Ψυχική υγεία

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Πώς επηρεάζουν την «ικανοποίηση από τη ζωή» των εφήβων;

Ο κίνδυνος ψυχολογικής βλάβης στους εφήβους, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολύ μεγαλύτερος σε ορισμένες ηλικίες και διαφορετικός για τα κορίτσια και τα αγόρια, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Nature Communications. (Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έφηβοι: Πώς να διδάξετε την υπεύθυνη χρήση)

Πώς επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ικανοποίηση που νιώθουν από τη ζωή τους οι έφηβοι;

Οι ερευνητές, για να κατανοήσουν το πώς η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζει την ικανοποίηση που έχουν από τη ζωή τους άτομα 10 έως 21 ετών, ανέλυσαν μακροπρόθεσμα δεδομένα από 17.400 νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα μελέτη ανακάλυψε τις βασικές περιόδους κατά τις οποίες η έντονη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί σε χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι για τα κορίτσια αυτή η περίοδος κυμαίνεται από 11 έως 13 ετών, ενώ για τα αγόρια κυμαίνεται από 14 έως 15 ετών. (Βρες το νόημα της ζωής σου και εξασφάλισε την ευτυχία σου)

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Amy Orben της Μονάδας Γνωστικών και Επιστημών του Εγκεφάλου MRC στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, οι διαφορές μεταξύ των φύλων υποδηλώνουν ότι η ευαισθησία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδεχομένως να συνδέεται με τις αναπτυξιακές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν στη δομή του εγκεφάλου κατά την εφηβεία, οι οποίες εμφανίζονται αργότερα στα αγόρια, συγκριτικά με τα κορίτσια. (Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Αρρωσταίνουν ψυχικά τον άνθρωπο;)

Στη μελέτη, διαπιστώθηκε επίσης ότι η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ηλικία 19 ετών, οδηγούσε σε χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή ένα χρόνο αργότερα, τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια. Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στις σημαντικές αλλαγές που βιώνουν οι νέοι σε αυτή την ηλικία, όπως η μετακόμιση ή η έναρξη της εργασίας, οι οποίες τους καθιστούν πιο ευάλωτους. Σε άλλες ηλικίες, η σχέση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ικανοποίησης από τη ζωή δεν ήταν στατιστικά σημαντική. (Εφηβεία: Πώς ωριμάζει ο εγκέφαλος και μεταβαίνει από την παιδική στην ενήλικη ζωή;)

Σύμφωνα με τον Orben, η σύνδεση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής ευεξίας είναι σαφώς πολύ περίπλοκη, νοουμένου ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα (όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η εφηβεία) και στις κοινωνικές συνθήκες, καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής τους. (Αυτές οι 8 συνήθειες εγγυόνται καλύτερη ψυχική υγεία!)

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Sarah-Jayne Blakemore, καθηγήτρια ψυχολογίας και γνωστικής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, από την πλευρά της, εξήγησε ότι δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν με ακρίβεια οι διαδικασίες που αποτελούν τη βάση αυτής της ευπάθειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή οι ψυχικές, βιολογικές και κοινωνικές αλλαγές της εφηβείας είναι αλληλένδετες. «Για παράδειγμα”, είπε, “δεν είναι ακόμη σαφές τι μπορεί να οφείλεται σε αναπτυξιακές αλλαγές, στις ορμόνες ή στον εγκέφαλο και τι μπορεί να οφείλεται στον τρόπο που ένα άτομο αλληλοεπιδρά με τους συνομήλικους του». (Από Κορίτσι σε γυναίκα: Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στην εφηβεία;)

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τους New York Times, το ζήτημα ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και του αντίκτυπου που έχουν στην ικανοποίηση των νέων από τη ζωή τους είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς, νοουμένου  ότι 9 στους 10 εφήβους έχουν στην κατοχή τους smartphone και οι έρευνες δείχνουν ότι περνούν πολλές ώρες της ημέρας τους χρησιμοποιώντας τα για να επικοινωνούν μέσω των social media με τους φίλους τους, να παίζουν παιχνίδια και να παρακολουθούν βίντεο.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved