Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Μεταγευματικός Πόνος: Τι τον προκαλεί

© Piyapong Thongcharoen | Dreamstime Stock Photos
© Piyapong Thongcharoen | Dreamstime Stock Photos

Στο σώμα μας συμβαίνουν διάφορες αλλαγές μετά την κατανάλωση του φαγητού. Ο μεταγευματικός πόνος ορίζεται ως ο πόνος που παρουσιάζεται ως ένα σύμπτωμα μιας ποικιλίας πεπτικών διαταραχών.

Μην ξεχνάτε πως είναι σημαντικό για κάθε ασυνήθιστο ή επίμονο σύμπτωμα που αισθάνεστε ότι πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον γιατρό σας. Ένας έντονος πόνος μπορεί να χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Οι πιο συχνές αιτίες μεταγευματικού πόνου είναι οι εξής:

Δυσπεψία

Ο πόνος στο μεσαίο τμήμα της άνω κοιλίας (μεταξύ ομφαλού και ξιφοειδούς απόφυσης), που εμφανίζεται μετά τη λήψη φαγητού, μπορεί να προκληθεί από δυσπεψία. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται και από αίσθηση καψίματος. Άλλα κοινά συνοδά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι το φούσκωμα, καούρα και γρήγορο κορεσμό.

Η δυσπεψία είναι διαφορετική από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει καούρα και φλεγμονή στον οισοφάγο, εξαιτίας της παρουσίας όξινου γαστρικού υγρού.

Πεπτικό έλκος

Τα πεπτικά έλκη, είναι πληγές που εμφανίζονται στην επιφάνεια του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, και μπορεί να είναι υπεύθυνα για το σύμπτωμα του πόνου μετά το φαγητό, ιδιαίτερα εάν το έλκος είναι στο στομάχι (γαστρικό έλκος). Μια πολύ συνηθισμένη αιτία γαστρικού έλκους είναι η προσβολή του στομάχου από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τα έλκη μπορούν να θεραπευτούν με θεραπεία με αντιόξινα και συνδυασμό αντιβιοτικών κατά του βακτηριδίου, αν το έλκος προκαλείται από αυτό.

Παγκρεατίτιδα

Η παγκρεατίτιδα είναι μια φλεγμονή του παγκρέατος, που μπορεί να προκαλέσει το σύμπτωμα του πόνου μετά το φαγητό, τόσο στη χρόνια όσο και στην οξεία μορφή της. Ο πόνος από την παγκρεατίτιδα εντοπίζεται στην άνω κοιλία και μπορεί να αντανακλάται και στην πλάτη σας. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι η ναυτία και ο εμετός.

Χολολιθίαση

Μπορεί να εμφανιστεί πόνος μετά το φαγητό, ιδιαίτερα εάν το γεύμα ήταν μεγάλο ή / και ήταν πλούσιο σε λιπαρά. Εμφανίζεται συνήθως στη μέση ή στη δεξιά πλευρά της άνω κοιλίας. Ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί πίσω από το στέρνο σας ή στην ωμοπλάτη. Άλλα συμπτώματα χολολιθίασης περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια κατάσταση, δύσκολη για την υγεία, στην οποία οι άνθρωποι εμφανίζουν χρόνιο κοιλιακό άλγος. Εξ ορισμού, αυτός ο πόνος συνδέεται με τις κινήσεις του εντέρου. Ωστόσο, με την κατανάλωση των τροφών μπορεί να προκληθούν υπερβολικά έντονες εντερικές συσπάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλιακό πόνο. Ο πόνος από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να εμφανιστεί στο άνω, μεσαίο και κάτω μέρος της κοιλιάς, αλλά μπορεί επίσης να ακτινοβολεί προς τα άνω μέρη του κορμού.

Λιγότερο κοινές αιτίες του μεταγευματικού πόνου

Οι ακόλουθες συνθήκες υγείας μπορεί επίσης να εμφανιστούν με το σύμπτωμα του πόνου μετά από το φαγητό:

  • Αεροφαγία: Κατάποση αέρα οδηγεί σε χρόνιο ρέψιμο.
  • Εντερική στηθάγχη (μεσεντερική ισχαιμία): Πρόβλημα παροχής αίματος στο λεπτό έντερο.
  • Καρκίνος του στομάχου ή του οισοφάγου

Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό;

Ο πόνος αποτελεί ένδειξη βλάβης για τον οργανισμό σας και είναι ευεργετικός, διότι σας προειδοποιεί ότι κάτι κακό συμβαίνει και χρήζει εξέτασης, διάγνωσης, πιθανώς και θεραπείας. Αν αντιμετωπίζετε πόνο μετά από φαγητό σε αρκετά συχνή βάση, είναι σημαντικό να κλείσετε ραντεβού αμέσως με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια σωστή διάγνωση και να καταλήξετε σε ένα σχέδιο θεραπείας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Talley NJ, Phung N, Kalantar JS. ABC of the upper gastrointestingal tract: Indigestion: When is it functional?. BMJ. 2001;323(7324):1294-7. doi:10.1136/bmj.323.7324.1294 https://www.bmj.com/content/323/7324/1294

Why You Might Have Pain After Eating https://www.verywellhealth.com/postprandial-p2-1945064