Διατροφή

Μεσογειακή διατροφή: Αποτρέψτε την καρδιακή προσβολή ακολουθώντας την

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, τρισεκατομμύρια μικρόβια του εντέρου, συμβιώνουν στο παχύ μας έντερο. Τα μικρόβια αυτά, αναλαμβάνουν πολύπλοκες εργασίες που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του σώματος. Η επιστήμη, γνωρίζει πλέον, πως όλα αυτά τα βακτήρια που ζουν στο έντερο, προάγουν την υγεία και μάλιστα πρόσφατες ανακαλύψεις  έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να αποτελούν και το κλειδί για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου, τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περίπου 610.000 άτομα να πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω καρδιάς. Μία από τις πιο κοινές αιτίες των καρδιακών παθήσεων είναι η αθηροσκλήρωση, κατά την οποία οι αρτηρίες σκληραίνουν από την συσσώρευση πλάκας. Οι αρτηρίες μεταφέρουν πλούσιο σε οξυγόνο αίμα σε όλα τα όργανα του σώματος και κυρίως στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Με την πάροδο του χρόνου οι σχηματισμοί πλάκας, προκαλούν στένωση ή απόφραξη αυτών των ζωτικών αγγείων, γεγονός που στη συνέχεια οδηγεί σε καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να αποτρέψει την καρδιακή προσβολή;

Όπως γνωρίζουμε, οι διατροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και χοληστερίνη, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως η μεσογειακή διατροφή,  παρά το γεγονός ότι περιέχει ζωικά λίπη και ελαιόλαδο, προάγει την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή, δίνει έμφαση στο ελαιόλαδο, επιτρέπει την με μέτρο κατανάλωση κόκκινου κρασιού και ενθαρρύνει υγιεινές επιλογές φαγητού, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και φρέσκο ​​ψάρι με βότανα και μπαχαρικά.

Πρόσφατα, οι γιατροί εντόπισαν, ότι ουσίες που βρίσκονται στην μεσογειακή διατροφή, όχι μόνο βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, αλλά έχουν τη δυνατότητα, μια μέρα να αποτελέσουν την πραγματική θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, στοχεύοντας στα μικρόβια του εντέρου, χωρίς τη χρήση τυπικών φαρμάκων που επηρεάζουν το σώμα στην ολότητά του.

Πριν από λίγα χρόνια, μια ερευνητική ομάδα της Cleveland Clinic, ανακάλυψε ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε ζωικά λίπη, όπως αυγά, κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά, ενεργοποιούν μια μεταβολική οδό κατά τη διάρκεια της πέψης, που συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Αυτά τα λιπαρά τρόφιμα, όταν καταναλώνονται παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα μερικών θρεπτικών συστατικών, όπως χολίνη, λεκιθίνη και καρνιτίνη. Τα βακτήρια του εντέρου μετατρέπουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε μια ουσία γνωστή ως τριμεθυλαμίνη (ή TMA). Κατά τον μεταβολισμό, η τριμεθυλαμίνη μετατρέπεται από ένα ένζυμο ξενιστή σε τριμεθυλαμίνη Ν-οξείδιο ή TMAO, ένα υποπροϊόν, που θα ήμασταν καλύτερα χωρίς αυτό. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα αυξημένα επίπεδα τριμεθυλαμίνης Ν-οξειδίου στο αίμα, σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση σε ποντίκια και με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου στους ανθρώπους.

Με απλά λόγια, τα βακτήρια του εντέρου μετατρέπουν την τροφή που τρώμε σε μια ουσία που ενεργοποιεί μια μεταβολική οδό που σχετίζεται με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Οι γιατροί, έχουν ήδη μελετήσει διάφορους τρόπους για να μπλοκάρουν τα ένζυμα ξενιστή που μετατρέπουν την τριμεθυλαμίνη σε τριμεθυλαμίνης Ν-οξειδίου, χωρίς ωστόσο να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Αυτή η ίδια ομάδα γιατρών της Cleveland Clinic, στο τεύχος Δεκεμβρίου 2015 του επιστημονικού περιοδικού Cell, ανέφερε ότι κάποια συστατικά που περιέχει η μεσογειακή διατροφή, αποκλείουν με επιτυχία τα ένζυμα ξενιστών που οδηγούν στον σχηματισμό τριμεθυλαμίνης Ν-οξειδίου. Αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική, καθώς δίνει μια ακτίδα ελπίδας για την πρόληψη και ενδεχομένως τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μια ένωση, που ονομάζεται DMB – ή 3, 3-διμεθυλ-1-βουτανόλη, η οποία βρίσκεται φυσικά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το κόκκινο κρασί, αναστέλλει αποτελεσματικά την παραγωγή τριμεθυλαμίνης Ν-οξειδίου στο έντερο. Στις μελέτες τους οι ερευνητές, έδωσαν σε ποντίκια με γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, να καταναλώσουν μια διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη που περιέχουν την ένωση DMB και διαπίστωσαν ότι το επίπεδο της τριμεθυλαμίνης Ν-οξειδίου μειώθηκε, καθώς και ο σχηματισμός πλακών στις αρτηρίες τους. Αυτή η ανακάλυψη σημαίνει ότι η μεταβολική οδός που ενεργοποιείται από τα βακτήρια του εντέρου, θα μπορούσε να αποκλειστεί με μια ένωση που βρίσκεται στη μεσογειακή διατροφή, η οποία στοχεύει τα βακτήρια του εντέρου.

Στην περίπτωση που αυτές οι μελέτες επαληθευτούν στους ανθρώπους, τότε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες θεραπείες που θα στοχεύουν τα βακτήρια του εντέρου, για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Πώς να ξεκινήσετε να ακολουθείτε τη Μεσογειακή διατροφή;

Μέχρι να αξιοποιηθεί αυτή η σπουδαία ανακάλυψη και να εξελιχθεί σε κάποιο είδος αποτελεσματικής θεραπείας, ακολουθούν μερικές συμβουλές για όσους θέλουν να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή.

  • Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά
  • Καταναλώστε ζυμαρικά ολικής αλέσεως, δημητριακά, ρύζι και ψωμί
  • Περιορίστε το κόκκινο κρέας σε λίγες φορές το μήνα
  • Καταναλώστε ψητά ψάρια, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
  • Αντικαταστήστε το βούτυρο με εξαιρετικά παρθένο ή παρθένο ελαιόλαδο
  • Χρησιμοποιείστε βότανα και μπαχαρικά σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο για να προσθέσετε γεύση σε φρούτα, λαχανικά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Σνακ που περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, κάσιους ή φιστίκια.
  • Καταναλώστε μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού (1 ποτό για τις γυναίκες και 2 ποτά για τους άνδρες)


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Gut Bacteria and Heart Disease Treatment https://www.verywellhealth.com/how-your-gut-bacteria-could-treat-heart-disease-3898447

Medline ® Abstract for Reference 74 of 'Healthy diet in adults' https://www.uptodate.com/contents/healthy-diet-in-adults/abstract/74

Gut flora metabolism of phosphatidylcholine promotes cardiovascular disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3086762/

An Overview of Atherosclerosis https://www.verywellhealth.com/what-is-atherosclerosis-1745908

Types and Functions of Digestive Enzymes https://www.verywellhealth.com/what-are-digestive-enzymes-1945036