Ύπνος

Μεσημεριανός ύπνος στα παιδιά: Πότε τον σταματούν;

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας πρέπει να σταματήσει να κοιμάται το μεσημέρι;

Ο ύπνος μικρής διάρκειας είναι κάτι θαυμάσιο τόσο για τον εξουθενωμένο γονέα όσο και για το εξαντλημένο παιδί. Το μικρό σας έχει την ευκαιρία να πατήσει παύση στην ένταση και την δραστηριότητα όλης της μέρας και εσείς έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να έχετε λίγο χρόνο μόνοι σας. Είναι ένα κέρδος για όλους. Αλλά δυστυχώς, έρχεται μια στιγμή σε κάθε ταξίδι της γονεϊκότητας που το παιδί σας τελειώνει με αυτού του είδους τους ύπνους και το να το πιέσετε να κοιμηθεί για μεσημέρι δεν πρόκειται να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Ναι, υπάρχουν μερικά σημάδια που μαρτυρούν ότι το νήπιό σας πρέπει να σταματήσει να κοιμάται και είναι σημαντικό να τα προσέχετε.

Γνωρίζουμε ότι είναι δελεαστικό να συνεχίσετε να προσπαθείτε να τους επιβάλλετε τον μεσημεριανό, αλλά το να προσπαθείτε να αναγκάσετε ένα νήπιο να πάρει έναν μικρής διάρκειας ύπνο όταν δεν θέλει, θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά δάκρυα, ξεσπάσματα και δυστυχία. Είναι καλύτερο και για τους δυο σας να αφήσετε τον ύπνο μικρής διάρκειας.

Αν εξακολουθείτε να χρειάζεστε ένα διάλειμμα και νιώθετε ότι το παιδί εξακολουθεί να χρειάζεται τουλάχιστον λίγη ξεκούραση, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τον μεσημεριανό ύπνο με χρόνο ηρεμίας. Τα νήπια μπορούν αντ’ αυτού να ενημερώνονται να περάσουν μια ώρα περίπου στο δωμάτιό τους κάνοντας ήσυχες δραστηριότητες, όπως το διάβασμα βιβλίων ή το παιχνίδι με λούτρινα. Αυτό το διάλειμμα όχι μόνο βοηθάει όλη την οικογένεια, αλλά θα του δώσει και χρόνο να κοιμηθεί αν είναι ιδιαίτερα κουρασμένο τη συγκεκριμένη ημέρα ή αν δυσκολεύτηκε να κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ.

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας πρέπει να σταματήσει να κοιμάται το μεσημέρι;

  1. Το νήπιό σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί το μεσημέρι

Το πιο προφανές σημάδι ότι το νήπιό σας είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τον μικρής διάρκειας ύπνο είναι ότι δυσκολεύεται πολύ να πέσει για ύπνο. Τώρα, αυτό στην πραγματικότητα μπορεί να μην είναι τόσο προφανές για κάθε παιδί: σε μερικά παιδιά απλά δεν τους αρέσει ο μεσημεριανός ύπνος, ακόμα κι αν τον χρειάζονται και πάντα δυσκολεύουν τους γονείς.

Συνήθως δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και συμβαίνει σε μια περίοδο αρκετών εβδομάδων. Θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι το παιδί σας θα δυσκολεύεται να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και θα κοιμάται κάποιες ημέρες και άλλες όχι.

Μην περιμένετε επίσης να αλλάξουν τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες μέρες που το παιδί σας δεν θέλει να κοιμηθεί και άλλες που φαίνεται ότι θέλει. Μόλις τα παιδιά αρχίσουν να περνούν αυτή την περίοδο όπου δεν είναι αρκετά κουρασμένα για να κοιμηθούν νωρίτερα, μπορεί να θέλουν να κοιμηθούν γύρω στις 4:00 ή 5:00 μ.μ. επειδή θα αρχίσουν να νιώθουν ατονία. Πρέπει να αντισταθείτε σε αυτό, καθώς ένας ύπνος αργά θα δυσκολέψει το παιδί σας να κοιμηθεί την ώρα του ύπνου. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να βγείτε έξω κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ή να παίξετε ένα παιχνίδι για να τα κρατήσετε απασχολημένα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, να είστε προετοιμασμένοι να μεταφέρετε το δείπνο και την ώρα του ύπνου μια ώρα νωρίτερα.

  1. Το νήπιό σας δεν κοιμάται τη συνηθισμένη ώρα του ύπνου του

Εντάξει, ας πούμε ότι το παιδί σας πέφτει για ύπνο τη συνηθισμένη ώρα χωρίς πρόβλημα, αλλά έχετε παρατηρήσει κάτι περίεργο: δεν φαίνεται να θέλει να κοιμηθεί τη συνηθισμένη ώρα του ύπνου του. Η άρνηση να πέσει για ύπνο την ώρα του ύπνου του είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αφήσει τον μεσημεριανό ύπνο.

Ο ύπνος ελέγχεται από δύο υπερκείμενες διαδικασίες: τον κιρκάδιο ρυθμό μας (το εσωτερικό 24ωρο ρολόι μας) και την κίνηση πίεσης του ύπνου. Αυτή η τελευταία ορμή για ύπνο ξεκινάει χαμηλά το πρωί και αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε όταν φτάνουμε στο βράδυ, η πίεση του ύπνου μας να είναι τόσο υψηλή, ώστε να μπορούμε να αποκοιμηθούμε εύκολα και να την αποπληρώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Καθώς χτίζουμε την πίεση του ύπνου, κάθε ποσό που εξοφλούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας (με έναν ύπνο μικρής διάρκειας, για παράδειγμα) θα παρατείνει το πόσο επιπλέον χρόνο χρειαζόμαστε για να επανέλθουμε σε αυτή την “πίεση” όπου είμαστε σε θέση να κοιμηθούμε εύκολα.

  1. Το νήπιό σας είναι πολύ ευερέθιστο

Τα παιδιά που δεν θέλουν να κοιμηθούν, θα είναι αρκετά ενοχλημένα με το να αναγκαστούν να κοιμηθούν. Σκεφτείτε το ως εξής: παίζουν, διασκεδάζουν… και ξαφνικά τα βάζετε στο κρεβάτι τους, σβήνετε τα φώτα και τους λέτε ότι πρέπει να κοιμηθούν.

Αν συμβεί αυτό, προφανώς θα γίνουν πιο κυκλοθυμικά και ευερέθιστα, γιατί είναι παιδιά και έτσι αντιδρούν σε πράγματα που δεν τους αρέσουν. Το παιδί που παραμένει χαρούμενο και συγκροτημένο χωρίς τον μεσημεριανό ύπνο μπορεί να είναι υποψήφιο για να προσπαθήσετε να παραλείψετε αυτό τον ύπνο μικρής διάρκειας.

  1. Αν το παιδί σας είναι περίπου 5 ετών, μπορεί πιθανότατα να παραλείψει έναν μεσημεριανό ύπνο

Δεν υπάρχει ακριβής ηλικία στην οποία το νήπιό σας θα σταματήσει να κοιμάται: είναι γενικά μεταξύ 3 και 5 ετών, αλλά για ορισμένα παιδιά, θα μπορούσε να είναι μόλις 2 ετών (ειδικά αν έχουν μεγαλύτερα αδέλφια που τρέχουν γύρω τους και δεν κοιμούνται). Παρόλα αυτά, αν το παιδί σας εξακολουθεί να κοιμάται μέχρι την ηλικία των 5 ετών και έχετε παρατηρήσει διαφορά στη συμπεριφορά του, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι έτοιμο να σταματήσει τους μεσημεριανούς ύπνους.

Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τον παιδικό ύπνο που διατυπώνονται από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου συνιστούν συνολικούς χρόνους ύπνου ομαδοποιημένους ανά ηλικία. Μέχρι ένα παιδί να γίνει 5 ετών, ο συνολικός χρόνος ύπνου που συνιστάται περιλαμβάνει έναν ημερήσιο ύπνο. Μετά από αυτή την ηλικία, ο συνολικός χρόνος ύπνου θεωρείται ότι είναι αποκλειστικά νυχτερινός.

Στην πραγματικότητα, οι μεσημεριανοί ύπνοι μετά την ηλικία των 5 ετών (αν το παιδί φαίνεται ότι τους χρειάζεται πραγματικά) θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικοί κακής ποιότητας ύπνου τη νύχτα. Μετά την ηλικία των 5 ετών, θέλετε να κοιμούνται ολόκληρη τη νύχτα, οπότε αν χρειάζονται ύπνο, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει με τον νυχτερινό ύπνο.

  1. Το νήπιό σας δεν φαίνεται καθόλου κουρασμένο την ώρα του μεσημεριανού ύπνου

Όταν το παιδί σας είναι έτοιμο να απαλλαγεί από τον μεσημεριανό ύπνο, θα παρατηρήσετε ότι όχι μόνο αρνείται τον μεσημεριανό ύπνο, αλλά δεν φαίνεται καθόλου κουρασμένο. Το νήπιο που δυνητικά έχει τελειώσει με τον μεσημεριανό ύπνο θα βρίσκεται στη βασική του γραμμή γύρω από την ώρα που συνήθως πλησιάζει ο μεσημεριανός ύπνος. Δεν θα ‘ανεβάζει στροφές’ ούτε θα έχει ξεσπάσματα. Θα παίζει, θα τρώει, θα μαθαίνει κ.λπ. και δεν θα είναι διαφορετικό από ό,τι είναι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.

Αν παρατηρήσετε ότι συμβαίνει αυτό, δοκιμάστε να παραλείψετε τον ύπνο μικρής διάρκειας. Αν το παιδί σας φαίνεται χαρούμενο και εντελώς καλά χωρίς αυτόν, πιθανότατα δεν χρειάζεται πια τον μεσημεριανό ύπνο. Η παρατήρηση αυτών των ενδείξεων και η καλλιέργεια προσεγγίσεων χωρίς άγχος γύρω από τις ευκαιρίες ύπνου είναι ζωτικής σημασίας- επιτρέπει στα παιδιά να έχουν θετικούς συνειρμούς με τον ύπνο που θα τα συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή τους.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

3 Signs Your Toddler Is Ready To Stop Napping and How To Transition to Rest Time https://www.babysleepsite.com/toddlers/toddler-done-napping-3-signs/

When Do Toddlers Stop Napping? https://www.healthline.com/health/childrens-health/when-do-toddlers-stop-napping

Acute sleep restriction effects on emotion responses in 30- to 36-month-old children https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21988087/

Is napping necessary? https://www.stlouischildrens.org/health-resources/pulse/napping-necessary

How Long Should a Toddler Nap? https://thesleepdoctor.com/children/how-long-should-toddler-nap/

When Do Kids Stop Napping? https://thesleepdoctor.com/children/when-do-kids-stop-napping/