Πρόληψη και θεραπεία

Μεσογειακή διατροφή: Βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία;

Μια νέα μελέτη διαπιστωσε ότι οι μεσήλικες άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση και στυτική δυσλειτουργία, που ακολουθούν ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, καλύτερη ικανότητα άσκησης και καλύτερη στυτική λειτουργία.

Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία;

Στην μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) 2021, με επικεφαλής τον Δρ. Αθανάσιο Αγγελή, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχαν 250 άνδρες.

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο και φτωχή σε γαλακτοκομικά και κόκκινο κρέας, έχει συνδεθεί από τα ευρήματα της μελέτης με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, καλύτερη ικανότητα άσκησης, βελτιωμένη στυτική λειτουργία και καλύτερη ροή αίματος στην καρδιά.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Αγγελής, το συγκεκριμένο διαιτητικό πρότυπο μπορεί να βελτιώσει την φυσική κατάσταση και τη στυτική απόδοση, ενισχύοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και περιορίζοντας τη μείωση της τεστοστερόνης που παρατηρείται φυσικά στους μεσήλικες άνδρες.

«Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση πολλών παραμέτρων που αφορούν την υγεία των αγγείων και τη ποιότητα ζωής των ανδρών με υπέρταση και στυτική δυσλειτουργία», υπογράμμισε ο Δρ. Αγγελής, προτείνοντας τη μεσογειακή διατροφή ως μια βασική παράμετρο θεραπείας της υπέρτασης και της στυτικής δυσλειτουργίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ανάλογα με την σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να προταθεί  και κάποια φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, πέραν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής».

Ο Joseph Whittaker, κλινικός διατροφολόγος από το Πανεπιστήμιο του Worcester στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε ότι η παρούσα μελέτη προστίθενται και ενισχύει τα ήδη αυξημένα υπάρχοντα ερευνητικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από τη στυτική δυσλειτουργία. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτός ο τύπος διατροφής, βελτιώνει και την καρδιαγγειακή υγεία, οπότε θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της θεραπείας τριών παθολογικών καταστάσεων που συνήθως συνυπάρχουν, της χαμηλής τεστοστερόνης, της στυτικής δυσλειτουργίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισαν οι επιστήμονες ομόφωνα, συνήθως οι άνδρες που ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής έχουν και άλλες υγιεινές συνήθειες, οπότε δεν είναι σαφές αν τα πιο πάνω αποτελέσματα οφείλονται σε ένα συνδυασμό υγιεινών συνηθειών ή αποκλειστικά στη μεσογειακή διατροφή. Ως εκ τούτου απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved