Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Μελέτη COVID-19: Και οι εμβολιασμένοι διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης, αλλά όχι βαριάς νόσησης

Οι εμβολιασμένοι διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19;

Οι πλήρως εμβολιασμένοι εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης από την νόσο COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Imperial College London. Την ίδια στιγμή όμως, οι εμβολιασμένοι έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους.

Ο Paul Elliott, διευθυντής του προγράμματος έρευνας και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial, σε σχετική του δήλωση τόνισε ότι τα ευρήματα της μελέτης έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενα δεδομένα, τα οποία υποδηλώνουν ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου προσφέρουν ισχυρότερη ανοσία από ότι η ίδια η λοίμωξη.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη κίνδυνος μόλυνσης και στον εμβολιασμένο πληθυσμό, καθώς κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. «Έτσι, ακόμη και τώρα που τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν, πρέπει όλοι, εμβολιασμένοι και μη, να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να κρατούν αποστάσεις, ώστε τα ποσοστά λοιμώξεων να αρχίσουν να περιορίζονται», υπογράμμισε.

Πάντως, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι παρότι ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων μπορεί να μολυνθεί από τον κορωνοϊό, η νόσος είναι ήπια και οι ίδιοι δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό σε άλλους λόγω χαμηλότερου μικροβιακού φορτίου.

Τι διαπιστωσε η μελέτη;

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης προέρχονται από μια συνεχιζόμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία βασίστηκαν σε περισσότερα από 98.000 τεστ που ελήφθησαν από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διαπιστώθηκε ότι περίπου 1 στα 158 άτομα (0,63%), μολύνθηκαν με COVID-19. Οι αριθμοί αυτοί αναλογούν σε τέσσερις φορές μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων από τις αρχές του Ιουνίου. Μάλιστα, αυτά τα κρούσματα αποδίδονταν σε ποσοστό 100% στη μετάλλαξη δέλτα, συγκριτικά με τις αρχές Ιούνιου όπου η μετάλλαξη δέλτα κάλυπτε το 80%.

Σημειώνεται ότι οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι είχαν τριπλάσιο επιπολασμό COVID-19 από τους εμβολιασμένους. Το ποσοστό επιπολασμού ήταν 1,21% μεταξύ των μη εμβολιασμένων, σε σύγκριση με το 0,4% ανάμεσα στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Ωστόσο, και στις δύο ομάδες παρατηρήθηκε πενταπλάσια αύξηση σε σύγκριση με τις μολύνσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Ιουνίου.

Με βάση τα πιο πάνω ευρήματα, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα στην συγκεκριμένη μελέτη, είχαν 50% – 60% μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης, συγκριτικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Συμπερασματικά

Η μελέτη διαπιστωσε ότι οι λοιμώξεις στον εμβολιασμένο πληθυσμό είναι λιγότερες συγκριτικά με τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό, ωστόσο και τα εμβολιασμένα άτομα διατρέχουν κάποιο κίνδυνο. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία που έχουν τα μέτρα προστασίας, ειδικά τώρα που η μετάλλαξη δέλτα μολύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Those Vaccinated Still Face Risk of COVID-19 https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210805/study-says-those-vaccinated-still-face-risk-of-covid-19

Coronavirus infections three times lower in double vaccinated people - REACT https://www.imperial.ac.uk/news/227713/coronavirus-infections-three-times-lower-double/

REACT-1 round 13 final report: exponential growth, high prevalence of SARS-CoV-2 and vaccine effectiveness associated with Delta variant in England during May to July 2021 https://spiral.imperial.ac.uk/handle/10044/1/90800