Παιδί

Μετακομίζετε; 4 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να το διαχειριστεί

Πώς να πείτε στο παιδί σας για το ενδεχόμενο μιας μετακόμισης;

  1. Ανακοινώστε τα νέα με ήπιο τρόπο

Είναι σημαντικό να είστε θετικοί. Μιλήστε για τα νέα πράγματα που θα δείτε και τους νέους ανθρώπους που θα γνωρίσετε. Αν μιλήσετε για τη μετακόμιση με μια αγανακτισμένη διάθεση – “Δεν μπορούμε να μείνουμε γιατί το αφεντικό μου με απέλυσε” – το παιδί σας θα απορροφήσει αυτή τη στάση. Αντ’ αυτού, δείξτε του τα φωτεινά σημεία. Ίσως θα είστε κοντά σε μια μεγάλη παιδική χαρά ή σε ένα κολυμβητήριο.

Αν αναγκάζεστε να μετακομίσετε σε μικρότερο σπίτι, εξηγήστε ότι το νέο σπίτι δεν θα είναι τόσο μεγάλο, αλλά προσθέστε μια θετική πτυχή. Ερευνήστε τι υπάρχει κοντά σας, ώστε να μπορείτε να μοιραστείτε αυτά τα καλά νέα. “Θα πάμε σε ένα μικρότερο σπίτι, αλλά θα έχουμε μια ωραία αυλή και θα είναι κοντά σε μια πισίνα”.

  1. Ενημερώστε το παιδί σας ότι δεν φταίει το ίδιο

Μερικά παιδιά αυτής της ηλικίας μπορεί να νομίζουν ότι οι γονείς τους τα τιμωρούν με μια μετακόμιση εξαιτίας του καυγά που είχαν με το παιδί της γειτονιάς την προηγούμενη εβδομάδα ή επειδή δεν τα πήγαιναν καλά στα τεστ στο σχολείο.

Αυτό μπορεί να μη φαίνεται λογικό σε έναν ενήλικα, αλλά τα παιδιά του δημοτικού μπορούν γρήγορα να σχηματίσουν λανθασμένη ιδέα. Να είστε πολύ σαφείς με το παιδί σας ότι δεν μετακομίζετε εξαιτίας οποιουδήποτε γεγονότος που έκανε.

  1. Συμπάσχετε για τους φίλους που θα λείψουν στο παιδί σας

Είναι πιθανό οι παλιές φιλίες του παιδιού σας να ξεθωριάσουν μετά από μερικούς μήνες, καθώς θα δημιουργεί νέες. Αλλά μην βιάζεστε. Είναι σημαντικό να τιμάτε τις φιλίες του παιδιού σας.

Το παιδί σας μπορεί να ρωτήσει: “Γιατί δεν μπορώ να μείνω εδώ;”. Ή, “Δεν μπορώ να ζήσω με τους φίλους μου;”. Τα παιδιά του δημοτικού αισθάνονται πολύ αναστατωμένα από μια μετακόμιση, ειδικά αν αυτή συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τείνουν να έχουν μεγαλύτερη παρέα φίλων από ό,τι κατά τη διάρκεια της προσχολικής τους ηλικίας και μόλις αναπτύσσουν την ανεξαρτησία τους από το σπίτι.

Μιλήστε για το πώς μπορεί να διατηρήσει επαφή με τους παλιούς φίλους (ή τους παππούδες και τις γιαγιάδες) που αφήνει πίσω. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει ότι δεν αποχαιρετά για πάντα. Σε μερικά παιδιά αρέσει να συνομιλούν στο τηλέφωνο- άλλα προτιμούν τα γράμματα, την αποστολή φωτογραφιών μέσω social media ή τις συνομιλίες με κάμερα – μιλήστε για κάποιες επιλογές.

  1. Βοηθήστε το παιδί σας να νιώσει άνετα στο νέο σχολείο

Το παιδί σας αισθάνεται σιγουριά για την μετακίνησή του στο παλιό του σχολείο. Μια μετακόμιση -και ένα νέο σχολείο- θα κλονίσει την αυτοπεποίθησή του, οπότε εδώ πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας.

Αν μπορείτε, επισκεφτείτε μαζί το νέο σας σπίτι και εξασκηθείτε στο περπάτημα προς το σχολείο ή τη στάση του λεωφορείου αρκετές φορές πριν χρειαστεί να το κάνει μόνο του.

Δείξτε του πού βρίσκονται οι τουαλέτες στο σχολείο. Για παράδειγμα ,το να γνωρίζει που θα αφήνει το μπουφάν του στην τάξη μπορεί να κάνει το παιδί σας να νιώσει σιγουριά και άνεση.

Αν μετακομίζετε στα μέσα της χρονιάς, ζητήστε από τον παλιό δάσκαλο του παιδιού σας μια επιστολή που να εξηγεί ποια βιβλία έχει διαβάσει και ποιες μαθηματικές ενότητες έχει κατακτήσει, ώστε ο νέος δάσκαλος να ξέρει πώς να το βοηθήσει το παιδί σας να εγκλιματιστεί.