Ψυχική υγεία

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Μια εβδομάδα αποχής μειώνει το άγχος

Τα άτομα που ασχολούνται συστηματικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνήθως αναφέρουν ότι νιώθουν περισσότερο άγχος και κατάθλιψη, όταν τα χρησιμοποιούν. Είναι πολύ εύκολο, ο καθένας από εμάς, να πέσει στην παγίδα να ελέγχει σχεδόν εμμονικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άσχημες ειδήσεις, την ίδια ώρα που οι αλγόριθμοι των μέσων προσφέρουν ακόμη περισσότερες τέτοιες ειδήσεις. (Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έφηβοι: Πώς να διδάξετε την υπεύθυνη χρήση)

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Bath, ένας καλός τρόπος να ξεφύγετε από την κακή διάθεση και να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία, είναι ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια μόνο εβδομάδα αποχής από ιστότοπους, όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram, θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματά σας και γενικά να βελτιώσει την αίσθηση της ευεξίας σας. (Η κατάθλιψη γερνά πιο γρήγορα τον εγκέφαλο)

Τα διαλείμματα από τα social media βελτιώνουν την ψυχική υγεία;

Προκειμένου να μελετήσουν την επίδραση των διαλειμμάτων από τα social media στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, ο Δρ. Jeff Lambert και η ερευνητική του ομάδα, χώρισαν 154 άτομα (18-72 ετών) που χρησιμοποιούσαν καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να μείνει μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια εβδομάδα, ενώ η δεύτερη να συνεχίσει κανονικά τη χρήση τους. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για την κατάθλιψη, το άγχος και την ευημερία τους. (Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Αρρωσταίνουν ψυχικά τον άνθρωπο;)

Πριν από το διάλειμμα και την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ασχολούνταν κατά μέσο όρο περίπου οκτώ ώρες την εβδομάδα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωναν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον χρόνο που αφιέρωναν οι συμμετέχοντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι πράγματι έκαναν διάλειμμα. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι έκαναν διάλειμμα αφιέρωναν κατά μέσω όρο 21 λεπτά την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η ομάδα ελέγχουν αφιέρωνε κατά μέσο όρο 7 ώρες.

Μετά από μία εβδομάδα, τα άτομα που έκαναν διάλειμμα είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. (Γιατί οι άνθρωποι βιώνουν κοινωνικό άγχος βγαίνοντας από την πανδημία;)

Η Δρ. Tonya Cross Hansel, Διευθύντρια Προγράμματος DSW, στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Tulane, τόνισε ότι τα πιο πάνω ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο πλαίσιο της πανδημίας. Από τη μια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέραν έναν τρόπο στους ανθρώπους να παραμείνουν συνδεδεμένοι μεταξύ τους, αλλά, από την άλλη, η συνεχής περιήγηση σε άσχημες ειδήσεις και η σύγκριση των ζωών των ανθρώπων σε ένα «ψεύτικο» κόσμο, αύξησε το άγχος και την κατάθλιψη, κυρίως σε όσους είχαν ήδη υπάρχοντα θέματα ψυχικής φύσεως. (Άγχος πανδημίας: Δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Πώς θα κάνετε ένα επιτυχημένο διάλειμμα από τα social media;

Αν μετά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης νιώθετε άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης, αντί για ειρήνη, ελπίδα, χαρά και ηρεμία, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε τον χρόνο σας σε άλλες πιο ευεργετικές δραστηριότητες για την ψυχική σας υγεία:

  • Βρείτε ένα νέο χόμπι που σας κάνει να νιώθετε ευεξία
  • Ασχοληθείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας
  • Βγείτε για βόλτα, καφέ ή πεζοπορία
  • Ασχοληθείτε με την γυμναστική
  • Βρείτε εναλλακτικούς τρόπους ενημέρωσης

Μερικές φορές, για να διαπιστώσετε το πώς επηρεάζεστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρειάζεται η πλήρης απομάκρυνση σας από αυτά. (Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Πώς επηρεάζουν την «ικανοποίηση από τη ζωή» των εφήβων;)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Ditching Social Media for Just 1 Week Can Boost Your Mental Health https://www.healthline.com/health-news/ditching-social-media-for-just-1-week-can-boost-your-mental-health#Social-media-breaks-improve-mental-health

Taking a One-Week Break from Social Media Improves Well-Being, Depression, and Anxiety: A Randomized Controlled Trial https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/cyber.2021.0324

How Do Social Media Algorithms Work? https://digitalmarketinginstitute.com/blog/how-do-social-media-algorithms-work

The Dark at the End of the Tunnel: Doomscrolling on Social Media Newsfeeds https://tmb.apaopen.org/pub/nn9uaqsz/release/1?readingCollection=b3f70ac4