Διατροφή

Μεσογειακή διατροφή: Πώς άλλαξε στο πέρασμα των αιώνων;

Ο Βεζούβιος είναι βουνό – ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας, το οποίο μέχρι το 79 μ.Χ. θεωρείτο ένα απλό βουνό που ήταν σκεπασμένο με ωραίους αγρούς, εκτός από την κορυφή του, που ήταν επίπεδη και μαύρη. Η πρώτη έκρηξη του Βεζούβιου κατά τους ιστορικούς χρόνους, η οποία κατέστρεψε ολοκληρωτικά και εξαφάνισε μέσα στη λάβα τρεις μεγάλες πόλεις, την Πομπηία, το Ηράκλειο και τις Σταβίες, έγινε το 79 μ.Χ.

Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, ορισμένοι κάτοικοι της Πομπηίας, αναζήτησαν καταφύγιο σε πέτρινους βράχους στις κοντινές παραλίες, αλλά οι ροές της λάβας τους σκότωσαν. Τα οστά τους ωστόσο, παρέμειναν ανόθευτα και μπορέσαν να δώσουν στους ερευνητές πληροφορίες για το πώς ζούσαν και τι έτρωγαν αυτοί οι άνθρωποι. Οι πληροφορίες αυτές οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή που ακολουθούσαν οι άνθρωποι της τότε εποχής, δεν ήταν η ίδια με αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.

Πώς άλλαξε η μεσογειακή διατροφή με την πάροδο των χρόνων;

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science Advances, οι ερευνητές αναλύοντας τις πρωτεΐνες των οστών 17 θυμάτων της έκρηξης, προσπάθησαν να προσδιορίσουν τις διατροφικές πηγές των κάτοικων της Πομπηίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «είμαστε αυτό που τρώμε και το σώμα μας δημιουργεί νέο υλικό στα οστά μας, χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη που καταναλώνουμε. Τα οστά μας βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση διάσπασης και συσσώρευσης και οι πρωτεΐνες που περιέχουν αντικατοπτρίζουν τον τρόπο διατροφής μας». Ως εκ τούτου, οι ερευνητές χρησιμοποιώντας τις πρωτεΐνες που περιείχαν τα οστά αυτών των ανθρώπων, τις συνέκριναν με τις πρωτεΐνες των οστών των ψαριών, των ζώων και των φυτικών τροφίμων της ίδιας εποχής, για να μπορέσουν να καθορίσουν το τι περιελάμβανε το διατροφικό μενού των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η διατροφή τους ήταν μεσογειακή και συγκεκριμένα οι άνδρες έτρωγαν περισσότερα ψάρια και οι γυναίκες περισσότερα ζωικά προϊόντα. Και τα δύο φύλα έτρωγαν αρκετά, αλλά όχι πολλά, φρούτα, λαχανικά και σπόρους. Την τότε εποχή, τα ψάρια ήταν δυσεύρετα και επομένως πιο ακριβά, οπότε το γεγονός ότι βρέθηκαν οι πρωτεΐνες τους κατά πλειοψηφία σε οστά ανδρών, αντικατοπτρίζει την υψηλότερη κοινωνική θέση των ανδρών εκείνη την εποχή και το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Τα πιο πάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται η πιο υγιεινή διατροφή για τον άνθρωπο, έχει αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία 2.000 χρόνια, καθώς οι άνθρωποι της τότε εποχής έτρωγαν πολύ περισσότερα ψάρια και ζωικά προϊόντα, παρά φρούτα, λαχανικά και σπόρους.

«Η προσέγγιση που ακολούθησε η  συγκεκριμένη μελέτη θα ανοίξει τον δρόμο για την εξερεύνηση και άλλων διατροφικών μοντέλων, ώστε να διαπιστωθεί το από πού ξεκίνησαν και το αν οι σημερινές τους εκδόσεις επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία», υπογράμμισαν καταληκτικά οι συγγραφείς της μελέτης.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The Mediterranean Diet Isn’t What It Used to Be https://www.webmd.com/diet/news/20211004/mediterranean-diet-isnt-what-it-used-to-be

High-resolution dietary reconstruction of victims of the 79 CE Vesuvius eruption at Herculaneum by compound-specific isotope analysis https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abg5791

12 Reasons to Love the Mediterranean Diet https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-12-reasons-to-love-the-mediterranean-diet