το βράδυ, βλάπτουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μέσω ελλείμματος στην έκκριση ινσουλίνης.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Eating Dinner Late Ups Diabetes Risk; Melatonin Involved https://www.medscape.com/viewarticle/968075

Interplay of Dinner Timing and MTNR1B Type 2 Diabetes Risk Variant on Glucose Tolerance and Insulin Secretion: A Randomized Crossover Trial https://diabetesjournals.org/care/article-abstract/45/3/512/139258/Interplay-of-Dinner-Timing-and-MTNR1B-Type-2