Μολυσματικές ασθένειες

Μεταλλάξεις COVID-19: Οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα;

Με την μετάλλαξη δέλτα να εξαπλώνεται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης και ως εκ τούτου συνιστούν την χρήση μάσκας.

Όπως εξηγεί η Δρ. Teresa Murray Amato, Πρόεδρος Ιατρικής Έκτακτης Ανάγκης στο Long Island Jewish Forest Hills στη Νέα Υόρκη, εμβολιασμένος δεν σημαίνει απόλυτα προστατευμένος. Παρόλο που είναι δύσκολο κάποιος πλήρως εμβολιασμένος να νοσήσει, αυτό δεν σημαίνει πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, οπότε η χρήση μάσκας θεωρείται απαραίτητη, ως ένα απλό και εύκολο μέτρο προστασίας.

Οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες για τους εμβολιασμένους;

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι επικίνδυνες για όλους τους ανθρώπους, τόσο για τους εμβολιασμένους, όσο και για τους μη εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μέχρι τις 7 Ιουλίου, περίπου το 55% των Αμερικανών έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου και περίπου το 47% όλων των Αμερικανών έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο, οι νέες μεταλλάξεις δημιουργούν και νέους κινδύνους.

Οι Times του Ισραήλ ανέφεραν ότι πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το εμβόλιο mRNA της Pfizer είναι «λιγότερο αποτελεσματικό» ενάντια στην μετάλλαξη δέλτα παρέχοντας προστασία περίπου 60%, αλλά καταφέρνει να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 90%. Από την άλλη, μια άλλη μελέτη διαπιστωσε ότι το εν λόγω εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό ενάντια στην μετάλλαξη λάμδα, που εμφανίστηκε στο Περού.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πάνω δεδομένα, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν τις μάσκες τους για να προστατευθούν ακόμη και από την ήπια λοίμωξη, μειώνοντας παράλληλα και την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους ανθρώπους.

Ο Διευθυντής του CDC Δρ. Rochelle Walensky, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και απέναντι στις μεταλλάξεις και ότι τα άτομα που νοσούν σοβαρά ή χρειάζονται τελικά νοσηλεία είναι στην πλειοψηφία τους μη εμβολιασμένα. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα άτομα που έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά λόγω υποκείμενων προβλημάτων υγείας, πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για το αν πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ποιοι πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα;

Η τρέχουσα οδηγία του CDC αναφέρει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους κανονικά χωρίς να φορούν μάσκα και χωρίς να είναι αναγκασμένοι να κρατούν αποστάσεις από τους γύρω τους.

Ο Δρ Eric Cioe-Peña, Διευθυντής Παγκόσμιας Υγείας του Northwell Health στο New Hyde Park της Νέας Υόρκης, εξήγησε ότι το CDC δεν πρόκειται θα αλλάξει την οδηγία του σχετικά με την χρήση μάσκας από εμβολιασμένα άτομα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι σπάνια μολύνονται από την νόσο COVID-19 και ότι στην περίπτωση που νοσήσουν τα συμπτώματα τους είναι εξαιρετικά ήπια. Μάλιστα, έχοντας χαμηλότερο ιικό φορτίο δεν μεταδίδουν τόσο εύκολα τον ιό σε άλλους ανθρώπους, ειδικά όταν και οι άλλοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τόνισε ότι τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα μέχρι να εμβολιαστούν, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν και μάλιστα να νοσήσουν σοβαρά. Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, ο Δρ. Cioe-Peña, επισήμανε ότι οι μεταλλάξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και παρόλο που ένας πλήρως εμβολιασμένος άνθρωπος έχει μικρή πιθανότητα να μολυνθεί και αν μολυνθεί θα νοσήσει ήπια, η χρήση μάσκας είναι επιθυμητή για να αποτραπεί ακόμη και αυτό το μικρό ενδεχόμενο μόλυνσης και μετάδοσης του ιού.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Do You Need to Wear a Mask If You’re Vaccinated Against COVID-19? https://www.healthline.com/health-news/do-you-need-to-wear-a-mask-if-youre-vaccinated-against-covid-19

As Delta Variant Circulates, Public Health Recommends Masking Indoors as a Precaution - 3 New Deaths and 259 New Confirmed Cases of COVID-19 in Los Angeles County http://publichealth.lacounty.gov/phcommon/public/media/mediapubdetail.cfm?unit=media&ou=ph&prog=media&cur=cur&prid=3206&row=25&start=1

Press Briefing by White House COVID-19 Response Team and Public Health Officials https://www.whitehouse.gov/briefing-room/press-briefings/2021/07/01/press-briefing-by-white-house-covid-19-response-team-and-public-health-officials-43/

Israel confirms vaccine less effective against Delta variant, eyes third dose https://www.timesofisrael.com/israel-confirms-vaccine-less-effective-against-delta-variant-eyes-third-dose/

Delta Covid-19 Variant Gains Ground Among the Unvaccinated https://www.wsj.com/articles/delta-covid-19-variant-gains-ground-among-the-unvaccinated-11625572800