Μολυσματικές ασθένειες

Μετάλλαξη δέλτα & μακροπρόθεσμα συμπτώματα COVID-19: Τα μεγαλύτερα προβλήματα της πανδημίας

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της πανδημίας;

Την περασμένη εβδομάδα, ειδικοί των μολυσματικών ασθενειών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg συναντήθηκαν για να συζητήσουν δύο από τα βασικότερα προβλήματα της πανδημίας: την μετάλλαξη δέλτα και τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που προκαλεί η COVID-19 (Post-COVID).

1. Μετάλλαξη δέλτα

Τα ποσοστά μόλυνσης από τη νόσο COVID-19 ήταν χαμηλότερα τον Μάιο και τον Ιούνιο, από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της πανδημίας, σύμφωνα με τον Δρ. David Dowdy, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg. Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται στα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, καθώς πλέον η πλειονότητα του πληθυσμού έχει ένα σημαντικό επίπεδο ανοσίας.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τα περισσότερα κρούσματα να οφείλονται στην μετάλλαξη δέλτα, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και μολυσματική σε σχέση με άλλα στελέχη του ιού. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσες περιπτώσεις οφείλονται στην μετάλλαξη δέλτα, αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι νεότεροι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν» σημείωσε.

Τα μη εμβολιασμένα άτομα είναι πιο πιθανόν να νοσήσουν βαριά από την μετάλλαξη δέλτα ή και από οποιαδήποτε άλλη – λιγότερο μολυσματική- μετάλλαξη του ιού και ως εκ τούτου ο εμβολιασμός συνεχίζει να είναι το ισχυρότερο όπλο κατά την πανδημίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια λειτουργούν προστατευτικά ενάντια σε πολλές μεταλλάξεις του ιού και ακόμη και σε περίπτωση που ένα εμβολιασμένο άτομο νοσήσει, η ασθένεια του θα είναι ήπια και διατρέχει αμελητέο κίνδυνο να χρειαστεί νοσηλεία.

2. Μακροπρόθεσμα συμπτώματα COVID-19

Στην αρχή της πανδημίας, πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, οι επιστήμονες και οι γιατροί εστίαζαν στην θνησιμότητα που προκαλούσε η COVID-19. Τότε, τα νοσοκομεία είχαν υπερφορτωθεί με ασθενείς, εκ των οποίων πολλοί οδηγούνταν σε θάνατο.

Τώρα, που οι θάνατοι έχουν μειωθεί σημαντικά, οι ερευνητές μπορούν να εστιάσουν στην νοσηρότητα της ασθένειας, δηλαδή στα συμπτώματα που παρακαλεί, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την Priya Duggal, καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg, πλέον η επιστημονική κοινότητα παρατηρεί ότι τα άτομα που νόσησαν με κορωνοϊό συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια χρόνια κατάσταση συμπτωμάτων, που την βιώνουν για τουλάχιστον 30 ημέρες από την ανάρρωσή τους.

Όπως εξήγησε, τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα της νόσου ποικίλλουν και περιλαμβάνουν:

Τα πιο πάνω συμπτώματα αρχίζουν να παρατηρούνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και σε όσους έχουν νοσήσει ήπια ή ήταν ακόμη και ασυμπτωματικοί ασθενείς, υπογράμμισε η Δρ. Duggal, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω κατάσταση ιδιαίτερα τρομακτική, καθώς οι περισσότεροι δηλώνουν ότι τα συμπτώματα τους είναι εξουθενωτικά και ότι επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά τους.

Η επιστημονική κοινότητα λοιπόν, καλείται να πραγματοποιήσει περαιτέρω μελέτες για να διαπιστώσει με σαφήνεια τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η νόσος μακροπρόθεσμα και να βρει τρόπους να τα διαχειριστεί, ώστε η ζωή των πρώην ασθενών να γίνει καλύτερη.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Delta Variant and Long COVID Are the Biggest Pandemic Issues, Experts Say https://www.verywellhealth.com/delta-variant-and-long-covid-johns-hopkins-5193041

Long COVID https://www.verywellhealth.com/covid-19-long-haulers-long-term-effects-5116397

Delta Variant Becomes Dominant in the U.S., CDC Estimates https://www.verywellhealth.com/delta-variant-becomes-dominant-in-us-5191942

How Are Post-COVID Care Clinics Helping Long-Haul Patients? https://www.verywellhealth.com/long-covid-clinic-5192595